Despre meseria de contabil si cat de banoasa este ea exista multe mituri. Unii cred ca este una din acele meserii care nu te lasa sa mori de foame dar nici nu te ajuta sa iti cumperi case in buricul targului. Altii, din contra, au impresia hilara ca un contabil nu numai ca are masina de serviciu (obligatoriu, altfel cum s-ar mai deplasa pana vis-a-vis sa-si manance pranzul bio raw vegan) dar ca asta nu poate fi decat de la Audi in sus. Si asta chiar din primii ani de practica.
Adevarul este undeva la mijloc. Sau era undeva la mijloc inainte de criza. Haideti sa vedem impreuna cat castiga un contabil in Romania in anul de gratie 2014. Din curiozitate, fireste, dar si pentru ca mi se pare util sa avem un etalon, ceva cu care sa ne comparam propriul castig.
In acelasi timp cred ca nici cei care detin firmele de contabilitate si angajeaza contabili nu mai au o imagine clara a salariului pe care ar trebui sa il ofere in contrapartida pentru o asemenea munca ci au in vedere doar cat pot sa ofere. Tarifele pentru serviciile de contabilitate si in consecinta si salariile au scazut. Dar cu cat? Stam oare ca si profesie mai prost decat ne inchipuim?
Asa ca va rog daca sunteti contabil sau daca lucrati oarecum in domeniu sau poate cunoasteti un contabil, sa lasati un mesaj mai jos in care specificati orasul si salariul lunar. Fara numele companiilor la care lucrati si nici macar al vostru daca nu doriti in mod expres, ca stiu cum e cu confidentialitatea.
La sfarsit din datele stranse vom face frumusel o situatie sa vedem cum stam.
Va multumesc anticipat!
75 Comments
Bucuresti 1600 lei 3 ani experienta
constanta: maxim 1200-1400 la birou de contabilitate, maxim 2000 la “patron”
Sibiu: 2.500ron cu experienta de 10 ani
Craiova: 4000lei facturati, experienta 20ani, expert
Olivia 4000 lei facturati la cate firme, asta ar fi interesant de stiut cu siguranta nu ai un singur client?
Buna ziua, intrebarea mea este: daca am terminat facultatea de STIINTE AGRICOLE , specializare:INGINER AGRONOM in cadrul careia am facut si 1 an de contabilitate , as putea lucra ca si CONTABIL?si totodata sa fiu si incadrata in contract ca si contabil? Va multumesc!
@Lally – cu diploma pe care scrie Inginer agronom, nu; te poti angaja ca si contabil daca faci un curs de contabilitate autorizat de Ministerul Educatiei dar nu vei avea voie sa semnezi bilantul, ci doar sa prelucrezi documentele;
BuCuresti 2600 net, 6 ani experienta
Bucuresti, Economist absolvent de ASE, 2350 RON net, 5 ani experienta
Bucuresti 3400 Ron, net, experienta 9 ani, absolvent Finante-banci-contabilitate.
Bacau, firma de contabilitate 1.200 RON, patru ani experienta
Ioana,
contabil sef, 3000 lei net
peste 20 ani experienta
Resita – 5.000 lei contabil independent la mai multe firme.
Adrian, cate firme? 🙂
15 firme
Timisoara 2500 net la fosta firma, 2200 net la actuala.
Bucuresti 5.400 lei pentru o companie mare contribuabil si un ONG, contabil sef, expert contabil, 20 ani experienta
4500 net Timișoara 7 ani experiență. Firma agricultura
Buna ziua, am terminat o facultate tehnica iar pe diploma scrie inginer economist. Am facut in fiecare an cate o materie: gen contabilitate, audit financiar, finante publice, finantele intreprinderii…etc, vreau sa stiu daca as putea sa tin contabilitatea unui srl debutant…?firma mica care se ocupa cu comercializarea cu amanuntul de imbracaminte sh
@mira – in opinia mea, daca pe diploma scrie economist, da, ca si angajata; totusi nu sunt foarte sigura de aceasta parere, ar trebui sa mai intrebi si pe altcineva.
Timiosora – 1500 ron la firm de contabilitate renumita, membra CECAR cu experienta de 10 ani.
Bucuresti – 4.200 lei net = director economic, contribuabil mijlociu.
Foarte mult de munca, subalterni slab pregatiti si dezinteresati, program de lucru in medie 12 ore pe zi + 2 sambete din luna.
