In 2014 scriam
Daca as avea un banut pentru fiecare mail pe care l-am primit care continea una din ideile:
– si daca nu declar, ce o sa-mi faca?
– ce stie ANAF de contul meu din banca/contul meu de card/paypal/etc?
– ei na, trebuie sa declar … poate mi-a dat mama banii!
– de ce incerci sa ma fraieresti sa declar veniturile, lucrezi pentru ANAF?
… n-as fi fost tocmai miliardara dar as fi stat bine!
Dragi freelanceri care obtineti venituri de peste hotare, dar locuiti in Romania, luati aminte:
ANAF se desteapta, incet dar sigur, pentru ca daca se poate pune un impozit pe ceva, cum ar fi un stalp, ati vazut ca ANAF face acest lucru sa se intample. Ca numai din prostia unora (nu) se strang bani la buget.
Inca din anul 2012, ANAF s-a informat, s-a consultat cu experti ai firmelor mari de audit din Romania, a mai tinut o conferinta, a mai dat o masa, au mai participat la niste cursuri, toate acestea pentru a se edifica cum sta treaba cu banii astia obtinuti de romanii care lucreaza “pe net” si mai ales cum pot fi ei impozitati.
Incepand cu 2013 a trecut la treaba si a inceput sa emita notificari. Ei numesc asta “program de notificare contribuabililor persoane fizice cu averi/venituri mari” dar nu va lasati pacaliti. In 2013 sunt notificati cei cu averi mari, poate hai, si in 2014 la fel, dar in 2015 cu siguranta nu vor mai fi luati in vizor doar cei cu averi “mari”. Si pana la urma ce inseamna “mare”?
2013 si 2014 sunt anii notificarilor, presimt ca 2015 va fi anul somatiilor.
Fast forward in viitor…
________________________________________________________________________________
Fast forward in 2022 si deja nu mai este o surpriza pentru nimeni daca primeste o poprire pe cont, o decizie de impunere din oficiu pentru venituri nedeclarate, o invitatie la un control, si de ce nu, in functie de sume, unii primesc si un dosar penal.
Acest articol este o ocazie pentru cei care in 2022 mai gandesc ca cei din 2014 sa vada cum evolueaza lucrurile, iar pentru cei ce in 2014 au luat deciza de a-si fiscaliza veniturile, sa se felicite pentru cea mai buna decizie luata. Asa zic eu, acum sper ca asa simt si ei.
PS: Toate aceste informatii sunt bine documentate pe site-ul ANAF, unde evident, mai nimeni nu se uita.
103 Comments
Corect! Sunt 100% de acord cu Luiza, am fost la ANAF saptamana trecuta, am completat formularul 201 si l-am depus. Bineinteles ca toti au momente de indoiala referitor la tara in care traim. Majoritatea gandesc asa: daca declar, unde se vor duce banii mei? Voi putea sa ma duc in spital fara spaga, voi fi tratat ca in Germania? Vom avea sosele ca ei? Sistemul X si Y se va imbunatatii? Ma rog, cred ca ati prins ideea. Ei bine, nu stiu daca contributia mea va ajuta societatea romaneasca insa nu asta e treaba ANAF-ului. Ei trebuie sa isi faca datoria si daca incep lucrurile sa mearga intr-o directie buna, usor, usor or sa se imbunatateasca si restul. Mai exista si varianta in care nu iti declari veniturile si peste X ani o sa va treziti cu sechestru pe casa, teren sau masina. Stiu ca multi se gandesc ca nu tin nimic pe numele lor insa isi asuma niste riscuri mai mari, procentual vorbind. Daca nu ai nimic pe numele tau, oamenii se mai cearta intre ei, mai divorteaza…sau te poti duce si la puscarie, chiar daca nu ai nimic pe numele tau.
Eu personal am fost si am depus formularul 201, acum astept decizia sa platesc.
Buna Marius,
in completarea acestei declaratii nu ti s-a cerut nimic altceva? Nu trebuie sa ai un PFA, un jurnal de incasari si plati pentru ca un freelancer are si el cheltuieli…ori este doar o declaratie pe proprie raspundere si atat??Multumesc!
@Teodora – pentru declaratia 201 nu ti se cer aceste lucruri de care spui tu. Cel putin nu momentan, nu pentru anul 2014. Nu stiu ce va fi in viitor.
Buna seara, am tot citit si din nou citit ….eu sunt model webchat de cativa ani. Ar trebui sa completez declaratia 201 incepand cu ce an? Multumesc!
lucrez ca freelancer de mai multi ani (designer) si am mai multe nelamuriri.
1) am facut 2 ani de facultate, nu am nici o diploma nici un atestat sau srl, am facut acum 4 ani un cont pe un site de freelancing si de atunci lucrez la proiecte de design, intrebarea e daca trebuie sa am ceva diploma atestat pfa etc sau pur si simplu pot lucra legal si asa si sa declar venitul printr-un formular 201. 2) daca lucrez de mai multi ani ca freelancer ce se intampla in legatura cu faptul ca nu a m declarat veniturile de mai multi ani, practic am primit primi banii din freelancing acum vreo 10 ani pe urma am fost angajat, si de 4 ani lucrez iar ca freelancer, am vorbit cu mai multi care fac freelancing si toti spuneau ca sub 10.000 $ pe an nu se sesizeaza nimeni. Personal cunosc mai multi programatori si designeri in aceiasi situatie si in total in romania cred ca sunt ff multi in situatia asta.
Buna Sergiu,
Nu cunosc pe nimeni care a facut puscarie pentru evaziune fiscala sau pentru alte lucruri si nici nu mi-as dori. Eu nu sustin in nici un fel ca daca nu iti declari veniturile vei face puscarie, eu am citat pur si simplu din lege. Pana sa faci puscarie, daca cineva se sesizeaza ca ai facut evaziune, vei avea o mai mare problema sa scoti din buzunar banii de impozite si penalitati, decat puscaria. Acolo macar iti dau aia de mancare! (joke!).
Nu ai nevoie sa infiintezi un PFA daca banii vin exclusiv din afara tarii, de la angajatori straini. PFA-ul (sau SRL-ul) iti este necesar cand lucrezi cu firme romanesti sau cu persoane fizice romane. Deci daca banii vin exclusiv din afara tarii, poti declara prin 201.
