UPDATE: Aveti aici raspunsuri oficiale de la ANAF care lamuresc dilema: daca am plecat din tara inainte de aparitia legii, trebuie sa depun sau nu?
_________________________________________
Daca le auziti de la ANAF (raspunsurile) poate le dati mai multa importanta si greutate. Pana si eu ma simt mai sigura sa aud ceva direct din gura ANAF, poate va ajuta si pe voi. 🙂
Fiind foarte mult text de parcurs am scos in evidenta situatiile in care ati putea sa va regasiti ca sa cititi aplicat si totodata cuvintele la care sa acordati o atentie deosebita, caci ele fac diferenta. De asemenea, tot cu rosu, am facut eu pe ici, pe colo, cate o remarca, in “cuvinte mai simple” :).
Intrebare: Fiind salariat in UK, platesc taxe si impozite in UK. Trebuie sau nu sa imi declar rezidenta fiscala? Cum se face asta?
Raspuns ANAF: în cazul în care ați plecat din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, aveați obligaţia completării şi depunerii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Ca urmare a analizării datelor declarate de dvs. prin formular şi a analizării documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileşte rezidenţa fiscală și vă va notifica, dacă vă păstrați sau nu rezidenţa în România sau dacă aceasta va fi în UK.
Chestionarul poate fi accesat la următorul link: https://static.anaf.ro/…/Anaf/legislatie/OMFP1099_2016.pdf
Intrebare: Persoanele fizice cu domiciliul principal in Romaia care lucreaza independent,cu domiciliul de flotant, mai mult de 183 de zile sau mai putin de183 de zile intr-o tara straina,unde au rezidenta fiscala?
Raspuns ANAF: Stimată doamnă, așa cum am precizat deja, DOAR persoanele fizice care PLEACĂ din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive trebuie să depună chestionarul pentru a se analiza și stabili rezidența fiscală a acestora.
Precizăm însă că cetăţenii români care lucrează înstrăinătate, ca funcţionari sau angajaţi ai statului român într-un stat străin nu au obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”
Intrebare: Chestionarul se poate depune electronic? Ce varianta avem daca suntem plecati deja si nu am depus inca chestionarul?
Raspuns ANAF: Pentru moment, formularul se poate transmite prin poștă cu confirmare de primire sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent și copia se păstrează de către persoana fizică. În cazul dvs. puteți transmite formularul prin intermediul poștei sau îl puteți depune la sediul organului fiscal prin intermediul unui împuternicit.
Menționăm că, formularul se poate edita și/sau completa de către solicitanți și cu ajutorul programului de asistență, asigurat gratuit de către Agenția Națională de Administrare Fiscală, și poat fi depus și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii. Formularul poate se accesa la următorul link: https://static.anaf.ro/…/formulare/A2_OMFP_1099_2016.pdf
Intrebare: Dacă suntem plecați deja de 5 ani, avem obligația de a trimite acest formular ? O zii buna.
Raspuns ANAF: Da, şi în cazul dvs. există obligaţia de a depune formularul “Chestionarul pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, în vederea menţinerii sau scoaterii din evidenţa organului fiscal central competent.
Intrebare: Buna ziua, as dori sa stiu ce anume trebuie facut pentru a renunta la rezindenta fiscala: care sunt etapele, ce documente am nevoie si cat dureaza. Multumesc
Raspuns ANAF (lung dar documentat): Persoana fizică rezidentă în România care pleacă din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive are obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.
În vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent, persoana fizică rezidentă în România are obligaţia să înregistreze cu 30 de zile înaintea plecării din România formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” la organul fiscal competent unde îşi are domiciliul fiscal.
Organul fiscal analizează îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă în funcţie de situaţia concretă a persoanei fizice, luând în considerare prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, după caz, precum şi documentaţia prezentată, respectiv formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, orice alte documente ce pot sta la baza determinării rezidenţei persoanei fizice, precum şi, după caz, certificatul de rezidenţă fiscală emis de autoritatea fiscală străină sau un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei fiscale conform legislaţiei interne a acelui stat, în original sau în copie legalizată, însoţit de o traducere autorizată în limba română.
În ceea ce privește documentele justificative, organul fiscal poate solicita și alte documente pe care le consideră relevante în vederea stabilirii rezidenței fiscale, spre ex: : dovada deținerii unor autovehicule înregistrate în România/statul străin; permis de conducere emis de autorităţile competente din România/statul străin; paşaport emis de autorităţile competente din România/statul străin; etc. Menționăm însă, că documentele se vor solicita, în cazul în care sunt necesare, de către organul fiscal.
În termen de 15 zile de la depunerea formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”, organul fiscal transmite persoanei fizice “Notificarea privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilorart. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri, încheiată între România şi …………………….., de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile” şi stabileşte dacă aceasta are în continuare obligaţie fiscală integrală în România sau va fi scoasă/menţinută din/în evidenţele fiscale. În cazul obligaţiei fiscale integrale, persoana fizică rezidentă este supusă în continuare impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României.
Concluzia mea (scurta): la rezidenta fiscala nu “se renunta”; ea se stabileste in functie de anumite criterii de catre ANAF; daca ei considera ca nu mai indepliniti conditiile sa fiti rezidenti romani, nu mai sunteti, din momentul in care va instiinteaza asta organul fiscal; daca insa se ajunge la concluzia, ca totusi sunteti rezident fiscal, in ciuda faptului ca nu mai locuiti in Romania, nu exista nici o modalitate de “renuntare la rezidenta” .
Intrebare: Tinerii care studiaza in strainatate si depasesc perioada de sedere, respectiv cele 183 de zile intr-un interval de 12 luni consecutive, poate se si angajeaza part-time in acel stat unde isi desfasoara studiile, trebuie sa depuna documente pentru stabilirea rezidentei? Daca da, care sunt actele necesare? Multumesc.
Raspuns ANAF: Stimate doamne, stimate domn, referitor la întrebările dvs vă facem cunoscut că, orice persoana fizică rezidentă în România care pleacă din țară (indiferent de motiv: studii, muncă, etc) pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive are obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”.
Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent.
Intrebare: Eu mi-am luat ghiozdanul m-am urcat intr-un avion si am plecat in Asia pentru 6 luni. Imi puteti spune de ce am taxe de platit pentru perioada aceasta? In special asigurarea de sanatate care trebuie platita lunar indiferent unde esti. Mi se pare cea mai mare porcarie ce afecteaza 100% din populatie.
Raspuns ANAF: In situaţia în care, la plecarea din România în Asia, nu îndepliniţi condiţiile reglementate prin prevederile Ordinului nr. 1099/2016 pentru reglementarea unor aspecte privind rezidența în România a persoanelor fizice, datoraţi în continuare în România, pentru veniturile realizate, impozitele şi contribuţiile potrivit legislaţiei fiscale în vigoare.
În cazul în care plecați din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate CARE DEPĂȘESC în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive aveți obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent, unde aveți domiciliul fiscal.
Intrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?
Raspuns ANAF: În cazul în care plecați din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate CARE DEPĂȘESC în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive aveți obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Formularul se depune cu 30 de zile înaintea plecării din România, în vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal competent, unde aveți domiciliul fiscal.
Dacă nu v-aţi conformat acestei obligaţii continuaţi să fiţi considerat persoană fizică rezidentă în România, AVÂND OBLIGAȚIE FISCALĂ INTEGRALĂ până la data schimbării rezidenţei fiscale, potrivit convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu statul străin sau potrivit prevederilor Codului fiscal, după caz.
Vă precizăm că, în prezent există convenţii/tratate încheiate de România cu majoritatea statelor în legătură cu schimbul de informaţii privind veniturile obţinute de rezidenţii unui stat în celălalt stat.
Well, asta e baeti, vesti proaste. 🙂
Dar sa o luam incet: pana la urma vorbim de depunerea prin posta a unui formular si asteptarea unui raspuns de la ANAF. Sa nu dramatizam. Cine vrea, poate, cine nu cunoaste, angajajeaza pe cineva sa il reprezinte. Cine nu vrea… sa citeasca restul de articole mai distractive de pe blog! 🙂
Hai ca se poate.
Video pe aceeasi tema puteti urmari pe canalul meu de Youtube.
219 Comments
Va multumesc frumos pentru timpul si efortul depus in selectarea materialului, este exact ceea ce aveam nevoie acum.Toate cele bune!
Si eu va multumesc, ma bucur ca v-a fost util! 🙂
Buna ziua.
Eu am plecat din Romania in 2012 in Marea Britanie. Platesc in Anglia taxe din 2012 la zi. Intrebarea mea este: Daca as putea plati pentru pensie in Romania din urma , adica de la ultima data cand a fost platita. ( 2010 cred) sa fiu cu plata la zi ( ca sa beneficiez de pensie in Romania) si daca se poate plati online.
Nu este de la sine inteles, cel putin pentru tarile UE, ca nu se face dubla impunere? Eu ma intreb de ce fiscul romanesc vrea astfel de declaratii? Ce se intampla daca nu anunt plecarea? Multumesc.
Robia e scopul declarat. Fugiti!
Veti fi dator contributia la asigurarile de sanatate 80 lei lunar in acest moment…
Corina cum poti plati asigurare de sanatate in doua state eu nu inteleg o chestie atata timp cat cel rezident e declarat la statul respectiv ca contribuie are contract de munca statul anaful dc doarme!Sa fie legea ptr cei care cred ei ca e in conformitatea lor!Poate e sa vada Anaful cati sunt asigurati afara si cati muncec la negru!ce ce uncesc la negru oricum declara falsuri!
Salut tuturor ! Vad ,din pacate,o dramatizare a situatiei de a fi rezident fiscal roman,care rezulta din prea putina cunoastere a ceea ce presupune aceasta.Ar trebui ,dimpotriva,sa ne consideram norocosi pentru faptul ca suntem rezidenti fiscali romani ! Locuiesc in Italia de 20 de ani si lucrez ca angajat cu doua contracte de munca,unul pe timp indeterminat-si altul de colaborare si am si ceva investitii in Tara.
Voi da ,concret,pentru a fi mai bine inteles,sper,exemplul meu ,care este si a multor milioane de romani angajati in tarile UE.
Este logic ca este mult mai convenabil sa fi rezident fiscal intr-o tara unde impozitul datorat este mai mic ….. Iar Romania este una dintre tarile UE cu impozitele cele mai mici.
Daca un rezident fiscal roman (ca norocul ca sunt si eu !) are ca surse de venit din strainatate doar salariul ca angajat (cazul meu si al poate 99% dintre romanii din strainatate) NU are obligatia declararii sale in Tara -cu atat mai putin al impozitarii acestuia ! Veniturile din salarii-sau asimilate acestora-sunt impozitate in tara unde acestea au fost platite .Si atat !
In ceea ce priveste plata CASS -Corina greseste ! De ce ? Pentru simplu motiv ca fiind angajat intr-o tara UE esti automat asigurat medical in acea tara ! In Italia este de ajuns doar sa ai rezidenta acolo ! (A nu se confunda cu rezidenta fiscala ).Si atunci esti EXCEPTAT de la plata CASS-ului in Romania INDIFERENT de veniturile-sursele si sumele castigate ! Trebuie solicitat formularul S 041 european,de la casa de asigurari din tara unde esti angajat-ASL-in Italia,mergi in Tara impreuna cu cardul de sanatate strain,faci copii xerox,apoi traducere legalizata -atat cardului de sanatate strain cat si formularului S 041 si le depui la sediul CASS de care apartii in Tara,cat si impreuna cu formularul 603 completat (sper sa mai tin bine minte ) la ANAF-ul de care ,de asemenea,apartii in Tara.Si gata !
Daca pe cineva (mai ales in Italia) dintre romani il “mananca dupa ureche” sa capete rezidenta fiscala italiana ii spun de pe acum ca si-a cam dat foc la valiza ! De ce ? Pentru simplu fapt ca Italia este una dintre tarile cu cea mai mare presiune fiscala din lume ! Nu degeaba incearca disperati multi italieni sa scape de ea !Ca rezident fiscal italian vei putea sa te “trezesti”,daca mai ai ceva proprietati in Tara ,ca pe langa impozitul din Romania sa mai platesti un “extra” mai mare decat cel platit in Tara !
Cum se platesc impozitele ? Am lamurit ca daca esti angajat platesti strict acolo unde muncesti si gata.Dar sa presupunem ca mai ai si venituri din alte surse….Sa spunem dividende.Ei bine,acestea sunt impozitate in tara unde le-ai castigat,dar trebuie declarate si platita diferenta pozitiva si in tara unde esti rezident fiscal.Sa presupunem ca esti rezident fiscal roman si ai dividende din Italia.Ei bine ,in Italia acestea ti se vor impozita cu frumoasa suma de 26% si le vei declara si in Romania.Cum in Tara impozitul pe dividende este de doar 5% nu mai ai de platit nimic.Dar hai sa presupunem ca esti “fericitul” rezident fiscal italian si ai dividende castigate din Romania.Ei bine,in Romania vei plati cei 5%. Dar trebuie sa le declari si in Italia unde -ghiciti ce ?-vei fi obligat sa faci “cadou” statului italian “restul” de 21% ! De ce ? Pentru ca esti fericitul posesor al unei rezidente fiscale italiene !Si de oriunde vei avea veniturile in aceasta lume mare,va trebui,prectic,sa platesti ,pana la urma ,minim la nivelul fiscalitatii italiene. Eu ca rezident fiscal roman sa spunem ca am venituri din dividende din alta tara X unde impozitul pe acestea este de 7% sa spunem,eu le declar,desigur,dar nu mai am de platit nimic. Amicul meu Giovanni ,care este rezident fiscal italian si care a primit exact aceeasi suma din dividende din aceeasi tara X ,o va declara fiscului italian,care in va “ferici” cu un impozit suplimentar de 19% !!! din suma primita ! Pai si atunci ? CASS-ul nu il am de platit in Tara pentru ca am facut ceea ce v-am spus mai sus (fiind deja asigurat medical in Italia ).Impozitul pe salariu il platesc in Italia-indiferent de tara in care am rezidenta fiscala .Si atunci ? Doar pentru a plati niste impozite pe patrimoniul pe care il am in Tara sa platesc in plus italienilor ? Pai pentru ce ? Pentru ochi frumosi ?