Gabi, foarte putin pentru un director economic in Bucuresti si pentru 12 ore/zi. Atunci cat castiga subalternii , de sunt asa de dezinteresati?
si la stat?cam cat se castiga? Gen contabil sef scoala, contabil sef primarie?
Numai contabili sau si alte pozitii pe financiar. Analist. 2400 ron.
Un salariu la inceput de cariera ca si contabil este…?
Bucuresti.
Contabil junior (fara experienta) 800 lei..+120 lei pt transport in comun si drumuri aproape zilnice la Reg Comertului, ANAF…(chiar si de 2-3 ori pe zi…si sa mergi la Anaf sect 6 la 40 de grade pe jos(2-3 statii…”o adevarata placere”)
Alta firma…1 an experienta 1300 +70 lei pt metrou
Ambele firme private
Craiova 1750lei + bonuri , cumulat pe 8 firme micro
Iasi 2400 lei
Calarasi – 3000 lei net/luna + tichete masa + bonusuri trimestriale + prime sarbatori + cursuri perfectionare la Deloitte Romania si alte cursuri pe fiscalitate/contabilitate – experienta 6 ani cand am primit in 2012 aceasta oferta la o multinationala
uaauu ce salarii, mici totusi in comparatie cu alte tari, mari in comparatie cu Salaj: Zalau 1200 net cu experienta 3 ani, in cadrul unei companii de contabilitate care tine evidenta aproximativ la 150 de firme. TRIST
Alexandra, ar fi interesant cati contabili lucrati pentru aceste 150 de firme daca poti sa imi spui? Si de ce nu incerci sa lucrezi tu singura la 5-10 firme?
Alexandra, 1200 net, pentru cate firme din toate cele 150 cat are compania?
Un detinator de firma poate castiga intre 3000-6000 euro pe luna,depinde de firma respectiva.
Cele mai renumite firme ajung chiar si le 10-20 de mii de euro pe luna.
Cluj ,expert contabil ,20 ani experienta,contabil sef la acelasi patron dar pe 2 firme cu 15 angajati+4 cu cate 1 angajat part time,f mult de lucru-3000lei net
Bucuresti, 2800lei net in firma de contabilitate, cu 16 ani experienta si expert ctb din 2010. Program relativ lejer cu ore suplimentare doar 3-5 zile inainte de 25. De la 1 oct am zis pas si merg pe cont propriu.
@mihaela – succes mult si ma bucur ca ai facut acest pas! 🙂
Karola Cluj
6000 net( functie de baza +6 firme mici) experienta 25ani
Contabil poti sa te faci si fara facultate? sau macar fara masterat?
@2TT – pentru mai multe informatii despre cum sa te faci contabil poti citi articolul de mai jos;
ca sa iti raspund la intrebare, poti fi contabil cu studii medii si ai voie sa faci contabilitate primara, inclusiv balanta de verificare, ca angajat sau ca membru CECCAR cu studii medii.
https://www.luizadaneliuc.ro/vreau-sa-ma-fac-contabil-unde-incep/
1500, O luna.
Baia Mare 2800lei net/luna + tichete masa 300 + prime sarbatori + cursuri perfectionare- Experienta 9 ani.
Mai bine de jumate din timp nu am ce face la serviciu.
Bine, Maria! 🙂 Ne face bine la psihic sa mai aflam ca exista si salarii mai marisoare.
Bucuresti, Contabil sef contribuabil mijlociu,13 ani experienta, expert contabil membru CECCAR, 3.650 lei plus 300 lei bonuri de masa plus 70 lei transport in comun, 9 ore zilnic de luni pana vineri, dar aproape fara pauza
Nu e bine de loc! 🙁 Presupunand ca lucrezi numai 20 de zile pe luna a cate 9 ore zilnic, randamentul este de 22,3 lei/ora. Cred ca un castig mediu orar ar trebui sa inceapa de la minim 50 lei/ora. Dar e numai parerea mea.
sunt de acord cu tine Robert insa realitatea din Romania este alta, si din pacate pentru noi contabilii nu in favoarea noastra. exista foarte multe salarii mici la multi contabili cu experienta din multe si diferite motive, unul dintre ele fiind ca nu stim sa ne “vindem” rolul si importanta meseriei noastre in viata unei afaceri. Spre exemplu, eu acum in UK castig mai mult decat castigam acasa ca si expert contabil cu 11 ani experienta profesionala, ca simplu muncitor.
si faceam parte dintre cei care castigau peste media nationala in meseria noastra :))
Cum sa ne vindem?
