Tot pentru freelanceri. Acum ca v-ati obisnuit cu ideea ca trebuie sa platiti impozit pe venit si contributii sociale, sa intram putin si in sfera TVA.
Care-i problema si pe cine afecteaza?
Sunteti platitor de TVA si prestati servicii pe cale electronica catre persoane neimpozabile catre clienti din UE? Trebuie sa colectati TVA-ul din statul fiecarui client (cu cota respectiva de TVA) si sa virati sumele catre fiecare stat membru. Acest lucru il puteti face prin inregistrarea ca platitor de TVA in fiecare stat membru UE sau prin folosirea schemei M1SS pusa la dispozitie optional de catre ANAF, ca o facilitate pentru a usura aceasta procedura, caz in care daca o folositi, nu mai trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA in fiecare stat.
Problema este aceasta exceptie din lege in ceea ce priveste TVA-ul: Incepand cu 1 ianuarie 2015, orice entitate din Romania care presteaza servicii furnizate pe cale electronica , servicii de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune către o persoană neimpozabilă din alt stat, atunci serviciul se considera prestat in tara in care beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita.
Pe noi ne intereseaza sa lamurim care sunt obligatiile entitatilor inregistrate in Romania care presteaza servicii pe cale electronica catre persoane neimpozabile din alt stat. Ei bine, ANAF a lansat aceasta schema Mini One Stop Shop (M1SS) in care aceste companii se pot inregistra. Schema a devenit operationala incepand cu 1 ianuarie 2015. Participarea la aceasta schema este optionala, in sensul in care aceasta schema reprezinta o facilitate, o cale mai usoara de a declara si plati TVA-ul datorat catre fiecare stat membru in care vindeti/prestati servicii catre aceste persoane neimpozabile.
Alternativa la aceasta schema (si sistemul folosit inainte de 1 ianuarie 2015) este sa va inregistrati in fiecare din statele membre UE ca platitor de TVA in care datorati TVA (vindeti/prestati servicii).
Utilizarea M1SS este optionala si se adreseaza atat companiilor cu sediul activitatii in UE (schema UE), cat si celor stabilite in afara UE (schema non-UE). Schema VOES (VAT on E-services) deja operationala, pusa la dispozitia furnizorilor de servicii electronice din afara UE va fi inlocuita cu M1SS.
Ce reprezinta serviciile prestate pe cale electronica
(1) „Serviciile prestate pe cale electronică” prevăzute în Directiva 2006/112/CE includ serviciile furnizate pe internet sau printr-o rețea electronică a căror natură determină prestarea lor automată, care implică intervenție umană minimă, și imposibil de realizat în absența tehnologiei informației.
(2) Dispozițiile de la alineatul (1) se aplică, în special, în următoarele cazuri (adica acestea sunt considerate servicii prestate pe cale electronica):
- (a) furnizarea de produse digitale în general, inclusiv software și modificări sau actualizări de software;
- (b) serviciile care asigură sau sprijină prezența unor societăți sau persoane fizice într-o rețea electronică, precum un site web sau o pagină web;
- (c) serviciile generate automat de un calculator prin intermediul internetului sau al unei rețele electronice, ca răspuns la introducerea anumitor date specifice de către destinatar;
- (d) transferul cu titlu oneros al dreptului de a pune în vânzare bunuri sau servicii pe un site de internet care funcționează ca o piață online, pe care potențialii cumpărători își lansează ofertele printr-o procedură automată și pe care părțile sunt anunțate în privința realizării unei vânzări printr-un mesaj electronic generat automat de un calculator;
- (e) pachetele de servicii de internet (ISP) în care componenta de telecomunicații reprezintă o parte auxiliară și subordonată (adică pachetele care nu se reduc doar la accesul la internet și includ alte elemente, precum pagini de conținut care asigură accesul la știri, informații meteorologice sau turistice; spații de joc; găzduire de site-uri web; acces la dezbateri online etc.);
- (f) serviciile enumerate în anexa I.
(3) Dispozițiile de la alineatul (1) nu se aplică, în special, în cazul (adica acestea NU sunt considerate servicii prestate pe cale electronica):
- (a) serviciilor de radio și de televiziune;
- (b) serviciilor de telecomunicații;
- (c) bunurilor pentru care comanda și prelucrarea sunt efectuate prin mijloace electronice; (d) CD-ROM-urilor, dischetelor și a altor suporturi materiale similare;
- (e) materialelor tipărite, precum cărți, buletine, ziare sau reviste;
- (f) CD-urilor și casetelor audio;
- (g) casetelor video și DVD-urilor;
- (h) jocurilor pe CD-ROM;
- (i) serviciilor unor profesioniști precum avocații și consultanții financiari, care consiliază clienții prin poșta electronică;
- (j) serviciilor de învățământ, atunci când conținutul cursurilor este furnizat de către un profesor pe internet sau printr-o rețea electronică (și anume printr-o conexiune la distanță);
- (k) serviciilor de reparații fizice offline ale echipamentelor informatice;
- (l) serviciilor de stocare de date offline;
- (m) serviciilor de publicitate, în special în ziare, pe afișe sau la televiziune;
- (n) serviciilor de asistență telefonică;
- (o) serviciilor de învățământ care implică exclusiv cursuri prin corespondență, precum cursurile prin poștă;
- (p) serviciilor convenționale de vânzare prin licitații, care se bazează pe intervenția umană directă, indiferent de modul în care se fac ofertele;
- (q) serviciilor de telefonie cu componentă video, cunoscute și sub denumirea de servicii de videofonie;
- (r) accesului la internet și la World Wide Web;
- (s) serviciilor de telefonie furnizate prin internet
Atentie: atunci cand prestati un serviciu si comunicati prin mail cu clientii, acest lucru nu inseamna ca furnizati un serviciu pe cale electronica.