In concluzie,oameni buni,studiati mai bine situatiile inainte de a va lamenta ! Multa sanatate tuturor !
Cautind informatii pt situatia mea personala (emigrat in SUA de 35 ani, noua redobandire de cetatenie Romana, dorind sa ma intorc in RO pt 3-5 ani), am dat si de lamuririle tale si trebuie sa spun ca parte din ele sunt, cel putin pt mine, hazoase: scri 4 randuri sa explici ce trebuie facut pt a scapa de plata CASS-ului si spui “doar atat”!
In alta ordine de idei:
– stie cineva daca RO taxeaza pensiile din alte tari, si daca da, le taxeaza la acelasi procent?
As dori sa-mi cumpar o masina pt perioada care voi sta in RO si voi calatori prin Europa:
– este mai bine sa cumpar pe numele meu (va necesita sa am un “domiciliu” in RO, da?) sau sa o compar pe numele unui roman?
– pot iesi din tara cu o masina care este proprietatea (inregistrata) pe numele altcuiva?
cu multumiri
Dubla impunere se evita așa:
1. Ai câștigat 100 euro in țara X
2. Țara X ii impozitează cu 5 euro
3. Dovedești ca ai plătit impozitul când te întreabă fiscul
4. In România la 100 euro câștig ai fi plătit 16 impozit
5. 5 ai plătit deja in țara X
6. Mai ai 11 de plătit in România
Multă lume înțelege ca nu datorezi nimic pe ce a fost impozitat deja o data. Nu e așa. Dacă nu credeți, Google va ajuta sa va lămuriti.
Dacă ai rezidenta fiscală in țara X, e treaba lor sa îți ia impozit pe veniturile din România.
Yes! And that my friends, e o excelenta descriere a ce inseamna dubla impunere. Pacat ca adresa de mail e fake, pentru cineva cu o asemenea intelegere a fiscalitatii romanesti, as fi vrut sa am si un nume real attached to the comment.
Calduroase multumiri, Luiza, pentru rabdare si elocventa !
Eu sunt plecata din 1991, cetatean francez din 1995, n-am declarat niciodata nimic, am dubla cetatenie, buletin românesc si un apartament dat cu chirie, pentru care platesc totul în România, unde însa vin doar în vizita, pentru ca TOATA viata mea (normala si banala) e în Franta. Pâna la schimbarea impozitului român pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor (din 16% în 10%), as fi platit mai putin (jumatate) în Franta, dar nu mi-am cerut schimbarea domiciliului fiscal, desi as fi avut dreptul. Acum, cu 10% impozit, e aproape la fel. Aceasta e prezentarea situatiei.
Întrebari… Orice obligatie implicând neaparat o pedeapsa pentru nerespectarea ei, ma intreb deci daca mi se poate reprosa ceva si daca da, care ar fi pedeapsa.
Corolar : ce ar trebui sa fac in momentul de fata si cu ce (eventuale) repercusiuni ?
Îti multumesc,
Ava
exemplu neconcludent .
in care tara se plateste 5% impozit?pentru a intelege este bun dar ce se intimpla cind platesti 36-40%???? se da cumva banii inapoi???
La modul general mie personal mi se pare totul OK si normal, insa cand iei lucrurile la puricat sunt totusi niste mici probleme:
– nu se poate depune online (poate candva vom avea cont accesibil online la ANAF, unde iti modifici situatia singur, primesti notificari, platesti samd…)
– formularul e mult prea stufos
– in conditiile in care notifici cu 30 de zile inainte sa pleci ti se cer niste date si documente pe care cel mai probabil nu le ai inca, deci cumva te obliga sa depui dupa ce pleci
Oricum, faptul ca incep sa raspunda la intrebari e un prim pas in directia corecta.
Da, formularul nu se completeaza sigur si pune intrebari incomode despre viata ta, la care majoritatea nu stiu sa raspunda :)) Dar stai sa vezi declaratia 394 si apoi vorbim de stufos!
Există o soluție simplă la nesimțirea lor. Renunțăm și la cetățenie nu numai la rezidența fiscală.
Exista si nerezidenti (straini) care platesc impozit in Ro. Oricum mai simplu e sa depui un formular si ai terminat povestea. Si apoi renunti si la cetatenie. 🙂
Mereu intru sa ma actualizez, dar toata bunavointa mea se transforma in deprimare cand vad cat de complicat si greu de inteles se face sistemul romanesc. Totusi, sper ca ei sa aibe aceeasi rabdare si intelegere pe care incercam sa o avem noi in cautarea de a face lucrurile bine, …back to earth now!
Ca si rezident intr-o tara care nu are acord de evitare a dublei impozitari su Romania, ma simt vanat de propria mea tara (de care, cu ajutorul lor si impotriva vointei mele, ma vad nevoit sa fug), adica daca vreau sa fiu in regula 100% legal, si lucrand pe cont propriu (a curse sometimes, de finante vorbind), trebuie sa dau 70% din tot ce imi intra catre stat. Pai nu erau astia care ar trebui sa se ocupe pentru binele nostru?? Care bine????? Nu stau in romania, nu beneficiez de “excelenta serviciilor medicale”, de infrastructura moderna, de serviciile sociale complete pe care draga noastra tara le ofera, si nu am alta iesire decat plata impozitelor? E de dat tara in judecata, 90% sanse de castig garantat!! haha
In fine, deocamdata sunt un Smart Evader fara sa vreau, un survivor in jungla hartiilor reci, nici renuntarea la cetatenie nu e gratis LOL. Ori faci haz de necaz ori ajungo sa fii o tara fruntasa in topul sinuciderilor.
Your choice!
wait… what?? Choice?? Hmm, suntem si sclavii vocabularului!
It´s your NO CHOICE, NON NEGOTIABLE, NO WAY OUT one side benefit deal.
Ma duc la unguri :p
Iti inteleg punctul de vedere si iti multumesc ca esti cititor fidel. 🙂 Eu traiesc aici si iti dai seama ce placut e! Dar intelege si tu punctul asta se vedere: depui UN formular si ai scapat de problema! 🙂
Asa e, in principu, dar cred ca sunt intr-o situatie mai complicata deocamdata. Mai faci consultanta privata? Poate ai timp sa vorbim intr-o zi. Mi-ar fi de mare ajutor! Multumesc!
Sigur! Trimite-mi un mail! 🙂
buna Luiza, iti multumesc pentru ce ai postat mai sus, citesc printre comentarii si ma minun….. Acel Depui un Formular mai mult te incaltza… le cam sufli in struna. ar trebui (si sigur sunt) gasit o Asociatie de Avocati si facut recurs, dat in judecata ANAFu… cum pot eu plecat din 2006 in Italia (si venit acasa de 10 ori in decurs de 11 ani) sa completez formulare cu 30 de zile inainte de a pleca din tzara? eu aici (italia) am casa personala, servici, familie, platesc taxe de cand am venit si pot dovedi atat prin contracte de munca cat si prin declaratii de venit.
efectiv impun ca in fiecare an pentru 40 de zile ca eu (si sa imputernicesc pe cineva ia timp si bani) sa renuntz la tot si sa vin acasa in romania pentru a completa un formular. Hai sa fim sinceri e batjocura… is asa de flamanzi ca nu stiu ce sa mai fure? nu fac decat sa ne alunge, eu si sotia nu ne gandim decat sa renuntzam la cetatzenie chiar daca ajunge la 600 e/persoana . cel putin nu o sa mai avem de a face cu mintile luminate din guvern care au secat tzara.
o zi buna. o sa raman fidel articolului pentru ca mia trezit interesu!
PS:as avea aceeasi intrebare ca Tiby Hegedus, faci consultatii si in privat? ne poti ajuta sa deslusim secretele si sa gasim o solutie?
Well, da, respectand legea, le cam sufli in struna. Daca ai alta varianta, eu una as fi foarte interesata! Dar o varianta safe, in care sa nu patesc nimic niciodata pentru ca nu am respectat legea.
Nu fac consultatii pe aceasta tema, din pacate.
Din raspunsurile date de ANAF in noiembrie 2018, numai cei plecati din tara incepand din anul 2012 au obligatia sa depuna chestionarul…
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Facebook/FB_21_11_2018.pdf
Pentru Iulian si multi altii plecati in strainatate……
Cred ca,de cele mai multe ori trebuie sa ne consideram cu adevarat norocosi ca suntem rezidenti fiscali romani ! Doresc sa precizez de la bun inceput ca sunt si eu in Italia de 20 de ani,am doua contracte de munca (unul pe timp indeterminat -full time si altul de colaborare) si am si ceva investitii in Tara. Multa lume este disperata,vad, sa scape de rezidenta fiscala romaneasca fara sa inteleaga ca ,de fapt,risca sa isi faca mai mult rau decat bine !!! Si asta,pentru ca nu se intelege cum functioneaza,de fapt,rezidenta fiscala.
Hai sa intelegem mai bine despre ce este vorba…
Nici o persoana nu poate sa fie rezident fiscal in doua tari,in acelasi timp. Cred ca este de la sine inteles faptul ca este mai convenabil sa fi rezident fiscal in tara unde platesti impozite mai mici-logic,nu ? In primul rand ,in mod normal,daca esti angajat -sau echivalent ( cu un contract de munca unde ti se impune un anumit orar de munca si ti se pun la dispozitie si mijloacele necesarie desfasurarii activitatii respective ) impozitele le platesti in tara in care iti desfasori munca (in cazul nostru-Italia) ,FARA sa mai trebuiasca sa mai faci vreo declaratie si implicit sa platesti vreun impozit in plus de pe urma acestor venituri in tara de rezidenta fiscala (in cazul nostru-Romania).Deci,cu alte cuvinte,daca esti un simplu angajat si ai venituri doar din aceasta sursa (doar din salariu) ….nu ai absolut nicio obligatie in Romania.Legat de plata CASS -nici pe aceasta nu o ai de platit ! Si asta,indiferent cat si de unde castigi ! De ce ? Din simplu fapt ca fiind angajat intr-o alta tara (sau doar ca esti simplu rezident in Italia ) esti ,automat , asigurat pentru sanatate in tara respectiva .Si conform normelor europene,nu poti fi asigurat
Chiar credeti ca “depui un formular si ai scapat de problema“ ?! Ati citit ce contine acel formular ? Sa nu mai vorbesc de acea declaratie( statistic cu il numesc ei) care cntine multe intrebari personale si se cer date confidentiale. Eu consider ca este un abuz si il voi trata ca atare.
Dacă fiecare cetățean ar refuza și ar ataca pe cai legale fiecare imbecilitatate emisă de ticăloșii decidenți, viață noastră s ar simplifica.
Da. E o mizerie sa ceri cu 30 zile înainte
Da. E furt și abuz să obligi sa cheltuie omul taxe poștale că tu, parazit bugetar nu vrei sa faci programe.
Și ce ai de gândit? Stau stressat 15 zile? Dar ce i proces?
Metodologia trebuie publicată pe site. Nu ai ce hotărâ. Vai mama ei tara cu cetățeni docili.
Romania are tratat cu multe tari, cred ca cu majoritatea tarilor din Europa, in ce priveste impozitarea dubla. Atata timp cat platim legal in alta tara civilizata taxe sociale, impozite + ca locuim acolo, nu cred ca Romania poate sa ne impuna sa le dam si lor. Lor le dam… stiti voi ce le dam. Eu cat de curand vreau sa scap de cetatenia romana. Doamne ajuta!
Evitarea dublei impuneri nu inseamna ca daca platesti in alt stat impozit, nu mai platesti si in Romania! Inseamna ca ai dreptul sa iti deduci din statul in care esti rezident fiscal (Romania) impozitul platit in cealalta tara! Deci nu legislatia e problema, sau lipsa ei, ci oamenii care nu o citesc cu atentie sau nu inteleg ce citesc.
Buna Luiza, as fi nespus de fericita daca as putea deduce din toata aceasta literatura stufoasa si neclara cel putin un lucru: care persoane plecate din Romania NU SUNT OBLIGATI sa depuna acele chestionare. Multumesc.
Scuze, NU SUNT OBLIGATE!
Dvs. ati scris: “Inseamna ca ai dreptul sa iti deduci din statul in care esti rezident fiscal (Romania) impozitul platit in cealalta tara!” Atata timp cat imi pot deduce impozitul, chiar daca raman rezident in Romania, e ok. Merci!
Si in Germania este la fel. Te duci, muncesti acolo, ai asigurare de sanatate, iti inceteaza contractul de munca, vii in tara, nu te duci sa anunti/completezi formularele cum ca ti-a incetat contractul de munca te trezesti dupa 7-8 luni ca iti vine de plata cateva mii de euro impozit la sanatate in Germania!
Acum e la fel si in Romania! Esti obligat sa platesti asigurare de sanatate de stat indiferent daca esti salariat sau nu, daca traiesti sau nu in Romania, atat timp cat nu ai completat formularul acela, atat timp cat nu ai anuntat la ANAF ca pleci din tara.
Corina, iti multumesc pentru mesaj. Cred ca e important ca oamenii sa afle ca “e la fel peste tot” si ca ce a facut statul roman nu a fost decat sa preia o legislatie europeana pe care nu a inventat-o el. Ca trebuia updatata la realitate, da, dar e un lucru stiut ca statul roman copiaza directive fara sa se gandeasca cum le pot aplica oamenii in practica.
Si totusi,aceasta forma de declarare a rezidentei fiscale nu exista in urma cu 4-5 ani.Constat ca e publicata in 2016.Se aplica retroactiv celor plecati cu multi ani in urma?Daca cineva este rezident intr-o tara cu care avem si acord de ce trebuie si aici depus ceva? Rezidenta nu se obtine usor,se cer si acolo destule informatii,daca este acordata inseamna ca se platesc toate cele necesare in tara de rezidenta.Se mentioneaza ca exista o buna colaborare intre tarile semnatare ale acordului, deci se pot informa .In urma cu cativa ani eu am intrebat la ANAF si au zis ca nu-i nici o problema, daca persoana are rezidenta in alta tara.
Legea exista din 2012, in 2016 a
fost doar modificata.
legea este din 2012. Care este situatia persoanelor plecate din 2007 sau mai devreme? Trebuie sa depuna si ei?
Nu trebuie sa depuna.
cum nu trebuie sa depunda cei care au plecat inainte de 2012 (in 2007, cum spune veronica de exemplu)?
Luiza, raspunsul pe care il acorzi Veronicai nu contrazice ce scrie mai sus la raspunsul pentru “Intrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?”
