Intrebarea m-a luat prin surprindere la workshopul despre contabilitate sustinut pentru mamici. Am avut atunci senzatia ca la intrebarea asta este imposibil sa raspunzi general valabil. [Tweet “Cum isi aleg oamenii prietenii? Cam tot asa isi aleg si contabilii. Sau asa ar trebui.”]
Am spus atunci (asa mi-a venit!) ca alegerea unui contabil este pana la urma o loterie dar este adevarat ca la cateva lucruri este bine sa fii atent. Daca eu mi-as alege contabilul, as fi atenta la umatoarele:
1. MEMBRU CECCAR ACTIV
As verifica daca respectivul contabil este membru CECCAR activ (se verifica usor pe site la CECCAR daca ai numarul de inregistrare al respectivului contabil) si as cere ca in contract sa fie specificat faptul ca serviciile se presteaza de catre personal autorizat conform legii.
Este important sa fii membru CECCAR. Imi justific aceasta afirmatie dincolo de obligativitatea legala de a avea bilantul de sfarsit de an vizat de catre un membru CECCAR, obligativitate pe care daca vrei nu o respecti (cu consecintele de rigoare) sau o sari, angajand un absolvent de facultate economica. Stiu ca exista contabili mult mai pregatiti decat multi dintre membrii CECCAR. E o realitate incontestabila. Dar nu despre acea minoritate vorbim.
Ca membru CECCAR ai obligativitatea unei pregatiri profesionale continue, care de 2 ani incoace se ia in foarte serios, cel putin la CECCAR Bucuresti (lucru care m-a impresionat placut). Pana acum plateai acele cursuri si daca vroiai te duceai, daca nu, nu. Acum prezenta este obligatorie si nu-i timp pierdut deloc. Cursurile sunt foarte bune, foarte up-datate la zi, la legislatia romana si cea europeana. Cu alte cuvinte, oricat de varza ai fi, tot mai afli una-alta.
Plus de asta, raspunderea unui membru CECCAR este mult mai mare decat a unui absolvent de facultate economica, angajat.
Contractul sa aiba foarte clar specificate, detaliat, eventual intr-o anexa, toate serviciile incluse in tarif, ca sa nu fie discutii despre ce trebuia sa presteze contabilul si ce nu trebuia sa presteze. Contractul de prestari servicii sa aiba mai mult de o pagina! 🙂
2. LUCREZ CU CINE SEMNEZ
As avea pretentia sa lucrez cu cine semnez. Ok, trebuie sa facem precizarea ca un expert contabil partener intr-o firma de contabilitate nu o sa introduca toate actele pentru toate firmele, personal. Altfel, n-ar mai avea nevoie de salariati. Dar daca il suni si il intrebi de factura X sau de furnizorul Y si el stie, inseamna ca s-a uitat pe actele alea, a participat la inchiderea balantei. E de bine.
Iar la telefon sa tin legatura cu o singura persoana, care cunoaste firma si specificul activitatii, care lucreaza la firma aia in fiecare luna, care si-a dezvoltat o anumita maniera de a comunica cu mine si care stie cam ce o sa ii cer, din experienta lunilor anterioare de lucru cu mine.
Eu personal, tin legatura cu toti clientii, chiar daca de-alungul anilor, numarul lor s-a marit considerabil. Este mai bine asa, din foarte multe puncte de vedere.
3. VERIFICA FISA DE LA ANAF ALL THE TIME
Sa confrunte periodic (cel putin la 3 luni) fisa de platitor de la ANAF cu evidentele contabile. Fisa asta de platitor este cauza tuturor relelor pamantului si a popririlor pe cont. Daca fisa asta este in vreun fel gresita sau incompleta te poti trezi cu penalitati foarte mari fara sa fi gresit cu nimic. Ce daca tu ai depus o declaratie online? N-ai vazut ca nu apare in fisa? Ce credeai ca apare automat?! Un spiridus le prelucreaza noaptea cand tu dormi si na… mai da si rateuri.
Fisa asta e sfanta. Trebuie sa fie “cu albastru” in permanenta. Contabilii stiu de ce! 🙂
4. DECIZII FULGER BAZATE PE TONE DE EXPERIENTA
Contabilul ar trebui sa aiba capacitatea de sinteza si de reactie-fulger
Avem o problema. Now what? Ca si client, eu iau decizia finala, dar din 3-4 variante prezentate de contabil. Repede. Azi. Ieri, de fapt. Vreau sa stiu clar care-i cel mai mare rau care mi se poate intampla si cat ma costa cel mai mult ca sa rezolv problema. Si, evident, ce putem face sa prevenim chestia asta pe viitor sau macar sa ne chinuim putin in directia asta.
5. SA LE AIBA CU IT-ul
Din pacate, azi trebuie sa stii de toate. Bebelusii se nasc cu smartphone-uri si tablete in mana. Contabilul trebuie sa fie un mic vrajitor cand vine vorba sa tina pasul cu schimbarile legislative si cu tehnologia. Am ajuns in doar cativa ani de la a scrie balante de mana la a depune declaratii online cu certificate cu semnatura electronica, trecand pe rand prin calvarul disketelor care nu mergeau, a depunerii cu posta sau a CD-urilor. Trebuie sa le ai cu tehnologia.