Cat trebuie sa platesti exact este un calcul aplicat exact pe situatia ta care nu se poate face decat cu actele in fata.
merci mult pentru raspuns, vreau de anul viitor sa declar prin formularul 201, intrebarea e daca sa declar doar pe anul anterior sau pe toti anii anteriori (nu as avea de unde sa platesc pt toti anii anteriori dintr-o data, plus nu stiu cat ar fi penalitatile, in ultimi 5 ani am avut venituri din afara din freelancing intre 5000-8000$ anual)
Sergiu, asta e o decizie pe care tu trebuie sa o iei singur, pentru ca declaratia se face pe propria raspundere si daca nu declari pe toti anii sau nu declari toata suma o faci cum am zis pe propria ta raspundere. Este un risc pe care fiecare si-l ia individual.
Buna Luiza,
as vrea sa te intreb daca pentru completarea acestei declaratii 201 nu trebuie sa-ti infiintezi un PFA ,sau mai exact cum dovedesti veniturile supuse impozitarii?? Ca freelancer ai si cheltuieli deci nu poti declara decat venitul net care se supune impozitarii,nu? Cheltuielile nu trebuiesc contabilizate /justificate??Multumesc!
@ Teodora – cand folosesti pentru a declara veniturile aceasta declaratie 201 declari toate sumele pe care le incasezi fara sa ai dreptul sa deduci vreo cheltuiala; sumele incasate le dovedesti cu extrasul de cont daca de alte documente nu dispui.
3) cat trebuie sa platesc impozit pentru ce castig din freelancing total cu sanatate si ce o mai fi, trebuie sa platesc si in state tinand cont ca situl pe care lucrez si clientii sunt din state, iar contul bancar pe care primesc banii e cont bancar american, totusi banii ii retrag de la bancomat din Romania, si cat sunt penalizarile daca nu am declarat la timp de 10 ani mai exact :/
4) exista cazuri de freelanceri care au avut probleme de genul sa faca puscarie pt mai putin de $10.000 pe an? in cazul in care trebuie sa platesc taxele pt banii ce i-am castigat din strainatate in toti anii astia practic ar fi o suma cu tot cu penalizari pe care nu am de unde sa o platesc, anaful permite plata unor sume mai mari intr-un timp mai indelungat de genul ani mi-ar fi imposibil sa platesc intr-un an mai mult de $3000
Buna Luiza, multumim pentru informatiile valoroase si clare. As vrea sa te intreb ce obligatii as avea eu fiind freelancer ca Sergiu, lucrand pentru o companie din SUA, primesc veniturile exlusiv de la ei dar nu locuiesc in Romania. Traiesc in Argentina de cativa ani,am fost prin Romania cateva luni pe an in vizita si pentru documente samd, totusi, nu sunt ca rezident inca in Argentina. Anul viitor ma casatoresc cu o argentinianca si voy face procedurile pentru rezidenta permanenta. Intrebare mea este, ce obligatii am fata de statul roman, dat fiind ca sunt cetatean roman, a un cont bancar in Romania pe numele meu (singurul lucru pe numele meu :p) prin care misc banii spre familia mea. Multumesc!
Buna Luiza,
Mai devreme am postat o intrebare la sectiunea “Ask the accountant” dar acum am gasit acest post interesant. As putea completa si eu acest formular -declaratie 201 sa declar venituri din strainatate realizate ca persoana fizica rezidenta, fara sa infiintez un PFA sau SRL ? Se aplica si la vanzari gablonturi handmade pe care as incerca sa le vand online pe site din USA ?
Multumesc !
Nu! Raspunsul este NU. Ca sa lamurim chestia asta cu declaratia 201:
1. Exista o lege care spune ca orice persoana fizica pentru a desfasura activitati economice (orice activitate aducatoare de profit) trebuie sa fie autorizata conform legilor in vigoare, care variaza in functie de ce activitate desfasori. Asta inseamna o forma legala de exercitare a unei anumite activitati – autorizata (SRL, PFA printre cele mai uzuale, mai sunt si altele). Aceasta lege este alta lege decat cea fiscala (codul fiscal) este o lege care tine de latura juridica a desfasurarii activitatilor economice.
2. Pe de alta parte vine codul fiscal si zice ca trebuie sa ne inregistram SI FISCAL.
Declaratia 201 rezolva doar punctul 2. Este o solutie de compromis pentru cei care DEJA AU DESFASURAT activitati economice si ca sa nu incalce si pct 1 si pct 2 – macar depun declaratia asta si platesc impozit. Ei raman in continuare neautorizati. Deci jumatate in ilegalitate.
Nu as sfatui pe nimeni care incepe ceva nou sa urmeze aceasta cale. Ci l-as sfatui sa se AUTORIZEZE legal si fiscal.
Va raspund pe ask the accountant la ce ati intrebat acolo.
Multumesc pentru raspuns si lamuriri. Totusi formularul 201 e putin neclar pentru ca are si rubrica de venituri comerciale ce poate fi bifata, iar asta induce in eroare mai ales pe cei necunoscatori asa ca mine.Venituri comerciale inseamna venituri obtinute din activitati comerciale presupun. Daca legea prevede obligatoriu infiintare PFA sau SRL ca sa vand handmade, atunci clar as plati impozite prin PFA/SRL, n-as mai complete declaratia 201 ca persoana fizica.
Multumesc !
@Ioana – faptul ca formularul prevede activitati comerciale, nu inseamna ca ele pot fi desfasurate fara autorizarea la registrul comertului a acestora.
Legea prevede autorizarea obligatorie – ca PFA, ca SRL ca intreprindere individuala, SNC si cate forme or mai fi – ce alegi tu. Forma de autorizare “persoana fizica” si atat – legal nu exista.
Sper ca am putut explica ce aveai nevoie! 🙂
Am inteles, multumesc pentru detalii.
o zi buna !
Buna seara, doamna Luiza, cu tot respectul dar pe siteul pe care dumneavoastra faceti parte avocat.net scrie foarte clar ca infiintarea unui PFA este facultativa mai ales in conditiile in care persoana care desfasoara activitatea cum este dumneaei nu are sau nu doreste sa deduca cheltuieli si daca suma incasata este in valuta in exclusivitate si se lucreaza cu persoane fizice/juridice straine. PFA este imperios necesara daca se presteaza activitate in Romania, chiar dumneavoastra ati spus,aici scrie clar cele 3 alternative legale sunt PF,PFA si forma juridica de orice tip(SRL,SNC,SA) etc:https://www.avocat-firme.info/in-ce-conditii-legale-pot-vinde-reclama-pe-siteul-meu.html. Stiti si dumneavoastra de ce multa lume evita sa deschida PFA mai ales daca un are cheltuieli deductibile, de la obligativitatea autorizarii la vreo 3,4 autoritati care isi pun avizul, PFA presupune 3,4 registre obligatorii, declaratii mai multe, inregistrare in scopuri de TVA si multe altele. De ce un recunoasteti ca cei fara PFA care declara prin 201 sunt ok. Cei care castiga premii, la jocuri de noroc din dividende etc deasemeni nu au de ce sa-si deschida PFA. Atata timp cat se plateste impozit nu se eludeaza statul, doar cei fara PFA scapa putin de birocratia asta, va rog sa nu stergeti mesajul ca nu suntem in comunism, atata rugaminte am..