Nu inteleg intrebarea. Veronica a plecat in 2007 sau 2010 care e inainte de 2012. Toti cei plecati inainte de 2012 nu trebuie sa depuna.
In Germania daca pleci si nu anunti (pt a anunta se trimite o copie dupa actul ce dovedeste ca nu mai ai domiciliul pe teritoriul germaniei) iti vine de plata de la asigurarea de sanatate, nu de la fisc. Daca ai fost angajat, in momentul demisiei se opresc automat si platile catre fisc.
In Germania daca faci dovada ca ai platit asigurare de sanatate pentru perioada respectiva in alta tara atunci se anuleaza plata sumei imputate de Krankenkasse.
Nu mi-e clar un lucru. Citez: “indiferent ca esti salariat sau nu, platesti asigurare de sanatate de stat”. Pai daca nu esti salariat, deci nu ai: NICI UN VENIT, asigurare de sanatate, card de sanatate (evident), atunci DIN CE s-o platesti? Si pentru ce s-o platesti? Ca, neavand card de sanatate (adica nefiind asigurat), daca te duci la medic trebuie sa-ti platesti singur…whatever ai nevoie acolo.
Si eu sunt interesata de un raspuns la aceasta intrebare!
Unde am scris eu ca daca nu ai venituri tot trebuie sa platesti sanatate? Aceasta prevedere a existat vreo 3 luni in Romania prin 2016, in acest moment daca nu ai venituri nu platesti sanatate.
Luiza, atunci ce platim noi la ANAF daca nu am nici un venit??? Mereu imi vin scrisori si plati. Exemplu: in anul 2013 552 lei, baza de calcul 10140, din ianuarie pana in decembrie inclusiv, si nu am avut venit in Romania. Ce inseamna aceasta suma daca nue sanatatea??!!! Nu sunt salariat in Romania, atunci ce sa platesc??? Cum poti plati daca nu castigi? De ce nu trebuie declarat daca esti plecat inainte de 2012? Cum stie statul roman ca am plecat dupa 2012? Cand am lucrat in Spania am declarat si am cerut scutire, dar 5 ani dupa tot am primit de platit.. iar acum din nou, tot din 2013, o situatie de 6 ani in urma…asa ma pot trezi cu plati la infinit si mai recent iti iau direct din banca, fara sa te mai intrebe..
In Germania daca pleci si nu anunti (pt a anunta se trimite o copie dupa actul ce dovedeste ca nu mai ai domiciliul pe teritoriul germaniei) iti vine de plata de la asigurarea de sanatate, NU de la fisc. Daca ai fost angajat, in momentul demisiei se opresc automat si platile catre fisc.
Securistii de la ANAF au ramas fara bani si se gandesc de unde sa mai ia cu japca. Vestea proasta pentru ei este ca statele in care lucreaza cei patru milioane de romani nu vor fi prea incantate de aceasta initiativa… si nu cred ca cine a plecat afara se gandeste sa mai dea ceva statului mafiot roman.
Wow, de-abia astept sa se inghesuie statele alea sa le pese de romanii plecati! Nimanui nu-i pasa, in caz ca n-ati realizat. :)) plus ca nu e vorba de a plati nimic statului roman, ci doar de a depune o hartie. Reiese asta clar pentru cei ce se obosesc sa si citeasca articolele.
Cand e vorba de bani toata lumea se inghesuie, chiar si romanii, anaf e exemplul graitor. Nu de romani le pasa ci de banii lor. II dai in Romania, “lipsesc” din alta parte. Cum se exprima socialisti.
In cazul meu am plecat de 10 ani, in pasaport este specificat statul de rezidenta. Din ce am gasit pe internet nu e vorba de o hartie, ci trebuie sa-ti “aprobe” anaful, sa-ti ceara dovezi. Chiar daca exista tratele de evitare a dublei impozitari. Asa ca nu o sa depun nici o hartie, sa vedem ce fac.
Odata ce statul în care lucrez ca persoana fizica, independenta,nu mă impoziteaza pana la o anumita suma, de ce m-ar impozita statul roman?
Pentru ca esti rezident roman.
Mi se pare absurd. O mare parte din cei domiciliați în România și plecați în afară nu au imobiliare sau altă proprietate personală, ci au fost luați în gazdă de părinți atunci când și-au reînnoit cartea de identitate. Deci nu au proprietate la dispoziția lor permanent pe teritoriul României, cum zice art. 9, punctul a. Eu nu am proprietate în România, sunt stabilită legal în străinătate, unde locuiesc de aproape un deceniu, am casă aici și plătesc taxe aici. Legea face confuzie între domiciliu și reședință la articolul 9. Dar să zicem că adresa din buletin e considerată și ea reședință, iar atunci conform punctului b, pentru un om ca mine primează reședința din străinătate; cum îmi poate cere statul român să legalizez și să traduc toate acele acte la consulat (unicul loc unde un notar poate legaliza copiile; pentru că nicidecum nu voi trimite actele în original și traducerile lor prin poștă), când la fel de bine, dacă tot sunt la consulat, îmi pot schimba reședința din pașaport și pot renunța la buletin? Sau chiar asta era intenția? Să renunțe toți cei care s-au stabilit în Europa la buletin și la drept de vot, că și așa în curând nu ne vor mai folosi la nimic buletinele ? Și cum ar putea statul justifica impunerea unor sancțiuni pentru o lege aplicată retroactiv românilor stabiliți altundeva, când nu a înștiințat lumea din afară despre această lege? Se apropie 1 ianuarie 2018 și nici unul dintre românii cu care am vorbit până acum nu știa despre acest formular. Sunt oameni cu proprietate în România care-și plătesc impozitele regulat și se așteaptă ca așa cum în Marea Britanie nu sunt impozitați pe proprietate din România, nici în țară să nu fie taxați pe bunurile din exterior. Iar în altă ordine de idei, cum are statul de gând să restituie banii celor amendați sau penalizați pe nedrept? Știu și eu… poate nu au depus formularul la timp pentru că sunt în spital, sunt lăsați fără adăpost, sau nu au putut plăti amenda sau penalizările pentru că momentan sunt șomeri etc. Ar trebui să se specifice toate aceste lucruri. Ca să nu mai zic că nici până acum nu am aflat dacă cei căsătoriți trebuie să completeze formulare separate și dacă da, de ce. E un chestionar ridicol. La motivul plecării e trecut ‘sunt pensionar’, întrebările sunt formulate ca și cum ar fi prima oară când pleci din țară, copiii ți s-ar fi născut în țară, nu ai fi auzit de faptul că ai servicii medicale de urgență asigurate în UE sau că trebuie să plătești contribuții la sistemul sanitar + cel social în străinătate, iar logodnicul/logodnica e doar ‘o persoană’ oarecare. Ce caută câmpul cu anul fiscal lângă data nașterii, de ce e plin formularul de românisme și de ce au pretenția ca românul să-și atașeze contractul de muncă – evident tradus, fie el de 50 de pagini- și copia legalizată. Când este evident că mulți români n-au mai dat prin țară demult și că intenția lor nu e să se-ntoarcă, iar singura lor apartenență la statul român este adresa din buletin, act care nu are echivalent în unele alte țări europene, felul în care a fost formulat chestionarul este de-a dreptul ridicol.
Rezident=locuitor. Atata timp cat nu locuiesc in Romania.nu sunt rezident roman.
FISCAL. Rezident fiscal; un cuvant face o diferenta enorma cand ne referim la legislatie; ma rog, poate face o diferenta enorma si in viata de zi cu zi 🙂
Deci rezident fiscal nu e acelasi lucru cu locuitor.
Buna ziua, am o intrebare, unde trimitem formularul, adresa deoarece online inca nu e posibil, ?
Se trimite prin posta. Nu stiu sa va spun adresa, la ANAF-ul unde aveti buletinul.
Si daca nu mai ai buletin? Doar pasaport cu domiciliu in strainatate?
Eu am fost personal in 2016 la Finante Brasov pentru a depune acel formular de stabilire a rezidentei fiscale deoarece lucrez din anul 2012in Germania si nu am rezolvat nimic. Se cer foarte multe documente justificative traduse. Pana la urma am depus un formular in care declar ca am asigurare de sanatate in Germania la care am anexat o copie dupa cardul de asisurare de sanatate.
Daca se citeste tot formularul oferit de ANAF, se poate observa ca dansii doresc cu mult mai mult decat depunerea acestuia la sediul ANAF. E nevoie de multe anexe la acest formular, cum ar fi dovada de rezidenta fiscala eliberat de statul strain, evident tradusa si legalizata. Plus ca se cer prea multe informatii cu caracter personal, care dupa pararea mea nu isi au sensul. Ar fi de ajuns doar dovada de rezidenta fiscala de la statul strain si atat. De ce trebuie sa stie ANAF unde locuiesc, de cand, cu cine, ce proprietati am si asa mai departe?
Nu stiu sa raspund “de ce” sau mai bine zis, nu ma ocup cu asta. Blogul incearca sa fie de folos oamenilor care doresc sa afle cum se face corect, si ce zice legea. “De ce”, este in opinia mea, o intrebare filozofica in situatia data.
Exact Andrei ! Ei urmaresc si altceva in afara de banii nostri.
In plus, nu inteleg daca aceleasi reguli se aplica pentru persoanele care nu au rezidenta (domiciliul) in Romania. De exemplu, eu am plecat din Romania de ceva vreme si am rezidenta (domiciliu) permanenta in tara in care locuiesc in prezent. Mai e nevoie de acest formular pentru rezidenta fiscala?
Da, si pentru persoanele care parasesc definitiv tara, cu atat mai mult este obligatoriu acest formular.
Am citit legea. Ati putea sa imi spuneti ce inseamna pasajul de mai jos?
ART. 18
În cazul în care o persoană fizică română părăseşte România definitiv şi nu mai are domiciliu în
ţara noastră, rezidenţa obţinută în alt stat nu va fi afectată de revenirile ocazionale în România.
Stupiditatea acestui formular este data de faptul ca trebuie completat retroactiv.
Dupa ce renunta la rezidenta romana, persoana se poate intoarce ocazional in Romania fara sa trebuiasca sa se impoziteze si in Romania.
Formularul nu se depune retroactiv decat de persoanele care nu l-au depus inainte sa paraseasca tara, asa cum cere legea. Legea nu a intrat in vigoare acum ci doar a fost adusa in atentia publicului prin introducerea acestei amenzi pentru nedepunere.
Din cate vad, totusi legea a fost data doar in 2016, pentru ca asa se numeste: OMFP 1099/2016. Deci eu, care am plecat din tara in 2011, nu am ce sa depun. Legea nu exista la plecarea mea din tara.
Ordinul 1099/2016 modifica ordinul 74/2012, deci legea ar fi din 2012.
Excelent. Tot nu exista asemenea lege cand am parasit eu tara. Daca nu se aplica retroactiv, nu am de ce sa completez formularul. 🙂
Sau trebuie totusi completat retroactiv de catre toata lumea? Pentru ca in acest caz se poate disputa absurditatea formularului si, daca se gasesc suficiente persoane care sa doreasca asta, se poate da in judecata ANAFul si statul roman in grup, la Bruxelles.
Nu scrie nicaieri ca se aplica retroactiv, deci daca ati plecat inainte de 2012 nu trebuie sa depuneti formularul.
Dar asta cu “se gasesc suficiente persoane” nu tine, mai ales la romani dar sunt convinsa ca nici pe afara solidaritatea cu vecinul nu e in floare. De ce nu sunteti dvs. una din acele persoane, sa faceti un bine altora?
Luiza, raspunsul pe care il acorzi Catalinei, la fel ca si cel acordat Veronicai nu contrazice ce scrie mai sus la raspunsul pentru “Intrebare: Eu sunt plecat din 2010 si nu am declarat nimic. Cand vin in Romania trebuia sa completez formularul?”
Deci: cei plecati inainte de 2012 NU TREBUIE sa depuna formularul dar poate ar fi bine sa il depuna in functie de situatia fiecaruia. Fiecare situatie se analizeaza in parte. Daca nu depun formularul raman rezidenti fiscali romani, lucru care ii poate afecta sau nu. Nu se poate da un raspuns general decat acesta: nu va primi amenda cineva care a plecat inainte de 2012 si nu a depus formularul, dar nu inseamna ca pentru ei legea se aplica diferit si miraculos nu mai sunt rezidenti fiscali romani.
Sper ca am lamurit.
Imi puteti spune si mie cum se numeste legea sau unde o pot gasi?
OMFP 1099/2016.
Poti citi aici mai multe despre ordinul 1099 la https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMFP1099_2016.pdf
Buna ma numesc Silviu si sunt cetatean Australian cu intraga mea familie parasind Italua dupa 12 ani uar Romania de 17
Sa inteleg ca trebuie eu si sotia sa depunem aceste formulare ??
Scuzati ultima oara am fost in vacanza in Romania pentru 15 zile acum 3 ani sa vedem parintii
Scuzati naivitatea dar cand toti vorbesc de a trimite prin posta devine putin improbabil pentru noi care cu greu ne deplasam in Europa
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Daca ati plecat inainte de 2012 cand a fost prima data publicata legea in monitorul oficial, legea nu se aplica retroactiv, deci nu, nu trebuie sa depuneti acel formular.
Dvs spuneti ca este obligatoriu mai ales pt persoanele care parasesc definitiv tara. Folositi timpul prezent si in oarecare masura are sens – sa zicem – dar intrebarea d-lui Andrei se refera la altceva. El, ca si multi altii nu mai au rezidenta in Romania de mult timp. De ce mai e nevoie de acest formular pentru rezidenta fiscala? In conditiile in care statul stie deja de rezidenta din strainatate a multor dintre cetatenii lui deoarece a eliberat un pasaport cu domiciliul in strainatate. Sa nu mai vorbesc de cei care au deja dubla cetatenie. De ei nu se pomeneste nicaieri.
Da, ati punctat foarte bine faptul ca statul are toate informatiile deja, dar impartite intre diverse institutii ale statului. Ce nu are sunt bazele de date integrate ca sa aiba o imagine completa.
Iar faptul ca cineva are domiciliul in strainatate nu inseamna neaparat ca nu ar mai fi rezident fiscal roman. Trebuiesc toate informatiile din formular pentru a stabili acest lucru, pentru a stabili centrul intereselor, asa cum este definit in lege.
