Cine este beneficiarul asta real al sumelor si ce vrea de la noi? Legea nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, (în vigoare din data de 21 iulie 2019) ne aduce in atentie aceasta notiune. Legea si notiunea existau mai demult, doar ca nu se aplicau, sau ma rog, nimeni nu baga in seama acest subiect.
Ce inseamna beneficiarul real al sumelor?
Beneficiarul real este definit ca orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate.
Acum sa disecam putin ce inseamna toata treaba asta.
Este important sa observam ca beneficiarul real este intodeauna o persoana fizica. Chiar daca o firma este detinuta de alta firma, se merge cu investigatia pana cand se ajunge la persoana fizica din spatele tuturor firmelor. Nu stiu de ce am simtit nevoia sa fac precizarea asta… poate am vazut prea multe! 🙂
Se mai precizeaza ca beneficiarul real al sumelor este persoana in numele caruia se realizeaza o tranzactie. Adica nu e de ajuns ca Gigel e trecut in acte ca administrator. Daca Gigel zice ca el a facut acele operatiuni pentru ca i-a spus Ion, atunci Ion este considerat beneficiarul real al sumelor. Este daca vreti sfarsitul erei administratorilor pusi de paravan in acte. Sau o incercare in aceasta directie.
Cine depune declaratia?
Art. 56 din Legea nr. 129/2019 privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prevede urmatoarele:
(1) Persoanele juridice supuse obligaţiei de înregistrare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat, depun la înmatriculare, anual sau ori de câte ori intervine o modificare o declaraţie privind beneficiarul real al persoanei juridice, în vederea înregistrării în Registrul beneficiarilor reali al societăţilor.
In concluzie toate SRL-urile, in afara de cei detinuti de stat trebuie sa depuna declaratia asta.
Dar ce se intampla cu ONG-urile, ele au obligatia asta?
Da, gasim aceasta precizare in legea 129/2019, art. 4 pct. 5 – definitia beneficiarului real in cazului unui ONG si anume:
c) în cazul entităţilor juridice precum fundaţiile şi al construcţiilor juridice similare fiduciilor, persoana fizică (persoanele fizice) care ocupă poziţii echivalente sau similare celor menţionate la lit. b);
iar la punctul b) avem:
1. constituitorul/constituitorii; 2. fiduciarul/fiduciarii; 3. protectorul/protectorii, dacă există
Totodata, la art 5. se face precizarea ca acesti beneficiari vor fi inregistrati in :
b) într-un registru central organizat la nivelul Ministerului Justiţiei pentru asociaţii şi fundaţii;
Cand trebuie depusa declaratia?
Din paragraful de mai sus extragem urmatoarele 3 momente:
- La infiintarea unei entitati noi – SRL
- Anual, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare
- Ori de cate ori intervine o schimbare in situatia declarata anterior, in termen de 15 zile de la data la care aceasta a intervenit.
Ori de cate ori intervine o modificare inseamna: ori de cate ori se schimba asociatii firmei, ori asociatii isi schimba buletinele, ori domiciliu. Deci nu neglijati faptul ca orice schimbare care tine de asociat (de fapt de beneficiarul real al sumelor, oricare ar fi el) trebuie declarata in termen de 15 zile prin aceasta procedura.
Ca si comentariu personal, mie nu mi-e clar care prevedere se va aplica anul viitor, termenul prevazut in lege de 21 iulie 2020 (valabil pentru primul an de aplicare al legii) sau prevedere referitoare la termenul de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare?
Mai mult, termenul de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare (care se aproba prin AGA) ar insemna ca fiecare firma are alt termen de depunere. Daca o firma alege sa faca de exemplu, bilantul in februarie (si AGA aferenta) va avea termen 15 zile de la data AGA, adica februarie.
Ma intreb, in practica, cum va functiona aceasta treaba. Probabil in 15 zile de la data primirii AGA de la contabil, asociatii firmei vor trebui sa se duca la notar si de acolo fuga la ONRC? Sau direct la ONRC la stat la coada?
Modele de declaratii
In functie de situatia in care te afli si motivul pentru care depui declaratia, modelul declaratiei este diferit.
Stim ca declaraţia trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele date: datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum şi modalităţile în care se exercită controlul asupra persoanei juridice.
