Sunt multe avantaje nescrise, nerecunoscute in a lucra cu absolventi de facultate sau chiar cu cei ce nu au terminat facultatea inca. Bineinteles sunt si foarte multe dezavantaje. Nu toata lumea are nervii si rabdarea ori priceperea, sa explice cuiva ce sa faca si sa aiba rabdare luni de zile ca acea informatie sa fie asimilata (me included!).
Avantaje atunci cand lucrezi cu studenti sau absolventi de facultate
Oamenii (mai) tineri sunt foarte entuziasmati sau determinati sa isi faca o cariera in acest domeniu. Sunt in anii aceia in care sunt constienti ca nu stiu nimic si trebuie sa munceasca. Imi aduc aminte cand simteam si eu asta!
Deci vor sta peste program, vor fi interesati sa acumuleze cat mai multe cunostinte (din care vor uita jumate pana luna viitoare, pentru ca nu au toate bazele necesare sa inteleaga informatia si sa faca legaturi logice, dar nu-i nimic, aici intervine rabdarea noastra), vor fi proactivi.
Vor lucra pe salarii mai mici. O sa spuneti ca oricum nu stiu sa faca nimic si din aceasta perspectiva unii ar considera ca orice salariu e prea mare. Dar va spun ca nu va uitati la problema cum trebuie. Inseamna ca nu cunoasteti oameni de 30-40-50 de ani care imping 2 hartii degeaba pe salarii colosale, pentru ca vezi doamne, ei au experienta. Evident, sunt cazuri si cazuri, dar intelegeti comparatia.
Nu vor avea probleme cu munca repetitiva, pe care nimeni nu doreste sa o faca. Listari, indosarieri, aranjari in dosare nu vor fi o problema pentru cei fara experienta. Evident exista si exceptii! Cred ca o sa pun ca un disclamer general aceasta fraza.
Dezavantaje atunci cand lucrezi cu studenti sau absolventi de facultate
Pentru ei toata vara e o vacanta si orice weekend incepe joi si se termina marti. Din pacate (sau din fericire), trebuie sa intelegi ca asta vine la pachet cu entuziasmul. Asta fac oamenii (mai) tineri, traiesc. Nu pentru birou, pe langa el. Incerc si eu, dar nu-mi iese tot timpul. Intr-adevar nu e placut in domeniul nostru, mai ales cand te apropii de termenele lunare.
Au examene. Multe. Adica au nevoie de timp liber sa invete, timp liber sa dea examene, si daca nu vrei sa-i omori, timp liber sa mai si doarma. Oricum ar fi, e greu sa coordonezi toate liberele tuturor oamenilor si sa mai depui si declaratii.
Nu pot trece de un anumit nivel, nu in primii 2 ani. Oricat de mult ai tu impresia ca a inteles, daca schimbi putin peisajul, firma si factura, realizezi ca nu sunt facute toate conexiunile. Ai tendinta cateodata sa le dai sa faca lucruri din ce in ce mai complicate cand de fapt, unele lucruri le fac inca mecanic. Trebuie mare atentie si discernamant in a realiza daca juniorul a inteles situatia in profunzime sau doar a fost un concurs de imprejurari faptul ca luna asta a scos-o bine la capat.
Poate cel mai mare dezavantaj dintre toate este ca sunt la inceput. Nu poti sa le ceri altceva decat implicare si responsabilitate. Doar ca astea doua vin cu varsta, deci n-ai ce sa le ceri nici la capitolul asta prea multe din start. Ii poti invata, indruma, arata ce doresti de la ei si cum arata responsabilitatea, dar nu te astepta sa vina cu ea de acasa. Sunt evident si exceptii. Daca le intalnesti, incearca sa tii cu dintii de ele.