Domnule Anton Bogdan si gasca – faceti domne’ cum doriti ca doar nu v-am pus pistolul la tampla! Cititi legea si faceti ce intelegeti. Pana la urma, raspunderea e individuala.
Sunt si eu intr-o situatie extrem de complicata, incerc cat se poate de pe scurt:
Detin un cont Paypal premier(nu bussiness) in care primesc bani de la o companie sub forma de mass payment(aceasta este tip comision,la afiliati,cadou,donatie), aceasta plata nu poate fi reversibila sau returnata intrucat paypal ma atentioneaza ca nu este o plata ptr. bunuri si servicii(deci nu se considera comert) dar conform legilor romane este comert. Problema este urmatoarea:lucrez 50% cu un site al carui sediu se afla in Israel,50% cu un site aflat in Polonia. Compania din Israel doreste 100 produse digitale si imi achita suma de 100 euro sa spunem, eu cheltuiesc ptr. acestea 95 euro, imi raman 5 euro ca si venituri. Apoi acesti 5 euro ii folosesc sa achizitionez alte produse digitale pe care le vand pe siteul din Polonia(siteul din Polonia imi permite sa vand aceste produse si platesc 8% comision+alte taxe) dupa care pot retrage in banca ca persoana fizica doar suma ramasa dupa toate aceste comisioane si taxe.Tin sa mentionez ca lucrez exclusiv cu clienti din strainatate, obtin bani doar in cont Paypal si skrill deci in afara tarii., PFA este recomandat doar in cazul in care poti si vrei sa deduci anumite cheltuieli, eu nu am ce deduce deoarece in banca in Romania voi retrage doar diferenta dintre pretul produsului so costul acestuia. Fiind comert electronic dar exclusiv cu persoane juridice straine am vazut ca in declaratia 201 comertul este prevazut la sursa de venituri din strainatate. Doresc sa stiu daca este ok sa declar aceste venituri pe declaratia 201, aceste venituri pot fi destul de mari daca numarul comenzilor este mare si produsele care le vand sunt la mare cautare. Vreau sa va informez ca sunt singurul care doreste sa declare aceste venituri, cunosc zeci de persoane care practica acest tip de comert dar nu au de gand sa declare, eu doresc sa lucrez in legalitate insa ca PFA nu sunt avantajat deoarece eu eu la suma retrasa in banca nu am ce cheltuieli sa deduc, deci as prefera sa merg pe 201 si 600(CAS). Va rog sa imi confirmati ca este in ordine!
Sint si eu in o situatie asemanatoare.
Daca ai prin paypal venituri anuale constante sa zicem pina la 2500 euro anual .
Sa zicem ca esti o simpla persoana fara autorizatie fara nimic.
In acest caz trebuie sa declar? Eu stiu ca in Franta este obligatoriu la venituri peste 10000 euro
Si practic ce inseamna venit?
Sa zicem ca in paypal acei bani sint un venit dar sa zicem ca ai retragi pe card apoi ai transferi din nou prin alt ewallet si ai pierzi sa zicem in jocuri de noroc.
In acest caz mai ai un venit de declarat?
daca va declarati veniturile, atunci le faceti cu mana…”bai, eu fac bani online nu vrei sa ma impozitezi si pe mine?” Si este cam nasol daca nu ti-ai declarat veniturile pe mai multi ani si te decizi tu ca ca intr-un an sa incepi sa-ti declari veniturile. Iar prin paypal poti sa le spui ca ti-au trimis niste prieteni bani cum au putut, i-ai imprumutat si ei ti-au dat banii prin ce metode au putut ei lunar. Sunt convins ca sunt multi care au venituri destul de mari anual care n-au treaba cu anaf-ul. Nu inteleg ce este cu atata corectitudine si spirit civic cand vine vorba de venit online.
O intrebare as avea – lucrez ca freelancer fotograf pe mai multe siteuri de stock dar am si un PFA pe creatia de bijuterii din materiale nepretioase. Nu stiu cum sa combin declaratiile pentru freelancer si PAFA. Declaratia pt venituri prin PFA an de an declar aici ( venituri foarte mici e mai mult un hobby si vand ocazional dar am vrut sa fiu corecta ). In schimb veniturile de freelancer in strainatate incep sa creasca de la an la an si imi doream sa le declar dar nu stiam cum. Am intrebat contabili, chiar si unele persoane pe care le cunosteam si care lucreaza la fisc si au dat din umeri!! Nu au stiut sa imi raspunda… Dupa mai multe cautari pe net am aflat singura de declaratia 201. Dar acum tot nu sunt lamurita nu stiu ce sa fac completez 2 declaratii una pt PFA si una pt freelancer? Sau trebuie sa le adun intr-una singura? Cum sa fac? Multumesc anticipat
@ cecilia – Da, eu asa as face. O declaratie 200 pe PFA cu veniturile de acolo si declaratia 201 pe persoana fizica cu veniturile din strainatate (acele site-uri de stock). Nu le-as cumula din mai multe motive: activitatea de fotografie nu o poti face pe PFA deoarece nu este autorizat in acest sens si al doilea motiv ar fi ca declaratia 200 se foloseste doar pentru venituri obtinute din Romania ori cele din fotografie sunt din afara tarii.
Am ajuns sa fiu foarte stresata din cauza asta si aproape ca ma gandeam sa imi desfintez amaritul de PFA cu care si asa nu fac multi bani. Dar mi-ar fi parut rau totusi… Citind raspunsul dumneavoastra ma simt usurata,acuma in sfarsit stiu ce sa fac si stiu ca e posibil sa completez doua declaratii. Va multumesc din suflet…
PFA scuze, am scris in graba, as vrea sa pot edita dar nu se poate…
Buna ziua,
Care sunt pasi pe care trebuie sa-i urmeze o persoana cu handicap grav, pentru a lucra legal, ca graphic designer (online) pentru clienti din afara Romaniei?