Totodata stim ca datele de identificare ale beneficiarului real în sensul alin. (1) sunt: numele, prenumele, data naşterii, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, cetăţenia, domiciliul sau reşedinţa.
Se face si precizarea ca “Declaraţia prevăzută la alin. (1) se poate da în faţa reprezentantului oficiului registrului comerţului sau se poate depune în formă autentică (adica data in fata notarului), personal sau prin reprezentant.
In acest cazul in care declaratia se da in fata reprezentantului ONRC se foloseste acest formular, pus la dispozitie de ONRC pe site-ul lor.
Nu va duceti cu declaratia completata de acasa! Sintagma “se da in fata reprezentatului ONRC” inseamna ca literalmente trebuie sa o scrii in fata lui.
In cazul in care declaratia se depune in forma autentica la ONRC, notarul va intocmi propria lui varianta de declaratie dar nu strica sa va duceti cu un model, doar ca sa ii aratati ce doriti.
Modelul ii puteti descarca din sectiunea noastra de modele de documente gratuite.
Pentru ONG-uri avem un model personalizat, sa le fie si lor mai usor.
Sintagma “declaratia se depune in forma autentica” inseamna ca declaratia trebuie data in fata unui notar. De la notar mergeti cu declaratia autentificata la ONRC.
Sanctiuni
Nerespectarea de către administratorul care reprezintă societatea a obligaţiei de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează tot cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
Nu neglijati si faptul ca nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii, in conditiile art. 237 din Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
23 Comments
Pentru ONG termenul de depunere a declaratiei anuale este de 15 ianuarie, conform Legii 129/2019. A se vedea CAP. IV Modificarea actului constitutiv, a statutului ori a beneficiarului real al asociaţiei sau fundaţiei. Fuziunea şi divizarea:
Art. 34(4) – (1) Anual sau ori de câte ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociaţia sau fundaţia are obligaţia de a comunica Ministerului Justiţiei datele de identificare ale beneficiarului real, în vederea înregistrării actualizării evidenţei privind beneficiarii reali ai asociaţiilor şi fundaţiilor.
(2) În acest scop, consiliul director al asociaţiei sau fundaţiei împuterniceşte o persoană fizică pentru a comunica, printr-o declaraţie pe propria răspundere, încheiată în formă autentică, datele de identificare ale beneficiarului real.
(3) Declaraţia anuală prevăzută la alin. (1) se comunică Ministerului Justiţiei până la data de 15 ianuarie.
(4) Dacă intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaraţia prevăzută la alin. (1) se depune în termen de 30 zile de la data la care aceasta a intervenit.
Nu sunt de acord cu interpretarea de mai sus. Capitolul referitor la dispozitii tranzitorii din legea 129/2019 spune ca ONG-urile trebuie sa completeze documentele prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a legii. Prin documentele specificate acolo se afla si declaratia privind beneficiarul real.
In plus, termenul de 12 luni este mentionat in capitolul referitor la dispozitii tranzitorii din Legea 129/2019, pentru a acorda timp ONG-urilor deja infiintate timpul necesar depunerii declaratiei. Teremenele mentionate in art. 34 de vor aplica dupa trecerea termenului de 12 luni.
Așa înțeleg și eu.
PFA-ul inregistrat direct la ANAF (CMI) are aceasta obligatie de raportare la ONRC?
Sunt curios de un răspuns și aici. Teoretic atâta vreme cât e vorba de profesii liberale beneficiarul e clar fie ca e vorba de CMI medic familie, medic dentist, psiholog etc. Dar sunt curios dacă și aici trebuie depusă declarația.
PFA-urile nu au obligatia depunerii acestei declaratii.
M- au ajutat mult explicațiile legii.
Mulțumesc și succes mai departe.
Multumesc si eu!
Imi place mult blog-ul, sa postati mai des!
Multumesc, o sa fac tot posibilul!
Foarte tare articolul, big like!
Din pacate cred ca e gresita afirmatia ca si PFA-urile trebuiesc sa depuna aceasta declaratie, (nu sunt un specialist) mie nu imi sugereaza acest lucru nicaieri in lege acest lucru. In al doilea rand declaratia unica e pe baza de CNP.
Da, asa este, PFA-urile nu au obligatia sa depuna. Articolul a fost scris in primele zile ale aparitiei legii, cand era o confuzie totala si atunci asta era parerea majoritatii si a mea. Intre timp s-a lamurit ca PFA-urile si II-urile nu depun acesta declaratie. Am modificat si in articol.
