Avem de toate pentru toti. Bani sa fie sa platesti principalul.
DECLARATIA UNICA – 2019/2020
TERMEN PRELUNGIT PENTRU DEPUNEREA DECLARAȚIEI UNICE
Noul termen este de 30 iunie 2020 (anterior era 25 mai 2020);
În mod corespunzător a fost prelungit și termenul de plată: 30 iunie 2020.
TERMEN PRELUNGIT PENTRU DEPUNEREA FORMULARULUI 230
Noul termen este de 30 iunie 2020 (anterior era 25 mai 2020).
BONIFICAȚII 10% PENTRU IMPOZITULUI PE VENIT, CAS ȘI CASS
Persoanele fizice beneficiază de o bonificație de 5% din impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale (CAS) și contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), aferente anului 2019, dacă toate aceste obligații fiscale de plată se sting prin plată sau compensare, integral, până la data de 30 iunie 2020 inclusiv.
O a doua bonificație de 5% din impozitul pe venit, CAS și CASS se acordă pentru depunerea DECLARAȚIEI UNICE prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până la 30 iunie 2020 inclusiv, și doar dacă se achită impozitul și contribuțiile până la data de 30 iunie 2020.
Bonificațiile se calculează de contribuabili, prin depunerea DECLARAȚIEI UNICE inițială sau rectificativă.
Notă:începând cu anul 2021 se poate acorda bonificație de până la 10% din impozitul pe venit anual, CAS și CASS în condițiile stabilite prin legea anuală a bugetului de stat
AMNISTIE FISCALĂ – ANULARE ACCESORII
1. Anulare accesorii aferente obligațiilor principale restante la data de 31 martie 2020 (la data de 31 martie există principal + accesorii).
Pentru a beneficia de anularea accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plăteascã obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020, să achite obligațiile curente (cele apărute după 31 martie 2020) și eventualele accesorii aferente acestora, să aibă depuse toate declarațiile fiscale și să depună cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020.
2. Anulare accesorii aferente obligațiilor bugetare principale, declarate suplimentar de debitor prin declarație rectificativă, cu scadențã anterioarã datei de 31 martie 2020 inclusiv (la data de 31 martie 2020 nu există restanțe).
Contribuabilii care depun declarație rectificativă prin care declară obligații suplimentare cu scadență mai veche de 31 martie 2020 pot beneficia de anularea accesoriilor aferente acestora dacă plătesc aceste obligații, precum și obligațiile curente (cele născute după 31 martie 2020), depun toate declarațiile fiscale și, bineînțeles, depun și cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020.
3. Anulare accesorii aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv dacã la aceastã datã contribuabilul are în sold doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse (la data de 31 martie există doar accesorii).
Pentru a beneficia de măsura anulării accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plăteascã obligațiile curente, principale și accesorii (cele născute după 31 martie 2020), să depunã toate declarațiile fiscale si să depună cererea de anulare a accesoriilor până la 15 decembrie 2020.
4. Anularea accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 martie 2020 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a inspecției fiscale care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență.
Contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței au în derulare o inspecție fiscală pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacă plătesc aceste obligații până la termenul de plată stabilit în decizia de impunere și dacă depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicării deciziei, indiferent dacã acest control a fost finalizat până la 15 decembrie 2020 sau ulterior acestei date.- Dacă îndeplinește condițiile, un contribuabil poate beneficia de anularea accesoriilor în oricare dintre facilitățile fiscale menționate anterior, independent sau cumulat.
Contribuabilii care la data intrării în vigoare a ordonanței beneficiază de eșalonare la plată pot beneficia de anularea accesoriilor dacă îndeplinesc condițiile impuse de ordonanță, pe de o parte, iar pe de altă parte, doresc și menținerea eșalonării la plată, ori dacă finalizează eșalonarea până la 15 decembrie 2020.
Contribuabilii pot notifica organului fiscal intenția de a beneficia de anularea accesoriilor. În acest caz, pentru accesoriile ce pot forma obiectul anulării se instituie un regim special de administrare (se amână la plată). Pentru debitorii care nu au notificat organul fiscal, accesoriile care pot fi anulate și care au fost achitate după data intrării în vigoare a ordonanței, se restituie, la cerere, potrivit Codului de procedură fiscală.
