SRL-urile platitoare de impozit pe profit, microintreprinderile, PFA-urile, salariatii, toti pot redirectiona o parte din impozitul platit statului catre un ONG cu a carui cauza se identifica. Aflati mai jos regulile pe care trebuie sa le respecte fiecare categorie ca sa poata face sponsorizari.
Tot anul ne plangem ca dam multi bani statului sub foma de impozite si taxe iar ei nu sunt folositi in interesul cetateanului, ci din contra, sunt sifonati in beneficiul catorva oameni. Acum aveti ocazia sa directionati o parte din acei bani, sa nu mai ajunga in buzunarul statului ci sa ajunga la un ONG care sustine o cauza cu care va identificati.
Tot anul ne plangem de lipsa de timp, de oboseala, de chef. Ne gandim ca daca am avea mai mult timp am pune umarul sa ajutam o cauza nobila. Evident, timpul liber n-a venit nici anul asta, si nu sa vina nici la anul, pana nu o sa facem noi lucrul asta sa se intample. Dar asta e alta discutie. Ideea era aici, ca acum, printr-un singur gest care nu va costa nimic, aveti ocazia sa sustineti acea cauza pentru care nu v-ati facut timp in restul anului, redirectionand o parte din impozitul datorat statului catre acea cauza.
Cum sponsorizez daca sunt SRL platitor de impozit pe profit
Cateva aspecte generale
- Sponsorizarea nu este cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit. Suma platita ca sponsorizare se poate scadea din impozitul pe profit datorat in in limita a 3 la mie din cifra de afaceri dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
- Al doilea lucru de care trebuie sa tinem cont este ca sunt doua conditii pe care trebuie sa le respectam. Majoritatea stiu ca in general putem redirectiona din impozitul pe profit 20% din aceasta suma catre un ONG dar mai trebuie sa tinem cont si de cea de-a doua conditie care spune “in limita a 3 la mie din cifra de afaceri”. Asadar suma cea mai mica calculata conform celor doua conditii se scade din impozitul pe profit.
- Plata sponsorizarii trebuie facuta in anul pentru care se calculeaza impozitul pe profit. De exemplu, pentru anul 2015, trebuie facuta pana la 31.12.2015 si trebuie sa aiba la baza un contract de sponsorizare.
- Sponsorizarea se poate face ORICAND in timpul anului, nu doar in luna decembrie. Suma sponsorizata poate fi oricat doriti. Suma care se scade din impozitul pe profit este cea care se calculeaza conform regulilor de mai sus, diferenta dintre suma efectiv virata si suma “dedusa” din impozitul pe profit ramanand cheltuiala nedeductibila pentru firma.
- Firmele care fac sponsorizari trebuie să respecte prevederile Legii nr. 32/1994 – Legea sponsorizarii. Din lege amintim prevederile cele mai importante: existenta unui contract intre entitatea beneficiara si firma care sponsorizeaza care să conţină obligatoriu obiectul sponsorizarii si valoarea acesteia; mare atentie la art. 6 din aceasta leges care specifica faptul ca “facilităţile prevăzute în prezenta lege nu se acordă în cazul:ponsorizării unei persoane juridice fără scop lucrativ de către o altă persoană juridică care conduce sau controlează direct persoana juridică sponsorizată.”
Mic exemplu de calcul
Cifra de afaceri la 31.12.2015 – 30.000 lei
Impozit profit datorat aferent 2015: 2.400 lei
Sponsorizare platita: 1.000 lei
Calcul sponsorizare deductibila: 3 la mie din CA (30.000 lei*3 la mie) = 90 lei dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit (2.400 * 20%) = 480 lei. Deci suma pe care o putem scadea din impozitul pe profit, este cea mai mica dintre cele 2, adica 90 lei. Vedeti deci ca exista situatii cand 3 la mie din CA reprezinta mai putin decat 20% din impozitul pe profit, limitand astfel suma “dedusa” din impozit, motiv pentru care trebuie sa tinem cont de ambele conditii.
Suma de 910 lei reprezentand cheltuieli cu sponsorizarea(1.000 -90), care nu s-a scazut din impozitul pe profit, se va recupera, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit (ian 2016, martie 2016 etc) timp de pentru urmatorii 7 ani consecutivi.