A intrebat o amica la Registru de PFA si zic ca nu trebuie declaratie de beneficiari reali 😀
Case Closed! 😀
Am fost in decembrie la Registru comertului Brasov sa depun declaratia si ce credeti??? n-a vrut sa ma primeasca s-o depun . Au spus cand depun bilantul sau fac vreo miscare in societate . Bilantul il depun online iar altceva nu am de facut .Deci functionarii de la Registrul Comertului decid ce si cum .Ma intreb cand o fi momentul prielnic sa depun declaratia . ? M-ajuta cineva?Legea scrie ceva realitatea altceva .Eu suport consecintele nevointei functionarilor .
Da, declaratia trebuie depusa in termen de 15 zile de la aprobarea bilantului prin AGA. Deci dupa intocmirea bilantului si aprobarea lui prin AGA.
Buna ! Daca am intocmit bilantul pe 03.02.2020 si AGA s-a facut pe 04.02.2020, iar pe 06.02.2020 administratorul s-a dus si a declarat la ONRC “beneficiarii reali” este ok ?! Bilantul s-a depus online la ANAF pe 12.02.2020 ! Multumesc frumos !
Da, este ok, declaratia a fost data dupa data Aga, in termen de 15 zile de la data acesteia.
Multumesc ! O zi frumoasa !
Buna ziua! Daca am depus declaratia pentru beneficiarii reali in luna februarie a acestui an dar bilantul il depun ulterior, trebuie sa mai depun inca o data declaratia in termen de 15 zile de la data aprobarii situatiilor financiare?
O adevarata bateie de joc la adresa administratorilor si asociatilor. Azi am fost sa depun aceasta declaratie. Numai un functionar cu lipsa totala de respect pentru contribuabil putea inventa asa ceva. Pentru a depune declaratia am mai completat si o cerere “ajutat” de un functionar ORC. Dupa aceea, desi am prezentat C.I. in original am fost trimis sa fac o copie dupa cerere (1 exemplar) doua copii dupa C.I., sa cumpar 1 dosar cu sina. Apoi m-am intors la ORC, la alt birou la alt functionar, din nou am prezentat CI in original si mi s-a solicitat sa scriuc”conform cu originalul” pe copiile dupa CI si sa le semnez. Intre timp functionarul a inregistrat cererea in calculator si a listat inca o cerere pe care am semnat-o si programarea pentru a ridica dovada depunerii. Termenul este peste 2 zile. Deci peste 2 zile trebuie sa ma prezint din nou la ORC pentru a ridica dovada, binenteles de la alt birou si alt functionar, din nou cu CI in original. Si uite asa, pentru aceasta declaratie fantasmagorica (o caracterizez astfel deoarece numai cineva total lipsit de realitate poate crede ca ii buna la ceva) trei functionari ONRC isi justifica activitatea iar un asociat unic si administrator de SRL, este nevoit sa piarda minim 1-2 ore (in conditiile in care are norocul meu de a nu sta la coada si de a locui in localitate cu ORC) vreme de 2 zile, doar pentru a satisface nevoia de birocratie a statului roman. Jenant, bunul simt obligandu-ma sa nu scriu aici cuvintele ce imi vin cu adevarat in minte la adresa celor ce au inventat aceasta declaratie.
Eu reprezint un ONG. Suntem 3 persoane care am infiintat asociatia. Toti suntem beneficiari reali? Sau doar eu ca presedinte? Am depus bilantul on-line. Se aplica acelasi termen de 15 zile de la depunerea bilantului? Nu inteleg unde anume trebuie sa depun. La Registrul Comertului nu m-a primit (spune ca nu suntem inscrisi la ei, ceea ce e adevarat). Undeva aici se scrie de Ministerul Justitiei. Cum? Prin posta? Atunci cum o dau in fata functionarului? Multumesc de raspuns.
Buna, noi avem un ONG din 2016, nu s-a modificat nimic de-atunci in datele Consiliului Director , dar inteleg ca trebuie sa depunem anual declaratia cu beneficiarii reali dupa noua lege. Intrebarea este cand depunem in 2020? In August, cum scria pe-acolo, sau in Octombrie, cand avem AGA? Multumesc frumos!