UPDATE: varianta up-datata cu a doua sesiune de intrebari si raspunsuri facuta de ANAF din data de 27.01.2016.
ANAF a facut o sesiune foarte utila de intrebari si raspunsuri despre obligativitatea depunerii si platii anticipate a CAS-ului (pensiei) in anul 2016. Aceste sesiuni mi se par binevenite si din perspectiva faptului ca poate cauti o confirmare a unei informatii intr-o mare legislativa foarte incurcata. Asta nu inseamna ca si-ar asuma ei vreo responsabilitate pentru ceea ce scriu pe FB, dar ca si informatie, macar vine de la sursa. Asa cum v-am obisnuit, articolul contine si niste adnotari, parerile mele personale pe subiect sau pur si simplu niste explicatii mai clare acolo unde cred ca terminologia folosita este prea complicata.
Intrebare: Daca in anul 2015 venitul net lunar realizat este sub 938 lei(35%x2681lei) am obligatia depunerii Formularului600? Daca nu trebuie sa depun 600 cand trebuie sa platesc CAS pentru venitul din 2016?
Raspuns ANAF: Dacă în anul 2015, aţi obţinut venituri din desfăşurarea unei activităţi independente şi venitul net lunar realizat este sub plafonul de 35% din câştigul salarial mediu brut (2681 lei) utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv sub 938 lei, NU aveţi obligaţia completării şi depunerii formularului 600, şi ca urmare în anul 2016 nu datoraţi ANTICIPAT contribuţia de asigurări sociale.
Pentru venitul din 2016 contribuţia de asigurări sociale se recalculează în anul următor, respectiv în anul 2017, în baza declaraţiei privind venitul realizat (D200), şi se stabileşte ca diferenţă între venitul brut realizat şi cheltuielile efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportată la numărul de luni în care a fost desfăşurată activitatea. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig. Suma datorată, stabilită prin decizia de impunere se achită în termen de 60 zile de la primirea deciziei.
În cazul veniturilor din activităţi independente pentru care se determină venitul net anual pe baza normelor anuale de venit, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă valoarea anuală a normei de venit raportată la numărul de luni în care se desfăşoară activitatea şi nu poate fi mai mică decât echivalentul reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, în vigoare în anul pentru care se stabilesc plăţile anticipate, şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig.
Observatii: mi se pare util sa retinem faptul ca CAS se recalculeaza la finalul anului 2016 pe baza declaratiei 200 si ca intreaga suma astfel calculata se va plati in termen de 60 de zile de la primirea deciziei de impunere.
Intrebare: Va rog sa imi Spuneți Cum se procedează dacă în anul 2015 a existat un venit mai mare decât 35% din salariu mediu brut Dar in 2016 se estimează că se va realiza un venit mai mic decât această sumă prin depunerea declarației 220, obligația de a depune declaratia 600 se poate raporta la venitul estimat în 2016?
Raspuns ANAF: Obligaţia privind plata CAS se stabileşte pe baza declaraţiei estimative doar pentru contribuabilii care vor începe o activitate în cursul anului fiscal 2016, Dacă aţi desfăşurat activitate în 2015 şi aţi realizat un venit mai mare decât 35% din salariu mediu brut, chiar dacă estimaţi că în 2016 veţi avea un venit mai mic. trebuie să depuneţi declaraţia 600 şi să achitaţi CAS. Plata anticipată a CAS va fi la nivelul a 35% din salariu mediu brut, chiar dacă venitul din 2015 este mai mare.
Observatii: De retinut faptul ca daca nu te-ai infiintat chiar in anul 2016, nu conteaza ca depui declaratie estimativa 220 in 2016, obligatia de a plati CAS se stabileste in baza declaratiei finale 200 aferenta 2015. De retinut si faptul ca daca ai depasit plafonul de 35% din salariul mediu brut in 2015, tu vei plati contributia obligatorie de 10.5% la acel plafon, chiar daca ai castigat mai mult.
Intrebare: sunt un PFA care trebuie sa depun D 600 ( venitul realizat in anul precedent depaseste 35% din castigul salarial mediu brut) dar am urmatoarea dilema: la Pctul III explicatia casutei cu renunt este ” căsuța corespunzătoare renunțării la opțiune, de către persoanele care au optat anterior, pentru aplicarea cotei integrale de contribuție de asigurări sociale corespunzătoare condițiilor normale de muncă și renunță la această opțiune”… eu vreau in anul 2016 sa fiu taxata doar cu 10.5%… ce trebuie sa bifez?