As ruga “publicul” sa inteleaga ca faptul ca ma chinui aici sa explic legislatia nu inseamna ca sunt de acord cu ea, cred in ea, mai mult, am facut-o eu. Incerc doar sa explic logic rationamentul din spatele unei legi intr-un mod cat mai coerent, nu inseamna ca sustin legea sau pe cei ce au facut-o.
Ce se intampla mai exact daca nu depui acest formular! Ma refer inafara de amenda de 50-100 lei ? Am inteles ca ma impoziteaza ? dar eu nu am nici un venit in Romania! eu platesc impozite si taxe in Germania!
Legislatia din Ro prevede faptul ca un rezident fiscal roman impoziteaza in Ro toate veniturile din toata lumea. Deci nu conteaza unde ai facut venitul, il impozitezi in Ro, si din impozitul datorat aici ai dreptul sa scazi ce ai platit in Germania. De aceea aceasta depunere trebuie vazuta ca un avantaj pentru cei ce chiar au plecat definitiv. Odata depus formularul nu ai mai avea obligatii fata de statul roman in speta expusa de tine. Problema e ca oamenii nu numai ca nu inteleg legislatia dar nici macar nu se chinuie sa citeasca un articol cap coada, sa vada despre ce e vorba.
Scuze Luiza, ceea ce nu reusim sa clarificam este faptul ca daca rezidenta/domiciliul meu fiscal este in tara x, nu-l pot avea si in Romania, nu? si atunci, sa ma ierte dumnezeu, dar nu putem fi obligati sa efectuam noi un serviciu pe care armata de functionari di Romania nu este in stare sa-l efectueze, ca sa nu mai vorbim de toata povestea cu traduceri, posta, etc. Am mai intrebat daca stie cineva sa ne rspunda raspicat la intrebarea: cine, din cei plecati definitiv din tara si care nu mai au nici un fel de legatura materiala cu tara ( casa, pamant, masina, actiuni, etc.) NU TREBUIE SA DEPUNA FORMULARUL? Multumim si succes!
Eu am plecat din Romania in 2005 de bine ce i-mi era. Sunt cu rezidenta fiscala si platesc taxe in Tara care sunt rezident, nu am avut card de sanatate in Romania pentru-ca in acel timp nu era. Ce mai vrea statul Roman de la cei care i-a distrus luandusi lumea in cap si plecand a-si cauta un loc de munca pentru a putea trai decent? Ce a facut statul Roman pentru cetatenii care au perdut locurile de munca din cauza celor care fac Legi peste noapte.
Buna Luiza, ai uitat sa-i intrebi despre faptul ca suntem romani care am plecat de peste 10 ani din Romania, romani care am dobandit rezidenta permanenta intr-un stat strain, altii chiar au dobandit cetatenia altor state. Eu personal nu vad de ce-am mai cotiza la bugetul Romaniei.
Buna, eu nu am intrebat nimic, ANAF a facut o sesiune de informare pe pagina lor de FB. Eu doar am luat raspunsurile de acolo si le-am postat aici, pentru posteritate.
Repet, formularul tocmai asta te ajuta, sa nu mai fii obligat sa cotizezi la bugetul Romaniei.
Ce înseamnă să renunti la rezidenta romana și care sunt riscurile pt persoanele care au case,mașini și copii înregistrate în România??Asta înseamnă să renunti la buletinul romanesc??Rog un răspuns foarte concret.
Totusi acest punct din chestionar pare cam deplasat : “Sunteţi sau veţi fi angajat de un angajator străin (menţionaţi numele şi adresa angajatorului şi anexaţi contractul)”.
De ce sa ma oblige sa le arat eu lor contractul de munca care este confidential ? Ce smecheri…Nu era suficient o adeverinta de la angajator cum ca x lucreaza la mine si gata ? Putem anexa oare contractul cu anumite parti blurate? Sau vor respinge chestionarul?
Chestionarul nu se “respinge”. Scopul chestionarului este sa determine daca mai trebuie sa fiti sau nu impozitati in Romania. In cel mai rau caz vor determina ca inca mai trebuie sa fiti aici inregistrati, dar nu vor respinge forumularul cu totul.
Parerea mea este ca daca asa confidential e contractul ala, trimiteti-l blurat, numai trimiteti-l. Oricum, nu e ca si cum daca ar vrea sa aiba acces la acele date, nu au, doar le e lene sa faca asta ei, asa ca pun contribuabilii sa trimita mura in gura datele.
Cine are impresia ca mai poate tine ceva privat de ANAF in zilele noastre… doar ca lui ANAF ii e lene si da legi din astea, in care ei stau si contribuabilii le fac munca.
As avea si eu o intrebare, mi-e greu sa interpretez chestionarul neavand cunostintele necesare.
“În cazul obligaţiei fiscale integrale, persoana fizică rezidentă este supusă în continuare impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României.” se poate interpreta si ca : veniturile obtinute in Romania vor fi impozitate dupa normele din Romania, iar veniturile obtinute in afara Romaniei vor fi impozitate in afara Romaniei dupa si in normele tarii in care lucrezi ( ie. ai plecat in UK, UK-ul te va impozita ).
Pentru mine linia aceasta e cea mai ambigua din tot formularul.
E de precizat faptul ca “renuntarea” nu este chiar alegerea contribuabililor. ANAF stabileste daca in urma informatiilor oferite, respectiva persoana mai trebuie sa se impoziteze in Romania, pentru toate veniturile sau pentru o parte din venituri. Astfel daca “centrul intereselor” rezulta a fi tot in Romania (din chestionar rezulta asta, de aceea cer o tona de acte), atunci pentru o parte din venituri te veni impozita in Romania.
Centrul intereselor inseamna acolo unde ai mai multe venituri, bunuri etc.
De retinut faptul ca persoana nu renunta la rezidenta fiscala, ci aplica pentru renuntare, urmand ca ANAF sa stabileasca daca persoana respectiva are dreptul sa renunte la rezidenta.
Buna Luiza, cei cu dubla nationalitate sunt incadrati diferit?
Multumesc.
Adrian.
Diferit, doar din perspectiva faptului ca ma gandesc ca daca ti-ai luat cetatenia in alta tara, e imposibil sa nu fii rezident fiscal acolo si chiar nu mai ai nici o treaba cu fiscul roman (casa, masina, venituri din RO). Dar tot ar trebui sa trimiti formularul prin posta la ANAF la noi.
Buna, dupa cum am inteles vazand ca online nu se poate trimite, ar trebui sa vin in tara special pentru asta , sa stau mai mult de o luna ca sa fiu luata in evidenta?Eu sunt plecata de 20 de ani in Italia , vin doar in vacanta la mama si stau doar vreo trei saptamani.
Se poate trimite cu posta. Problema este ca esti deja luata in evidenta (adica nu te-ai scos niciodata din evidenta), nu ca nu ai fi in evidenta fiscului. Poate te referi sa fie luat in evidenta faptul ca nu mai esti rezident roman fiscal, caz in care, poti trimite formularul si restul de documente prin posta.
Deci suntem plecati din tara de 13 ani ,nu beneficiem de nici un drept din Romania,nici asistenta sociala nici sanatate ,toate impozitele pe case si terenuri le platim,platim curentul electric pe care nici nu-l consumam inclusiv cel stradal,daca se intampla sa ne imbolnavim in timp ce suntem veniti in Romania mergem la clinicile private ca in spitalele de stat nu se uita nimeni la noi,medicamentele le cumparam integral,si atunci pentru ce trebuie sa platim noi impozit in Romania,pentru aierul pe care il respiram in acea perioada de concediu?De ce statul Roman nu se intereseaza singur despre situatia romanilor plecati, daca tot au facut conventii cu statele straine,pentru ca au tot ce le trebuie ca sa vada situatia romanilor care platesc si care nu impozit pe venit in tara unde isi desfasoara activitatea
Total de acord, este pur și simplu un jaf, din păcate nu prea avem ce face, legea vorbește și o por folosi in contra noastră. Oricum se poate da in judecata statul(de multe ori singura formă de a opri multe nebunii provocate de dragii noștri guvernanți) și în cazul acesta cred că am avea câștig de cauză, doar răbdare să avem. Parca dorul ala de casa se cam duce cu toate “initiativele” de felul asta.
Da, foarte de acord. Si mai de acord cu faptul ca fiecare isi vede de viata lui dupa ce se enerveaza 30 de secunde, inclusiv tu, si inclusiv eu! O atitudine foarte gresita, dar singura pe care o avem din pacate.
Nu este o lege, ci un ordin de ministru.
Pentru ca asa zice legea. Stiti cate legi urasc eu din ficati? As putea sa va povestesc pana maine. Cine se ofera pentru o discutie interminabila?
Am vrut sa-mi ajut cumnatii plecati de 4 ani in Germania, am tiparit formularul, il citesc si ma minunez (uite asa raman eu minunata) . Din cate inteleg eu, chestionarul trebuie insotit de multe acte
– certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea comtetenta a statului strain care il considera rezident fiscal si cu care romania are incheiata conventie
– numele si adresa angajatorului si o copie de pe contract (presupun ca e vorba de o copie si nu de contract asa cum scrie in formular), mai mult de atat, inteleg ca fiscul isi va angaja traducatori avand in vedere ca aceste contracte sunt intocmite in limba engleza sau chiar in hindi.
Am incercat sa caut acest formular la circumscriptia fiscala la care suntem arondati. Cel de la ghiseu habar nu avea ce-l intreb, printre picaturi probabil si-a amintit ca a vazut si el candva o stire vaga la televizor, nu stia ce vreau de la el si mi-a spus ca sunt prima persoana care il intreaba asa ceva in conditiile in care 20 % din populatia din oras lucreaza sau sunt plecati cu familia in strainatate. A ramas sa se intereseze despre problema si sa ma sune. Si atunci cum pot persoanele plecate sa depuna formularul la niste persoane care stiu mai putin decat ei despre acest Ordin.
Si acest lucru nu se intampla acum 1 an, s-a intamplat in 08,09,2017 in judetul Brasov.
Formularul il gasesti aici : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/D013_A2_OPANAF_3140_2016.pdf
Cat despre cei de la ANAF, pe langa faptul ca cei de la ghiseu nu au atributii de indrumare, deci sunt foarte dezinteresati sa te ajute, deoarece nu ii obliga fisa postului, chiar si daca te duci la asistenta contribuabili vei da peste aceasta realitate: ei habar nu au de propriile legi.
Realitatea este ca noi contribuabilii trebuie sa ne informam singuri despre aceste lucruri si legal intra in sarcina noastra sa facem asta. Faptul ca ei nu stiu sa ne indrume si nici nu vor sa o faca (dar mai mult pentru ca nu stiu) nu ii afecteaza pe ei in nici un fel negativ, dar pe cei ce trebuie sa respecte legea da.
Multumesc mult de informatii. Sunt foarte utile. Cred ca si articolul de mai jos este foarte util in acest caz:
https://www.avocatnet.ro/articol_45274/Ai-fost-salariat-in-str%C4%83in%C4%83tate-in-2016-Trebuie-s%C4%83-raportezi-la-ANAF-veniturile-doar-in-anumite-situa%C8%9Bii.html
Ei spun ca: “În principal, atunci când vorbim de declararea și impozitarea veniturilor obținute în străinătate în anul anterior, ne referim la persoanele fizice care stau în România și obțin venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în România. Obligația de raportare apare pentru veniturile din profesiile liberale, din închirieri sau din jocuri de noroc, de exemplu. Însă veniturile dependente (sau, cu alte cuvinte, salariale) sunt reglementate separat.
[…] în cazul salariaților români din străinătate, ideea de bază este că veniturile nu trebuie declarate prin intermediul formularului fiscal 201, așa cum este subliniat în Ordinul ANAF nr. 3.695/2016. Mai exact, pentru veniturile plătite unui salariat român de un angajator din altă țară nu este necesară declararea și impozitarea. Sau, mai precis, dacă angajatorul respectiv este nerezident în România, raportarea nu este necesară.” (Sursa: http://www.avocat.net)
Da, e foarte util. Articolul vorbeste de faptul ca doar activitatile independente trebuie declarate si nu si veniturile din salarii, care sunt activitati dependente. Cu alte cuvinte, salariile fac exceptie de la declarare in Romania. Dar salariile incasate in baza unui contract individual de munca legal inregistrat in tara unde se lucreaza. Nu “salariu” pe care il numesc in mod eronat asa persoanele care lucreaza in baza unui “agreement” si au impresia ca asta ii face salariati.
acesti domni distinsei nu se gândesc ca o declaratie de venit se depune anul următor? Sa scrii în formular unde ai fost plecat si ce perioada .In felul acesta pot sa-ti dea banii inapoi sau sa plătești diferența. Cam bajbaie prin întuneric guvernanții nostri. Exemplu concret din Norvegia. În aprilie 2017 am completat declarația de venit pe 2016. Statul a calculat impozitul si in mai am primit înapoi restul de impozit plătit în exces ( eu sunt cazul fericit☺) sau sa plătești diferenta. asa e mai usor pentru toata lumea. O zi buna
De-aia ati plecat in Norvegia, ca daca era bine aici si totul clar si facut in interesul cetateanului, nu mai pleca nimeni. Zic.
Nu numai ca statul nu se gandeste la cetatean, se gandeste cum sa dea in cap cetateanului. E pacat ca aceasta realitatea vine ca o surpriza nu numai pentru cei plecati dar chiar si pentru noi cei ramasi.
O alta frumusete e faptul ca in romanica anul fiscal incepe in ianuarie si se incheie in decembrie, in vreme ce in alte state anul fiscal incepe si se incheie in aprilie, in mai etc. Oricum trebusoara asta aiasta miroase a batjocura. Pana si republica moldova isi trateaza mai bine cetatenii, fara sa le arunce in cap tone de formulare, certificate si acte birocratice. Acolo se constata de facto ca rezidenta fiscala e in strainatate sau nu, dupa numarul de zile petrecute “afara”, fara tone de acte birocratice. Cei mai multi dintre rumani se lupta sa o duca de la o luna la alta, in conditii grele, uneori inumane. Ori sa vina si astia sa urineze pe ei, e mult prea mult!
Am fost la primaria din Odobesti ,Vrancea si am declarat cu buletinul italian ca am rezidenta in Italia bineinteles am semnat un formular . .e de ajuns doar aceasta procedura sau trebuie facut altceva ?