O sa spuneti ca oamenii tineri pleaca. Ca nu-i tine nimic legati de firma ta, ca te chinui sa-i cresti degeaba. Posibil ca oamenii tineri sa plece mult mai usor decat cei cu experienta. Posibil. Cumva nu pot nici sa neg, dar parca nici nu sunt total de acord cu aceasta informatie. Oamenii pleaca din diverse motive, poate cei tineri gasesc mai multe motive pe drum, sau sunt mai impulsivi. Poate inconstienta si impulsivitatea duc spre o rotatie mai mare a personalului tanar. Insist totusi ca oamenii pleaca (mai greu), dar pleaca indiferent de varsta si experienta, atunci cand ceva chiar nu le convine. Si daca cei mici si neexperimentati iti mai si spun cand ceva nu le convine, cei experimentati si trecuti prin viata s-ar putea sa plece si sa nu afli niciodata ce-ai facut sau n-ai facut, si ce puteai face sa previi plecarea asta. Poate despre asta in alt articol.
Lucrurile trebuiesc cantarite bine si daca ar fi o concluzie generala de tras din povestea asta, este ca indiferent daca au sau nu experienta, oamenii trebuie alesi bine. Si cand spun bine, ma refer la bine pentru tine, cel care angajeaza, ceea ce evident, pentru fiecare inseamna altceva. Nu avem retete, iar lucrul cu oamenii nu este usor, indiferent cata experienta ai tu si cata n-au ei, sau invers.
In nici un caz a nu se intelege de aici ca putem conduce o firma de contabilitate cu o armata de incepatori, inarmati doar cu entuziasm. Fara experienta profesionala si de viata a celor mai maturi, fara coordonarea lor, nu imi pot inchipui, de exemplu, vreun decont de TVA sau vreo declaratie 394, oricat de usoare ar fi, depuse corect. Nu putem functiona pe baza de entuziasm si ore suplimentare, asta e clar, dar ne putem gandi la acesti incepatori ca la coloana vertebrala a unei firme, seniorii fiind fara doar si poate, creierul.
Seniorii au nevoie de spatiu si liniste sa gandeasca spetele complicate si sa ghiceasca dintr-o rasfoire de dosar cea mai mica greseala. Ori daca ii ocupi cu indosarierea si introducerea bonurilor de benzina (desi nu stiu cati juniori si dupa cat timp invata smecheria cu 50% sau I la TVA in Saga), mi se pare ca iti faci tie o defavoare pentru ca nu pui in valoare adevaratul potential al oamenilor. Cred ca doar facand un melanj perfect intre incepatori si experimentati, poti spune ca te indrepti spre o reteta a unui asa zis succes.
Daca aveti si alte avantaje si dezavantaje pe care doriti sa le scoateti in evidenta, poate din propria voastra experienta de lucru cu oameni tineri, va rog sa va exprimati liber in comentarii. Sunt prima care recunoaste ca vorbeste dintr-o experienta limitata la o bula nu tocmai reprezentativa si sunt mereu curioasa cum e si in bula altora, desi n-as da-o pe a mea pe nimic. 🙂
2 Comments
Mie nu mi se pare un avantaj faptul ca “vor lucra peste program”. Nimeni, niciodata n-ar trebui sa fie încurajat sa faca asta, cu atat mai putin in cazul in care nu este plătit pt overtimeul ala – iar studenții & co sigur nu sunt 🙂 Cred ca mentalitatea asta de azi de a sta cat mai mult la munca, a demonstra ce om dedicat esti tu, cum iti aloci tu 10h pe zi muncii este cea care crează workaholicii de maine.
Foarte fain articolul, doar o mica observatie un incepator va avansat mai repede cu cat va sari si va ajunge la spetele complicate, asta daca el este un tanar performare, nu sa se ocupe ori daca ii ocupi cu indosarierea si introducerea bonurilor de benzina . In IT s-ar traduce ca un incepator prima oara sa fie doar tester, pe cand stiu foarte multi tineri care sunt mai avansati majoritatea “seniorilor”. Singurul lucru face diferenta de cunostinte pe care un tanar si le doreste.