Un proiect legislativ cu foarte multe modificari fiscale urmeaza sa schimbe din nou, din temelii, sistemul de taxare din Romania.
Modificarile au impact major si unele dintre ele intra in vigoare chiar din septembrie 2023, altele din octombrie 2023, iar altele din ianuarie 2024.
Va rog retineti ca nu avem inca forma finala care poate arata foarte diferit de ce stim astazi. Informatii noi apar zilnic; de exemplu, ieri a aparut o stire referitoare la faptul ca impozitul pe dividende va ramane tot 8% in 2024, dar nimic sigur.
Cu toate acestea, mi s-a parut important sa public acest articol deoarece, este foarte posibil ca unele din modificari sa intre in vigoare foarte repede, chiar din septembrie 2023, iar in acest caz timpul de pregatire si optimizare (daca ne mai ramane vreo portita de optimizare) este foarte mic.
CE SE MODIFICA DIN SEPTEMBRIE 2o23
INVESTITII. Persoanele fizice care obtin venituri din vanzarea de actiuni prin intermediari (brokeri) din Romania sau sucursale ale brokerilor straini (de exemplu XTB) vor datora un impozit de 3% in cazul titlurilor detinute mai mult de un an si 5% in cazul celor detinute mai putin de un an. Aceste cote se vor aplica de la 1 septembrie 2023.
In perioada 1 ianuarie 2023 – 31 august 2023 se vor aplica cotele 1% si respectiv 3%. Si aceasta reprezinta o noutate pentru majoritatea dintre voi, deoarece aceasta prevedere a fost introdusa incepand cu 1 ianuarie 2023.
Pentru castigurile de acest gen dar realizate prin brokeri din strainatate, cota ramane ca si pana acum de 10%.
SCUTIRE IN IT. Scutirea de impozit pe venit pentru veniturile din salarii in IT (in anumite conditii) va fi pastrata, dar va fi limitata la un singur angajator + se va aplica doar pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei. Orice depaseste aceasta suma va fi impozitat ca orice salariu normal, cu impozit pe salarii de 10%.
Se aplica cu veniturile salariale aferente lunii septembrie 2023.
BENEFICII SALARIALE. Plafonul lunar de 33%, care se acorda pentru beneficiile netaxabile aferente salariilor lunare se micsoreaza la 20%.
IMPOZIT VENITURI NEJUSTIFICATE. Veniturile fara sursa identificata de catre inspectorii fiscali vor fi impozitate cu un impozit de 50%. Momentan, pentru aceste sume se aplica un impozit de 16%.
Aici as face precizarea ca va fi mai util pe viitor sa avem grija sa putem preciza noi sursa unor venituri pe care nu le-am declarat, si implicit sa avem si documente justificative pentru acea sursa, si astfel sa le incadram la impozitarea generala, decat sa lasam ANAF sa incadreze veniturile ca fiind "fara sursa identificata" si astfel sa fie impozitate cu 50%. Pentru aceasta prevedere cu siguranta vor urma norme cu definitia acestor "venituri nejustificate" sau ce va insemna "sursa neidentificata", deoarece contribuabilul se afla intotodeauna in pozitia in care poate indica sursa daca doreste si astfel sa scada impozitarea de la 50% la 10% (in general toate veniturile persoanei fizice se impoziteaza cu 10%).
CE SE MODIFICA DIN OCTOMBRIE 2o23
SRL MICRO. Vom avea 2 cote de impozit pentru micro.
Se va aplica o cota de 1% impozit venit micro pentru firmele cu venituri de pana in 300.000 lei (NU EURO), indiferent de obiectul de activitate al firmei.
Se va aplica o cota de 3% impozit venit micro pentru firmele cu venituri de peste 300.000 lei SAU cu domeniu de activitate: IT, editare software (CAEN 5821 si CAEN 5829), activitati de realizare a soft-ului la comanda (CAEN 6201), si CAEN 6209- alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei.
Fac precizarea ca mai sunt si alte domenii de activitate carora li se aplica aceasta prevedere; eu nu le-am mentionat pe toate (de exemplu HORECA).