Din pacate daca nu stiu ce document ai semnat, nu iti pot raspunde.
Acum un an am fost la circa financiară (sector 2 București) ca sa ma scot din evidente pentru ca nu mai sunt de 15 ani in țara. Ca dovada au cerut permisul de conducere eliberat in străinătate si cardul de rezidenta. Am depus copie legalizata după amândouă. La 4 luni după aia am primit scrisoare ca nu poate fi luat in considerare pentru ca la autoritățile romane se depun doar acte in limba romană si cardurile nu erau traduse… (era in engleză).
Așa ca așteptați-vă la o grămada de interpretări originale ale legii.
Buna seara. Eu sunt plecat din tara din 1995, am lucrat câțiva ani in tara inaite. Din’95 eu nu am mai avut contact si nici o legătură cu statul roman decât si numai in cazul in care a trebuit sa imi reînnoiesc documentele. Deci întrebarea este: e valabil si in cazul celor plecati de peste 20 de ani? An toti acesti ani, m-am mai intors in tara dar nu am solicitat si nu am beneficiat de serviciile statului. Deservicii foarte multe, dar asta la adresa tuturor cetatenilor! Multumesc pt. atentie.
Pentru cei plecati inainte de 2012, legea nu se aplica retroactiv, deci ei nu trebuie sa depuna. Cred ca nici cei plecati in 2012 nu vor avea probleme daca nu mai detin nimic aici (casa, masina, familie). Cred ca toata ideea este ca cei care pleaca maine, sa nu mai plece fara sa depuna acest formular. Si cand zic plecat, nu ma refer la 2 luni la munca in Spania, ci plecat peste 183 zile, adica definitiv.
Buna. Mulțumesc pentru răspuns. O zi buna.
Buna. Cei care sunt plecati dinainte de 2012..cum demonstreaza? Mai trebuie sa faca ceva… ignora legea pur si simplu?!Sau asteptam amenda si apoi actionam cu acte doveditoare?! Multumesc anticipat pt raapuns
Nu poti sti dinainte pentru cate zile pleci. Poti pleca cu gandul ca vei sta ani si sa te intorci dupa o luna. Si, tot asa, poti pleca cu gandul ca vei sta 3 luni si sa ramai luni sau ani. La plecare nu stii ca in lo de 3 luni vei sta 9. Nu sintem prezicatori. Putem sti ce am facut si declara la sfarsitul anului, dar nimeni nu poate sti ce turnura va lua viata lui maine, daramite pe durata unui an. Chestia cu formularul e o absurditate si o batjocura si trebuie atacata in justitie.
Pai si ce te retine sa le ataci? Aaa, sa faca altii, tu doar ai comentat pe net, suficient.
Buna Luiza, Esti minunata si foarte rabdatoare. Mentionez ca am parasit tara in 2003-la 22 de ani. Am auzit de aceasta lege in 2016 (spre fericirea mea). Tot atunci am inteles si ca aceasta lege exista (fara repercursiuni-amenda) din 2012. Am contactat un Avocat in Romania si dupa 4 luni am reusit sa renunt la Rezidenta Fiscala-am primit un Document de la Autoritati care atesta faptul ca nu mai sunt Rezident Fiscal in Romania . Atentie-sunt inca Rezident Roman si detin un Buletin in Romania atat cat si proprietati cumparate de-a lungul timpului insa nu mai sunt Rezident Fiscal. Eu locuiesc PERMANENT in alta tara si-mi platesc toate taxele/impozitele aici inca din 2003. Problema mea ar fi fost daca ar fi trebuit sa platesc diferenta dintre taxele deja achitate (in tara in care traiesc) si cele din Romania-Romania avand taxe mai mari. Eu am o firma deschisa in 2003 si aceasta este oarecum mare-cu peste 200 de angajati. Veniturile au variat insa nu-mi pot permite sa platesc diferentele dintre taxele deja platite local si cele care ar putea fi imputate de statul Roman-doar pentru ca nu exista un astfel de formular cand am parasit eu tara. Nu lasati acest lucru’ la voia intamplarii deoarece veti putea avea probleme mari (cum am auzit deja de la alte cunostinte care s-au intors definitiv in Tara si au platit sume foarte mari pentru a acoperi diferentele de impozite). Eu am declarat tot, atat loc de munca, venituri, impozite platite in fiecare an incepand cu 2003. Am facut o cerere de determinare a Rezidentei fiscale in tara in care locuiesc si am platit o armata de avocati pentru a o obtine-deoarece in aceasta tara nu au o practica in a elibera un astfel de document semnat si parafat. Am declarat venituri, proprietati, date exacte cand am vizitat tara sau alte tari. A trebuit sa declar aceleasi lucruri si pentru statul in care traiesc cu date exacte cand am calatori-pentru a determina daca cunt 100% rezident fiscal al tarii lor. Intr-un final mi-au eliberat un document care atesta faptul ca sunt rezident Fiscal al tarii lor si ca Romania (sau orice alta tara) nu are dreptul la impozitare ba chiar mai mult, daca am orice fel de venituri in Romania, va trebui sa platesc impozitele integral in aceasta tara (unde am rezidenta fiscala). Faptul ca aveti rezidenta fiscala in alt stat nu va exclude de la rezidenta fiscala in Romania decat daca faceti o cerere si aduceti argumente/documente/dovezi. Eu am declarat pana si gradinita la care merge copilul meu aici, in afara Romaniei-puteti dovedii in multe feluri ca nu locuiti in Romania iar odata ce dovediti acest lucru, autoritatile din Romania va vor exclude oficial de la Rezidenta Fiscala. Cu acel document sunteti in siguranta. Nu va veti pierde Rezidenta, cetatenia, buletinul etc- renuntati doar la Rezidenta fiscala in Romania. Va doresc tuturor sa finalizati acest proces cu bine si sa fim cu totii feriti de Birocratia si Hotia care sunt omnipresente pretutindeni… Luiza, mult succes! Multumim pentru efortul de-a ne informa-deoarece aceste informatii au fost foarte greu de gasit in 2016…
pai si cei care mai au doamna ,o mama ,un tata ,un apartament in ro.,o bucata de pamint primita mostenire si totusi sunt plecati de peste 20 de ani lor ce li se intimpla?Cum de anaful i-a inclus in lista de impozabili ?cind sumtem plecati inainte de infiintarea infiintarii anafului?,pt multi dintre noi statul roman nu a platit nici un leut somaj atunci cin pur si simplu ne-a aruncat in strada
intrebarea este nu pt cei care vor urma sa plece din tara pt faimaoasele 183 de zile ,noi suntem deaja plecati,din ro. nu putem fi numiti nici rezidenti si nici domiciliati stabil,avem pur si simplu o propietate ,venim in concediu 2-3 saptamini pe an uneori suntem obligati sa reinoim documentele nu pt. ca nu stim cum ne chiama ,pt. faptul ca statul schimba fata documentelor ori de cite ori un smecher mai cumpara o imprimanta pt. documente plastificate ,aiurea actualizate normelor UE ,spre exeplu permisul de conducere in decursul a 20 de ani s-a tot schimbat de vreo 4 ori ,in italia insa am permis in format cartaceo de 20 de ani si nimeni nu mai impune schimbarea lor,plastificate fiind doar cele noi.
Deci cei care nu pot fi considerati nici rezidenti si nici cu domiciliu stabil,cei care mai avem nenorocul sa fim cetateni romani pt. ca asa ne-a nascut maica fiecaruia cu noi ce se intimpla caci explicatiile de mai sus nu ni se potrivesc
din alte surse se intelege ca cele 183 de zile nu sunt cele petrecute in afara ro ele sunt in ro.Deci aceasta faimoasa declaratie fiscala trebuie sa o faca doar cei care stau in ro. si presteaza activitati mai mult de 183 de zile ,restul mai plecind si pe afara pe unde mai pot desfasura activitati,deci cei plecati la munca un an complet n-ar intra in categorie
Citat din formularul lor:
” SECŢIUNEA a 2-a
Stabilirea rezidenţei de către organul fiscal central competent la momentul plecării
persoanelor fizice din România
ART. 19
În vederea scoaterii/menţinerii din/în evidenţă de către organul fiscal central competent,
persoana fizică rezidentă în România, respectiv persoana nerezidentă are obligaţia să înregistreze
cu 30 de zile înaintea plecării din România formularul prevăzut la art. 1 lit. b) la organul fiscal
central competent unde îşi are domiciliul fiscal, respectiv unde a înregistrat formularul prevăzut la
art. 1 lit. a), dacă persoana în cauză nu a informat cu privire la schimbarea domiciliului/locuinţei
permanente, după caz.”
Eu din asta inteleg ca se aplica doar pentru cei care vor pleca de acum incolo…Eu am plecat de 7 ani, cele 30 de zile au trecut de mult…
Fiica mea a plecat in Germania la studiu in 2011, acum e masterand si lucreaza part time. Este nevoie sa depuna acest formular la ANAF?
Buna Luiza. Sincera sa fiu m-au scos din sarite raspunsurile la intrebarile tale. Esti sigura ca nu era un robot? Prea erau standard raspunsurile alea. Eu sunt plecata din tara din 2005 si chiar daca am inca cetatenia romana, nu mai am domiciliu in Romania si nici acte romanesti. Deci intrebarea este : cum poate ANAF sa-mi trimita amenda daca nu mai sunt in tara? De mai mult de 183 de zile ?
Buna Lily, acestea nu sunt intrebarile mele, ci intrebarile oamenilor care au participat la o sesiune gratuita organizata de ANAF pe pagina lor de FB.
O institutie publica (in Romania) nu o sa riste niciodata un raspuns care sa se abata de la litera legii, nu o sa reformuleze niciodata astfel incat sa fie mai clar textul legal si noi sa intelegem mai bine, atata timp cat explicatia aia nu e clara de la inceput in lege. Pentru asta exista consultantii privati. Acesta este motivul pentru care raspunsurile par robotice.
Nu stiu exact cum poate sa iti dea amenda, eu stiu doar ce scrie in lege, si nu, nu e un raspuns robotic, pur si simplu nu stiu cum vor proceda in practica. Atunci cand vom avea primul exemplu de om amendat, cu siguranta se va mediatiza. Problema nu e de amenda aia de 100 lei, problema este sa nu te considere rezident fiscal si in Romania si sa iti impoziteze veniturile (si) aici.
Legea din 2012 avea o formulare putin diferita din care reiesea ca se aplica doar persoanelor straine care au venit in Ro pentru mai mult de 183 zile si acum pleaca (in 2015 am fost la Anaf si o doamna de acolo mi-a subliniat acest fapt).
In 2016 au modificat putin formularea si se intelege cu totul altceva (in principiu lipseste virgula)….
Dar cei de la ANAF au publicat acest comunicat (ca urmare a ce a aparut in presa) din care reiese ca formularul se aplica cetatenilor straini, exact ca in 2012: https://www.mfinante.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=169334
Ce parere aveti?
Din link-ul dvs: “În vederea stabilirii impozitării veniturilor transfontaliere și a rezidenței fiscale în România, atât persoanele fizice străine cât și cele române, au obligația completării unor formulare specifice.”
Deci scrie ca atat persoanele fizice straine cat si cele romane au obligatia depunerii, nu doar cele straine.
Mi se pare ciudat formulat comunicatul Anaf…
De ce au spus “chestionare specifice” si nu au identificat exact chestionarul in cauza, despre care toate lumea se plange, asa cum au facut cand au raspuns la intrebarile pe care le-ati adresat?
In plus, vin pe urma cu un paragraf in care explica ca acel chestionar trebuie completat de cetatenii straini care pleaca si gata, trec la altele….
De fapt Art. 3. din veche lege suna asa:
Au obligația completării formularului ˝Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a
persoanei fizice la plecarea din România˝ persoanele fizice rezidente în România, precum şi persoanele fizice nerezidente, care au avut obligația completării formularului prevăzut la art. 1, lit.a), care pleacă din țara noastră şi care vor avea o şedere în străinătate mai mare de 183 de zile într‐un an calendaristic.
Virgula face diferenta, intrucat din textul legii se intelege ca doar persoanele fizice care au cerut drept de rezidenta trebuie sa ceara o re-evaluare a rezidentei in cazul in care pleaca o perioada de peste 183 zile intr-un an calendaristic din tara.
Va multumesc pentru link-ul catre comunicatul Anaf, acolo se regaseste o alta informatie foarte utila, si anume ca amenda nu a fost introdusa, ci micsorata de la 500 lei la 100 lei. Deci amenda exista si inainte, si era mai mare. 🙂
Daca amenda este atat de mica a devenit mai ieftin sa o platesti comparativ cu a cere certificat fiscal din tara de rezidenea (cel putin in cazul meu)….
Mda, nu sunt de acord. Amenda respectiva este pentru nedepunerea in timp util a formularului 201, in timp ce noua amenda este pentru ne-anuntarea intentiei de a schimba tara de rezidenta.
Eu sunt plecat din 2014. Prin urmare legea din 2016 nu ma afecteaza iar cea din 2012 (care m-ar fi impactat, dar nu prevede nici o amenda) este abrogata.
Ar fi interesant de vazut daca un avocat ar fi de acord cu interpretarea mea
Sunt plecata din 2000 si avem proprietate si lucrez in strainatate, mai are rost acest formular stupid?? Nu se poate lua legatura cu fiscul di tara respectiva si vazut ca am platit deja impozitul?
Buna Luiza,
Apreciez foarte mult efortul tau depus in vederea clarificarii acestei probleme. Am citit aproape toate intrebarile /raspunsurile, lucru care ma incurajat sa vin cu urmatoarea intrebare deoarece nu cred ca am vazut-o formulata.
Ai precizat ca cine este plecat inainte de 2012 nu trebuie sa mai completeze acest formular si sa il trimita. Ma gandesc, ca acest lucru trebuie cumva demonstrat (gen inregistrare la primarie sau contract de chirie, etc)
Intrebarea este : trebuie totusi ca acei oameni plecati exemplu 2010-2011 sa stea linistiti pur si simplu sau exista alt set/formulare care trebuie completat si trimis.
Multumesc.