In zilele noastre, nu este suficient sa fii un profesionist perfect. Ai nevoie de ceva mai mult. Se merge dincolo de partea tehnica a profesiei, pentru ca valoarea adaugata pe care un profesionist trebuie sa o produca este formata din mult mai mult decat o insiruire de informatii. Conteaza si felul in care informatia iti este prezentata, personalizat, adaptat.
6. INTEGRITATE
As cauta integritate. Prin integritate inteleg lipsa intentiilor ascunse. Capacitatea de a-mi castiga increderea, acest lucru atat de greu de castigat si atat de usor de pierdut.
7. SA ASCULTE CLIENTUL CU RABDARE
Asa cum am mai scris, contabilul trebuie sa fie in stare sa comunice si sa asculte deopotriva.
As dori un contabil care sa insiste sa imi aduca la cunostinta rezultatele financiare ale firmei. Am intalnit foarte multi clienti care nu intrebau nimic, absolut nimic cu privire la rezultatele lor contabile: nici soldul casei, nici cat au de plata, nici cat este profitul. Pentru ei contabilitatea era doar pe hartie. Am reusit, prin mailuri lunare in care le prezentam anumite informatii sa le trezesc interesul pentru balanta aia cu cifre multe si egalitati dubioase. Este bine si pentru contabil sa informeze, pentru ca fraza preferata a clientilor este: “n-am stiut” sau “de ce nu mi-ai spus”.
As dori si un contabil care sa asculte ce vreau si sa execute intocmai sau sa-mi spuna de ce nu asa si trebuie altfel.
8. SA ISI RESPECTE MESERIA
As cauta un contabil pasionat, implicat si care isi respecta meseria si pe el insusi ca si profesionist. Asta-i o lectie general valabila in viata: daca tu nu te respecti, cine sa o faca?
9. SA SPUNA NU
Responsabil si ancorat in realitatea in care diversi oameni sunt arestati zilnic. Fiecare contabil are o limita a lucrurilor pe care le face si o linie peste care nu trece. N-ai sa gasesti doua linii la fel. Important zic eu este sa o ai, sa o comunici, ca sa stie si clientul cum sta si daca linia ta si linia lui sunt compatibile. Las’ ca merge si asa este pentru unii clienti o blasfemie iar pentru altii… merge si asa. In meseria asta trebuie sa spui nu foarte des. Spui mai mult nu decat da.
Observati va rog ca n-am mentionat nimic de tarife, localizare, proximitate. Acestea ar trebui sa fie ultimele criterii pe lista pentru ca orice pe lumea asta e negociabil iar distantele nu mai sunt o problema.
Contabilul tau cate bulinute bifeza? Tu dupa ce criterii iti alegi contabilul?
Daca ti s-au parut interesante sugestiile mele, as aprecia un share, un tweet sau un +1, foarte utile de altfel pentru a afla si alti oameni reteta magica a alegerii unui contabil. 🙂 Thanks!
9 Comments
Sa iti spun si eu ceva Luiza Danieluc. Eu conosc 2 experti contabili cu care am avut de a face. De la una am preluat o firma si alta a venit dupa mine l un hotel unde am fost director economic.Asa varza n-am vazut in viata mea. M-au chemat inapoi dupa 1 am dar era impozibil sa mai fac ceva.
Asa ca mai usor cu expertii de la CECAR. Cei care au studiat o facultate nu sunt buni? Sunt buni si cei cu liceul economic. Am mai cunoscut pe unul imi era mie ruside de rusinea lui. Nu mai povestesc ce aberatii sustinea.
Daniela, daca ai cunoaste putin legea referitoare la cine are dreptul sa semneze un bilant, nu ai face astfel de comentarii. In definitiv, fiecare lucreaza cu cine vrea, stai linistita articolul asta nu o sa iti fure clientii. Asa ca mai usor cu indignarea.
Economiști cu studii superioare care nu știu ce e ala un registru eu casa nu ați întâlnit ? Eu zic ca nu e corect sa generalizați. Părerea mea !
@economist – este clar ca oameni slab pregatiti sunt si cu diploma si fara diploma; diploma nu garanteaza pregatira, diploma garanteaza dreptul de a semna bilantul si atat; clientul decide daca vrea doar diploma sau vrea si un om bine pregatit; sau vrea un om bine pregatit fara diploma si un om care sa-si puna semnatura pe bilant; clientul decide, cert este ca fara diploma poti fi foarte bine pregatit tot depinzi de ala cu semnatura; asta era toata ideea din articol.
Am fost in postura in care am depins de omul cu diploma si e naspa, de aceea pretuiesc diploma asta acum ca o am si nu o desconsider.
Din fericire pentru mine un am intalnit astfel de economisti 🙂
Imi plac,sunt cerinte de bun simt! Cam generale! Contabilul trebuie sa fie: jurist,resurse umane,IT-ist,curier,secretar,pontator,gestionar (fisa de msgazie),normator,tenician privind calitatea,productia,etc….cand sa mai fie si contabil?
@krone – sunt de acord, prea se asteapta de la contabil sa fie bun la toate; excelent in toate! s-a dus specializarea pe apa sambetei; din pacate, astea-s vremurile pe care le traim; avem si noi o vina pentru aceasta situatie, asta clar.
Contabilul trebuie sa stie sa se vanda. Daca el nu isi cunoaste adevarata valoare, este imposibil sa o cunoasca potentialul client. Imi plac mult aceste articole! Felicitari!
Multumesc!