O dilema printre multi ONG-isti este urmatoarea: daca desfasor activitati economice cu vanzare direct catre public, imi trebuie casa de marcat? Raspunsul evident si inevitabil, DA, le taie aripile multora, pentru ca achizitionarea si fiscalizarea unei case de marcat este o cheltuiala neprevazuta pentru un ONG cam in 95% din cazuri.
Cadrul legal al acestei probleme este OUG 28/1999, ultima data modificata prin 2012, cu tot cu normele din dotare. O sa reiau pe rand toate intrebarile puse de-a lungul timpului de catre ONG-isti.
Chiar trebuie ONG-urile sa respecte chestia asta cu casele de marcat? La articolul 1 zice “operatorii economici” sunt obligati. Eu nu sunt operator economic, sunt ONG!
Daca realizezi venituri din activitati economice si vinzi bunuri sau servicii catre persoane fizice, te numesti operator economic si esti obligat sa ai casa de marcat fiscala si sa emiti bon fiscal catre cumparatorul persoana fizica. Asta ne spun normele de aplicare ale legii care specifica in mod clar ce inseamna un operator economic:
„prin agenţi economici se înţeleg persoanele fizice şi juridice, asociaţiile familiale, precum şi orice alte entităţi care efectuează cu plată, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, livrări de bunuri cu amănuntul şi/sau prestări de servicii direct către populaţie, cu excepţia instituţiilor publice.”
Si daca vand doar catorva persoane fizice? Ca oricum sunt la inceput cu ONG-ul si nu am cine stie ce activitate.
Tot normele ne spun ca prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent. Legea lasa la interpretarea fiecaruia sintagma “caracter permanent”. Personal, eu nu as lega acest caracter permanent de numarul persoanelor catre care vand ci de periodicitatea cu care realizez acest lucru. Daca vand catre 5 oameni, o data in viata, nu i-as zice caracter permanent. Daca vand catre o persoana o data la 4 luni, i-as zice ca e caracter permanent. Totodata nici nu m-as risca sa vand catre 100 de persoane one time only.
Stiu ca sunt si niste exceptii. ONG-urile nu sunt printre exceptiile alea?
Persoane exceptate de obligatia de a avea casa de marcat:
a) comerţul ocazional cu produse agricole autohtone efectuat de către producătorii agricoli individuali deţinători de autorizaţie în pieţe, târguri, oboare sau în alte locuri publice autorizate, livrările de bunuri efectuate prin automatele comerciale, serviciile de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate, precum şi activităţile de jocuri de
noroc desfăşurate cu mijloace tehnice de joc ce funcţionează pe baza acceptatoarelor (cuvantul asta nu exista!) de bancnote sau monede;
b) serviciile de alimentaţie publică efectuate în mijloace de transport public de călători;
c) abrogat
d) vânzarea de ziare şi reviste prin distribuitori specializaţi;
e) transportul public de călători pe bază de bilete sau abonamente tipărite conform legii, precum şi cu metroul;
f) activităţile pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii bilete de acces la spectacole, muzee, expoziţii, târguri şi oboare, grădini zoologice şi grădini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc şi altele similare;
g) activităţile de asigurări şi ale caselor de pensii, precum şi activităţile de intermedieri financiare, inclusiv activităţile auxiliare acestora. Nu sunt exceptate activităţile de schimb valutar cu numerar şi substitute de numerar pentru persoane fizice, altele decât operaţiunile efectuate de punctele de schimb valutar din incinta instituţiilor de credit, aparţinând acestor
instituţii, precum şi cele efectuate prin intermediul automatelor de schimb valutar;
h) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale;
Ca sa nu avem discutii, profesii libere inseamna aici:
– profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implică crearea unei societăţi comerciale, desfăşurate de către notari, avocaţi, experţi autorizaţi, medici, experţi contabili, contabili autorizaţi, arhitecţi, precum şi de alte persoane fizice care prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ;
– activităţile economice desfăşurate în mod independent, inclusiv prin practicarea unei meserii, de către persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu excepţia activităţilor de taximetrie auto pentru mărfuri şi persoane.
i) vânzarea obiectelor de cult şi serviciile religioase prestate de instituţiile de cult;
j) abrogat.
k) comerţul cu amănuntul prin comis-voiajori, precum şi prin corespondenţă, cu excepţia livrărilor de bunuri la domiciliu efectuate de magazine şi unităţile de alimentaţie publică, pe bază de comandă;
Frumoasa litera k) este eroina aceste ordonante, salvand multe magazine online de la chinul de a-si achizitiona casa de marcat.
l) serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului;
m) vânzarea pachetelor de servicii turistice sau de componente ale acestora de către agenţiile de turism, definite potrivit
legii;
n) furnizarea la domiciliul clientului a energiei electrice şi termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie,
inclusiv de telefonie mobilă, de poştă şi curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet;
o) efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe;
p) serviciile medicale cu plată prestate la domiciliul sau la locul de muncă al clientului;
r) abrogat
s) abrogat
ş) serviciile de transport feroviar public de călători în trafic intern şi internaţional, prestate de societăţi comerciale persoane juridice române.
Am casa de marcat dar nu stiu sa o folosesc. Now what?
