Anul 2016 a debutat cu stresul de rigoare al oricarui contabil in aceasta perioada, si anume stabilirea vectorului fiscal pentru fiecare client in parte.
In ceea ce priveste microinreprinderile, odata stabilit acest statul pentru o firma in 2016 (lucru determinat pe baza cifrei de afaceri care nu trebuie sa depaseasca 100.00o euro la cursul de la 31.12.2015 si pe baza analizei ponderii consultantei in total cifra de afaceri), un nou lucru trebuie determinat si anume ce procent de impozit vor aplica.
In functie de cati salariati aveti sau veti avea in cursul unui trimestru, aplicati dupa caz 3%, 2% sau 1% dupa cum urmeaza:
Art. 51. – Cotele de impozitare
(1) Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt:
a) 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi, inclusiv;
b) 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat;
c) 3%, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.
Asadar, veti fi temptati sa credeti ca poate, daca angajati un om in plus, (cu norma intreaga, doar asa “se pune” la calcul) poate veti reusi sa faceti o economie aplicand cu 1% mai putin la impozitul pe venit. Ei bine, nu-i deloc asa.
CALCUL valabil pentru salariul minim de 1050 ron brut/luna, norma de 8 ore
– platim contributii salariale pentru 1 salariat 513 RON pe luna
– platim contributii salariale pentru 2 salariati 1.026 RON pe luna
Pentru a economisi, trebuie ca diferenta de impozit pe venit platit sa fie mai mare sau cel putin egala cu 513 RON/luna.
Sa zicem ca cifra de afaceri lunara este de 10.000 ron
3% la 10.000 lei lunar inseamna un impozit de 300 ron/luna
2% la 10.000 lei lunar inseamna un impozit de 200 ron/luna
Astfel salvam doar 100 ron/lunar angajand pe cineva cu 8 ore, mult sub cat cheltuim ca sa facem asta si anume 513 ron/luna.
Sa zicem ca cifra de afaceri lunara este de 51.300 ron/luna
3% la 51.300 lei lunar inseamna un impozit de 1539 lei/luna
2% la 51.300 lei lunar inseamna un impozit de 1026 lei/luna
Diferenta salvata este exact suma de 513 ron, cat am plati contributiile salariale pentru un salariat cu norma intreaga.
CONCLUZIA
Concluzia este ca doar la o cifra de afaceri de peste 51.300 ron pe luna ar fi avantajoasa angajarea unui salariat cu norma intreaga pentru a salva 1% la impozitul pe venit. Problema este ca la cifra aceasta de afaceri lunara, o societate nu poate ramane microintreprindere tot anul 2016 ci cel mult 8 luni de zile, urmand ca dupa aceea sa calculeze impozit pe profit cumulat de la inceputul anului si pana in prezent scazand din impozitul pe profit datorat impozitul pe micro platit pana in acel moment.
1 Comment
Cu alte cuvinte , mai facem evaziune tinand oamenii angajati cu norma de 2 ore pe zi sau ne permitem sa ridicam un pic nasul ? Abordarea e proasta . Ar trebui sa iesim in strada sa cerem impozitare mai simpla si mai mica a salariilor , nu sa gasim noi metode de fofilare . De asta o ducem rau . Nu stim sa ne recunoastem adevarurile . Adevarul este ca nu facem fata uniunii europene . Suntem prea saraci si ne mintim acoperindu-ne de hartii prin care facem evaziune .