Buna Luiza,
Am fost plecata din tara in Italia in perioada februarie-septembrie 2017 (185 zile fara a include concediul de 2 saptamani pe care l-am petrecut acasa). Inainte de a pelca angajatorul italian mi-a solicitat obtinerea unui nr de inregistrare fiscala italian de la Consulatul Italian din Romania. Binenteles ca am platit in tot acest timp toate taxele salariale catre statul Italian si ca exista o coneventie de evitare a dublei impuneri cu Italia. Avand in vedere ca pana astazi nu am depus chestionarul, exista riscul sa mi se impoziteze venitul si in Romania? Multumesc!
Trebuie sa depun pentru fiul meu plecat in Germania formularul completat de el, asta am inteles, dar si copie dupa contractul de munca???Acest contract nu este confidential???
Buna Luiza,
Apreciez foarte mult explicatiile oferite de tine si rabdarea cu care ai raspuns la toate intrebarile. Eu din pacate nu mai am nevoie de raspunsuri, m-am lamurit si singura cum sta treaba.
Eu si sotul meu locuim in Germania de un an si jumatate. Noroc ca avem pe cineva care ne poate depune actele la ANAF. Am facut cele doua dosare complete, cu tot ce au vrut ei si nu numai, am platit o caruta de bani la legalizari si traduceri si surpriza, dosarul tot nu e complet.Vor certificatul de rezidenta fiscala de la Finanzamt din Germania pe care noi deja l-am pus in dosar (l-am cerut aici si ni l-au eliberat in 2 saptamani) dar se pare ca nu e bun. Se pare ca angajatii ANAF nu inteleg ca documentele din strainatate nu arata identic cu cele din tara. Toate actele au fost legalizate, traduse, am trimis originale. Mai trist este ca nici doamnele de la ANAF nu au stiut sa o lamureasca pe soacra mea ce anume trebuie sa mai aducem si ce nu e bine si complet in dosar. Am atasat tot ce se putea care sa dovedeasca ca aici muncim, locuim, platim taxe, ca nu avem datorii la stat, efectiv toate actele.Si atunci, daca ele nu stiu..noi ce facem?
Am citit raspunsurile ANAF si in mare parte am inteles despre ce e vorba. Totusi vreau sa ma lamuriti in situatia mea concreta: Eu sunt stabilit de 20 de ani in Canada, avand si cetatenie canadiana. Vin in Romania odata la 2-3 ani sa-mi vad rudele. Trebuie sa completez aceasta porcarie?
Bună Luiza.
Am citit postarea ta, am vizionat și clipul. Explicațiile sunt excelente. Felicitări pentru munca ta.
Am atașat linkul blogului la mine pe blog.
https://pcgraf2017.wordpress.com/2017/04/20/cum-se-obtine-certificatul-ue-see-bescheinigung-eu-ewr/
Spor la treburi! și Numai bine!
Corina
Iti multumesc foarte mult! Felicitari si tie, imi place mult cum ai formulat articolele de pe site si modalitatea de colaborare cu clientii. E foarte detaliata si utila descrierea, eu pana acum nu m-am gandit sa scriu pe site niste guidelines, dar ideea mi se pare una foarte buna! 🙂
Multumesc frumos! M-ai incurajat sa mai scriu. Mi-am propus sa mai fac un articol despre semnatura electronica si accesul la fisa pe platitor. ?
Buna ziua Luiza.. eu sunt plecata de 17 ani in Italia si am si cetatenie dubla am si o proprietate in Romania care platesc regular taxele… mai trebuie sa compectez acel formular vazand ca am tinut si buletinul romanesc cu dimiciliu??? Multumesc
Stie cineva ce se intimpla daca am afaceri si in Romania si muncesc si in UK
Care este rezidenta mea fiscala?Plates impozite in ambele Tari si am si cetatenie Dubla. Va multumesc
Scuze Luiza, ceea ce nu reusim sa clarificam este faptul ca daca rezidenta/domiciliul meu fiscal este in tara x, nu-l pot avea si in Romania, nu? si atunci, sa ma ierte dumnezeu, dar nu putem fi obligati sa efectuam noi un serviciu pe care armata de functionari di Romania nu este in stare sa-l efectueze, ca sa nu mai vorbim de toata povestea cu traduceri, posta, etc. Am mai intrebat daca stie cineva sa ne rspunda raspicat la intrebarea: cine, din cei plecati definitiv din tara si care nu mai au nici un fel de legatura materiala cu tara ( casa, pamant, masina, actiuni, etc.) NU TREBUIE SA DEPUNA FORMULARUL? Multumim si succes!
Nu poate exista un raspuns general pentru “toti cei plecati din tara”; fiecare situatie trebuie tratata individual; ca sa iti raspund la intrebare, ba da, poti fi rezident fiscal in mai multe tari.
Multumesc, imi imaginez ca nu este usor nici pentru tine, doar ca majoritatea dintre noi cei plecati (pentru ca exista in mod sigur o majoritate), am plecat pentru ca nu am mai reusit sa ne castigam existenta cea de toate zilele acolo, prin urmare nu prea am avut mare lucru nici inainte de a pleca si nici dupa. In ce privesc rezidentele fiscale, marea majoritate de-abia reusim sa avem una…adica loc de munca stabil, casa proprietate sau chirie, cont in banca, inregistrarea la toate institutiile carora le datoram taxele, cheltuiele de utilitati, taxele comunale, regionale, etc…..astia suntem majoritatea. Acum sa ne ceara tuturor ANAF-ul acel chestionar mi se pare un abuz, in sensul ca nu poti face o lege pentru care majoritatea persoanelor trebuie sa apeleze la expert sau avocat. Nu este normal in mod absolut. Nu ma refeream la “toti cei plecati din tara” ci la TOTI CEI PLECATI DIN TARA INAINTE DE 2012, SI CARE NU MAI DETIN NICI UN FEL DE BUN MATERIAL IN ROMANIA.
Asta pentru ca am ascultat video-ul tau pe Youtube in care ai spus asta.
Multumiri si numai bine.
Scuzati’ma dar cineva ne poate da un raspuns la cei care suntem plecati de mai bine de 15 ani daca trebuie sa facem aceasta declaratie??? Am inteles ca pt cei care pleaca acum si trebuie facut cu 15/30 de zile inainte de plecare..!! Dar noi care suntem de i viata plecati??? Va rog sa raspundeti.. multumesc
Buna , santem in Italia de 15 ani farà locuinta in Romania decat domicilio la parinti , sì noi trebuie sa facem declaratia fiscala sì la cine am putea cere ajutor vazand ca nu mergem in tara repede
Bună Luiza,
noi am plecat din 2012 din țară. Nelămurirea mea este dacă trebuie depus formular separat atât pt mine cât și pentru soțul meu sau se depune unul comun. Și încă ceva: daca obținem doar venituri din salarii , mai trebuie depus formularul?
Mulțumesc
Buna, trebuie depus formular separat pentru tine si separat pentru sot. Iar formularul se depune indiferent de ce venituri ai obtinut, si chiar daca nu ai obtinut nici un venit. Deci depunerea lui nu e conditionata de felul veniturilor obtinute.
Buna seara Luiza eu sunt plecata de 17 anisi am dubla cetatenie.. am o proprietate in Romania unde platesc taxe .. trebuie sa fac oricum?? Multumesc
Raspuns oficial ANAF: depun sau nu chestionarul daca am plecat din tara inaintea aparitiei legii?
In acest articol:
https://www.luizadaneliuc.ro/anaf-raspunde-cazuri-care-trebuie-depuneti-formularul-stabilire-rezidentei-fiscale/
Buna ziua Luiza, sunt cu dubla cetatenie din 2005 Ro/Fr , dar am depozite bancare si poate o sa si dau in chirie un apt in Romania. Eu sunt in logica inversa celor din forum! Mi se pare normal ca pe veniturile (dobanzi, chirii , etc ) din Ro sa platesc in Ro impozit si CASS, iar veniturile din strainatate salarii, etc le platesc deja de mult timp aici. Tocmai am primit o calculatie de cass pentru un depozit din 2012! este legala o retroactivitate atat de mare 5-6 ani? Mi se pare logic separerea impozitarii in cele doua tari. Ceea ce nu mi se pare logic este dubla impunere sau impunerea la taxa cea mai mare dintre cele doua tari UE! Exemplu: am inteles ca daca dau in chirie in Ro , platesc pima data in Ro iar daca in Fr impozitul este mai mare pe veniturile din chirii fiscul din Ro anunta fiscul din Fr si aici platesc diferenta
Deci intrebarile mele sunt :
1/ pot sa declar ca vreau rezidenta fiscala in Ro, chiar daca nu mai am CI si pe Pass-ul romanesc scrie ca am domiciliul in strainatate ?
2/Pot sa fac separarea care pare logica intre venituri din Ro sa platesc impozite in Ro si venituri in Fr sa platesc impozite in Fr, fara sa declar venituri din strainatate in FR din Ro, respectiv in Ro venituri din Fr?
3/de ce este banca cea care imi cere sa fac declaratia de rezidenta fiscala si nu anaful?
4/ ce consecinte sunt daca nu declar bancii si astept sa-mi ceara anaful declaratia?
5/ exista acorduri fiscale intre cele doua tari si daca aveti linkul?
Buna Ziua!
Pentru colegii din Austria va atasez un link interesant, va las pe voi sa trageti concluziile.
https://www.wko.at/service/steuern/Massnahmen_zur_Vermeidung_der_internationalen_Doppelbesteu.html
Buna ziua,
Daca sunt student si am plecat prin programul work and travel in USA (4 luni). V-a trebui sa platesc o diferenta de taxe in romania sau sa imi declar acele venituri? Mentionez ca si acolo am platit taxe federale si statale pe care o parte dintre ele le voi primi inpoi dar nu am platit taxe pentru sanatate.
Multumesc
Buna ziua! Sunt plecata in Italia din anul 2007.Am rezidenta aici si lucrez cu contract de munca .Angajatorul i-mi plateste toate taxele catre stat, iar anual eu fac o declaratie de venturi si mai platesc sau mai primesc, in functie de situatie.Specific ca am si buletin de Romania, cu domiciliul in Romania, unde detin o casa.Impozitul pe casa il platesc in Romania. Pentru faptul ca am plecat inainte de aparitia legii, am inteles ca nu trebuie sa mai complectez acel formular. Mai am ceva de facut? ? ? Mai trebuie demonstrat ca am plecat inainte de aparitia legii ?Daca da, in ce mod? Multumesc anticipat!
Obligaţia completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” rezulta din ORDINUL Nr. 1099/2016 din 12 iulie 2016 al Ministerului Finantelor Publice. In Art. 3. al acestui ordin citesc:
Are obligația completării formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România” persoana fizică rezidentă în România, precum și persoana fizică nerezidentă care a avut obligația completării formularului (…)
Intrebare: Ce este o “persoana fizică nerezidentă care a avut obligația completării formularului” ?
In ce text de lege/ordin este aceasta notiune definita?
Multumesc!
Fiul meu e plecat in italia din 2007 . Are si cetatenie italiana. Are un apartament in rominia nelocuit ptr. care plateste taxele ce se impun. Trebuie sa completeze formularul? multumesc.
Buna ziua, nu TREBUIE sa completeze formularul, dar nu va pot spune daca ar fi in interesul lui sa il depuna sau nu.
buna ziua,persoanele angajate salariate in alte state membre UE si platitoare de taxe si impozite respectiv incasand salariul net sunt obligate sa depuna formularul? sau doar persoanele ce incaseaza din activitati independente.
Persoanele inactive adica fara nici un fel de venit de pe teritoriul Romaniei nu sunt obligate la plata de CAS, asadar daca veti fi notificati de ANAF pt veniturile din strainatate si ulterior somati sa platiti CAS ii puteti actiona in judecata si se castiga foarte eazy.
Ceea ce e “eazy” (by the way, corect ar fi easy) in Romania este sa stai pe canapea sa-ti dai cu parerea. In rest, cam nimic nu e “eazy” pe aici.
Am si eu o intrebare in legatura cu depunerea acestei declaratii!
Am plecat din Romania in 1999, am revenit pentru o vacanta de 45 de zile in 2015 (da, este adevarat 16 ani si ceva nu am calcat pe pamant romanesc), pe urma inca vreo 45 de zile in 2016 si in sfarsit voi merge inca intr-o vacanta acum de sarbatori (inca 45 de zile).
Eu NU am renunat la cetatenia romana si NICIi la rezidenta in Romania si am avut si am in continuare Carte de Identitate romaneasca.
Am obligatia de a depune aceasta declaratie?
Buna Luiza,
Am plecat in Germania anul trecut in Iulie 2016 si nu am depus nimic deocamdata la ANAF. Inteleg perfect necesitatea depunerii acestor documente si o voi putea face acum in luna Decembrie cand vin in tara.
Intrebarea mea este: in cazul in care am un card de credit si unul de debit pe care le voi putea inchide doar la sfarsitul lui Ianuarie, mi-ai recomanda ca aceasta sa fie prioritate si apoi sa depun documentele la ANAF sau pot deja sa le depun personal (ori trimis prin POsta) in Decembrie? Daca imi recomanzi sa inchid mai intai toate conturile si apoi sa trimit in Ianuarie- Februarie documentele la cei de la ANAF, voi plati fara probleme amenda de 50-100 RON numai sa stiu ca am incheiat toate socotelile cu Ro.
Multumesc mult!
Buna seara,
As dori sa renunt la rezidenta fiscala in Romania si de asemenea la cetatenia romana.
Cum trebuie sa procedez ?
Doresc sa mentionez ca doresc sa rezolv aceasta problema de la distanta intrucat nu vreau sa mai calc prin acea tara.
Buna Ziua,
sper ca mai este de actualitate …ptr ca abia acum am gasit adresa Dvs.
Pe scurt:
Ma numesc Dan Basescu si impreuna cu sotia suntem residenti in EAU(UAE) din 2003.
Amandoi suntem cetateni RO cu domiciliul in RO ( avem inca CI, nu am renuntat la ele)
Am primit deja de la ANAF in anul 2015 o Decizie de impunere ptr anul fiscal 2012 in cuantum de 648RON ca obligatie anuala ptr CASS datorita “veniturilor din investitii” (dupa Contestatie m-au lamurit ca este vorba de: venituri din dobanzi (Corect: am depozite in RO) si respectiv din dividende SIF (Corect: uitasem de marea cuponiada …colosala investitie de 2 sau 3 RON!!!)