Pe langa constanta TARIF introducem si constanta TIMP.
Cum introducem asta in arta negocierii?
De exemplu, vreau sa castig incepand de la 200 lei muncind in limita a 4 ore pe luna, deci, cu 50 lei/ora. Acest aspect, insa, trebuie subliniat si nu negociat cu clientul. Ce depaseste, se tarifeaza separat. De aici incepe arta negocierii, indiferent ca lucrezi in Romania sau in UK. Desi, lucrez de mai bine de 20 de ani in domeniu, aceasta arta am invatat-o abia in 2013 cand m-am relansat pe piata serviciilor de contabilitate iar acum o tot perfectionez.
P.s. niciun curs de dezvoltare personala sau profesionala nu m-au invatat acest lucru ci mai degraba nevoia de supravietuire
Succes!
la ce perioada te referi Robert C. si care era media nationala de atunci (cea la care faci referire)? multumesc
Luiza in februarie acest an inainte sa plec din tara castigam lunar 1250 euro net. Banuiesc ca media era putin mai jos decat acest salariu,nu?
Robert C. 1250 euro net…raporat la ce? nr firme, timp alocat, randament /firma…? cum e?
o singura firma comert mobila lux doar contabilitate fiscalitate si analiza financiara fara revisal fara dosare personal, importuri, vanzari nationale 2 magazine, tva lunar
Robert C. presupunand ca faceai munca in media de 168 ore/luna, randamentul e de 7,45 euro/ora (33,50 lei/ora) ceea ce se poate constitui o medie. Si poate fi o medie si azi.
Totusi, eu recomand sa se porneasca de la o medie orara de 50 lei, indiferent ca e vorba de un contabil debutant sau unul cu experienta.
Sunt de acord, Robert, mi-as fi dorit ceva pe cont propriu, insa piata este asaltata de oferte, sunt atatea firme de contabilitate consacrate, de ce ar veni cineva la mine? Cine ma cunoaste? Sunt pe de alta parte atatia contabili mai putin cunoscuti, dar care ofera servicii la un pret derizoriu, calitatea acestor servicii nu o discut, insa asta este, momentan merg mai departe ca si angajat, nu se stie oportunitati rezerva viitorul.
De acord. Insa, intotdeauna vei face o diferenta pentru cei care te vor alege sa lucrezi pt ei. Asta inseamna ca tu esti omul lor. Dar acest lucru cere timp si rabdare. Iar asta se valideaza negresit in timp. Multi o numesc “crestere organica” ceea ce ofera stabilitate pe termen lung. Succes!
Buna ziua as dori sa aflu cat castiga un contabil iesit din facultate in Cluj la o firma
Si eu as vrea sa stiu! 🙂
Mi-am aruncat ochii pe job-uri… unele firme printre care si firme de contabilitate, unde se stie ca se lucreaza mult si peste program, pretentii de expert contabil cu experienta, sa stie de toate, full time, salariu oferit aprox. 2.000 lei… Se platste foarte prost in Romania.
Da. Nu s-ar putea spune ca in domeniul serviciilor contabile exista o piata (adica cerere si oferta). In principiu, patronii au deja oferta lor de costuri pt contabili, de la care nu se abat foarte mult. Din acest motiv piata ofertelor de conta “e sublima dar lipseste cu desavarsire”. Practic, atunci cand ajungi sa negociezi cu patronul, poti fi aproape sigur 80% ca ai ratat startul. Cu putin noroc, insa, obtii o majorare cam cu acelasi procent invers proportional (20%). Csf, Ncsf!
In cazul meu, practic imi negociez pretul plecand de la o medie de 50 lei/ora, ceea ce e mai mult decat decent. Nu fac “milionul de dolari” din asta dar umi da stabilitate pe termen lung.
Dupa 16 ani de experienta in aceeasi firma (Craiova), am ajuns sa castig 1700 lei + bonuri de masa…in conditiile in care sunt si director economic si inspector resurse umane si mai nou, ma ocup si de dosare in instanta….
O fi bine, o fi rau??? Ia sa-mi spuneti….