Unde se incadreaza aceast situatie in codul fiscal?
Care sunt facilitati fiscale de care poate beneficia?
Multumesc.
Nu declarati nimic! Vedeti-va de treaba! Fiscul vrea sa va bata la usa sa vada cum traiti. Sa va impoziteze pe ultimii 5 ani si din “burta” daca se poate. Ati vazut ce sedii au? Cata opulenta? Oamenii stau in continuare la cozi enorme ca sa dea statului bani? Pentru ce? Nu vad decat ca vreau sa muncesc si nu sunt lasat, prin legi aberante, hartogarie si amenzi fiscale daca nu completezi corect o amarata de factura, Tara este condusa prin ordonante de urgenta! Se incalca Constitutia Romaniei la greu. Bancile nu au voie sa furnizeze informatii despre cont din moment ce este un contract confidential intre banca si client! Altfel nimeni nu isi va mai depune banii in banci! Nici Ceausescu nu a facut ce fac sobolanii astia acum, pentru ca “alesii” pensionarilor sa va fure cat pot de mult.
Buna @luiza. Sunt intr-o situatie asemanatoare, in sensul ca urmeaza sa imi desfasor activitatea in mediul online, ca freelancer, web developer mai exact.
1. Declaratia 201 pare destul de ok, dar se duc bani si la pensie ? Adica sa platesc impozit si atat, nu prea e in regula, o sa am nevoie si de o pensie candva, sau nevoi ce tin de sistemul medical.
2. Care ar fi o solutie buna ? PFA – urile sunt poveste… de la 1 ianuarie 2016 o sa se ajunga cu impozitarea la peste 35 %, sau chiar spre 50%, in functie de niste chestii, nu le-am retinut, dar cu siguranta ai idee.
Pe mine ma intereseaza sa am beneficiile oricariu angajat, adica sa am o contributie pentru pensie si sa fiu asigurat dpdv medica.
Cu microintreprinderile iar e nasol, nu poti sa folosesti banii in interes personal pe parcursul anului. Si cu bonul de la supermarket ce fac?…. Utilitati?
E complicata treaba…
@Adrian – declaratia 201 nu este ok pentru declararea veniturilor viitoare, ci o solutie de compromis pentru veniturile obtinute fara o forma de organizare fiscala; in varianta cu 201, nu, nu cotizezi la pensie; daca doresti beneficiile unui angajat trebuie sa fii angajat, nici o alta forma nu acorda prestatorului de servicii beneficiile codului muncii; daca doresti doar sa fii asigurat la sanatate si pensie trebuie sa platesti procentele legale si atunci da, ajungi la 16% + 10.5% 5.5% impozitare pe PFA. N-ai cum sa fi si contributor si sa nu platesti aceste sume.
Buna seara! Multumesc Luizei pentru informatiile utile de pe acest site. Altfel, am si eu o nelamurire.
Sunt fotograf de stoc,din Romania, afiliat siturilor din SUA ca Shutterstock, Istockphoto, Dreamstime, etc.(contributor la o agentie de stock photography)
Vreau sa folosesc Declaratia 201 pentru a declara venitul…
Ce procente de impozite trebuie sa platesc in urma declaratiei? Pentru anul 2015, si in viitor pe 2016?
Contributia la pensie este obligatorie?
Ar trebui sa bifez sursa de venit “drepturi de proprietate intelectuala” sau “alte venituri”?
@marius – cred ca ar trebui sa mergi pe drepturi de autor, care se impoziteaza cu impozit, sanatate si pensie.
Inca odata mersi!
Dar daca sunt angajat si depun Declaratia 201, mai trebuie sa platesc contributia la sanatate si pensie?
@marius – depinde ce FEL de venituri realizezi.
Veniturile din activităţi dependente desfăşurate în străinătate şi plătite de un angajator nerezident nu sunt impozabile în România, potrivit prevederilor Codului fiscal, nu se declară şi nu fac obiectul creditului fiscal extern. Asta ce inseamna legat de veniturile din fotografia de stoc? Trebuie sa nu declarati banii din Shutterstock?…sunt zapacit
@Marius – corect, veniturile din activitati DEPENDENTE platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in RO. Veniturile tale nu sunt realizate din activitati dependente.
se pot da exemple de activitati DEPENDENTE?
@amalia – activitatile dependente sunt cele de natura salariala si asimilate salariilor, si atat.
Buna
Am tot citit ce ati scris.
Pe mine ma interesa cum pot sa fac sa imi declar veniturile din activitate de hard made in Romania. Cum varianta PFA sau declaratia 201 pica ramane sa vand DOAR in Europe. .. ca sa pot declara venitul Pe 201 si fara sa imi fac firma sau pfa
Buna, vreau sa cumpar anumite produse de pe Ebay mai ieftine si sa le vand mai scump doar pe
Olx ca persoana fizica. Este ceva ilegal in asta? Am nevoie de PFA pentru asa ceva? Am tot cautat pe net si sunt putin in ceata :)).. Multumesc anticipat !
@cosmin – da, ceea ce faci tu se incadreaza la comert si trebuie sa ai o forma legala de organizare.
Buna,As avea si eu o intrebare : Primesc o suma de bani din strainatate in fiecare luna pentru activitate ca freelancer .As dori sa stiu daca e sa declar acea suma ce ar trebui sa folosesc: declaratia 201 sau infiintez PFA?
@ice – depinde de ce primesti acea suma de bani; vinzi ceva, prestezi vreun serviciu etc.
Buna dimineata.
Primesc acea suma de bani deoarece dezvolt aplicatii pentru o firma din strainatate.
Multumesc.
Buna dimineata.
Primesc acea suma de bani deoarece dezvolt aplicatii pentru o firma din strainatate.
Multumesc.
Varianta actualizata la 2016 a articolului despre modalitatea de declarare a veniturilor din strainatate:
https://www.luizadaneliuc.ro/modalitatea-declarare-romania-veniturilor-obtinute-strainatate-catre-freelanceri-2016/
Hey Luiza, cred ca ti-a mai fost intrebarea asta pusa de x-ori pana acum dar trebuie sa o mai fac si eu o data ( imi cer scuze pentru asta ).
Lucrez cam de 4 ani in programare ( freelancer ) iar acum as vrea cumva sa declar venitul avand in vedere atatea legi , amenzi samd.
Venitul e undeva la 2.000$/luna avand in unele luni mai mult, in altele mai putin. Problema este ca nu stiu exact care este taxa ( sau impozitul ) pe care trebuie sa il platesc la banii acestia si daca trebuie sa declar si din trecut sau doar de ce fac de acum inainte.