Raspuns ANAF: Pentru a vi se calcula cota individuală de contribuție de asigurări sociale, trebuie să depuneţi formularul 600 până la data de 1 februarie 2016, fără bifarea căsuţelor de la punctul III din formular.
Observatii: Deci nu bifati nimic la pct. III daca vreti sa platiti doar contributia obligatorie de 10.5%. Initial a fost o eroare in formular, si majoritatea persoanelor au crezut ca trebuie bifata acea casuta, dar a fost doar o eroare.
Intrebare: Buna ziua, pensionar cu venituri din activitati agricole impuse cu norma de venit pe D221, are obligatia depunerii D600, respectiv a platii CAS?
Raspuns ANAF: In calitate de pensionar cu venituri din activitati agricole impuse cu norma de venit pe D221, NU aveţi obligatia depunerii D600, respectiv a platii CAS
Intrebare: Salariat norme intreaga, care obtine si venituri agricole impuse cu norma de venit pe D221 are obligatia depunerii D600? respectiv a platii CAS?
Raspuns ANAF: Pentru veniturile din activităţi agricole NU există obligaţia plăţii CAS
Observatii: s-ar intelege din felul cum sunt formulate cele doua intrebari de mai sus referitoare la veniturile din activitati agricole, ca nu se plateste CAS deoarece persoanele respective sunt pensionar respectiv salariat; de fapt, ceea ce ANAF incearca sa spuna este ca oricum, nu se plateste CAS la veniturile din activitati agricole indiferent de situatia personala.
Intrebare: Daca in situatia in care un asociat al unui IF intra in crestere copil (din 01.03.2016), iar in anul 2015 a realizat un venit mai are de 35% din castigul mediu salarial iar in 2016 realizeaza venituri doar din idemnizatia de crestere copil (fiind suspedat din cadrul IF), mai are obligatia sa se asigure la CAS pentru anul 2016?
Raspuns ANAF: Dacă asociatul a desfăşurat activitate în 2015 şi a realizat un venit mai mare decât 35% din salariu mediu brut, trebuie să depună declaraţia 600 şi să achite CAS şi pentru anul 2016, sub forma plăţilor anticipate, urmând ca în anul 2017, organul fiscal să procedeze la recalcularea CAS pentru anul 2016. Dacă nu mai desfăşoară activitate, la data încetării activităţii poate depune o cere de încetare a obligaţiei de plată a contribuţiei de asigurări sociale.
Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca pentru un PFA cu activitate suspendata incepand cu 2015 trebuie depus formularul 600 aferent anului 2016 cand activitatea este suspendata.
Raspuns ANAF: Dacă ați îndeplinit toate formalitățile legale de declarare la unitatea fiscală a suspendării activității pentru anul 2015 nu aveți obligația depunerii declarației 600.
Observatii: de retinut ca pe un PFA cu activitate suspendata nu mai aveti voie sa desfasurati activitate, deci veniturile nu exista, deci sunteti sub plafon, deci nu exista obligatia depunerii formularului 600.
Intrebare: Buna ziua, pentru PFI cu activitatea suspendata incepand cu 18 decembrie 2015 este obligatorie depunerea formularului 600? mentionez ca venitul realizat in 2015 este mai mare decat 35% din salariul mediu brut.
Raspuns ANAF: Nu aveti obligatia depunerii formularului 600 “Declarație privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii” pentru anul 2016 insa, aveati obligatia declararii suspendării activităţii la organul fiscal.
Intrebare: Sunt pfa. În anul 2015 am realizat venit sub plafon stabilit conform art. 148, alin.4, literă a din Lg 227/2015. Nu am obligația depunerii decl. 600, dar vreau să plătesc contribuția de asigurări sociale. La ce instituție depun declarația, finanțe sau casă de pensii?
Raspuns ANAF: Potrivit prevederilor art.6 alin.(2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, se poate asigura orice persoană care doreşte să se asigure sau care doreşte să îşi completeze venitul asigurat. Ca urmare, vă sugerăm să vă adresaţi Casei Naţionale de Pensii Publice sau unităţilor sale teritoriale, pentru încheierea contractului menţionat.
