Majoritatea intrebarilor voastre se limiteaza practic la una singura.
Multi dintre voi imi scrieti ca desfasurati in prezent sau veti desfasura o activitate de freelancer, pe cont propriu din care o sa aveti un venit mai mult sau mai putin minuscul, dar cu siguranta sporadic.
Ca ati citit articolul meu si pe altele pe net, ca vreti sa fiti in regula, ca vreti sa declarati tot la stat si sa platiti taxele, dar ati facut calculele si taxele alea sunt cam mari. Adica cum, si CAS si sanatate si impozit? Nu e corect, e prea mult.
Iar intrebarea este: ce alta solutie mai exista? Cum sa fiti in regula dar sa nu platiti atat? Dar nu se poate plati doar 16% si eventual cumva in rate sau pe masura ce ii aveti?
Raspuns la toate aceste intrebari: NU. Nu exista alta solutie.
Si nu vreau sa sune cum de fapt suna, ca-s eu rea si dusmanoasa si tin cu fiscul, dar daca ar fi existat alta solutie de a plati mai putin si a fi in regula, as fi scris-o direct pe aia!
E greu sa fii pe cont propriu iar taxele sunt uriase si e naspa mai ales la inceput cand nu sunt bani. Dar nu exista o solutie gri. Exista ori declaram, ori declaram mai putin ori nu declaram nimic. Astea-s variantele.
Asta nu-i un articol in care eu incerc sa va transmit ceva de genul “nu mai puneti intrebari idioate” ci mai degraba sa spun celor care chiar vor sa fie in ordine cu actele (caci lor ma adresez) sa nu mai caute drept solutie o “smecherie”, un ceva alternativ despre cum sa fenteze statul.
Nu ca ar fi rau sa fentezi statul, dar ideea e ca se strange surubul din ce in ce mai mult si nu prea se mai poate. Ori “te risti ca barosanii” (expresie de pe softpedia, folosita de cineva care sustinea ca numai prostii platesc iar barosanii se risca) si nu declari, nu platesti, nu te intereseaza, ori declari. Iar daca declari, macar fa-o corect ca altfel o faci degeaba.
3 Comments
Well said, Luiza! Scurt is la obiect.
Multumesc! 🙂
Deci nu taxele deranjeaza, ci marimea taxelor. Este normal ca un stat sa aiba nevoie de taxe, dar nu este normal ca cetateanul sa se gaseasca mai subjugat ca in Evul Mediu.
Si acest proces de fiscalizare la sange este prezent peste tot in Occident. Mi se pare ca astfel se indeplineste ceea ce un mare economist spunea cu cateva decenii in urma: “drumul spre servitute”. Cu alte cuvinte statul te vrea dependent – intr-un fel sau altul -, iar nesupunerea inseamna repercusiune. Asta este societatea in care traim.
A se vedea si recenta chesiune din Ungaria, unde statul vrea sa impuna taxa pe traficul de internet. Suntem atat de departe de zeciuiala, care acum pare atat de omeneasca.