Daca aveti rabdare sa cititi toate comentariile de pe blogul acesta, o sa observati ca unele din afirmatii se repeta sistematic. Una dintre ele este, si parafrazez: “am inteles ca freelancerii sunt exceptati de la obligatia inregistrarii sub o forma anume, ei pot depune doar o declaratie si atat” sau “freelancerii nu platesc X impozit, ci doar Y impozit”.
Definitia freelancerului
M-am dus la definitia freelancerului din dictionar. Am decis sa o las in engleza, deoarece tradusa, simt ca si-ar pierde din insemnatate, din inteles. Simt asa cu multe cuvinte din engleza, motiv pentru care, foarte des stalcesc limba romana, presarand-o cu cuvinte din engleza.
Definitia este: self-employed and hired to work for different companies on particular assignments. Ca sa va faceti o idee mai buna, freelancer mai inseamna si a medieval mercenary. Wikipedia zice:
“A freelancer or freelance worker is a term commonly used for a person who is self-employed and is not necessarily committed to a particular employer long-term. A person who pursues a profession without a long-term commitment to any one employer.”
In concluzie, pe romaneste, un freelancer este o persoana fizica, ce are o anumita profesie pe care o exercita pe cont propriu (nu in calitate de angajat), dupa un orar propriu si pe o durata de timp la alegerea lui, pentru unul sau mai multi clienti. Adica presteaza pentru cine plateste pretul, totdata fiind liber sa isi aleaga clientii pe baza unor criterii numai de el stabilite.
Cum incadram freelancerii in codul fiscal sau codul fiscal in freelanceri
In ceea ce priveste statutul legal, in afara celor care obtin venituri din drepturi de autor, trebuie sa ai o forma de inregistrare juridica. Daca in cazul celor care aleg ca forma de inregistrare SRL-ul lucrurile sunt clare, probleme apar la incadrarea veniturilor celor care nu doresc sa mearga in aceasta directie.
Pentru cei care nu infiinteaza un SRL, din punct de vedere al codului fiscal, veniturile realizate de un feelancer se incadreaza in categoria veniturilor din activitati independente, art. 67 pana la 75 din Codul Fiscal 2016.
Dar nu toate veniturile din activitati independente inseamna freelancing. Din punctul meu de vedere nu putem vorbi de freelancing decat din perspectiva prestarii unor servicii. Nu putem spune ca cineva care produce o hainuta sau care are un magazin online este freelancer. Putem spune ca sunt mici comercianti, antreprenori, start-up-uri dar nu freelanceri.
Anyway, dincolo de incadrarea aceasta care nu are impact decat la nivel teoretic, important de retinut este ca veniturile din freelancing sunt considerate conform legislatiei actuale venituri din activitati independente.
Concluzia – freelancerii sunt “oameni normali” cand vine vorba de taxe
Ne spunem freelanceri, atunci cand ne referim la noi ca la niste independenti. Muncim “pe net” cand si pentru cine vrem. Avem joburi in toate domeniile de la IT la impletit nuiele.
DAR cand vine vorba de incadrarea veniturilor, nu avem in codul fiscal o mare categorie numita FREELANCERI, la care sa ne uitam si sa ne impozitam conform acelui capitol. Chiar daca ca suntem freelanceri si nu mari corporatii, nu scapam doar cu singura declaratie pe an depusa la ANAF.
Statutul de freelancer poate oferi “libertate” in anumite capitole ale business-ului, dar la capitolul fiscalitate, freelancerii se supun acelorasi legi ca absolut orice alta persoana fizica sau juridica din Romania.
Ce trebuie sa retii:
- freelancerii nu sunt o categorie aparte de contribuabili, nu se impoziteaza diferit si nu au anumite facilitati fiscale sau anumite declaratii speciale doar pentru ei;
- pentru o impozitare corecta, nu este de ajuns sa spun “sunt freelancer”; trebuie sa ma uit la ce fel de venit fac, si pe acela sa il incadrez intr-o categorie de venit impozabil; categoria de venit impozabil “venituri din freelancing” nu exista! 🙂
- daca “nu declari nimic” nu faci statului in ciuda; nimeni nu “sufera”; in nici un caz vreun functionar public sau vreun inalt edil nu doarme la noapte pentru ca tu te-ai decis sa lucrezi la negru; singurul care va suferi vreodata, daca va fi cazul, o sa fii tu;
Privind spre viitor – wishful thinking
Desi aduceti foarte multi bani in tara, desi va incapatanati sa nu plecati chiar daca ati putea lucra de oriunde si chiar daca cei care lucrati in online ati merita niste prevederi fiscale specifice, speciale, momentan acestea nu exista.
Stiati ca in USA exista o delimitare clara intre activitatea de blogging ca hobby si activitatea de blogging ca bussiness? Si ca, daca obtii venituri din blogging mai mici de 400 dolari, acestea nu se impoziteaza? O astfel de reglementare ar fi binevenita si la noi, ca sa nu mai trebuiasca sa iti faci firma sau PFA de la primul leu incasat.
Cu siguranta trebuie facut ceva in directia aceasta. Dar pana atunci daca doriti o discutie personalizata referitoare la forma de organizare si impozitarea cea mai avantajoasa pentru situatia voastra particulara, daca aveti de completat declaratii unice sau formulare W-8BEN-E sau W-8IMY, sau orice alt subiect de natura juridica sau fiscala:
1 Comment
Bună ziua.
Sunt freelencer și activez în construcții, aș vrea sa aplic la o forma de fiscalitate tip start-up. Și as dori o opinie profesionala pe subiect. Ideea mea vine din afară se referă la servicii pe asigurările de locuințe, ceva gen “service auto” . În baza unor contracte cu firme de asigurări sa pot implementa o forma de servicii pe asigurați. – inundații, incendii,mentenanță. ..Pentru ăsta îmi trebuie ceva capital pentru a îmi asigura baza logistica pentru asigurarea serviciilor, eficient și rapid, având în vedere ca serviciile includ în pondere ridicata locuințe, sedii birouri, localuri diverse. Dacă mă puteți ajuta cu o sugestie și câteva informații în ce privește reglementările fiscale. Va mulțumesc!