Am Contestat, am platit suma ca sa evit dobanzile de intarziere
Contestatia a fost respinsa
In paralel am cautat si gasit OMFP 74/2012, am completat Chestionarul Anexa 2, am depus traduceri legalizate dupa EAU Contract de casa, EAU Entry/Exit Statement eliberat de autoritati de aici, Employment Certificate…
(In paranteza mentionez ca acum este posibila obtinerea unui EAU certificat fiscal dar: costul este f. mare aprox 2500RON iar validitatea este doar ptr 1an calendaristic!!!)
ANAF a studiat Chestionarul si mi-a trimis raspuns pozitiv undeva in mai.2016 inclusiv Notificarea cnf OMFP 74/2012 Anexa 4: “…si veti fi scos din evidenta autoritatii fiscale ramane incepand cu data de 01.01.2004”
Aceasta este scurta mea istorie si apreciez in avans daca aveti bunavointa sa-mi raspundeti a cateva intrebari dupa cum urmeaza:
1. ? in aceasta situatie mai este necesar sa depun Chestionarul cnf OMFP_1099_2016?
2. ? In chestionarul completat si acceptat de anaf cnf OMFP 74/2012 am mentionat deja ca am plecat impreuna cu sotia: am inclus numele si CNP dupa cum se cerea.
Notificarea ANAF este adresata doar mie si nu mentioneaza absolut nimic de sotie!
In acest caz sotia are obligatia depunerii Chestionarul cnf OMFP_1099_2016?
3. ?…mai putin legat direct de subiect dar cu implicatii: cum se poate renunta/vinde la acele actiuni de la SIF?, in conditiile in care numai detin nicio evidenta despre ele?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cu stima
Dan Basescu
danbasescu@yahoo.com
buna seara….si eu consider ca este un abuz din partea statului roman…unde am ajuns….am plecat din tara din cauza acelorasi probleme….acum pur si simplu ne simtim vanati de propriul guvern….de ce sa declar unde sunt, ce fac, atata timp cat nu cer nimic de la statul roman, nu folosesc niciunul dintre serviciile lui?! este mai rau ca in perioada comunista.
Pentru unii clar e mai rau ca in perioada comunista. Totusi in perioada comunista nu ati fi avut luxul sa treceti granita in alta tara, sa stati pe canapea si sa scrieti aberatii pe net.
Buna, daca noi suntem plecati din 2013 in Germania si muncim aici cu contract permanent, platim taxe aici, trebuie sa depunem acum aceasta declaratie ? Pentru ca ea se depune inainte de a pleca ? Acum 1 an am trimis pe tata la ANAF sa le prezinte situatia mea si sa intrebe daca trebuie sa completez ceva, si ei au spus ca nu trebuie nimic, acum a aparut acest formular, dar chiar nu inteleg care este rostul lui ?
Ce nu intelegeti este ca doar pentru ca ati parasit teritoriul Romaniei nu inseamna neaparat ca statul roman nu are dreptul sa va impoziteze pentru veniturile facute in alte tari. Legislatia Romaniei spune ca rezidentii fiscali (rezident fiscal nu are legatura cu locul unde aveti domiciliul) se impoziteaza pe veniturile din toata lumea, nu doar pe cele facute in Romania. Formularul are tocmai scopul de a va scoate de la aceasta impozitare, mai bine zis de a stabili daca indepliniti conditiile sa fiti scos de la aceast impozitare worldwide. De aceea ESTE BINE sa fie depus, chiar daca in anumite cazuri nu este obligatoriu de depus.
Lucrurile astea nu sunt noi, nu au aparut peste noapte, doar peste noapte se pun in aplicare. Sunt sute, mii de legi ce exista dar nu se aplica, nimeni nu le respecta, si in functie de interese, se pune accent pe una sau pe alta.
Excelente explicatiile oferite! Foarte clar si pertinent. Felicitari pentru munca depusa, e de apreciat! Am o singura nelamurire referitoare la stabilirea rezidentei fiscale in RO. Daca aceasta rezidenta este totusi stabilita sau mentinuta in RO, in ciuda unor venituri realizate in alta tara, care este inconvenientul? Exista riscul ca venitul deja impozitat in tara unde este obtinut sa fie dublu sau complementar impozitat in RO? Va multumesc anticipat!
Daca veniturile nu sunt din salarii atunci ai obligatia sa le declari si aici, sa le impozitezi pe legea romaneasca si apoi sa iti deduci din impozitul astfel calculat ce ai platit in celalalt stat. Acesta este riscul. Doar cei ce fac venituri din salarii sunt exceptati de la procedura asta.
Buna ziua,
Eu, impreuna cu sotia si un copil am emigrat in USA in 2013, la sfarsitul anului; nu am avut venituri in 2013; am inceput sa lucram in ianuarie 2014. platim aici taxele si asigurarea de sanatate. Doresc sa va intreb:
-In declaratia catre ANAF, trebuie sa trec data de cand am plecat (retroactiv)?
-Am pasaport individual romanesc, exista riscul sa fie declarat nul dupa schimbarea rezidentei fiscale? si sa fiu obligat sa imi fac pasaport de cetatean roman cu domiciliul in strainatate?
-la schimbarea rezidentei fiscale, ne pot anula Cartile de identitate sau permisele de conducere din RO?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri,
Buna ziua, in chestionar trebuie sa scrieti de cand ati plecat, data retroactiv. Chestionarul are legatura cu partea fiscala, nu are legatura cu cetatenia, sau rezidenta (unde locuiti) sau ce acte detineti cum ar fi CI sau pasaport. Nu vi le anuleaza nimeni din cauza completarii acestui chestionar.
Exista o asemenea Lege si in alte tari din UE? Italienii care lucreaza in Germania mai mult timp de 183 de zile sint obligati sa depuna doc fiscal in Italia? Consider ca aceasta Lege prin care Statul roman poate sa-ti ia 5,5% din munca ta , nu are valabilitate in UE. Se mai pune o intrebare: este aceasta Lege rezultatul unor dezbateri publice cu ong, Parlament sau este ineptia unui dezaxat?!
Hallo din Germania Luiza si felicitäri pt pagina informativä.
Totusi am o intrebare in legäturä cu nu mai stiu exact care punct din declaratia de rezidentä fiscalä, in care se cere aläturarea contractului de muncä actual. Oare ce-o fi in capul autoritätilor romanesti care mä obligä trimiterea acestor date sensibile? Cel putin in Germania clauza de confidentialitate imi interzice expunerea contractului de muncä dintre mine si angajator. Atat timp cat dovedesc rezidenta fiscalä prin parafa si semnätura Biroului Financiar de aici, atunci nu mai conteazä dacä muncesc, sunt somer sau beneficiez de ajutorul social.
Mä puteti lämuri dacä sunt obligat sä trimit Contractul de Muncä (si atunci voi face indescifrabile datele sensibile precum säpt de lucru, imuneratie, concediu, etc) sau ajunge doar o adeverintä de la angajator?
Un inceput de säptamanä pläcut.
Buna Luiza felicitäri pt efortul informativ depus, excelent explicat, dar eu nu am inteles ceva. Eu sunt plecata in UK din 2009 la studii pe care le-am terminat in 2017, dar am mai si lucrat intre timp, fiind angajata la un o firma in UK. Bineinteles ca am patit taxe si impozite , asigurare medicala in UK.. De asemeni am obtinut si cetatenie britanica de 2 ani, cu toate ca am si cetatenie romana la care nu am renuntat. Eu practic m-am mutat definitiv acolo din 2009 avand mai mult de 183 zile anual de sedere acolo pentru ca altfel nu primeam cetatenie. Nu am proprietati, nici conturi nimic care sa ma lege de statul roman (decat parintii). Tu spui in filmulet pe la minutul 1:24 ca pentru cei plecati inainte de 2012 (eu sunt plecata din 2009) nu se aplica legea. Vrei sa imi spui si mie ce inseamna ca’nu se aplica legea” ? adica mai trebuie sa completez sau nu formular???
Buna ziua,eu locuiesc in italia din anul 2004, traiesc in concubinaj cu un cetatean italian.Precizez ca in romania am un apartament proprietate unde locuieste tatal meu.In italia nu lucrez sunt casnica.Eu trebuie sa depun formural la ANAF..Eu in romania vin doar in vacanta unde stau maxim o luna..
Nu trebuie sa depuneti.
Deci trebuie sa risipesc bani si timp ca la sfarsit anaf sa imi spuna ca platesc taxe in ro pt ca am cont la banca pe numele meu…interesant..sr face treaba buna in Ro.
Buna Luiza, iti cer ajutorul la gasirea raspunsului corect pt intrebarea urmatoare: In cazul in care am o firma inregistrata in Polonia (societate civila), cu activitate de comert in Europa, dar nu Romania, este necesara inregistrarea formularului? Mi se pare f complicat sa gasesc un raspuns concret. Multumesc anticipat.
BUNA ZIUA !Daca am contract in GB din luna august 2016,mai sunt obligat sa fac rezidenta fiscala in RO ,in conformitate cu noua lege din 2018? Platesc taxe si 3 lire ptr pensie in GB .Multumesc !
Draga Luiza, iti multumesc mult pentru video-ul facut. Ai explicat totul exact cum este. Eu totusi sunt in ceata cu o chestie: Eu am plecat in 2009, si stiu, in mod normal cand mi-am facut “domiciliul” in strainatate(EU) trebuia sa fac demersul de renuntare la buletin, preschimbarea pasaportului, carnetului de conducere. Eu nu am facut-o. Acum, dat fiind faptul ca am plecat inainte de 2012, dar totusi cu buletin de romania, ar putea ei sa imi ceara socoteala? In 2019 imi expira pasaportul, atunci ma gandesc sa imi schimb resedinta, va trebui atunci sa depun formularul? Statul roman ma priveste acum ca si cand as locui in romania? Ce mi se poate intampla? Stiu, is mai multe intrebari, dar daca ai putea sa ma clarifici macar cu 1-2 m-as bucura foarte tare. Multumesc in avans
Platind taxele fata de statul in care lucrez , deci sunt in regula , cu declarazia de venituri , depunand acest formular risc sa mai platesc ceva in Romania ? Menzionez ca sunt plecata din 2010 si am lucrat continuu in afara Romaniei. Multumesc
‘Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România’se poate trimite online catre ANAF .?
NU
Buna Luiza,
Te-am descoperit acum si tin sa iti multumesc pentru calitatea clipului si claritatea expunerii.
Nu stiu daca mai urmaresti acest feed, dar adaug totusi o intrebare/speta cu speranta ca il mai citesti sa ca revii cu o opinie.
Sunt stabilit din 2016 in Belgia si, conform legii, am obligativitatea depunerii chestionarului cu pricina (chestie pe care nu am facut-o pana acum).
si acum intrebarea/speta:
1. Daca in Belgia, fiscul belgian m-a incadrat ca si “expat non-resident”, statut care imi confera o deducere din venitul impozabil,
si statut care cred ca va fi vizibil pe certificatul de rezidenta fiscala eliberat de fiscul belgian (nu l-am solicitat inca) asta m-ar plasa direct in statutul de rezident fiscal in
Romania indiferent de ce anume compeltez in chestionarul buclucas?
2. Daca venitul meu in Belgia (cu care Romania are acord de evitare a dublei impuneri) este de 100, impozitul pe venit este de 25% dar eu am o deducere de 60,
deci am platit impozit 25%*(100-60) = 10, voi avea de platit ceva fiscului roman. Mai precis, diferenta de impozit intre cele doua state se calculeaza la diferenta de rata nominala sau
25% Vs 16%, sau diferentiat in functie de speta, in acest caz 10% (efectiv platit in Belgia) fata de 16% cat as fi platit in Romania
Multumesc frumos
O zi frumoasa
Am depus dosarul complet de schimbare rezidenta pentru sora mea care locuieste in Franta.eu am fost imputernicita de ea.l am depus de prin septembrie 2017.nici un raspuns.nici o notificare.am fost la sediul ANAF Bacau si am cerut explicatii.mi s a spus ca dosarul e ok si ca o sa ii trimita notificarea prin email.iar nici un raspuns.ce e de facut?
Nimic altceva decat sa mai incercati, sa insistati dvs. si sa nu va lasati pe mana ANAF.
Cum pot să obțin un certificat ue sunt persoană juridică. Am o firmă în românia și vreau să lucrez în germania
Buna Luiza,
cunostiintele mele legate de acest subiect sunt spre 0. Momentan am contract de munca pe perioada nedeterminata in Luxembourg unde mi s-a calculat un impozit de venit de 8%, in tara detin 2 proprietati si un autoturism (cu siguranta nu pot renunta la rezidenta fiscala de acolo), in afara de cele enumerate statul roman imi poate impune plata diferentei pe venit pt sumele castigate aici?
Multumesc
Buna Luiza!
Extrem de utile si informative articolele tale precum si raspunsurile la intrebarile adresate tie! Cazul meu nu este foarte diferit de al celorlalti, doar putin mai incurcat! Lucrez in strainatate deja de 10 ani, unde o fac legal, platind taxe si impozite ca si rezident! Acum aproximativ 5-6 ani am inceput insa sa investesc o parte din economiile mele pe bursa de la Bucuresti iar pentru profiturile obtinute, plateam anual impozit in Romania prin intermediul Declaratiei rectificative 200. O faceam pentru ca din punct de vedere fiscal nu voiam sa amestec veniturile din Uk cu cele obtinute din ROmania si sa platesc pentru ele in UK. Mi-era comod si din punct de vedere fiscal convenabil sa platesc in Romania impozitul pentru veniturile obtinute in Romania. Acum, odata cu aceasta obligativitate de declarare a rezidentei fiscale am facut acest lucru (mi-am declarat rezidenta fiscala in UK) prin intermediul Declaratiei rectificative 200, prin care am declarat ce profit am avut, pentru a-mi fi emisa decizia de impunere si stabilirea obligatiilor fiscale in consecinta. Totodata, am declarat (prin intermediul unei casute ce trebuia tick-uita in cadrul formularului, cu inscrierea numarului de identificare fiscala din UK) rezidenta fiscala in UK. Surpriza a fost sa nu mai primesc nicio corespondenta din partea ANAF (ma refer la Decizia de impunere pe care o primeam mereu si in baza careia faceam plata impozitului corespunzator). Asta inseamna ca in baza declaratiei mele ei au stabilit ca rezidenta mea fiscala este in Uk si, invariabil, impozitul pe profitul din investitiile din Romania trebuia sa-l platesc in UK.
