Voi astia cu firme lasate in paragina, nu va bucurati, ca nu e de bine! De ce, aflati in articol.
ANAF invita firmele ca in termen de 15 zile de la emiterea comunicatului (adica 15 zile de la data de 05.10.2016) sa isi depuna bilanturile restante la 31.12.2015 sau declaratiile de inactivitate, dupa caz. In comunicat se precizeza faptul ca nerespectarea reglementarii reprezinta contraventie (amenda) iar ca si posibila alta repercursiune, firmele ar putea fi dizolvate din oficiu de catre ONRC sau la cererea oricarei alte persoane interesate (vezi aici ANAF sau orice alta persoana careia firma ii datoreaza bani).
Asa cum ziceam mai sus, nu va bucurati degeaba, ca e mare diferenta intre dizolvare si radiere. Radiere este cuvantul pe care il cautati, dar pana acolo mai aveti de ars cateva etape, iar etapele alea tocmai vi s-au complicat masiv, daca ONRC sau “o persoana interesata” solicita dizolvarea firmei.
Citeste si – articol despre cele 3 etape: dizolvare, lichidare, radiere
Ideea acestui articol este ca nu, dizolvarea “din oficiu” nu inseamna ca ai scapat de firma; lasa ca o sterg ei automat, numai bine, nu mai depui nici bilant aiurea din urma.
CE SE POATE INTAMPLA DACA FIRMA INTRA IN DIZOLVARE
Dupa pronuntarea hotararii judecatoresti de dizolvare nu mai ai voie sa desfasori nici un fel de activitate pe firma si se pot intampla una dintre cele 3 variante:
Varianta nr. 1: Nu se intampla nimic, cel putin nu in viitorul previzibil: firma ramane dizolvata la Registrul Comertului, ia tu, administratorul firmei, ramai agatat de gat cu un cazier fiscal in care ti se va inscrie acest lucru; consecinta imediata este ca nu mai poti infiinta firme sau ONG-uri atata timp cat ai aceste fapte inscrise in cazierul fiscal.
Varianta nr. 2: Firma intra in faza doi, adica in faza de lichidare.
La solicitarea oricarei persoane interesate, instanta poate numi un lichidator pentru procedura de lichidare. Acel lichidator are ca job investigarea modului in are administratorul (adica tu) a condus firma si va stabili in ce masura, daca au ramas datorii de achitat, administratorul are vreo raspundere. Primul lucru pe care il va vrea lichidatorul de la sufletul tau vor fi actele contabile. Arhiva si bilanturile si declaratiile alea pe care nu le ai. Anyway, lichidarea e momentul ala in care un strain vine si te intreaba de sanatate.
Las aici un articol de lege, pentru cei care se bazeza pe caracterul de raspundere limitata al SRL-ului. Adica cei care au un discurs de genul: “pai sa vina, ce-o sa-mi faca, era un SRL si raspundeam doar in limita capitalului social”.
Art. 2371. – (3) Asociatul care, în frauda creditorilor, abuzează de caracterul limitat al răspunderii sale şi de personalitatea juridică distinctă a societăţii răspunde nelimitat pentru obligaţiile neachitate ale societăţii dizolvate, respectiv lichidate.
(4) Răspunderea asociatului devine nelimitată în condiţiile alin. (3), în special atunci când acesta dispune de bunurile societăţii ca şi cum ar fi bunurile sale proprii sau dacă diminuează activul societăţii în beneficiul personal ori al unor terţi, cunoscând sau trebuind să cunoască faptul că în acest mod societatea nu va mai fi în măsură să îşi execute obligaţiile.
Un alt lucru care se poate intampla este sa nu afli ca firma ta a intrat in procedura de lichidare, deoarece instanta trimite citatie la sediul firmei declarat, ori daca acesta nu mai exista, sau daca nu se ridica corespondenta regulat, evident, vei rata aceasta informatie. Scuze nu vei avea, deoarece este obligatia contribuabilului sa fie diligent si informat in aceea ce priveste starea firmei sale. Indignarea si replicile “n-am stiut” si “trebuia sa ma anunte cineva” le vei pastra pentru berea cu prietenii, unde clar nu vor mai face nici o diferenta. Puteai sa le spui in instanta, daca te prezentai, daca erai diligent si informat, dar n-ai fost.
Varianta nr. 3: Dacă în termen de 3 luni de la data rămânerii definitivă a hotărârii de dizolvare nu se numeste un lichidator, ONRC sau orice persoană interesată poate solicita tribunalului radierea societăţii din registrul comerţului. End of story. Happy end.
Da, daca esti in situatia fericita in care firma ta a intrat in dizolvare si timp de 3 luni ANAF, ONRC sau orice alta persoana interesata nu au solicitat numirea unui lichidator, acum e momentul ca TU sa ceri radierea. Sunt multi de “daca” in aceasta fraza si nu stiu daca vrei sa te bazezi pe lipsa de interes a ANAF. Nu sunt asa multe cazurile in care ANAF te lasa sa-ti dizolvi, lichidezi si radiezi firma cu datorii, fara sa zica nimic. Sunt niste cazuri, dar statistic vorbind, care sunt sansele sa ai tu norocul asta?
In concluzie, stay safe:
- Retine: dizolvare, lichidare, radiere, unde radiere e cuvantul magic.
- Informeaza-te, daca nu faci nimic sa-ti rezolvi situatia, macar sa stii in permanenta starea firmei tale.
Nota de subsol: Sa nu credeti ca am ceva cu voi de va scriu in toate articolele ca va paste apocalipsa daca nu respectati legislatia; sa nu credeti ca lucrez part-time pentru ANAF sau ca am eu vreo filozofie de viata si cred ca trebuie respectate aceste legi si platiti bani la stat, cat mai multi bani, degeaba si cu nemiluita.
Motivul pentru care fac asta este ca eu am avut firme dintodeauna. Iar la 18 ani, la 23 sau la 25 nu mi-a zis nimeni ce patesc si cat de mult o sa-mi fie viata afectata pe termen foarte lung daca nu respect aceste legi. N-am stiut consecintele, ba din contra, atat cat m-a dus capul sa ma informez, m-am informat din surse neautorizate, adica de la oameni care faceau si ei aceleasi lucruri gresite.
Am avut norocul sa intalnesc oameni care sa imi bage mintile in cap, sa imi explice pe larg si cu calm ca nu e bine ce fac si cum gandesc, si sa ma ajute sa rezolv din prostiile facute in trecut. Eu am avut noroc, iar acum, traumatizata, scriu aceste articole, ca poate macar unui cititor ii vine mintea la cap si isi rezolva problemele, sau mai bine, salvez macar unul dintre voi de la a face aceleasi greseli.
Sa ne auzim cu bine si cu firmele de care dorim sa scapam, RADIATE! 🙂
1 Comment
Am o intrebare ptr un coleg
Se poate verifica
Deci a avut o firmă Cand nu a mai ținut cu magariile a încetat activitatea el spune ca nu mai mergea și gata
Nu radiat nu suspendat are 10 ani de stand bay el crede că a scăpat
Ce poate oati8