Din toate schimbarile anului 2018 in ceea ce priveste noul sistem de impunere pentru activitati independente, mi se pare ca drepturile de autor sunt cele mai oropsite. Cele mai complexe schimbari se petrec pentru persoanele care obtin venituri din drepturi de autor deoarece trebuie sa determine daca au obligatia depunerii declaratiei unice (nici macar nu este o obligatie pentru toata lumea, trebuie trecut printr-o schema labirintica pentru a afla ce obligatii are fiecare) si daca o au, sa se gospodareasca singuri in termen de calcul al contributiilor si plata acestora.
Nu-i usor pentru niste oameni creativi sa dea piept cu cifrele si birocratia.
De aceea vin in ajutorul oricui doreste sa afle despre acest subiect cu un video in care explic cat se poate de pe scurt situatia.
Sper sa va foloseasca si astept feedback in comentarii! 🙂
11 Comments
Buna ziua,
Am nevoie de ajutorul dvs. pentru completarea declaratiei unice. Video-ul dvs. este foarte explicit – si binevenit – dar fie cazul meu e particular, fie (cel mai probabil) nu m-am lamurit eu.
Eu am pensie de invaliditate grd.III si contract de munca, cu timp partial (1/4 norma).
Am venit din chirii 18.000 lei net pe an.
In 2018 estimez ca voi avea venituri din drepturi de autor din strainatate (firma din UE, fara reprezentanta la noi) de 7.000 lei net pe an; prima incasare va fi probabil la sfarsitul lunii iulie.
Intrebarile sunt:
1. pt. impozitul pe veniturile estimate din DA din strainatate trebuie sa completez acum declaratia unica? si in care sectiune/capitol? Sau o voi completa anul viitor, in sectiunea cu veniturile realizate in 2018? Daca nu trebuie sa o completez acum, trebuie sa completez vreo alta declaratie (care?) in termen de 30 de zile de la semnarea contractului/prima incasare?
2. CASS: pt. veniturile din DA inteleg ca nu platesc CASS deoarece sunt pensionar/salariat. Trebuie insa sa cumulez venitul net din chirii cu venitul net ESTIMAT din DA din strainatate? (in cazul cumularii voi depasi plafonul de 22.800 si deci voi plati contributia la sanatate).
Multumesc mult
Buna ziua,
In cazul unui contract din drepturi de autor pt care beneficiarul a ales un venit net ( rezultat dupa scaderea cotei forfetare de 40%) , care depaseste salariul minim brut si doreste ca angajatorul sa-i retina CAS la acest venit,
datoreaza contributia de sanatate 10% pentru acest venit ales sau
i se retine 10% la salariul minim brut pe tara? Conf OUG 18/2018.
Multumesc.
Impozitul se retine din venitul efectiv realizat. Doar contributiile sociale se platesc la salariul minim pe economie.
Buna ziua, referitor la venitul din dreptul de autor realizat in luna 08.2018, de catre o persoana salariata, care obtine astfel de venituri dintr-o singura sursa, impozitul retinandu-se la sursa, inteleg ca nu se depune declaratia unica. Impozitul retinut la sursa este 10% din venitul net sau 16% din venitul brut?
Multumesc!
Platitorul (firma) retine la sursa 10% impozit pt.drepturi de autor?,sau 10% diminuat cu cota forfetara de 40%? Multumesc!
10% din 60%.
Ce formalitati trebuie sa indeplineasca firma dupa retinearea impozitului?
Buna seara, am urmarit video-urile dvs referitoare la Drepturi de autor in 2018 insa as avea cateva intrebari.
1. Inteleg ca daca esti salariat trebuie platit doar inpozitul de 10% aplicat la valoarea neta a remuneratiei dupa aplicarea cotei forfetare. Daca este corect? Acest calcul se aplica si daca colaborarea dintre parti poate fi repetitiva? Adica daca se vor incheia mai multe astfel de contracte pentru fiecare colaborare iar modalitatea de calcul al impozitelor va fi aceiasi?.
Ex: Program software – Perioada initiala 3 luni – Contract drepturi autor incheiat – val sub 22800 RON
Un feature nou adus aceluiasi program software – 2 luni – Un alt contract semnat – val sub 22800 RON
2. Ce trebuie firma in calitate de Cesionar, sa indeplineasca dupa retinerea impozitului la sursa? Ce declaratii trebuiesc depuse, sau daca trebuie sa ofere Cedentului ceva doveditor ca impozitul retinut a fost platit statului?
Buna ziua,
Sunt foarte clar prezentate informatiile, multumim. Intrebarea mea este legata de un caz particular si anume: ce se intampla in situatia in care am lucrat doar cu contracte de drepturi de autor, dar in cursul anului 2018, mai exact in luna septembrie, am incheiat un contract de munca, continuand insa activitatea si pe drepturi de autor?
Multumesc!
Buna ziua!
Mulțumesc pentru video. Am totuși o nelămurire.. urmeaza sa închei o colaborare cu o firma din Belgia pe drepturi de autor cu reținere la sursa, menționez ca sunt salariat, iar veniturile din acest contract nu vor depăși plafonul salariului minim pe economie. Întrebarea este dacă veniturile intra la drepturi de autor sau la venituri obținute din străinătate? As vrea sa știu care ar fi obligațiile mele fiscale in aceasta situație.
Mulțumesc anticipat!
Intai selectezi in declaratie de unde vin veniturile (din strainatate) si apoi tipul de venit (drepturi autor).