Intrebare: Un PFA care in 2015 are venit net lunar mai mic decat 938 lei/luna si nu este angajat in alta parte, doreste sa se asigure la sistemul de pensii ( unde a contribuit in 2015 cu o suma de 315 lei pe luna calculata la o baza de calcul in dec 600). Acum doreste sa mareasca baza de calcul (sa plateasca mai mult) la 1500 lei dar nu am dec 600 cu baza de calcul. Cum precedez?
Raspuns ANAF: Pentru anul 2016 nu există posibilitatea alegerii bazei de calcul pentru CAS.
Orice persoană care nu este obligată să se asigure, dar doreşte să fie asigurată, respectiv să îşi completeze venitul asigurat, se poate asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, în aces caz, o constituie venitul lunar asigurat, înscris in declaratia individuală de asigurare sau in contractul de asigurare socială, dar nu mai puţin decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia, astfel cum este prevăzut la art. 36 din actul normativ menţionat.
Cota de contributie de asigurari sociale corespunzatoare care se aplică, este cea pentru conditiile normale de munca, stabilita prin lege, aşa cum este menţionat la art. 31 alin. (3) din aceeaşi lege.
Pentru a obţine mai multe informaţii, vă sugerăm să vă adresaţi Casei de Pensii competente.
Intrebare: La regularizarea pentru anul 2016 ce procent se va aplica asupra venitului din D200 daca PFA nu a depus D600 deci nu a optat pentru vreuna din cote? art. 152(2) ”prin aplicarea cotei individuale sau a cotei integrale de contribuţie, conform opţiunii exprimate, prevăzute la art. 138,”
Raspuns ANAF: Cota de contribuție de asigurări sociale OBLIGATORIE este de 10,5% , iar dacă nu aţi avut obligaţia depunerii formularului 600 în care să fi optat pentru cota integrală de 26,3%, recalcularea se face cu cota de 10,5%.
Intrebare: notarii au obligativitatea depunerii D600?
Raspuns ANAF: Nu au obligaţia depunerii formularului 600 “Declarație privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii” persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii.
Intrebare: Avand in vedere prevederile art.36 alin.(1)si (2) legii 36/1995 -legea notarilor publici si activitatii notariale in care se prevede ca sistemul de pensii prevazut de prezenta lege este obligatoriu pentru notarii publici membrii ai Uniunii si complementar sistemului public de pensii la care notarii publici sunt obligati sa contribuie , in conditiile legii , consider ca notarii care au realizat in anul precedent venituri nete lunare mai mari de 35% din salariul mediu brut trebuie sa depuna in anul 2016 declaratia D 600. Este corect sau nu ?
Raspuns ANAF: Da, este corect, aveți obligația depunerii D600 până la data de 1 februarie 2016, întrucât nu vă încadrați la excepţia prevăzută la art. 150 din Codul fiscal, excepție care stabilește faptul că numai persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii nu depun această declarație.
Ori, potrivit prevederilor art. 62 alin. (2) din Legea notarilor publici şi activităţii notariale nr.36/1995, sistemul de pensii prevazut de respectiva lege este obligatoriu pentru notarii publici membrii ai Uniunii si complementar sistemului public de pensii la care notarii publici sunt obligati sa contribuie, în conditiile legii.
Observatii: Notarii depun, deoarece sistemul lor de pensii, cel al notarilor este complementar cu sistemul de pensii national, deci notarii nu se incadreaza la exceptia cu sistemele proprii chiar daca au un asa zis sistem propriu. Complementar fiind, depun.
Nu in aceeasi situatie sunt avocatii, care avand un sistem propriu, nu depun declaratia 600.
Intrebare: Sunt o PFA cu norma de venit si beneficiez de reducerea normei intrucat sunt salariata cu norma intreaga. In acest caz cum se calculeaza CAS la norma injumatatita?
Raspuns ANAF: Pentru stabilirea obligatiei de depunere a declaraţiei 600 si de plată a CAS se ia in calcul norma redusă potrivit criteriilor.
Intrebare: Daca declaratia 600 nu este depusa pana la 01.02.2016 se mai poate depune cu intarziere sau se va plati CAS doar la definitivare? Organul fiscal va face impuneri din oficiu pentru cei care trebuie sa depuna 600 dar nu depun?
