Dupa modificarile din vara ce schimba din temelii sistemul de impozitare pentru SRL-uri si mareste impozitele atat pentru SRL-uri cat si pentru PFA-uri, avem parte pe final de an de noi modificari menite sa modifice legea deja intrata in vigoare.

Modificarile sunt importante pentru SRL-uri.

ATENTIE! Pentru a intra in vigoare aceste modificari, trebuie sa fie publicate in Monitorul Oficial.

 
 

Cele 3 modificari cu impact major


Aceste 3 modificari se aplica SRL-urilor incepand cu anul 2023.


 

Plafon 500.000 euro micro


Asa cum era formulata legea initial, firmele care depaseau plafonul de 500.000 euro vanzari in 2022, erau obligate ca din 2023 sa aplice sistemul de impozitare la profit (cu conditia sa nu fi depasit plafonul valabil in 2022 - 1.000.000 euro).

Noua modificare spune ca daca ai depasit plafonul de 500.000 euro in 2022, poti ramane in continuare si in 2023 platitor de impozit pe venitul microintreprinderilor.

Astfel plafonul de 500.000 euro se va aplica incepand cu veniturile anului 2023. Activitatea desfasurata in 2022 nu va afecta impozitarea din 2023.

Aceasta modificare este o veste buna pentru cei care deja depasisera plafonul sau stiau ca il vor depasi pe final de an in 2022 si nu doresc sa aplice in 2023 impozit pe profit.

Totusi, antreprenorii care au aceasta problema, nu fac decat sa o mute in 2023, cand vor trebui sa ia o decizie: fie isi infiinteaza o a doua firma fie trec la impozitarea pe profit. 

Cu toate acestea este foarte bine ca aceasta modificare le da timp sa isi pregateasca din timp strategia pentru 2023-2024.


 

Exceptie pentru firmele de consultanta fiscala


Incepand din 2023 firmele care realizeaza venituri din consultanta si management mai mult de 20% din totalul veniturilor, sunt obligate sa aplice impozit pe profit.

Modificarea aduce un avantaj firmelor de consultanta fiscala, cele ce au codul CAEN 6920. Astfel, aceste firme vor putea aplica sistemul de impozitare micro, indiferent de veniturile realizate din consultanta fiscala.

Pentru toate celelalte firme prevederea initiala ramane in vigoare.


 

Obligativitate POS


O adevarata problema inca dinainte de modificarile din luna iulie 2022, era faptul ca toate firmele (SRL-urile) care depaseau cifra de afaceri de 50.000 euro/an erau obligate sa puna la dispozitie clientilor sai plata cu cardul sau mijloace alternative.

In luna iulie 2022 a aparut o prima modificare care a scazut plafonul la suma de 10.000 euro/an.

Noua formulare spune ca doar firmele (SRL-urile) care au incasari in numerar de peste 50.000 lei/an, vor fi obligate sa puna la dispozitia clientilor modalitati de plata cu cardul sau mijloace alternative.

Aceasta prevedere nu se aplica PFA-urilor, deci obligativitatea ramane in continuare doar pentru SRL-uri.

DE PE BLOG


Alte articole care te-ar putea interesa

Nu stii cum ti se aplica tie aceasta informatie?

Programeaza o sedinta de consultanta!



 

Mai multe amanunte despre cum se desfasoara o sedinta de consultanta si ce include ea pe pagina noastra dedicata.

3 modificari fiscale importante aplicabile din 2023 la SRL-uri
This website uses cookies to improve your experience. By using this website you agree to this.
Read more

Consultanta fiscala pe intelesul tau!