Din formularea actuala momentan eu interpretez ca cele 2 conditii de mai sus nu sunt cumulative, adica daca activezi in acel domeniu vei plati automat 3%
Simpla detinere a codului CAEN in actul constitutiv sau ca fiind printre activitatile autorizate, nu inseamna automat incadrarea la acest impozit mojorat cu cota de 3%. Trebuie analizata activitatea efectiv prestata conform contractelor incheiate cu clientii, facturile emise, situatiile de lucrari etc pentru a determina daca impozitul este de 1% sau 3%.
Pe de alta parte, chiar daca nu aveti aceste coduri CAEN in actul constitutiv, dar desfasurati efectiv astfel de activitati, atunci se aplica aceasta impozitare. Si in continuare contractele si ce se factureaza (descrierea facturii) vor avea foarte mare importanta in incadrarea fiscala a veniturilor.
PLATA ANTICIPATA IMPOZIT MICRO. Impozitul aferent trimestrului IV 2023 se va plati anticipat si se va calcula aplicat la veniturile lunilor: octombrie 2023 + noiembrie 2023 + inca o data veniturile lunii noiembrie 2023. Declararea si plata se va face anticipat pana pe 21 decembrie 2023, nu pana in ianuarie 2024/iunie 2024.
Ulterior, in ianuarie 2024, se vor depune declaratii rectificative cu efectiv veniturile trimestrului si se va regulariza diferenta de impozit.
CE SE MODIFICA DIN IANUARIE 2o24
SRL MICRO – poate cea mai grava modificare.
Daca vreti sa va rugati (concentrati energia) ca ceva sa se modifice in varianta finala a proiectului, rugati-va ca urmatoarele 2 prevederi sa fie scoase cu totul, deoarece aceste 2 prevederi cumulate ingroapa practic 70-80% din microintreprinderi. Eu as zice ca e sfarsitul microintreprinderilor cu totul.
Daca un SRL micro realizeaza in timpul anului venituri mai mari de 300.000 lei (NU EURO) SI are o rata de rentabilitate de peste 30% (raport intre profitul net si venituri totale) acesta va trece la impozit pe profit din trimestrul in care apare aceasta situatie.
In conditiile in care aproape toate microintreprinderile au rentabilitate mai mare de 30%, cumulat cu faptul ca foarte multe din firme depasesc 300.000 lei/an venituri, rezulta ca aceste firme nu vor mai fi microintrperinderi, ci vor fi impozitate cu impozit pe profit de 16%.
In aceasta situatie se gasesc toate firmele de IT, marketing, publicitate, servicii in general, practic toate firmele care sunt profitabile, platesc taxe la stat lunar si la timp si tin economia in spate. Au gasit potrivit sa loveasca exact in oamenii tineri, destepti, inovativi, care se conformeaza si platesc taxe la stat, deoarece au impresia ca aceasta categorie sociala devine prea prea bogata, prea numeroasa. Romania se modernizeaza cu ajutorul acestor oameni intr-un ritm prea alert si asta deranjeaza.
SRL MICRO – O SINGURA MICRO PER ASOCIAT – o alta prevedere grava.
O persoana fizica va putea avea o singura firma cu sistem de impozitare MICRO in care sa detina parti sociale mai mult de 25%.
SRL MICRO - AU OMORAT SI SPONSORIZARILE.
Sponsorizarile nu mai sunt deductibile din impozitul datorat. Dispare deci orice avantaj fiscal de a mai face sponsorizari.
Pentru ONG-uri aceasta prevedere era ca o gura de aer si functiona pe principiul sanatos (pe care statul nu-l vede) si anume "putin de la multi". Acest lucru va ingropa practic si ONG-urile care faceau o diferenta reala in viata celor care beneficiau de ajutorul lor. Eu donam de exemplu pentru ajutorul pisicilor de pe strada, si asa putin cat redirectionam eu trimestrial, ajutau macar o pisica pe trimestru, plateau macar un tratament, o pastila, un vaccin. Nu pot sa inteleg ce-a avut statul cu pisicile, cainii, copiii, batranii pe care noi ii ajutam din banii nostrii. Puteam noi sa redirectiom acele sume minuscule din "banii publici" (a se citi impozitele noastre) si sa le folosim cum credem de cuviinta. Se pare ca si acest lucru deranjeaza, prea multa lume isi exercita dreptul de a alege cum sa fie folositi banii lor.
