In cazul electrocasnicelor, deoarece am ales un look retro-country pentru bucatarie, am crezut ca treaba e hotarata din start. Urma sa luam o plita si cuptor incorporabile cu aspect retro, eventual vanate la vreo promotie. Nu prea ar fi contat furnizorul, conta aspectul acela retro si pretul, cat mai mic posibil.
De la inceput am vrut plita pe gaz. Ca tot stau la bloc si am gazul in casa. Ca tot am toata casa pe electric, am zis macar daca taie astia curentul, sa am ce manca! 🙂 Glumesc evident! Pana la urma teava era acolo si era pacat sa nu o folosesc.
Numai ca socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de pe site-urile de profil. Pe parcursul trierii ofertelor mi-am dat seama ca prefer electrocasnicele care sa faca diverse chestii smechere, electrocasnicelor care sa doar sa arate retro si atat, neavand acele functii cu care ma obisnuisem si pe care le consider base line (da stiu, vreau sa stau intr-o casa care sa arate ca acum 100 de ani dar care sa aiba tehnica erei noastre).
Cuptoarele retro nu au afisaj electronic (doar sunt retro!), nu au timer automat (il setezi tu manual intorcand de niste rotite cam subrede care stateau sa cada). Am ales un cuptor de la Whirpool. There is something about the 6th sense…
Plitele cu aspect retro nu au gratare din fonta. Nu stiu de ce, dar dupa ce am vazut gratarele alea de fonta la plitele “moderne” nu a mai fost cale de intoarcere la gratarele metal emailat. Apoi, pentru mine este important ca suprafata gratarelor sa fie cat mai aplatizata si cat mai mare, mult mai mare decat diametrul unei oale. V-a cazut vreodata o oala de pe ochiul aragazului? Nici mie, dar mereu stau cu grija sa nu alunece de pe acel suport instabil. Am cautat sa evit stresul asta. Ai zice ca gatesc mult. Nu gatesc mult dar gatesc de placere si stiu exact de ce anume am nevoie in bucatarie. Am ales o plita tot de la Whirlpool. Ce sa-i faci, I like the brand, si s-a incadrat in buget.
Masina de spalat rufe trebuie neaparat sa aiba si uscator din cauza faptului ca in mijlocul Bucurestiului chiar nu ai unde sa iti intinzi rufele. Am trei balcoane, toate neinchise. Doua dintre ele dau chiar in strada principala, respectiv o alta straduta destul de circulata, iar cel din spate da spre ghena, imi si inchipui cum ar mirosi toate hainele.
Avand loc disponibil, am transformat o debara in spalatorie. Ne-am gandit si la varianta cu masina de spalat si uscator separat, loc era destul pentru ambele. Dar adunand costul celor doua tot pe acolo ajungeam, plus ca adaugam disconfortul de a scoate si a baga rufele dintr-o masina in alta. Am ales o masina de spalat cu uscator de la Ariston, tot asa sa se incadreze in buget, nu uitati de buget! 🙂
Masina de spalat vase trebuia sa fie neaparat incorporabila si neaparat Bosh, pentru ca Siemens ar fi dinamitat bugetul. Un alt lucru care a ajutat in alegere a fost ca acest model este super silent, lucru care ne ajuta si in ziua de astazi, avand in vedere ca tot nu am reusit sa punem toate usile in casa. Si trebuia neaparat sa aiba tavita speciala pentru tacamuri si nu cosulet in care sa le inghesui pe toate. Nu pentru ca in cosulet nu se spala neaparat bine, iar tava e mai smechera. Ci pentru ca atunci cand asezam tacamurile in cosulet, se loveau unele de altele si scoteau acel sunet metalic. Iar eu nu pot suporta acel sunet!
Poate parea neobisnuit ca nu am luat toate electrocasnicele de la acelasi producator dar adevarul este ca de exemplu, unde mi-a placut cuptorul nu am gasit o masina de spalat rufe buna la pret rezonabil si invers.
Au fost multe detalii tehnice de care am tinut cont in aceste alegeri. Ma rog, el a tinut cont, eu nu ma pricep, aflam doar ca modelul ala nu, pentru ca… insert here technical reason I don’t understand. Pentru mine, lucrurile au stat simplu. Eu am ales in functie de:
- the fucking buget; adica am balansat calitatea cu pretul si am ajuns la un optim pe care ni-l puteam permite; stiu ca exista “out there” SF-uri care isi iau zborul, dar au si preturi pe masura.
- sa arate bine; adica sa nu se zgarie din prima zi, sa nu le cada butoanele, inoxul sa nu arate “cheap”, ci daca se poate cu un pic de patina, mat, ca si cum ar fi scump, chiar daca nu este.
- did I mention: sa arate bine! 🙂
2 Comments
Dintre toate electrocasnicele prezentate de tine, cel mai mult mi-a atras atentia plita incorporabila de la Whirlpool. Si eu am problema cu gratarele acelea, in special cand gatesc la tigaie pentru ca uleiul lasa cele mai inestetice pete pe inox. Stii care este cea mai buna plita pe care am testat-o eu pana in momentul de fata? Cea rustica de la Hansa, desi o gasesti in magazinele de profil la circa 400 de lei. Astept cu nerabdare un articol despre gadget-uri pentru sufragerie. Ce spui, Luiza?
Din pacate gadgeturile nu-s pasiunea mea, mai degraba o sa gasesti la mine pe blog un articol despre cum mi-am achizitionat un pian. Sper sa ma apuc curand si de acest lucru ignorat pana in prezent! Multumesc pentru sfatul cu plita, poate foloseste cuiva. 🙂