Raspuns ANAF: Formularul 600 se poate depune şi după expirarea termenului legal de depunere. De asemenea, organul fiscal are dreptul să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală.
Vă menţionăm că nerespectarea termenelor de indeplinire a obligaţiilor fiscale este sancţionată potrivit prevederilor din actul normativ menţionat anterior.
Intrebare: Pentru venituri din chirii, determinate in sistem forfetar se depune Formularul 600, daca sunt > 35% SMB ?
Raspuns ANAF: Veniturile la care vă referiţi nu intră în categoria celor pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale. Ca urmare, nu aveţi obligaţia completării şi depunerii formularului 600, indiferent de nivelul venitul obţinut în anul 2015.
26 Comments
Multumesc mult pentru aceste informatii, Luiza!
Citisem eu ceva despre plafonul de 938 de ron dar nu eram sigura ca nu am obligativitatea depunerii declaratiei.
Acum sunt lamurita si ceva mai linistita 🙂
Eu iti multumesc! 🙂
Buna ziua,ma poate ajuta si pe mine cv cu un raspuns,eu am o pensie de 1023 roni am vrut sa fac un credit la banca,acolo datele de la anaf figuram cu o pensie de 977 roni ..ce sa intamplat..?
Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca am inteles bine cum stau lucrurile in cazul urmator: Avem un PFA in sistem real care in 2015 are un venit anual de circa 30000 de lei, asadar depaseste pragul de 35%. Proprietarul PFA-ului este si angajat cu norma redusa.
In 2016 acest PFA va trece la norma de venit odata cu depunerea decclaratie 220.
Proprietarul PFA-ului trebuie sa depuna pana pe 31 Ianuarie declaratia 600, selectand optiunea II.1, si va plati CAS anticipat de 98.52 lei pe luna, si nu la valoarea venitului din 2015.
Am inteles corect, sau gresesc undeva?
Multumesc in avans
Buna! Sunt angajata cu norma intreaga si am si un PFA. Am fost saptamana trecuta sa depun D600, iar de la ghiseu mi s-a zis ca daca sunt angajata si optez pentru cotizarea 10%, nu mai trebuie sa depun declaratia, ci depun doar o adeverinta de venit, cand voi veni cu D220 si D200. Asta se intampla in Buzau. E normal?
Buna, si eu am aceeasi problema. Sotul este angajat cu norma intreaga, detine II din 2011, la depunere decl.220, cand am trecut la norma anul acesta, ni s-a spus de o adeverinta care va injumatati impozitul de plata, atat, nimic despre depunere decl.600, trebuie depusa??
@diana – imparti norma ramasa dupa injumatatire la 12 luni si daca iti da sub plafon nu depui 600, daca iti da peste depui.
Multumesc mult Luiza, sper sa nu fie prea tarziu acum… 🙁
Multumesc mult de informatii. O intrebare as avea – am un PFA plus am venituri ce trebuie declarate pe declaratia 201 internet fotografie de stock. Veniturile de pe internet intra la calcul pt declaratia 600? As vrea sa platesc doar 10,5 % nu pt norma intreaga. Cum le combin pe ambele declaratia 600? Ambele venituri sunt mici nu depasesc plafonul de 938 de ron din cate citesc eu aici nu e obligatoriu sa depun, sper ca am inteles bine… Cu toate acestea pt educatia mea generala sa vrea sa stiu daca voi depasi acest plafon cum sa completez declaratia 600 ca sa fie corecta. Multumesc din suflet,
Cecilia
Buna ziua. Sunt angajat si in paralel desfasor activitati agricole in cadrul unui PFA infiintat in 2010.
Va rog sa-mi spuneti care sunt declaratiile ce trebuie sa la depun in 2016 pentru PFA catre ANAF si termenele limita pentru depunere. Care sunt obligatiile mele fiscale (impozit, contributii, etc) privind activitatea PFA ului, in baza caror documente trebuie sa fac platile catre stat si care este termenul de plata?
Va multumesc frumos,
Alin
Buna ziua, sunt angajata cu norma intreaga, nu detin nicio forma organizata (II sau PFA), am un CUI si desfasor profesiune liberala (translator/ traducator). Venitul net realizat in 2015 din aceasta activitate independentas a fost peste plafonul de 938/ luna net. Ar fi trebuit sa depun declaratia 600 in aceste conditii? Va multumesc- Monica
@monica – daca aveti profesie liberala nu trebuie sa aveti PFA inregistrat la registrul comertului, ar prin inregistrarea la ANAF practic functionati ca un PFA, sunteti un PFA mai special inregistrat doar la ANAF sa ii zicem asa.