SRL INACTIVE MICRO - INACTIVITATE INREGISTRATA LA ONRC.
Incepand cu 1 ianuarie 2024 firmele inactive raman microintreprinderi pe perioada inactivitatii, iar la reluarea activitatii daca in 30 de zile se angajeaza un salariat si respecta si celelalte conditii, isi pastreaza statutul de micro.
SRL PROFIT - IMPOZIT. Se introduce notiunea de ”ajustor fiscal” pentru calcului impozitului pe profit. Este o vorba de o formula complicata, care in practica se traduce prin faptul ca daca esti pe pierdere vei plati totusi impozit pe profit in procent de aproximativ 0,5% (calculul mai depinde de o serie de alti factori) aplicat la total venituri.
Iar daca ai cheltuieli pe care ei le considera cu risc fiscal (consultanta, redevente etc) atunci se adauga si aceste cheltuieli la baza de calcul la care se aplica procentul de impozit, adica vei plati impozit calculat la cheluiala inregistrata.
Cu alte cuvinte, chiar daca o firma va fi pe pierdere, tot va plati impozit un pe profit.
SRL PROFIT - CHELTUIELI. Se modifica cuantumul cheltuielilor deductibile, cele mai importante fiind:
- se limiteaza deductibilitatea la 50% din valoarea cheltuielilor de funcționare, întreținere și reparații aferente unui sediu social situat în clădiri de locuințe sau clădiri individuale de locuit, din zone rezidențiale, definite potrivit prevederilor legale, care nu este utilizat exclusiv în scopul activității economice.
- scade de la 50% la 25% deducerea pentru cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice,
- apar restrictii la deductibilitatea cheltuielilor facute intre firmele din Romania si companiile din grupul mama din afara tarii.
SRL DIVIDENDE. Se modifica impozitul pe dividende de la 8% la 10%. Se aplica cu dividendele repartizate dupa 1 ianuarie 2023, indiferent carui an apartin dividendele.
Deja au aparut zvonuri ca impozitul pe dividende nu se va modifica, deci va reamintesc ca aceste reglementari nu sunt finale.
Desi la PFA-uri se modifica suma la care se aplica 10% CASS (sanatatea) (adica se va aplica la tot venitul impozabil realizat), la dividende si restul veniturilor in afara de PFA, CASS 10% - sanatatea, ramane aplicabila la plafoanele de 6/12/24 salarii minime.
In acelasi timp incepand din 01.01.2024 se introduce si un nou plafon de 36 de salarii minime.
IMPOZIT IMOBILIARE. Se introduce un nou impozit pentru detinerea mai multor proprietati imobiliare care impreuna au o valoare mai mare de 2,5 milioane de lei .
Impozitul va fi de 1% si se va aplica la diferenta dintre suma valorilor impozabile individuale si plafonul de 2,5 milioane de lei.
Impozit la vanzare -> 5% pentru constructii + terenuri detinute sub 3 ani; 3% pentru cele detinute peste 3 ani.
Impozit special pentru prima vanzare => 5% pentru ce depaseste 600.000 lei.
PFA. PFA-urile vor plati CASS 10% (sanatatea) aplicata asupra intregului venit impozabil obtinut, de la primul leu, fara sa mai existe ca pana acum, o suma sub care nu se datoreaza sanatate.
Din perspectiva calculului CASS (sanatate), veniturile din PFA vor fi tratate total separat, similar cu salariile.
Astfel => PFA + venituri din chirii/investitii/etc – se datoreaza o suma la CASS pentru veniturile din PFA + o alta suma la CASS calculata la plafoane pentru celelalte venituri. Deci se va plati CASS de 2 ori, daca aveti si PFA si venituri din alte surse.
