Semne bune anul are! Speram intr-o relaxare a fiscalitatii in urmatoarea perioada, care, oricat de sinucigasa pare pe termen lung, ne permite sa respiram azi, acum, sa nu inchidem pravalia si sa mergem sa ne angajam la stat. Vom vedea ce efecte pe termen lung vor avea aceste masuri, momentan sa ne bucuram. Probabil contabilii vor iesi in strada de bucurie cand se va scoate declaratia 088.
De la 1 februarie 2017, salariul minim pe economie va fi de 1450 lei brut. SRL-urile cu o cifra de afaceri sub 500.000 euro/an vor fi obligate sa plateasca un impozit pe venitul microintreprinderilor de:
- 1%, daca firma are cel putin un salariat cu norma intreaga sau mai multi salariati care cumuleaza o norma intreaga
- 3% daca firma nu are salariati, sau salariatii existenti nu cumuleaza o norma de 8 ore/zi (norma intreaga)
In acest context, multi si-au pus urmatoarea problema: merita sa maresc normele angajatilor de la 4 ore la 8 ore/zi (sau sa cumuleze 8 ore/zi toate contractele) pentru a beneficia de procentul de 1% in loc de 3%?
Calculul
Impozite platite pentru un angajat cu norma intreaga, pentru un salariu de 1.450 lei brut: 714 lei/luna
Diferenta de plata in plus pentru marirea de norma de la 4 ore la 8 ore, inseamna 357 lei/luna. Inseamna ca firma plateste in plus la 3 luni (3 luni reprezentand perioada la care se calculeaza si plateste impozitul pe venitul micro), suma de 1.071 lei.
La venituri impozabile de 17.850 lei/luna, firma fara salariati cu norma de 8 ore, achita un impozit de 3% in valoare de 536 lei/luna. La 3 luni, achita ca impozit pe venitul micro 3% suma de 1.608 lei
La venituri impozabile de 17.850 lei/luna firma cu 1 salariat norma intreaga, achita un impozit de 1% in valoare de 179 lei/luna. La 3 luni, achita ca impozit pe venitul micro 1% suma de 537 lei.
Diferenta economisita de firma care mareste norma: 1.071 lei
Concluzia
Veniturile de 17.850 lei, reprezinta punctul de break even, punctul de la care merita sa consideri sa maresti norma salariatilor.
Cu alte cuvinte, peste un venit impozabil lunar de 17.850 ron, este mai avantajos sa suplimentati norma salariatului de la 4 ore la 8 ore, sau normele mai multor salariati astfel incat impreuna sa cumuleze o norma intreaga, decat sa platiti impozitul de 3%.
Interesant este ca se considera asimilati salariatilor si persoanele care au incheiate cu firmele contracte de administrare sau mandat pentru care remuneratia este cel putin la nivelul salariului minim brut garantat. Precizarea este importanta din punctul de vedere al obligatiilor referitoare la SSM si medicina muncii, care sunt aplicabile doar salariatilor nu si acestor contracte de mandat si administrare.
Nota: acest calcul nu tine cont si de marirea de salariu pe care trebuie sa o acordati efectiv salariatilor (banii in plus la salariu).
3 Comments
Ei da, era și mai bun un calcul care să cuprindă și mărirea de salariu. Oricum, e interesant.
Noi am avut mai mult intrebari daca sa angajeze sau nu salariat pe firme fara niciun salariat–doar ca sa beneficieze de scutire.
Trebuie dublat plafonul calculat de tine in acest caz. La venituri peste 35700lei/luna, merita sa angajezi o persoana– cu salariul minim pe economie– doar ca sa beneficiezi de cota redusa.
In plus, salariatul (care de obicei e ruda cu patronul) are si alte beneficii ca si asigurat.
Nu stiu daca acest lucru, daca sa ai salariu sau nu pe firma ar trebui privit din punct de vedere al economiilor la bugetul de stat. Intr-adevar, limita de 17000 RON incasari pe luna e relevanta la trecerea de la un salariu de 4 ore la un salariu de 8 ore, doar ca o microintreprindere poate avea doar un angajat cu 2 ore sau sa nu aiba deloc. Chiar si in cazul trecerii de la 4 ore la 8 ore, suma de 17000 RON pe luna ne va duce foarte aproape de limita la care putem fi neplatitori de TVA. Trecerea dincolo inseamna costuri si taxe suplimentare ceea ce aproape scot din ecuatie economiile facute cu cota de impozitare sau cu costurile angajatului.
Acordarea unui salariu are si alte beneficii: asigurari de sanatate, continuitatea pentru asigurarile sociale, oportunitatea de a lua un credit, si cred ca lucrurile astea ar trebui sa faca diferenta, desi cresterea salariului minim m-a pus si pe mine serios pe ganduri si am facut niste calcule.