– daca venitul dvs lunar din 2015 a depasit plafonul acela de 938 lei/luna, dar ar fi trebuit sa depuneti declaratia 600.
Buna ziua, sunt pfa nou infiintata, 7420 – activitati fotografice, impozitata la norma de venit. Nu sunt angajata. Astazi am fost sa ma inregistrez la ANAF. Mi-au spus doar de declaratia 220, nu am depus 600. Trebuia sa depun si aceasta declaratie?
@theo – daca norma de venit impartita la 12 si inmultita cu cate luni functionezi anul asta este sub plafon (936 ron parca) nu depui 600. Daca este peste, depui.
Multumesc pentru raspuns. Norma este de 15000 lei, impartita la 12 inseamna 1250 lei pe luna, inmultita cu 9 (pfa infiintat pe 31 martie) inseamna 937.5 lei pe luna, sub plafonul de 938 lei si nu mai trebuie sa depun. Este corect?
Nu, daca iese pe luna 1250 lei este peste plafonul lunar de 938 deci trebuie sa depui. Nu mai inmultesti cu 9, am zis eu gresit. Se ia in considerare cat iese norma pe luna.
Buna ziua,
Imi puteti spune care este modalitatea de a plati CAS in Romania daca lucrez ca PFA in Germania? (Impozitele aferetente castigului merg catre statul german)
Multumesc
am si eu o nelamurire>> pentru oamenii fara servici dar care au nevoie de asigurare (CAS) CUM TREBUIE SA PROCEDEZE.VA MULTUMESC
@bratu catalin – prin CAS ma gandesc ca te referi la sanatate (care de fapt este CASS); poti face un contract direct cu casa de sanatate daca vrei sa fii asigurat, daca nu te poate lua nimeni in intretinere sau daca student fiind nu beneficiezi de ea din oficiu.
plateam contributie de sanatate ca persoana ce nu realizeaza venituri in 2013.apoi datorita legi cu venitul agricol am inceput din mai 2013 sa depun declaratia de venit d 200 (parca).cand am vrut sa platesc in continuare contributia la sanatate mi a fost refuzata plata deoarece depunind declaratia pentru venituri din agricultura nu mai eram pers fara venituri .de atunci platesc mereu la sfirsit de an decizia de plata ce imi vine.problema este ca eu realizez venit mic si cei de la sanatate imi spun ca platesc prea putin.am inteles ca se face o regularizare pentru cei ce platesc putin.cand se face aceea regularizare ??este 13 noiembrie 2016si nu mi a venit nici o decizie de regularizare pe ani trecuti.
Buna ziua,
Cadrele militare care au un PFA deschis depun declararia D600?
Cadrele militare au Casa de pensie proprie.
Multumesc!
@sorin – nu stiu de cadrele militare dar avocatii, care si ei au casa separata de pensii NU depun; deci s-ar putea sa nu depuna nici militarii dar nu stiu sigur.
Buna ziua
Ati putea va rog sa imi spuneti daca e nevoie sa depun vreo declaratie?Anul trecut am depus declaratia 600 si am platit contributia de 10.5% la CAS,pentru ca ma incadram in conditiile impuse pentru plata acestora, insa facand calculul pentru 2016 constat ca venitul net lunar nu depaseste 35% din salariul mediu (938 ron). Ce ar trebui sa fac ca sa nu mai platesc anul acesta aceste contributii? Trebuie sa depun vreo declaratie rectificativa?
Multumesc anticipat!
@raluca – declaratia 600 se depune penrtru fiecare an, deci daca acum nu o depuneti, nu vi se va calcula contributie pentru 2017.
Buna ziua, va rog sa ma ajutati sa inteleg referitor la declaratia 600 daca am venituri din chirii pe 2017 valoare bruta 36000,cotractul este pe numele ambilor soti dar doamna de la ghiseu a emis in fiecare trimestri disp de plata numai pe numele meu este vreo problema si mai trebuie sa depun aceasta declaratie? Multumesc.
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti, daca am facut un contract individual cu Casa de Pensii in 2016, mai aveam obligatia sa depun D 600 ca PFA ?
Multumesc