Acum, am incercat sa intru si sa completez in Spatiul Virtual, Declaratia Unica pentru ca in continuare obtin atat venituri din trazactionarea pe BVB cat si venituri din dividende in Romania, pentru care eu personal, imi doresc sa platesc impozit in Romania dar nu pot, pentru ca in contul meu din Spatiul Virtual nu imi mai apare nici Declaratia 200 pe anul 2017 si nici Declaratia Unica!
Asadar, nu am posibilitatea sa declar in Romania ce venituri am obtinut din Romania pentru a plati taxele tot in Romania!
Intrebarea mea este: Exista vreo reglementare fiscala care sa-mi permita sa aleg ca pentru veniturile din Romania sa aleg sa platesc impozit in Romania, desi rezidenta mea fiscala este in UK?
Sper ca vei avea ragazul sa-mi raspunzi la intrebare si iti multumesc anticipat!
Buna Luiza,
Foarte utile informatiile prezentate si rabdarea cu care ai raspuns la intrebari. Multumim pentru munca depusa, sunt convinsa ca ai ajutat multi oameni sa ia o decizie in legatura cu completarea acestui formular.
Concluzia mea este ca mingea e cumva in terenul ANAF-ului si va fi in interesul lor sa demonstreze ca rezidenta fiscala este in Romania. Stim foarte bine ca anul trecut inspectorii ANAF au primit noi “targeturi” pentru cresterea eficientei colectarii sumelor datorate statului. Coruptia a crescut, sacul se apropie de fund, vor face tot posibilul sa gaseasca noi metode “legale” de a aduce bani la stat. Depinde de noi sa gasim o modalitate de a transfera rezidenta fiscala in tara in care traim si lucram si nu in Romania. Desi asta va insemna poate multa energie, timp si nervi consumati.
Inca o data, multumim pentru tot ce faci Luiza, e foarte util blogul tau !
Buna ,te deranjez ..nu sunt lămurită ! Lucram in Uk de aproximativ 2 ani ,platim aici taxe ,intenționăm să ne întoarcem în cateva luni acasa ,nu am completat acel formular,ideea e ca noi(eu si sotul) am mai fost acasă si am depus ceva bani în contul din România pentru casa .De aceea dorim să ne întoarcem sa cumparam casa ….in momentul cand dorim să cumpărăm sau să scot banii ne va afecta cu ceva ? Mulțumesc !
eu din decembrie 2017 sunt rezident i Germaia,am reuntat la cartea de indentitate cand a predat-o consulatului,nu lucrez ,itrebarea mea este este nevoie sa declar ceva in Germaia sau Romaia?Mentioez ca nu am lucrat nici inaite
Spre exemplu, eu am luat decizia de pe o zi pe alta ca sa plec in străinătate. Deci mi-am luat biletul Vineri si am plecat Duminica, a treia zi din Romania. Cum as putea ca sa respect legea in acest caz si sa nu ma incriminez, fiind pasibil de plata impozitului pe tot venitul realizat in doi ani de zile in alta tara cu care deja exista convenție de evitare a dublei impuneri inca din anii ’70? Acel ordin al ministrului de finante prevede depunerea chestionarului in avans cu o perioada minima de 30 zile inainte de a pleca din tara. Poate fi contestat acest ordin in instanta in aceasta situatie?
Spre exemplu, eu am decis sa dau cuiva in cap. Cum pot fi in legalitate in aceste conditii?
Buna Luiza, inca nu ai precizat in filmulet daca aceste legi si ordinul, date de ei din 2012 încoace, incalca prevederile articolului nr. 1 din orice conventie de evitare a dublei impuneri cu orice stat contractant, articol in care se precizeaza ca acea conventie se refera atat la cetatenii rezidenti intr-un singur stat cat si la cetatenii rezidenti in ambele state contractante. Mulțumesc anticipat.
Stai linistit, nu incalca nimic.
OMF 1099/2016 este clar un abuz din moment ce incalca Art.1 din conventiile de evitare a dublei impuneri cu toate statele.
“ART. 1
Persoane vizate
Prezenta convenţie se aplică persoanelor care sunt rezidente ale unuia sau ale ambelor state contractante.”
Din moment ce ANAF raspunde ca are acces, conform conventiilor, la toate informatiile despre cetatenii romani, atunci ANAF are sau ar trebui sa aiba functionari sificienti care trebuie sa depisteze persoanele ce obtin venituri ilegale (infractorii) si nu sa ma frece pe mine si alte milioane de romani care muncim legal peste hotare si sa le facem noi treaba lor, iar ei sa isi ia salariile bine merci! ABUZ PSD!!!
Buna si multumesc pentru articol! Eu locuiesc in Suedia de 2 ani si de aproximativ 1 an lucrez si platesc taxe aici. Vara aceasta m-am trezit la realitate si am realizat ca ar fii bine sa imi schimb si eu rezidenta fiscala. Datorita articolului tau am inteles ce trebuie facut si cum se va desfasura procesul, dar mai am doua intrebari: in ce consta amenda pentru nedeclararea resedintei fiscale si cum o pot plati?
Eu nu inteleg de ce logea asta tranforma un DREPT (cel de a evita multipla impostare) intr-o OBLIGATIE. Daca eu am doubla/tripla resedinta/cetatenie si nu cer impozitare unica, n-am decât sa platesc mai multe impozite, nu ?! Este INTERZIS ? Daca evitarea multiplei impozitari e un DREPT, atunci cetateanul e liber sa profite de el sau NU…
Nu ?…
Am si alte intrebari… Cine nu mai are resedinta fiscala in Ro, mai poate poseda bulletin ? Daca si ce drepturi pierzi cand nu mai ai bulletin, pt ca esti “cetatean cu domiciliul in strainatate” (o reminiscenta comunista de altfel) ?
Buna,
am și eu o întrebare.
Ce este cu cei plecați din anii 90 care mai au și cetățenia țării adoptate?
Multumesc anticipat.
M. Tecseanu
Interesant articolul: daca am plecat din Ro in 2009 si mai am o proprietate nelocuibila (teren vilan) in Romania si bulein pe adresa parintilor, fara sa mai fi locuit on zi macar in Romania de atunci (din 2009), cu sotul si copilul care nu au locuit niciodata in Ro (copilul nu are cetatenie romana) trebuie sa depun vreo declarative? Cum fac dovada catre statul roman in cazul in care mi se cere sa o fac, ca am plecat in 2009? Multumesc, Silvia
Îmi spuneți va rog dacă se pot trimite aceste declaratii prin e-mail și dacă toți membrii familiei trebuie sa depună formularul sau doar soțul? Copilul nostru era minor când am părăsit tara.(2014)Între timp a devenit major dar încă studiază.Trebuie sa depună și el declarație? Nu a fost niciodată angajat. Mulțumesc anticipat!
buna ziua ,imi spune ti va rog daca sant plecata din tara de 10-13ani in spania cu acte in regula (contract de munca ,residenta fiscala aici.,casatorita ) merg in tara doar in concediu de odihna, trebuie sa completez chestionarul?este vreo adresa de email unde se poate anexa tot ce e necesar ?multumesc o zi buna
Dupa raspunsul ANAF din noiembrie 2018, daca ati plecat din tara inainte de 2012 nu mai trebuie depusa declaratia.
Totusi daca va avantajeaza, poate totusi merita depusa…
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Facebook/FB_21_11_2018.pdf
Buna ziua, Luiza. Am inteles ca este foarte important sa completezi acest formular, ca sa nu ai probleme ulterioare. Ce nu imi este clar, cum pot face asta cu 30 zile inainte, cand deocamdata nu am un contract semnat, nu am inchiriat inca un apartament? Pana la urma nici nu sunt foarte sigura, pana nu vad totul semnat si pus la punct.
Completati si depuneti doar cu ce date stiti, urmand ca apoi sa trimiteti din nou formularul cu completarile necesare.
Aceeasi problema. Depunerea formularului inaintea plecarii este complet nepractica. Rezidenta fiscala nu ar trebui stabilita retroactiv?! De exemplu, la depunerea declaratiei unice pentru anul anterior? Asa este cel putin in Irlanda si in Statele Unite, si mi se pare logic.
Caz concret: urmeaza sa lucrez in State- incepand cu 3 iunie.
Mai mult ca sigur voi fi considerat rezident fiscal in US pentru 2019, intrucat voi fi petrecut mai mult de 183 de zile acolo.
Dar pe baza caror informatii va determina ANAF rezidenta mea fiscala pentru 2019 ACUM, in conditiile in care nici nu am plecat inca?
Nu am gasit pana acum informatii decat referitoare la cazurile celor deja plecati – inclusiv in ghidul oficial ANAF.
Exista undeva descrisa procedura pentru cazul “normal” de depunerea
Scuze, am publicat comentariul din greseala, inainte sa-l fi terminat, dar cred ca s-a inteles ideea.
Am contractul semnat si adresa hotelului la care voi sta in prima saptamana. Nu am inca niciun document fiscal de la autoritatile de acolo si nici o adresa permanenta. Acestea le voi obtine dupa mutare 🙂
Care este atunci logica depunerii declaratiei cu 30 de zile inainte de plecare, in conditiile in care in nu ai inca datele necesare? ANAF nu va putea stabili decat ca deocamdata nu intrunesc conditiile pentru a fi declarat nerezident fiscal in Romania.
Multumesc.
Multumesc pentru toate informatiile, insa tot nu reusesc sa inteleg 2 aspecte:
1. Declaratia trebuie depusa si retroactiv? Am inceput sa lucrez in alta tara din 2018 si doresc sa depun cererea anul acesta, in mai. Daca da, trebuie depuse 2 dosare (cerere, contract, permis de resendinta?
2. Declaratia trebuie depusa anual?
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Zi buna,
Andreea
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspun, am firma de constructiiin Romania si am angajatii care lucreaza 4 saptamani intr-o tara UE sau 2 si 2 saptamani in Romania, si tot asa pana la sfarsitul anului.
Cum trebuie sa procedez cu ei, sa nu fiu limitata de cele 183 zile sau ce documente trebuie sa fac si unde trebue sa platesc si ce trebuie sa platesc daca depasim 183 zile. documentu A1 l-am obtinut pe o perioada de 1 an.
Multumesc
Buna ziua,
Doar că am aflat de această țară de reședință fiscală.
Am.primit un email de la banca mea cerând să completez un formular CRS.
Am plecat din România în 2016.
Pot să completez formularul pentru tara de reședință fiscală cu data in care am plecat din Romania sau pot sa completez cu data recenta.
Trebuie să traduc toate documentele ,repsectiv contract de muncă și celelalte documente?
Ce se întâmplă dacă pur și simplu nu completez acest formular?
Va.multumesc.
Buna ziua Luiza,
Abia acum am redeschis firul discutiei, uitasem de ea, desi pusesem si eu o intrebare anul trecut. Ziceam ca nu înteleg de ce acest formular tranforma un DREPT (cel de a evita multipla impozitare) intr-o OBLIGATIE. Daca eu am doubla/tripla resedinta/cetatenie si nu cer impozitare unica, n-am decât sa platesc mai multe impozite, nu ?! Sau poate ma insel. Este interzis ? Daca evitarea multiplei impozitari e un DREPT, atunci cetateanul e liber sa profite de el sau NU…
Nu ?…
Eu am dubla cetatenie si îmi platesc impozitele în Franta (aici traiesc, muncesc, am familie). Am pastrat însa în România un apartament pe care îl închiriez. Impozitul pe aceasta chirie îl platesc în Romênia. Nu e corect ?
As mai avea o întrebare… Cine nu mai are resedinta fiscala în România, mai poate poseda bulletin ? Ce drepturi pierzi când nu mai ai bulletin, pt ca esti „cetatean cu domiciliul in strainatate” ?
Multumesc pentru rabdarea si elocventa de care dai dovada 🙂
Salut! Sunt din Norvegia si am fost in Romania 13 ani. Acum plec inapoi in tara mea. Trebuie completat chestionarul la ANAF si in cazul meu, sau este doar pentru romani?
Formularul este pentru toate persoanele care sunt rezidente fiscal in Romania si nu mai doresc sa fie. Deci daca sunteti rezident fiscal in Romania, ar trebui sa depuneti declaratia inainte sa plecati.
Buna ziua tuturor,
Am inteles ca cei plecati inainte de 2012 nu au obligatia depunerii declaratiei/cererii de schimbare a domiciliului fiscal. Ei bine, fiti linistiti, ANAF-ul cauta sa obtina informatii pe cai deturnate. Va expun una in cele ce urmeaza.
Casa de Pensii Internationale din România are OBLIGATIA EUROPEANA de a comunica drepturile cumulate de fiecare persoana tarii sale de resedinta, adica tarii care-i instruieste dosarul de pensie. Ei bine, Casa de pensii româna CONDITIONEAZA aceasta obligatie de depunerea unei DECLARATII PE PROPRIE RASPUNDERE privind resedinta fiscala a solicitantului, formular continând elementele confidentiale necesare stabilirii resedintei fiscale.
Aceasta pretentie este un SANTAJ si un ABUZ DE PUTERE. Daca un stat european cere transmiterea drepturilor unui cetatean al sau de la Casa româna de pensii, înseamna ca cetateanul nu-i cere pensie României. Controalele le face tara de resedinta. De ce România conditioneaza transmiterea acestor drepturi ? Persoana a lucrat si are deci drepturi acumulate, drepturi care nu depind de domiciliul sau fiscal.
Desigur, ANAF-ul nu a reusit inca sa fiseze pe toata lumea. Dar Casa de pensii nu e în slujba ANAF-ului.
A mai primit cineva asa ceva ?
Multumesc pentrun participare.
Pentru toti cei care au intrebari, ca mine, despre dubla impozitare, pensii in strainatate, etc, etc va recomand website-ul acesta: https://europa.eu/youreurope/citizens/work/index_ro.htm
Buna ziua!
Daca aleg sa depun documentele printr-un imputernicit, imputernicirea trebuie facuta neaparat prin notar sau este posibil sa atasez împuternicirea în original semnată olograf (un formular scris și semnat ”de mână” de cel care împuternicește) și copie după cărțile de identitate?
Unde gasesc aceasta lege, am trimis scrisa si semnata de mana la Galați si doamna nu vrea sa ii eliberere decat pe baza de procura!!!!
Va rog sa imi transmiteti lege care reglemdnteaza imputernicirea!!!