Tot legea asta ne zice ca aparatele de marcat minune nu pot fi achizitionate decat de la distribuitori autorizati. Deci atentie mare la acest aspect. Tot ei au obligatia sa va asigure service, sa va invete sa o manevrati, sa va seteze in mod personalizat casa de marcat pentru produsele pe care le comercializati. In mare, orice problema aveti legata de casa de marcat, sunati la ei.
Ce trebuie facut cu casa de marcat daca imi incetez activitatea sau nu mai am nevoie de casa de marcat?
Le puteti valorifica (vinde) doar distribuitorilor autorizati. De asemenea, aveti obligatia pastrarii si arhivarii memoriilor pentru o perioada de minimum 10 ani.
In concluzie, ONG-uri succes la achizitionarea caselor de marcat si nu uitati: nu realizati astfel de venituri impozabile cu vanzare/prestare catre populatie inainte de a achizitiona casa de marcat pentru ca se confisca. 🙂
14 Comments
Buna, am si eu o intrebare: Daca fac parte dintr-un ONG si confectionez diferite obiecte hand made (bijuterii, accesorii, martisoare, etc.) pe care le vand, ma incadrez la punctul h) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale; sau trebuie sa-mi achizitionez casa de marcat?
Nu, confectionarea hand made nu este o profesie libera ci o activitate comerciala.
profesiile libere sub toate formele de organizare, care nu implică crearea unei societăţi comerciale, desfăşurate de către notari, avocaţi, experţi autorizaţi, medici, experţi contabili, contabili autorizaţi, arhitecţi, precum şi de alte persoane fizice care prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ;
In cadrul profesiilor libere-servicii cu caracter profesionsal in domeniul educativ, pot fi incluse serviciile gen traininguri,workshopuri,team buildinguri si alte ateliere de genul,in care invatam oamenii diverse aptitudini?
avem sau nu nevoie de casa de marcat?
@Battlay – Profesiile libere se caracterizeaza in primul rand prin faptul ca sunt reglementate de un organism specific fara acceptul caruia profesia respectiva nu se poate practica – doctori, avocati, contabili, notari, arhitecti etc. “alte persoane fizice care prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ” s-ar putea incadra mai mult la drepturi de autor, nu se incadreaza la profesii libere.
Nici “serviciile gen traininguri,workshopuri,team buildinguri si alte ateliere de genul,in care invatam oamenii diverse aptitudini” nu se incadreaza la profesii libere.
Deci in functie de ce forma de fiscalizare veti alege pentru aceste traininguri, workshop-uri etc – se va decide daca aveti nevoie de casa de marcat sau nu.
Buna, tot aici se enumera si functia de “formator” sau “specialist in activitatea de coaching”?! Multumesc
Buna! Sa inteleg ca o casa de marcat e necesara doar cand vinzi produse direct catre public?
Intreb pentru ca am un ONG al carui scop este promovarea turistica a unui oras. Pe langa diverse actiuni si proiecte non-profit, ma gandeam sa fac un magazin online prin intermediul caruia sa vand suveniruri locale. Mentionez ca suvenirurile ar fi cumparate de la furnizori si vandute catre cumparatori, nu ar fi realizate de membrii asociatiei. Produsele ar fi livrate prin Posta / curier si as pune factura in colet. “Profitul” ar fi folosit pentru activitatile curente, nonprofit, ale asociatiei. M-as incadra la punctul k)?
@dana – da, casa de marcat este necesara daca vinzi direct catre persoanele fizice; in cazul tau, daca faci contract cu un curier care preia incasarea cash-ului de la persoane fizice, nu ai nevoie de casa de marcat.
Daca sunt membra la un ONG si doresc sa relizez site-uri web (am pregatire in domeniu), pentru realizarea de fonduri, imi trebuie casa de marcat?
@cristina – casa de marcat va trebuie doar daca vindeti catre persoanele fizice, daca clienti dvs. sunt persoane fizice.
La o fundatie pentru incasarea de donatii si taxe de participare concursuri muzicale de la persoane fizice prin banca trebuie casa de marcat fiscala?
Multumesc mult Luiza!
Ioana, nu, pentru donatii, sponsorizari, cotizatii – adica venituri neimpozabile – nu trebuie casa de marcat.
Taxele de participare, depinde ce reprezinta exact. Daca sunt prestari servicii (vinzi cursuri in schimbul unei taxe) da, acelea sunt venituri impozabile si pentru acelea ai nevoie de casa de marcat, daca clientii sunt persoane fizice si sumele sunt incasate numerar sau cu instrumente numerar (card).
La un ONG care incaseaza sponsorizari / cotizatii de la persoane fizice, se doreste incasarea prin POS (plata cu cardul). In acest sens este necesara si o casa de marcat? sau aparatul POS care elibereaza chitanta este suficient?
Multumesc mult!
POS-ul nu tine loc de casa de marcat, deci daca ati avea nevoie de casa de marcat faptul ca aveti POS nu v-ar ajuta.
Dar nu ONG care incaseaza cotizatii de la persoane fizice nu are nevoie de casa de marcat. Doar daca ar incasa sume din venituri impozabile care nu sunt donatii, sponsorizari, cotizatii, atunci ar avea nevoie de casa de marcat.
Bună! As avea o intrebare:
1. La un ONG cu activitate religioasă, in care avem o mica librarie unde vindem carti si produse de decor, direct catre public este necesar casa de marcat? Observ ca din lege s-ar incadra la exceptia i).
Multumesc!