Deasemenea acel impozit este pe an sau pe luna? Spre exemplu intr-un an castig 25.000$ .. Dupa cate stiam e undeva la 16% impozitul ceea ce inseamna $4000 ceea ce este absord si non-sense sa fac. Mai bine imi fac un SRL si platesc 3%.
Multumesc si o seara cat mai buna in continuare!
@alex – veniturile trebuiau declarate inca de cand au inceput sa fie efectuate
– cuantumul impozitelor se stabilieste in functie de forma juridica aleasa pentru prestarea serviciilor si de vectorul fiscal al acesteia
– in 2016 un PFA va plati undeva la 32% iar un SRL microintreprindere undeva la 3% impozit + 5% dividende + 5.5% sanatate
1. Adevarata inselaciune.
2. Mai bine fara decat cu PFA
3. Nu le-am declarat de la inceput avand in vedere ca mi se parea total stupid sa ma duc la ANAF sa spun ca fac si eu $100-$300 . ( aici ma refer la inceput )
4. Evaziunea fiscala nu se poate numi, evaziune este cand doresti ceva ( dreptul la o pensie, sau dreptul la asigurare medicala ). Cat timp eu nu am cerut nimic de ce sa mi se ceara? Ca merg pe niste drumuri din Romania in care chiar azi mi-am rupt toata toba de la masina intr-o groapa ? Si pardon, acum am comandat piesa noua din care am platit asa zisul TVA + Acciza , deci indirect si pentru asta platesc, corect?
Multumesc pentru raspuns!
P.S : In cazul meu si probabil a foarte multor alti programatori adevaratul impozit este pe aerul respirat din Romania.
In sfarsit cineva spune exact ce trebuie spus. Trebuie sa platim impozit unor paraziti pentru simplu fapt ca respiram oxigen si pasim pe pamantul romaniei cand mergem.
Buna, am un srd d( neplatitor de tva) preau sa vand in strainatate , la persoane fizice, prin pay pal, am nevoie de ceva acte speciale?va multumesc!!
Buna seara,
In ce consta formularul W-8BEN. Tin sa mentionez ca sunt freelancer si l-am primit de la o persoana cu care colaborez din U.S.
Va multumesc!!
@cosmin – habar nu am! Nu ma pricep la legislatia altor tari.
W-8BEN este un formular pt impozitul pe care il ia SUA de la cei ce nu sunt cetateni americani si nu sunt rezidenti in SUA. Cauta pe google exemple de cum se completeaza, sau pe forumurile de foto de stock, fotografii de stock il completeaza an de an sau intreaba chiar pe american. Din cate stiu eu l1. la nume scrii numele cu majuscule, 2. la country of incorporation N/A, la punctul 3. bifezi individual 4. adresa, suite vezi ca e nr apt daca stai la bloc Partea II nu m sunt sigura daca tre sa scrii tara, mie in formularul automat de pe site nu imi mai apare nimic. De fapt totul e gol pana la sfarsit unde probabil e data sau ceva de genu. Am uitat unele lucruri pt ca se completeaza tot la 3 ani si nu am facut print screen. Ce e pe site asa se vede. Toti fotografii freelancer din Romania au completat asta si cred ca e valabil pt toti freelancerii. Daca il completezi vei fi impozitat 10% si vei primi o hartie an de an undeva prin martie cu care poti deduce impozitul luat de SUA asa sa nu platesti la dublu, dai hartiuta la ANAF impreuna cu declaratia 201. ( calculele se fac la cursul valutar din ziua in care ai primit banii in contul din tara, nu cand primesti in paypal; iar pt impozitul luat de SUA se foloseste cursul valutar mediu anual, totate conversiile astea le faci pe siteul BNR. Daca nu completezi W-8BEN SUA va impozita 30% iar in Romania nu mai stiu daca mai poti deduce impozitul asta sau nu.
buna ziua! prietenul meu imi trimite, lunar, diferite sume de bani, prin cont PayPal. in extrasul de cont nu scrie cine este donatorul!…doresc sa stiu pe ce formular pot declara donatia!….va multumesc ! 🙂
@monica – donatiile nu se declara si nu sunt impozabile.
Buna Luiza,
multumesc pentru toate informatiile si pentru rabdarea cu care raspunzi tuturor.
As vrea si eu sa te intreb, pentru veniturile obtinute pe site-urile de stock(fotografii, ilustratii,etc) in declaratia 201 la categoria de venit e ok sa bifam “alte venituri”?
Daca nu exista un contract semnat , e ok sa atasam doar extrasul de cont de la banca? Sau trebuie si cel de Paypal?
Si o ultima intrebare, in cazul in care am un job separat, cu carte de munca, mai platesc si altceva decat cei 16%?
Multumesc frumos pentru raspuns si mult succes in continuare!
Bună Luiza,
cazul meu nu l-am întâlnit în celelalte commenturi, de aceea aș dori să aflu un răspuns pentru care îți mulțumesc anticipat.
Sunt angajată în România, dar pe lângă jobul obișnuit am și o activitate secundară, freelance, INDEPENDENTĂ.
Lucrez cu 2 companii din afara țării, pentru care prestez anumite servicii. Plata se face prin skrill sau paypal, iar sumele nu sunt constante și diferă în funcție de cât călătoresc sau cât timp aloc acestei activități.
Astfel, sumele primite sunt menite să îmi acopere și cheltuielile de transport, într-o bază de calcul stabilită de comun acord. Țin să menționez că nu avem un contract semnat, este pur și simplu încredere reciprocă.
În acest caz, din suma X realizată, un mare procent este menit să îmi acopere cheltuielile de transport, masă, etc, pe care le plătesc personal din banii mei! Practic pentru serviciul prestat, Voi rămâne cu suma X-cheltuieli.
Plata se face în valută, EURO, iar în momentul retragerilor către contul meu bancar, în RON, banii ajung la cursul bancar stabilit de PAYPAL sau SKRILL.
Eu ce impozit ar trebui să plătesc statului român în acest caz și cum pot diferenția venitul total de cheltuieli?
Mulțumiri anticipate!
@alina – nu poti diferentia cheltuielile de deplasare, decat daca ai fi salariat si ti s-ar plati pe decont; cum nu este cazul, intreaga suma reprezinta pentru tine venit si te impozitezi pe ea.