Intotdeauna atunci cand alegi sa pleci, pleci catre ceva mai bun. Asta implica o alegere: analizezi si vezi daca plecarea aduce plus de beneficii, altfel ramai in acelasi loc de munca. Dupa 17ani in acelasi loc de munca eu cred ca nu e ok. Nu stiu ce te-a tinut sa nu pleci catre altceva/altcineva mai bun. Asta e principalul avantaj de a fi angajat: poti migra foarte usor intr-un loc unde sa fi remunerat mai bine. Nu cunosc piata muncii din CV insa cred ca trebuie sa-ti asumi riscuri daca vrei sa reusesti.
E de rau, mai putin si de ajung lucratorii comerciali ( nu ca as avea ceva cu ei), de fapt la mine la firma am manipulanti marfa care au salariul acesta!!!!!
Buna, Anita, nu este de rau, ci este bataie de joc. La ceea ce faci tu, poti castiga cel putin dublu.
Cu atat mai mult cu cat ai o vechime considerabila in cadrul aceleiasi firme. Insa de aceea prefera angajatorii angajati loiali, pentru ca ii pot incarca la maxim cu sarcini intrucat fiind vechi cunosti activitatea firmei in detaliu, acesti angajati nu mai cunosc nivelul pietei si nu cer prea mult, nu au curajul de a face o schimbare deoarece s-au obisnuit cu acel loc de munca… Acesti angajati ar trebui sa fie motivati pentru ca sunt o resursa valoroasa pentru companie, insa de ce sa nu intinda angajatorul coarda la maxim daca se poate?
Inca un aspect pe care nu-l inteleg. CECCAR spune ca nu a putut impune un pret minim, intrucat a fost amendat de Consiliul Concurentei. Intrebarea mea este: Baroul cum de a reusit fara a mai fi amendat de nimeni? Avocatii au preturi minime, isi primesc plata conform pregatirii lor. Noi de ce suntem platiti mult sub nivelul “meritat”, ca sa zic asa.
Iar daca spun ca cer 50 lei pe ore, nu vne nimeni!
Exemplu: am un client magazin online cu doua bibliorafturi de acte (intre 600 si 900 documente lunar, mai variaza) si un salariat, careia ii tin si contabilitate, si gestiune (cantitativ-valoric, cu NIR, descarcare marfa, etc.), caruia ii cer aprox.1500-1600 lei, oricum este foarte mult de munca, plus ca sunt multi clienti persoane fizice la care trebuie sa introduc nume si adrese etc.
Acest client este asaltat de o asa-zisa firma de contabilitate din zona Pietei Unirii care ii propune sa faca aceleasi lucruri pentru suma de 400 lei!!!
Si-l suna mereu si se roaga de el “sa renunte la contabila pe care o are, ca ii ia mult” .
Am crezut ca este o gluma de-a lui, insa mi-a zis ca este real si ca persoana il suna mereu.
Va vine sa credeti? Ce parere aveti?
Tariful pe care il ceri tu este corect, intotdeauna vor fi unii care nestiind volumul de activitatea din firma respectiva fac oferte de genul asta, eu personal am ajuns sa cred ca tariful corect la o firma mica poate am mai spus-o este de 1,20 lei/nota contabila, altfel spus te uiti in registrul jurnal la numarul de note si faci inmultirea cu 1,2 lei asta ar fi un pret corect! Astept parerea voastra. La firmele mele nu am nici una sub aceasta suma respectiv la o medie de 350 note contabile tariful este 500 lei.
Buna, pai tariful pe care il cer eu este cam de 0,40 lei pe nota contabila, intrucat acest client are in registrul jurnal aprox. 4.000 note contabile lunar. Si tot comenteaza ca ii cer prea mult. La o firma cu un numar atat de mare de documente am incercat sa negociez macar un 0,60-0,70 lei pe nota contabila, insa n-am avut nicio sansa. Si la 0,40 lei / nota contabila mi se reproseaza ca este mult, in conditiile in care eu facturez suma reala. Si mai ales cand primeste oferte de 400 lei lunar, si mai mult comenteaza, daca s-ar putea sa-i iau si mai putin… Din pacate, aceasta este situatia in Romania. Cel putin momentan.
Adica acestui client ii facturezi 1.600 lei, hai sa fim seriosi, iti bati joc de tine in primul rand si in al doilea rand nu iti ramane timp sa accepti clienti poate mai seriosi, chiar cred ca ne permitem sa ne alegem clienti si sa le dam vant celor care au de gand sa ne prosteasca pe fata!!!
la 1600 lei, cate ore iti ia sa le operezi? e important si timpul alocat (media ar fi intre 50 lei – 150 lei/ora; 300 lei/ora, deja e excelent!)
