Subiectul acesta, desi pare simplu, prezinta foarte multe probleme in practica. Acesta este si motivul pentru care am simtit ca este necesar un articol/video.
Cateva zile distanta, sau chiar ore distanta (depunere declaratie unica pe 30 iunie fata de 1 iulie) te pot costa 240 lei in plus pentru practic aceeasi perioada asigurata!
Cum ma asigur?
Cei care nu obtin venituri si nu sunt asigurati in sistemul public de sanatate, dar doresc sa se asigure voluntar, depun declaratia unica.
Asigurarea devine valabila din momentul depunerii declaratiei, deci nu are nici o legatura cu plata efectiva a sumei datorate.
Din experienta mea va spun ca desi conform legii sunteti asigurati in sistemul de sanatate din ziua depunerii declaratiei, in practica, informatiile ajung in sistemul de la casa de sanatate foarte greu si daca aveti nevoie sa apareti in sistem rapid, atunci trebuie sa faceti un drum pana la Casa de Sanatate si sa-i rugati sa va proceseze declaratia manual si pe loc.
Declaratia unica se depune numai online, prin SPV-ul personal. Daca nu aveti SPV puteti sa va faceti cont, procedura facandu-se exclusiv online. Nu aveti nevoie de semnatura electronica, ci doar de user si parola.
Pentru creare cont SPV fara semnatura electronica accesati acest link si urmati instructiunile.
Pentru creare cont SPV cu semnatura electronica accesati acest link si urmati instructiunile.
Cat platesc?
Daca esti o persoana fara venituri
Daca esti o persoana fara venituri si depui declaratia unica pana pe 30.06.2024 inclusiv, vei plati 10% din 6 salarii minime, salariul minim luat in considerare fiind cel de 3.300 lei, cel in vigoare la data depunerii declaratiei.
Respectiv vei plati o suma de 1.980 lei/an pentru a fi asigurat timp de 12 luni de la data depunerii declaratiei.
Daca esti o persoana fara venituri si depui declaratia unica incepand cu 01.07.2024 inclusiv, vei plati 10% din 6 salarii minime, salariul minim luat in considerare fiind cel de 3.700 lei, cel in vigoare la data depunerii declaratiei.
Respectiv vei plati o suma de 2.220 lei/an pentru a fi asigurat timp de 12 luni de la data depunerii declaratiei.
Iata cum la cateva zile distanta, sau chiar ore distanta (depunere declaratie unica pe 30 iunie fata de 1 iulie) te poate costa 240 lei in plus pentru practic aceeasi perioada asigurata!
Asigurarea voluntara prin depunerea declaratiei unice se poate face oricand si este valabila 12 luni de la momentul depunerii declaratiei, urmand ca anul viitor sa depuneti o noua declaratie unica daca doriti sa ramaneti asigurat in sistemul public.
Daca esti o persoana cu venituri sub 6 salarii minime pe economie
Daca esti o persoana cu venituri sub 6 salarii, nu ai obligatia platii contributiei la sanatate, dar daca doresti sa te asiguri in sistemul public de santate trebuie sa depui declaratia unica.
In acest caz nu mai esti afectat de majorarea salariului minim pe economie dar conteaza data depunerii declaratiei.
Daca depui declaratia pana la 25 mai al anului pentru care doresti sa fii asigurat (ex: in 25 mai 2024 pentru a fi asigurat in 2024) vei plati 10% din 6 salarii minime, salariul minim luat in considerare fiind cel de 3.300 lei, cel in vigoare la data de 25 mai, respectiv vei plati 1.980 lei/an.
Daca depui declaratia dupa 25 mai al anului pentru care doresti sa fii asigurat (ex: dupa 25 mai 2024 pentru a fi asigurat in 2024) vei plati: 10%*3.300 lei*numarul de luni ramase pana la 25 mai a anului urmator, inclusiv luna in care se depune declaratia.
Exemplu:
- luna in care se depune declaratia: iulie 2024 pentru a fi asigurat in 2024
- numarul de luni luate in calcul: iulie 2024 - mai 2025, adica 11 luni
- calcul: 10%*3.300*11 = 3.630 lei pentru 11 luni de asigurare
In concluzie, mare atentie
Ganditi-va din timp, respectiv inainte de 25 mai a fiecarui an daca doriti sa fiti asigurati, deoarece in oricare din cazurile de mai sus v-ati afla, este mai bine sa depuneti declaratia unica inainte de 25 mai a anului respectiv, pentru a plati o contributie cat mai mica la sanatate.
ATENTIE! In cazul in care incasati dobanzi bancare, chiar si sume foarte mici (chiar si 2-3 lei), sunteti considerati persoane care obtin venituri sub plafon, nu persoane fara venituri!
Acest lucru inseamna ca veti plati mult mai mult la sanatate decat o persoana fara venituri. Aceste venituri se rapoarteaza de catre banci direct catre ANAF si am primit foarte multe solicitari din partea ANAF de reface a declaratiilor unice pentru clienti care au uitat sau nu au tinut cont ca au aceste venituri.
Ai nevoie de indrumare contabila si fiscala in timp real?
Intra in comunitatea Freelance Accounting Network unde poti beneficia de raspunsuri rapide si detaliate la intrebari contabile si fiscale, alerte fiscale + alte beneficii.
Comunitatea este potrivita pentru antreprenori la inceput de drum, PFA-uri care au ales sa isi tina singuri contabilitatea, investitori la bursa, persoane cu venituri din chirii, etc