Hey! 🙂 Noroc cu articolul caci doar google nu ajuta deloc 🙂 Mai am o nelamurire: am primit vreo 2 ani (2012,2013) actiuni de la firma care mi-au fost fost taxate si pe care le-am vandut cam la ac. pret (diferenta mica) nu cred ca mai e ceva de platit si daca ar fi, ar reprezenta o suma infima. Totusi, am realizat ca si acestea constituie venit din surse din strainatate. Acum as vrea sa depun 201 cu o mare intarziere si nu stiu ce amenda as primi 🙁 sau daca ar trebui sa astept vreo notificare de la ANAF. E prima oara cand nu declar ceva la timp dar nu cred caci dupa atata vreme, as scapa doar cu un avertisment.
Ai putea sa ma ajuti sa inteleg cum e cu penalizarile?
@deea – amenda pentru depunerea cu intarziere a declaratiei 201 este intre 50 si 500 lei; la asta se adauga dobanzile si penalitatile pentru suma neachitata care se calculeaza de la data de la care trebuia sa achiti pana cand achiti efectiv; daca zici ca e o suma infima, mai pune inca pe atat si alea probabil vor fi penalitatile;
Planeta asta e invaluita intr-un sistem bolnav.
De ex. eu daca as fi un cetatean american platitor de taxe , (ca si multi altii) nu mi-ar conveni ca statul sa cheltuiasca (banii mei) miliarde de dolari pe an pentru razboaie inutile. De ce dreq sa lucrez eu mai mult pentru ca altii sa-si realizeze visele de grandomani!
FUCK you. desteptativa oamenilor, suntem sclavi de buna voie!!!
LUIZA, multumesc mult pt ca ne ajuti, pt tot efortul tau si blogul asta minunat. Vin cu vesti bune. Am fost la ANAF am pus declaratia 201 pt venituri obtinute in strainatate din fotografie de stock si contrar asteptarilor mele nu au vrut nici explicatii multe, nu au pus intrebari, nici macar extrasele de cont nu au vrut sa se uite pe ele. Au luat doar un tabel explicativ cu conversii valutare si un calcul facut de mine asa ca sa ii ajut sa nu mai calculeze ei + hartia ce mi-au trimis-o din USA care ma ajuta sa evit dubla impozitare. Mi-au zis ca tabelul e excelent si nu mai au nevoie de nimic altceva. 🙂
@cecilia – iti multumesc atat eu cat si cititorii pentru acest feedback; toata lumea e interesata sa afle cum a fost la ANAF. 🙂
Multumim ca ne-ai povestit! 🙂
Cu alte cuvinte. Daca nu te-ai fi dus… Erau si mai fericiti! 🙂
Buna Cecilia, care a fost deznodamantul vizitei tale la ANAF? Ti-au mai cerut pana la urma alte hartii?
Mersi!
Alex
Buna seara,
Multumesc din tot sufletul ca existati, mi-am lamurit multe probleme citindu-va articolele. Doua nelamuriri as avea, daca se poate:
1.Precizez ca lucrez ca freelancer, dar, nu numai pe platforme ca si Upwork sau Freelancer, ci si (mai ales) direct cu firme din SUA si Europa.Ocazional, si cu firme din alte colturi de lume.
Din cate am citit pe site-ul Dumneavoastra, incepand cu 2016, a devenit obligatorie autorizarea activitatii pentru a presta servicii catre firme din strainatate. Am inteles corect?Este obligatoriu sa infiintez PFA pentru a fi in legalitate?Am domiciliul in Romania.
2. Si a doua intrebare care ma incurca foarte tare: eu prestez activitati de productie audio (inregistrari de voce -pentru reclame,carti audio, elearning etc etc si montaj audio) si de consultanta de marketing. Din ce am vazut, PFA-ul imi cere sa am o calificare in domeniile alese.Iar eu am “calificarea experientei”,o diploma de facultate de Economist si o diploma care imi permite sa predau limba engleza (emisa de un institut canadian). Nici o legatura, asadar…Puteti, va rog, sa-mi dati un sfat?
Multumesc mult!Toate cele bune!
Cu respect,
@Foc Viu
1 – autorizarea nu a devenit obligatorie din 2016, doar oamenii au devenit mai speriati de fisc incepand cu 2016 :)). Deci pentru a presta activitati de natura comerciala trebuie sa va autorizati (PFA, SRL, intreprindere individuala etc), dvs. hotarati ce alegeti.
2. Da, pentru infiintarea unui PFA aveti nevoie de o diploma in domeniul in care doriti sa activati; in functie de fiecare Registru Comertului din fiecare judet si de interpretarea celei de la ghiseu, experienta poate fi dovedinta cu diplome, carte de munca, adeverinte de la locurile anterioare de munca, diverse cursuri acreditate etc. Trebuie mers la registrul comertului din judetul dvs. si intrebat acolo specific pentru codul caen ales ce documente sunt necesare. Daca nu aveti nici un fel de document cerut, singura varianta ramane SRL-ul unde nu vi se cere nici o acreditare pentru acel cod CAEN ales.
Lucrez la un SRL din Romania care are asociat unic o firma din strainatate ce ne-a dat un bonus dar nu prin SRL ci direct in conturile de salarii (fiindca firma din strainatate s-a vandut, dar bonusul -asa este descris si transferul- a venit din contul din care se plateau pana de curand salariile, adica de la fostii patroni – care nu mai erau propriuzis asociati unici in SRL-ul romanesc la momentul transferului. Contul de din care s-a facut transferul apartine inca firmei, dar nu pt. mult timp: mentinut deschis o perioada probabil pana cand fostii actionari isi impart veniturile din vanzarea firmei si dupa plata bonusului catre angajati).
Intrebarea este ce formular trebuie sa depun eu ca angajata ?
Stiu ca formularul 201 ar fi pt. venituri din strainatate, doar ca bonusurile sunt asimilate salariilor si in acest caz, nu cumva se aplica art.147 aliniat 1 din legea 227/2015 ? (citat: “…precum și persoanele fizice care realizează în România venituri din salarii sau asimilate salariilor de la angajatori din state care nu intră sub incidența legislației europene…”, caz in care ar trebui completat formularul 112 -in acest caz trebuind declarat pana pe 25 luna curenta?)
Multumesc anticipat,
Anca Mosu
Completare:
Neavand acces la informatii ca anagajata, cred ca bonusul nu s-a facut prin SRL-ul romanesc din acest motiv, ca privit din strainatate acesta nu este un bonus salarial -periodic, ci mai curand un “bonus tip dividend” individual, pentru care s-a semnat o foaie individual intre angajatul roman si fostul actioner principal al firmei din strainatate cu putin timp inainte de acordarea sa, SRL-ul romanesc nemaiavand nici o calitate in acest act/foaie.
