Primesc intr-o zi un mail de la Alex care citise articolul meu despre echivalarea studiilor CECCAR in UK si era foarte interesat de subiect, mai ales de partea despre cum e sa fii contabil in Romania. Dintr-una in alta, imi povesteste despre experienta lui de a fi contabil in Australia, Sydney.
Alex este un roman plecat din Romania inca din timpul liceului, care apoi a facut facultatea de contabilitate in Australia iar la sfarsitul acestui an va obtine titlul de Chartered Accountant. Are deja o experienta de 7 ani de munca in domeniul contabilitatii. Cu permisiunea lui (evident) detaliez mai jos povestea lui personala despre cum este sa fii contabil in Australia si cum un roman poate ajunge Chartered Acccountat sau cum isi poate echivala studiile CECCAR acolo.
Plecarea din Romania in Australia
“Eu am plecat in Australia cu familia inca din liceu, am terminat clasa XI si XII in Australia pentru a putea intra la facultate ca student local nu ca student international. Liceul a fost foarte usor, foarte mult sub nivelul din Romania asa ca am obtinut rezultate notabile fara sa ma chinui prea mult.
Singurul motiv pentru care am ales contabilitatea a fost pentru ca firmele de conta ofera programe de internship pentru absolventii de liceu: lucrezi pentru ei si faci facultatea in acelasi timp primind suport financiar pentru carti, jumatate de zi libera pe saptamana pentru studiu plus 2 zile concediu de studiu pe materie.
Facultatea a fost mai dificila din cauza faptului ca si lucram in acelasi timp. Cand lucram full time eram ziua la birou de la 9 la 5 si iar seara la facultate de la 6 pm la 9 pm sau chiar 10 pm. La acest lucru se mai adauga cate o ora dus-intors de la facultate acasa. Ajungeam obosit mort acasa. Facultatea este foarte specializata, iti algi specializarea dorita iar majoritatea cursurilor sunt numai pe acea specializare. Nu se pierde timpul cu materii irelevante sau care nu au legatura cu specializarea aleasa.”
Acreditare ca si contabil in Australia – posibilitati
“Romania are CECCAR-ul. In Australia exista doua mari organizatii rivale: Institute of Chartered Accountants of Australia (ICAA) si Certificied Practising Accountants (CPA). Ambele sunt respectate dar ICAA cu calificarea CA (chartered accountant) este considerata a fi mai prestigioasa, mai ales pe plan international.
ICAA are acorduri bilaterale cu institutele din UK, America, Africa de Sud, Canada si Germania. Orice membru ICAA poate merge de exemplu in Anglia si poate deveni membru ICAEW fara nici o echivalare si vice-versa. De asemenea, examenele ICAA sunt mai dificle decat cele ale CPA fiindca nu au teste grila. Din cauza dificultatii doar 30% din contabili sunt membri ICAA, restul fiind membri CPA si de aceea este considerat ICAA a fi mai prestigios. Eu am ales sa studiez cu ICAA.”
Pentru a deveni membru ICAA trebuie facute anumite cursuri la facultate care sa includa anumite subiecte de contabilitate obligatorii plus ca trebuie sa ai 3 ani de experieneta in domeniu. Facand contabilitate la facultate si lucrand in acelasi timp eu am putut sa ma inscriu imediat dupa ce am terminat facultatea.
Cursul dureaza 2 ani avand 5 subiecte: management accounting, financial reporting, audit, tax si ethics. Studiul acestor materii este infernal deoarece examenele sunt construite special pentru a ca promovabilitatea sa fie mica. Trebuie studiat in jur de 3 nopti pe saptamana plus una sau chiar doua zile in weekend pentru a putea face fata. De obicei, procentul de promovabilitate este in jur de de 60%.”
Cum este sa fii contabil acreditat in Australia?
“Odata ajuns Chartered Accountant (CA) incep sa ti se deschida multe usi. Poti alege sa lucrezi in continuare pentru firme de contabilitate sau poti face pasul spre marile corporatii pentru a lucra in departamentele de contabilitate. Sau te poti indrepta catre o cariera in bancile de investititii.
Profesia contabila este platita destul de bine la nivel de CA dar este mult sub nivelul avocatilor, doctorilor si inginerilor. Salariul unui CA incepe de la $75,000-$85,000 pe an si creste in functie de performanta si experienta (dolarul australian este aproape la paritate cu USD). Bineinteles, si presiunea creste pe masura. De asemenea, toti membrii CA trebuie sa faca pregatire profesionala continua, care de obicei, este platita de angajator.
Australia a aderat la Standardele Internationale de Contabilitate atat pentru rapoarte financiare (IFRS) cat si pentru audit (IAS) deci similar cu practica europeana.”
Echivalare studii CECCAR in Australia la ICAA
“In primul rand trebuie studiate doua materii la o facultate acreditata de institut:
– Australian Taxation Law
– Australian Corporate Law
Cele doua subiecte pot fi facute impreuna in paralel, in aproximativ 4-5 luni. Costul este de aproximativ $1,200 AUD/materie.
Este necesara o adeverinta din partea CECCAR, care sa ateste ca persoana este membra CECCAR, a avut o buna purtare si nu a incalcat nici o lege.
Dupa indeplinirea acestor doua conditii, un candidat este eligibil pentru inscrierea in programul educativ al ICAA.
Din pacate, in afara membrilor institutelor din UK, India si din Pakistan, ICAA nu acorda nici un fel de scutire examene pentru organizatii din alte tari. Mai multe despre acest subiect se poate citi aici:
Asadar, membrii CECCAR trebuie sa sustina toate cele 5 examene ale institutului: audit, tax, financial reporting, management accounting si capstone (ethics). In general, acestea dureaza aproximativ 2 ani si cursurile se pot face online.
Mentionez ca pentru a practica contabilitatea in Australia nu este neaparat necesar sa fii membru al unui institut dar functiile si salariile sunt mult mai mici.”
Ii multumesc pe aceasta cale foarte mult lui Alex pentru disponibilitatea de a furniza aceste informatii complete si chiar de la sursa, dintr-o experienta personala care conteaza mult mai mult decat ceva ce citim pe net. Sper sa foloseasca tuturor celor care se gandesc sa faca o schimbare in viata lor si sa ia calea Australiei.
Daca mai aveti si alte adaugiri sau completari de facut acestui articol, va rog sa o faceti in comentarii, este foarte multa lume interesata de acest subiect.
In incheiere, va rog, like and share people, like and share, pentru ca traim vremuri grele si sunt convinsa ca multi contabili se gandesc incotro sa o apuce!