Anularea accesoriilor poate fi aplicată și de autoritățile administrației publice locale, opțional, dacã consiliul local stabilește, prin hotărâre, aplicarea acestor prevederi, precum și procedura aplicabilă.
Facilitățile sunt aplicabile și în cazul obligațiilor bugetare administrate de alte instituții sau autorități publice, caz în care cererea de anulare a accesoriilor se depune la și se soluționează de instituția respectivă.
BONIFICAȚII PENTRU PLATĂ ÎN TERMEN IMPOZIT PROFIT ȘI MICRO
Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, precum și cei plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care plătesc impozitele datorate la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, și 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului.
10 Comments
Am venituri din chirii. Am platit impozitul si cass pe 2019 in decembrie. Acum vreau sa depun declaratia unica pe 2020, dar trebuie sa completez si rectificativa pe 2019 (chirii in valuta, e vreo 3 lei diferenta). Doar ca… unde trec eu in rectificativa bonificatia de 5% ca am platit deja darile?
Inca nu a aparut formularul, asteptati formularul nou cu bonificatiile pe 2019.
Bonificatia de 5% pe 2020 se acorda doar pentru depunerea declaratiei unice pana pe 30 iunie sau si pt plata impozitelor pe 2020 pana pe 30 iunie?
Se acorda 5% pentru depunere online si 5% pentru plata impozitelor (nu cele pe 2020, cele pe 2019 in termenul legal pana la 30.06), deci 10% in total dar ele merg mana in mana, trebuie indeplinite ambele conditii. Fara una nu se poate acorda cealalta.
Aproape m-am lamurit, ca am vazut ordinul de la anaf. Mai ramane sa modifice ei declaratia unica. Si uite de ce nu e bine sa te grabesti cu asta, ca risti sa apara n modificari pana la termenul de depunere.
Asa este, eu mereu ma grabesc sa fiu cu ele gata mult inainte de timp si mereu patesc asa! Si cu declaratiile 112 si cu astea unice si in mare cam cu orice fac din timp.
Astazi 8 iunie am completat Declaratia Unica 2019 pentru a obtine bonificatia, la fel si pentru 2020 pentru venituri din chirii. Problema este ca nu se poate valida declaratia aparand anuntul : Asteptati pana se verifica …..
Am incercat de mai multe ori dar fara rezultat.
Nici la mine nu se valideaza. In primul rand ma pune sa bifez ca rectific capitolul 2, apoi imi zice ca am 3 casute necompletate, acestea fiind celelalte 3 bife de la cass, desi bifasem una deja.
Stimata Doamna, felicitari pentru tot ceea ce faceti! Am o intrebare, am venituri din chirii pe 2019, am depus declaratia pe veniturile din anul 2019 in ian. 2020, am depus si declaratia pentru estimatul din 2020. Am platit impozitul integral on-line in martie 2020, dar nu sa dedus nicio bonificatie ?!? Acum cum mai receperez acea bonificatie? Am incercat cu rectificativa, am pus suma platita dar imi da o eroare la verificare recipisa (gen ca nu pun CASS si CAS) cu toate ca sunt sub limita …..legala, veniturile impozabile pe anul 2019 ar fi de 15800 roni… Ce am de facut , nu stiu de ce nu fac aceste formulare complete din moment ce le publica, de ce tot trebuie sa revenim sa ne recuperam banii… Multumesc!
Buna ziua si multumesc mult pentru informatiile de aici si de pe youtube. Am o intrebare: daca am un pfa care este sub plafonul de 12 salarii minime(fiind mai avantajos sa fie impozitul pe cote reale nu pe norma de venit) si realizez si venituri din chirii , fiecare dintre cele doua venituri fiind sub plafon datorez cas si cass? Cand ajung sa platesc sanatate dat fiind faptul ca sanatatea se datoreaza la ambele categorii de venituri daca se ajunge la prag? Din cate inteleg pensie trebuie sa platesc doar daca pfa-ul ajunge cu veniturile peste pragul de 12 salarii minime