Privind din pozitia legilor romanesti el este un bonus salarial doar fiindca nu exista la noi “bonus tip dividend”.
Ce formular sa depun eu ca simpla angajata?
Pana cand e data limita pentru depunerea declaratiei 201 pentru venituri obtinute in 2016?
Trebuie sa fiu persoana fizica autorizata pentru a putea depune declaratia?
@mihai – nu trebuie sa fii autorizat pentru a depune declaratia, ci trebuie sa ai activitatea pe care o prestezi autorizata; deci exista activitati pentru care se depune 201 fara nici un fel de autorizare (venituri din dobanzi, investitii etc) si exista activitati pentru care trebuie autorizare prealabila, inainte de a fi prestate.
Primesc prin paypal iar apoi i scot pe card. Mentionez ca lucrez in it.
Muncesc in domeniul It. Primesc banii in paypal iar apoi i trimit spre card. E ok sa inteleg? Sa depun aceea declaratie 201?
Buna Luiza,
Sunt profesoara de engleza online si imi primesc salariul prin paypal. Trebuie s acompletez formularul 201 sau at ceva?
Multumescpentru atentia acordata.
@imola – daca sunteti ANGAJATA cu contract individual de munca nu trebuie sa depuneti nimic, deoarece angajatorul face asta pentru dvs; daca nu sunteti angajata cu contract de munca, aveti obligatii declarative si de plata care nu se pot detalia intr-un comentariu, problema fiind mai complexa.
Buna ziua,
Am citit cu interes toate raspunsurile dvs, deoarece sunt si eu intr-o situatie similara.
Am o intrebare referitor la veniturile prin PayPal.
Cand ma duc la ANAF sa declar 201 – Declar total ce a intrat in PayPal sau declar ce a intrat din PayPal in contul bancar?
Neata Luiza! 🙂
O singura intrebare:
In cazul in care vreau sa infiintez un SRL, este posibil ca cei de la ANAF sa imi cerceteze istoricul financiar / contul de paypal si sa descopere ca timp de 6 ani am avut venituri din freelance pe care nu le-am declarat?
Mersi, iti doresc o saptamana frumoasa!
@mihai – cei de la anaf iti pot controla contul cand doresc, nu doar daca iti deschizi un srl; cele doua actiuni nu au neaparat legatura.
Fiecare persoana are dreptul la 2 conturi paypal – 2 conturi personale, sau 1 personal si unul de firma. Paypalul iti ofera posibilitatea de upgrade si atunci da s-ar putea ca in viitor sa ai probleme. Ce ai putea face insa e sa deschinzi un alt cont separat de paypal setat pe Premier sau bussiness legat de noul cont de firma. Nimeni nu va putea sa te mai controleze pt celalalt e al tau personal. Pentru asta iti trebuie si un nou email alege-l sa semene cu numele firmei. Tine lucrurile separate, 2 conturi diferite de paypal, 2 conturi diferite de banca si de ce nu 2 banci diferite. Cardul asociat cu paypal sa fie Visa, embosat si la o banca serioasa.
Buna ziua noi suntem fotografi in Austria, si ne gandim sa ne restabilim in Romania. Clientii nostri sunti exclusiv in afara Romaniei, Austria, Norvegia, Finlandia..etc. Sunt putin confuy deoarece nu inteleg daca ma stabilesc in Romania trebuie sau nu trebuie sa deschid un PFA pt a putea fotografia clientii in strainatate. Si unde vor fi impozitate toate veniturile din strainatate, daca centrul existentei va fi in RO ? Inteleg din ce se scrie mai sus ca in cazul meu ar trebui sa completez o declaratie de venituri si doar atat? Multumesc
@vcflorea – daca veti fi rezidenti fiscali romani, toate veniturile din activitati independente din lume (deci indiferent de tara unde le obtineti) vor fi impozitate (si) in Romania, mai bine zis in primul rand in Romania iar in functie de legislatie si in alte tari, urmand ca in functie de tratatele de dubla impunere in vigoare sa se poata deduce impozitele platite in alte tari (retinerile la sursa).
Pentru activitatea descrisa trebuie autorizata activitatea (SRL, PFA etc).
Multumesc. Adica exista riscul ca ce fac in Austria sa se impoziteze si in Romania si in Austria ?
@vcflorea – ai mentionat ca doar “te deplasezi” in alte tari, dar daca efectiv desfasori activitatea acolo pe o perioada indelungata, legislatia din majoritatea tarilor cer si o inregistrare fiscala acolo; e posibil ca unele activitati sa fie taxate si in cealalta tara dar in majoritatea cazurilor, daca exista documente, se poate “recupera” impozitul; asta ca regula generala, fiecare caz trebuie discutat.
Sunt din Aprilie pana Noimebrie in fiecare Sambata in Austria de exemplu. Restul zilelor din saptamana sunt in Romania. In cazul asta voi fi impozitat dublu ? Sediul fiscal si domiciliul il voi avea in Romania la fel ca si SRL-ul sau PFA
Multumesc
nu stiu sa iti spun legat de legislatia Austriei; trebuie sa vezi acolo daca esti obligat sa te inregistrezi;
Bun, multumesc mult de ajutor
Buna ziua,
Locuiesc in Irlanda si lucrez de acasa(din Irlanda) pentru o firma din State ca programator;primesc un salariu lunar fix in contul din Romania.Imi puteti spune va rog ce taxe si unde ar trebui sa le platesc(in ce tara)?Va multumesc mult!
Buna! Stiu ca probabil ai auzit intrebarea asta de o mie de ori, dar am si eu o nelamurire…
Lucrez ca si artist digital, pe DeviantArt si .. alte siteuri. Eu ce fac? Am oameni la care le fac desene din toate colturile lumii. Venitul anual fluctueaza. Banii castigati merg pe facturi, cheltuieli, mancare, alea alea..
Vin oameni “ba fa-mi personaju Y (al lui/creatie proprie, nu fac fan-art) facand X, poftim banii.” Cum sa reactionez? Ce trebuie facut? Pana acuma cel mai mult am facut $5500 intr-un an.
Mentionez ca folosesc PayPal, din pacate cu cont “Business”. Nu stiam cum sa il fac ca sa primesc bani/transfer bani. Era primadata cand am intrat in contact cu site-ul..
@daniela – iti alegi o forma juridica pe care o autorizezi si fiscalizezi veniturile.
forma juridica fiind…? PFA?
toate formele juridice le gasiti pe onrc.ro; cele mai folosite sunt SRL si PFA.