Buna tuturor, n-am mai scris intrucat am avut o perioada foarte aglomerata si la job, si in ce priveste firmele de acasa.
Ar fi bine sa fie asa, dar imi ia ceva… pana operez aprox. 800-900 documente lunar, plus banca, plus salarii (1 salariat deocamdata, urmeaza 2), un leasing, AIC (doar servicii pe AIC), plus niste raportari lunare (nu foarte sofisticate ce e drept) plus cel mai greu, reconstituirea stocului si a facturilor lipsa, intrucat mereu ii lipsesc facturi de achizitie si eu ii trimit diverse situatii cu stocuri lipsa (reglarea asta imi ia cam 2 zile lunar pana primesc de la el toate facturile in mod corect), apoi reglarea facturilor incasate pe borderourile de la curieri, si aici uita sa emita anumite facturi sau greseste sume si trebuie sa-i trimit fisier cu corectiile necesare sau cu ce facturi trebuie sa emita (il cam dadacesc, dar altfel nu ar iesi situatiile corecte)…. deci eu lucrez pentru el cam 7-8 zile lunar * 12 ore pe zi = 82-94 ore lunar in medie, uneori ajung si la 100 ore, depinde de volumul de activitate si de cate facturi lipsa si cat stoc lipsa rezulta din documentele pe care le primesc initial de la el.
Deci reiese o medie de 20 lei pe ora, dar si asa se plange ca ii cer prea mult, ca i-a facut cineva oferta de 400 lei (ce e drept, fara sa vada cele 2 bibliorafturi lunare cu acte de introdus, dar stiind ca trebuie sa se ocupe si de gestiune, NIR etc.), ca altcineva i-a cerut exact cat ii cer eu, etc.
Sunt multi contabili sau firme de contabilitate care probabil lucreaza cu “internship” si care evident nu platesc studentii care vin in practica, care “sparg piata”.
Am preluat zilele trecute 2 clienti noi, plateau cate 150 lei la 3 luni si aveau ceva documente lunar (facturi, bonuri, extrase de cont, facturi emise, 1 salariat), s-au mirat cand le-am cerut 150 lei lunar, dar au acceptat intrucat au zis ca vor servicii mai de calitate decat le asigura fosta firma de contabilitate.
Nicole, nu o stiam pe asta cu internship-ul, adica zici ca e legal sa lucrezi cu studenti fara sa ii platesti? Eu stiu ca trebuie acord cu institutia respectiva si oricum, nu ii poti lua decat pe durata verii. Tu stii altceva?
Buna seara, Luiza,
Asa stiu si eu. Insa evident costurile acestor firme sunt mai mici. Cunosc 2 cazuri, chiar o persoana apropiata lucreaza la o firma de contabilitate in cadrul careia cativa studenti au lucrat un volum mare de acte pentru acea firma in timpul perioadei de practica, iar o studenta chiar s-a angajat part-time la ei (evident pe un salariu destul de mic), din dorinta de a prinde experienta.
Nu am nimic cu aceste firme, toata lumea incearca sa-si minimizeze costurile,
Insa nu este normal ca ulterior sa ceara preturi mult sub pretul pietei.
Si nu vorbesc doar de aceste firme, sunt multi contabili care cer sub pretul normal raportat la volumul de activitate, la gradul de dificultate etc..
Este adevarat ca sunt multi contabili pe piata, insa si cererea este foarte mare. Orice entitate are nevoie de contabilitate.
530 euro net companie privata, economist licentiat (contabilitate si informatica de gestiune), 10 ani experienta in aceeasi companie, judet Iasi; putin, nu?
Tg-Mures, 3.500 lei net , experienta 3 ani , contabilitate cap – coada (introducere documente primare-semnare bilant) la mai multe firme, in jur de 50 – majoritatea trimestriale, fara activitate multă. Singur angajat, expert contabil.
Rosiori de Vede, salariul minim, 1250 lei net, 5 ani experienta
Ciudatenia oraselor navetistilor din Bucuresti. Salariatul are ca optiuni: naveta la Bucuresti pentru 2500 lei sau munca in orasul local. Chiria Bucuresti, intretinerea, naveta cfr = 1200 lei. Naveta zilnica ar costa 600 lei dar distanta este de 100 km.
Alte optiuni: reducerea timpului de lucru sau cabinet privat cu mai multi clienti