Cum sponsorizez daca sunt SRL microintreprindere
Ca si in cazul SRL-urilor platitoare de impozit pe profit, microintreprinderile pot sponsoriza un ONG cu ce suma doresc. Nu exista o limita a sumei cu care se poate sponsoriza un ONG nici in cazul unei firme platitoare de impozit pe profit nici in cazul unei microintreprinderi. Diferenta este ca:
- in cazul unei firme platitoare de impozit pe profit beneficiem de o facilitate de scadere a unei sume platite ca si sponsorizare din impozitul pe profit.
- in cazul unei microintreprinderi nu beneficiem de acceeasi facilitate, nici o suma nefiind permisa a fi scazuta din impozitul pe venitul microintreprinderilor datorat.
Deci microintreprinderi, puteti sponsoriza, doar ca nu beneficiati de nici o facilitate fiscala.
Cum sponsorizez 2% daca sunt PFA
PFA-urile pot redirectiona 2% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil, pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii.
Acest lucru se face prin inscrierea denumirii, CUI-ului si a contului IBAN ONG-ului catre care doriti sa redirectionati cei 2% pe ultima pagina a declaratiei 200 pe care trebuie sa o depuneti pana pe 25 mai 2016 pentru anul 2015. Asadar PFA-urile nu redirectioneaza cei 2% pana la 31.12.2015 ci la data la care depun acea declaratie 200.
De remarcat din practica faptul ca banii catre ONG-uri nu se redirectioneaza de ANAF la data depunerii declaratiei ci cel mai devreme la data platii impozitului pe venit de catre contribuabil.
In ceea ce priveste cheltuiala deductibila cu sponsorizarea, conform art. 48 din Codul Fiscal, in cazul unui PFA, sponsorizarea este considerata o cheltuiala deductibila limitat in limita 5% din baza de calcul.
Cum sponsorizez (redirectionez 2%) daca sunt angajat
In cazul in care sunteti angajat puteti completa declaratia 230 Cerere privind destinaţia sumei reprezentînd pînă la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor.
Bifati punctul 2, inscrieti denumirea, CUI-ul si contul IBAN al entitatii non-profit pe care doriti sa o sustineti. Nu trebuie sa completati neaparat suma, aceea va fi calculata de catre ANAF. Daca totusi completati o suma iar aceasta suma va fi mai mica decat suma posibila de virat, se va vira doar suma completata de dvs. Daca suma completata este mai mare decat suma posibila de virat, se va vira maximul admis (calculat de ANAF).
Declaratia se depune personal de catre fiecare angajat in parte la ghiseul ANAF de care apartine, sau prin posta cu confirmare de primire. Termenul de depunere este tot 25 mai 2016 pentru veniturile din 2015.
ONG-urile noastre
Aici gasiti o lista cu ONG-urile noastre (clientii si totodata prietenii nostri) cu care ne mandrim si catre care puteti redirectiona din impozitul vostru daca simpatizati cu cauza lor.
4 Comments
Buna Luiza,
poti te rog sa-mi spui cum procedez in cazul in care sunt PFA cu norma de venit si nu am depus niciodata declaratia 200? Nu as putea sa completez declaratia 230?
Multumesc
Buna, la norma de venit nu depui 200, doar 220 si 600 (600 doar acolo unde e cazul).
Spuneati in articol ca in cazul unui SRL platitor de impozit pe profit, daca a incheiat un contract de sponsorizare intr-un an, trebuie sa faca efectiv plata sponsorizarii in acelasi an. Imi puteti spune va rog unde este precizata aceasta regula?
N-ar fi legal ca de ex. un SRL sa faca un contract de sponsorizare in 20.12.2017 si sa realizeze efectiv plata in 25.03.2018?
Multumesc anticipat!
Regula cu deducerea sponsorizarii doar daca este achitata in anul pentru care vreti sa deduceti este chiar in codul fiscal/norme la codul fiscal la capitolul unde se vorbeste de sponsorizare.
E legal sa faceti cum ati precizat, dar daca plata se face pe 25.03.2018, atunci puteti sa va deduceti sponsorizarea din SRL incepand cu trim I al anului 2018 si nu in 2017 cand este facut contractul.