Daniela Nu stiu daca de pe cont Business poti sa declara pe Declaratia 201 dar cred ca da. De ce? Pt ca paypalul are o solutie de mijloc, cont premier business si acela e tot pt persoana fizica dar castiguri mai mari de 1400 de dolari pe an, e un fel de compromis sa zic asa intre personal si business. Vezi ca poti sa mai faci si cont personal dar cred ca ai nevoie de alt email. Daca nu esti inregistrata cu firma atunci poti pe Declaratia 201.
Eu am declarat pe Declaratia 201, iei toate intrarile din paypal cu plati, nu mai faci nici-o scadere daca de ex ai cumparat si pt tine ceva, sa zicem ai cumparat actions sau brushes, nu scazi nimic raportezi tot. Printeaza tabelul din paypal marcheaza cu pixul platile caci poate ai plati personale acelea nu le marchezi. Daca nu faci scaderi atunci lucrurile sunt mai simple. Eu am ales asa ca sa fie mai simplu si sa nu fiu in pericol ca nu am declarat tot, mai bine platesc un pic mai mult la stat decat sa gresesc.
Apoi faci alt tabel separat in word eu l-am intitulat TABEL EXPLICATIV AL VENITURILOR REALIZATE DIN STRAINATATE IN ANUL 2016. Dedesubt am scris mai mic venituri din desene, schite, fotografie etc Scrii si nr de cont bancar pe foaie.
In tabel am coloane cu nr crt /data platii/ venit brut USD/RON, / CURS VALUTAR AL ZILEI Fiecare coloana separata in tabel. La coloana cu bani am transformat asa de ex am primit 270,20 USD= 1189,44 RON, coloana ultima am scris si cursul zilei1 USD= 4.0320 RON ( venitul zilei in care am primit, curs BNR ).
LA punctul II am facut un total TOTAL VENIT BRUT direct in ron.
III IMPOZIT PE VENIT perceput de SUA astepti hartiile acelea ce iti vin din SUA prin Martie si scrii suma in dolari si o convertesti la CURSUL ANUAL BNR de data asta.
IV Concluzie faci scaderea intre Venitul tau Brut si Impozitul SUA = asta o sa fie suma ce o treci in Declaratia 201. Tot vei trece si impozitul perceput de SUA.
V. Mentionarea documentelor atasate – extras paypal, tabel explicativ facut de tine, extrase de cont de la banca.
Completezi declaratia 201 pt veniturile realizate in strainatate. La descrierea surselor veniturilor am pus – altele pt ca fotografia nu era mentionata si nu am stiut unde sa o strecor.
Cei de la ANAF au fost foarte multumiti de tabelul facut de mine si de declaratia 201 si nici nu au mai vrut sa ia documentele atasate, nici macar extrasele de cont de la banca nu le-au luat.
@Cecilia, multumesc mult pentru detalii. Am sa incerc sa fac si eu ceva de genu. 🙂
@Luiza, linku nu functioneaza…
Buna Luiza. Eu am o microintreprindere (neplatitoare de TVA) si doresc sa colaborez cu o firma din Turcia care mi-ar vira banii prin intermediul PayPal. Intrebarea mea e, fiind vorba de un client din afara tarii, firma mea va trebui sa devina platitoare de TVA desi clar veniturile vor fi sub 100.000 euro? Multumesc.
Pentru cei care nu au declarat veniturile si acum stau cu frica ca vor face puscarie:
Potrivit legislaţiei, art.9 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 241/2005, constituie infracţiune de evaziune fiscală ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.
Interpretare:
Dacă veniturile au fost evidenţiate în actele contabile sau în alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, atunci nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 9 lit. a), deoarece nu se poate spune că s-a realizat o ascundere a veniturilor impozabile în condiţiile în care organele fiscale pot lua la cunoştinţă de veniturile realizate prin simpla verificare a actelor contabile ale contribuabilului (exemplu: extrasele de cont).
Un offshore se apropie mai mult de “ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.” (cazuri recente Messi si CR)
“Nedepunerea în termen a D201 se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 50 și 500 de lei. Există posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în termen de 48 de ore.”
Astea fiind spuse, nu cred ca este cazul de puscarie, in cel mai rau caz o amenda plus impozit, dobanzi si penalitati pentru ce ai omis sa declari.
Cel mai bine inregistrezi un PFA, platesti taxele si stai linistit. In caz de doamne-fereste esti asigurat si daca ai gene bune vei lua si o pensie de pe urma activitatii tale.
Buna ziua!
Am gasit site-ul dvs si sunt tare bucuroasa. Am nevoie de un sfat micut. Lucrez ca freelancer de un an si ceva si chiar nu mai vreau sa nu platesc taxele dar nu e complet clar ce formular trebuise sa completez. Vreau sa platesc si pentru anul anterior.
Firma cu care lucrez nu este din Romania, cum am inteles pana acuma cei care primesc salariu de la firme care nu sunt rezidente in Romania nu trebuie sa faca PFA sau SRL. Pur si simplu trebuie sa completeaza un formular (nu stiu exact care).
Intrebarile mele ar fi:
1. E sigur ca nu-mi trebuie un PFA sau SRL?
2. Care ar fi formularul pe care trebuie sa completez?
2. Aproximativ cat e % care vor fi luate din salariu pe luna – macar sa stiu cat va trebui sa platesc pentru anul trecut + pedepse ma gandesc.
Multumesc tare mult pentru ajutor.
Bună ziua Luiza,
1, Am făcut o traducere pentru o persoană și mi-a trimis banii prin contul bancar. Este vorba de 100 de euro, și asta trebuie să fie declarat la ANAf chiar dacă s-a întâmplat o singură dată? Pentru că nu mai am când să mă ocup și cu traducere ca freelancer.
2, Dacă cineva îmi trimite bani din străinătate ca cadou, donație, această sumă trebuie să fie declarată? E vorbe de 25-30 de euro.
Mulțumesc în avans pentru informație.
Statul este mult prea curios, un clan de interlopi LEGALI care asupresc populatiile, sa se supuna animalele la legile lor, viata este o lupta, altii aleg sa lupte impotriva intimidarii si a supunerii.
Salut,
Eu am 16 ani si am inceput sa fac $500 online pentru ca vand cursurile de afiliere pe o platforma din strainatate. Momentan suma pe care am facut-o este de $2500
Trebuie sa declar acesti bani daca sunt minor? Si daca da, cum?