Inceputul de an pentru un contabil e nebunie curata. Pe langa schimbarile de legi, de conturi, de versiuni de programe (uneori si de doua ori pe zi), inceputul de an simbolizeaza marea goana in stabilirea vectorului fiscal corect pentru anul in curs. Daca o sfeclesti acum, te va costa scump tot anul. Dar nu despre asta vroiam sa va povestesc.
Ianuarie si februarie se mai caracterizeaza prin obligativitatea depunerii unor declaratii informative, de recapitulare, unele total stupide. Din categoria celor care trebuie sa completeze declaratii informative de toata jena nu lipsesc nici ONG-urile.
Astfel, va prezint cele 3 declaratii despre care (aproape) nici un ONG cu care eu am intrat in contact nu stia:
1. Pe primul loc, declaratia 392 (a sau b).
Ultimul act normativ ce reglementeaza declaratia 392 este Ordin ANAF nr. 93/2014. Conform acestui act normativ, persoanele impozabile deci inclusiv ONG – urile depun aceasta declaratie, pana pe data de 25 februarie a anului in curs pentru anul incheiat. Un lucru tot e bun, daca nu ai avut activitate deloc (adica nu ai avut livrari de bunuri sau prestari de servicii) declaratia nu se depune cu valoarea zero. Cel putin pentru anul 2013, nu stim ce va fi la anul.
2. Declaratia 101
ONG – urile cu si fara activitate economica intra in sfera de aplicare a reglementarilor referitoare la impozitul pe profit. Asa zice art. 13 lit. a) din Codul fiscal si a normelor de aplicare. Acest lucru inseamna ca toate ONG-urile vor depune declaratia anuala 101 pana pe 25 februarie a anului urmator anului de declarare.
Daca ONG-urile fara activitate economica trebuie sau nu sa depuna declaratia 101, este o discutie lunga. Nicaieri nu scrie clar ca ar trebui, cel putin in opinia mea, interpretarea este trasa de par. Dar anul acesta m-am lovit foarte des de aceasta problema si de insistentele celor de la ANAF cum ca ar trebui sa fie depusa. Am cedat, am depus. Experienta m-a invatat ca mai bine o hartie in plus decat una in minus.
3. Declaratia 205.
Aceasta declaratie se depune de toate entitatile care au avut salariati in cursul anului, deci si de un ONG care a avut salariati. Am intalnit cazuri in care declaratiile lunare 112 au fost depuse dar aceasta declaratie 205 a fost omisa.
Acestea sunt cele 3 declaratii de care majoritatea ONG-urilor uita. Sunt curioasa, tu ai uitat? 🙂
10 Comments
Buna, Luiza
Azi am descoperit blogul tau in goana dupa informatii privind contabilitate / fiscalitate unei fundatii infiintate la inceputul lui 2014.
Pana voi ‘avea’ contabil, te rog, daca poti, sa imi spui cand trebuie depuse primele declaratii la fisc.
Activitatea de pana acum consta in cheltuieli de infiintare, scoaterea din banca a sumei reprezentand capitalul initial, plata unei facturi, banii primiti de la ANAF reprezentand cedarea 2% din impozit si, o surpriza placuta, incasarea unei sume ca sponsorizare.
Multumesc
Maria
azi, la birou, m-am delectat citind blogul tau 🙂
@maria
Daca ai infiintat fundatia la 2014 ar fi trebuit sa depui in termen de 30 de zile de la infiintare o declaratie 010 in urma careia sa iti elibereze ANAF-ul CIF-ul. Pe urma, pana in februarie 2015 trebuie sa depui bilantul fundatiei – din activitatea descrisa trebuie sa depui bilant si nu declaratie de inactivitate deoarece ai avut incasari sponsorizari care intra la “activitate”.
De asemenea tine cont si de declaratiile din articolul la care ai postat comment-ul. Si ele se depun tot pe la inceputul anului viitor.
Succces! 🙂
Buna Luiza,
Am un ONG care a taiat niste facturi pentru cursuri, in luna decembrie anul 2014. ONG-ul nu a avut venituri neimpozabile. Vreau sa depun decl 010 pt ca ONG-ul sa devina platitor de impozit pe profit. Cand il depun?
– in 12.2014 cu data de luare in evidenta 01.01.2014, sau
– in 12.2014 cu data de luare in evidenta 01.12.2014, sau
– in 01.2014 cu data de luare in evidenta 01.01.2015?
Multumesc de ajutor!
In decembrie cu data de luare in evidenta 12.2014 pt ca atunci a fost inceputa activitatea economica.
Multumesc pentru raspuns. Asta mi s-a intamplat la sectorul 6. La sectorul 1, insa, sefa mi-a spus ca ma inregistrez cu 01.01.2015 pt ca ma raportez la anul anterior. A mai spus ca, dat fiind faptul ca in 2013 nu am avut activitate economice, in 2014 functionez ca in 2013, iar in 2015, cu activitate economica pt ca in 2014 am avut venituri economice. Mi-a mai spus ca pt 2014 nu platesc niciun fel de impozit ci doar in 2015, daca voi obtine. Cam ciudata aceasta recomandate, insa, mi-a sugerat sa coroborez codul fiscal cu cel de procedura fiscala. Desi ma ocup de ONG-uri de vreo 6 ani, aceasta speta nu mi-a fost niciodata clara. Tu cu ce articole fiscale iti susti pozitia (in eventualitatea unui control). Multumesc inca o data pt raspuns si iti doresc un an nou prin de impliniri si sanatate!
Robert
Ce bine ar fi sa realizam ditamai venitul in 2014 si sa nu platim nimic pe el, deoarece vezi doamne, in primul an suntem scutiti sau cum?
M-as baza pe faptul ca nicaieri nu exista un articol de lege unde zice ca in primul an ONG-urile ar fi scutite sa plateasca impozit pe venit. Exista o scutire, intr-adevar, dar nu are legatura cu modalitatea in care ai fost anul trecut inregistrat.
Sfatul meu este sa faci cum ti-am scris, sau ma rog, sa faci cum stii tu, cum ai mai facut pana acum, nu te lua dupa un sigur raspuns primit de la ANAF. Eu in general verific sfaturile primite de la ANAF in trei surse! 🙂
Ar fi sa mai verific si la sectorul 2 unde mai am o asociatie. Multumesc. 🙂
Buna seara Luiza, dat fiind ca suntem in 2019, au ramas valabile aceleasi 3 declaratii mentionate in acest post, pentru depunere la Anaf? Multumesc si spor in ceea ce faci. Pentru mine au fost super utile toate postarile legate de ONG.
Nu se mai depune 392 dar celelalte doua se depun.
Multumesc pentru raspuns.