Calculul sumelor platite ca si CASS pentru PFA se face dupa cum urmeaza:
Daca veniturile sunt doar din PFA, se plateste 10% aplicat la venituri, dar nu mai putin de 10% din 6 salarii minime.
Exceptii:
- nu se aplica plafonul minim de 6 salarii minime (nu se datoreaza diferenta pana la 6 salarii minime), daca mai aveti venituri din salarii si contracte de mandat (asimilate salariilor) cel putin egale cu 6 salarii minime
- aveti alte tipuri de venituri (chirii, investitii, dividende, crypto) pentru care s-a datorat CASS la nivelul de cel putin 6 salarii minime
Ca sa fie clar, in aceste situatii (exceptii) nu esti scutit de CASS la PFA, ci platesti doar 10% CASS aplicat la veniturile efectiv realizate, fara sa mai platesti diferenta pana la 10% aplicat la plafonul de 6 salarii minime.
PFA-urile vor avea un nou plafon si pentru CAS (pensie) respectiv de 36 salarii minime.
CASS devine cheltuiala deductibila (nu ca te-ar ajuta foarte mult, la ce sume fabuloase o sa se datoreze la sanatate de acum incolo).
VENITURI DIN CHIRII. La veniturile din chirii se reintroduce o cota forfetara iar aceasta va fi de doar 20%.
Se mentioneaza in mod distinct faptul ca nu se mai poate tine contabilitate in partida simpla la veniturile din chirii, deci se va aplica doar un sistem unic, cel cu cota forfetara de 20%.
Daca persoana fizica inchiriaza bunul catre un SRL/PFA, impozitul pe venitul din chirii se va retine la sursa de catre SRL/PFA, care il va retine, declara si vira lunar la stat.
Astfel, persoana fizica nu va mai avea obligatia depunerii declaratiei unice din perspectiva impozitului pe venitul din chirii si nici nu va mai plati ea impozitul, acesta fiind retinut de catre entitatea juridica chirias.
Cu toate astea, persoana fizica va avea in continuare obligatia depunerii declaratiei unice din perspectiva CASS (sanatate) daca veniturile din chirii depasesc plafoanele anuale sau daca mai exista si alte venituri care trebuiesc cumulate cu veniturile din chirii pentru a calcula contributia la sanatate.
Daca persoana fizica inchiriaza bunul catre o alta persoana fizica, atunci lucrurile raman ca si pana in prezent.
Acestea sunt pentru moment cele mai importante modificari fiscale care afecteaza PFA-urile si SRL-urile.
In zilele urmatoare probabil vor aparea multe modificari, zvonuri iar varianta finala nu o vom sti decat cand textul va fi publicat in Monitorul Oficial. Si daca ar fi sa ne luam dupa anul trecut, nici macar atunci nu vom avea nici o siguranta, deoarece legea poate fi modificata ulterior prin diverse acte normative ulterioare.
Ce va sfatuiesc sa faceti:
- cititi zilnic informatia fiscala (mai jos cateva sugestii de oameni pe care sa ii urmariti)
- incercati sa va faceti o simulare in excel inca de pe acum, cu informatiile pe care le aveti. Chiar daca acestea se vor schimba.
- incercati sa fiti calmi; daca va imbolnaviti nu rezolvati nimic; cu toata suma aia fabuloasa platita la sanatate, tot nu vreti sa ajungeti intr-un spital de stat romanesc.
Multumiri din partea unui contabil care ieri nu a putut sa scrie nimic
Acest articol a fost scris cu ajutorul tuturor celor care ieri au putut sa treaca peste socul initial si sa scrie informatii la cald, articole foarte bune si la obiect, sa analizeze 50 de pagini de modificari aberante intr-un timp record. Dintre acestia mentionez pe cei pe care ii urmaresc si admir eu, poate va foloseste, si de acum incolo o sa ii urmariti si voi: AvocatNet, Cristian Rapcencu, Cornel Grama, Horatiu Hagiu.