Ok, deci prestez servicii pe cale electronica. Nasol. Dar oare le prestez catre persoane impozabile sau neimpozabile?
Ce inseamna persoana neimpozabila?
Art. 269 din Codul Fiscal defineste persoanele impozabile asa:
(1) Este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi.
(2) În sensul prezentului titlu, activităţile economice cuprind activităţile producătorilor, comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.
Asta inseamna ca NU se aplica regulile generale conform carora locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice.
Baza legislativa
Art. 278 alin (5) lit h din Codul Fiscal defineste locul prestarii serviciilor si deci tratamentul TVA-ului in cazul serviciilor prestate pe cale electronica. Totodata, normele de aplicare ale Codului Fiscal 2016, Titlul VII (TVA), Capitolul V, sectiunea III, la pct. 14 (8) – articol ce se refera la locul prestarii serviciilor – se specifica urmatorul lucru:
“Prevederile referitoare la locul prestarii se completeaza cu dispozitiile Regulamentul depunere în aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a măsurilor de punere în aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, care sunt de directă aplicare.” De directa aplicare inseamna ca nu trebuie transpuse intr-o lege anume, regulamentul avand putere de lege.
Mergem la Regulamentul indicat si la art 7 gasim definitia exacta a acestor servicii electronice, asa cum le-am exemplificat mai sus.
8 Comments
SRL neplatitor de TVA presteaza servicii electronice catre persoana fizica din UK.
Conform noilor reglementari, serviciul se considera prestat in UK.
Este necesara inscrierea in ROI , se considera tranzactie intracomunitara?
In cazul inscrierii in ROI, trebuie colectat TVA si folosita schema M1SS?
Am si o intrebare , fac o achizite intracomunitara si partenerul este inscris in No-EU se plateste impozit pe nerezident oprit la sursa sau se fac ca si o achizitie normala intracomunitara?
@popesci vasile – si la furnizorii non-ue se aplica aceleasi reguli ca la cei intracomunitari: se verifica tratatul de dubla impunere pentru a vedea cota de impozit, se cere certificat de rezidenta fiscala valabil in anul in care are loc tranzactia, certificat ce trebuie sa fie in original;
daca nu exista acel certificat, se retine impozitul pe nerezidenti la sursa
Buna ziua.
Am revenit in Romania dupa 5 ani de zile… In strainatate (Non – UE) nu am avut venit… adica nu am lucrat in decursul celor 5 ani, nu am avut venituri nici legale si cu atat mai putin, ilegale…
Sunt pe cale de a incepe o activitate online ca profesor de limba engleza la distanta pentru o companie in Hong Kong.
Momentan ma aflu in Romania de 2 luni, dar nu intentionez sa ma restabilesc aici.
Pentru plata acitivitatii online, la inceput m-am gandit sa imi deschid un cont in valuta in Romania… dar acest lucru ar insemna ca trebuie sa platesc taxe si impozite statului roman chiar daca eu voi pleca in curand din Romania? Daca da, unde anume se incadreaza in mod corect, acest tip de venituri?
In acelasi timp, consider si posibilitatea de a transfera acesti bani in contul sotului meu, care nu este cetatean roman si nu detine conturi in Romania… Atunci, tot ar trebui sa platesc statului roman impozit pe venit?
Multumesc frumos pentru raspuns.
buna ziua,
o societate neplatitoare de tva presteaza servicii unei persoane juridice platitoare de tva din UE, trebuie sa cera cond TVA pt. operatiunile respective? taxarea este inversa sau se plateste de catre una din parti? cum procedez?
multumesc!
da, trebuie obtinut de la ANAF cif intracomunitar (declaratia 091), emitere factura fara TVA; partenerul platitor de TVA va aplica taxarea inversa, adica va colecta TVA in tara lui.
multumesc!
Buna seara doamna Luiza, va pun si eu o intrebare la care efectiv nu am gasit un raspuns concludent nicaieri. O firma neplatitoare de TVA trebuie sa plateasca TVA pentru achizitii de servicii livrate electronic extracomunitare ? Cazul meu firma neplatitoare de tva in Romania achizitioneaza servicii pe cale electronica respectiv acces la un site( platforma) din Hong Kong. Va rog mult de tot daca puteti clarifica acest aspect si daca trebuie sa colectez tva 19% aferent facturii emise cu TVA 0 de catre firma din HK si sa platesc in contul de trezorerie, multumesc!