Tot auzeam in jurul meu informatia ca s-a schimbat legea contabilitatii de curand, si drept urmare contabilii autorizati inscrisi la CECCAR nu mai pot semna bilantul. Ma uit fugitiv in legea contabilitatii: da’ de unde, ca nu scria asta! Dau o cautare pe net, toate articolele sustineau acelasi lucru: citau articolul 10 din Legea Contabilitatii si puneau concluzia. De unde o scoteau, nu stiu, ca din articol nu reiesea acest fapt.
Ca ultima solutie, dau mailuri la CECCAR in teritoriu. Stiam ca la Bucuresti nu am sansa de raspuns prea rapid. Am dat la Iasi, Botosani si Cluj, orase alese complet aleator, primele care mi-au venit in cap. Am primit raspuns prompt de la CECCAR Iasi, caruia ii multumesc tare mult! 🙂 Povestea pe larg, si deznodamantul, mai jos.
La CECCAR sunt inregistrati ca si persoane fizice, doua categorii de contabili:
- expertii contabili, care au studii superioare
- contabilii autorizati, care au studii medii
Ambele categorii de persoane sunt membre CECCAR si se pune intrebarea daca cei cu studii medii au voie sa semneze bilantul pentru ca sunt membri CECCAR, sau prevaleaza articolul conform caruia doar cei cu studii superioare pot semna bilantul?
Ce zice de fapt, Legea contabilitatii la art. 10?
Am luat la puricat Legea Contabilitatii, modificata ultima data in 04.02.2016, Capitolul II, cel despre organizarea si conducerea contabilitatii. La art. 10 gasim informatiile despre cine are obligatia sa organizeze si sa conduca departamentul de contabilitate.
(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) -(4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
Aici se refera la faptul ca administratorul sau alta persoana imputernicita sa conduca entitatea trebuie sa organizeze contabilitatea conform legii. Persoanele carora li se aplica acest articol sunt:
- societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice.
- Institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial.
- Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor prevazutemai sus, cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate.
- Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital,fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil.
Deci nimic despre obligatiile contabilului, aici se vobeste despre obligatiile celui ce conduce firma.
(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
De aici aflam ca administratorul trebuie sa organizeze contabilitatea in compatimente distincte, pe care trebuie sa le conduca cineva care trebuie sa aiba neaparat studii economice superioare. Acesta poate avea functia de director economic, contabil sef sau alta functie, dar neaparat sa aiba studii economice superioare. Deci o persoana care conduce departamentul de contabilitate si din aceasta postura de angajat, semneaza bilantul, trebuie sa aiba studii economice superioare.
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
Daca nu vrei sa angajezi pe cineva cu contract individual de munca, poti face contract de prestari servicii cu un membru CECCAR. Nu zice un expert contabil, zice un membru CECCAR.
(4) Raspunderea pentru aplicarea necorespunzatoare a reglementarilor contabile revine directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceasta functie, impreuna cu personalul din subordine. In cazul in care contabilitatea este condusa pe baza de contract de prestari de servicii, incheiat cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora, potrivit legii si prevederilor contractuale.
Aici vorbeste despre faptul ca raspunderea pentru nerespectarea reglementarilor contabile apartine celui care conduce departamentul de contabilitate. Daca el este angajat, vorbim de director economic si contabil sef; daca acesta presteaza printr-un contract de pestari servicii, vorbim de un membru CECCAR. Din nou, nu de un expert contabil, ci de un membru CECCAR.
(4.1) In cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (5) , raspunderera pentru organizarea contabilitatii revine acestora. Conducerea contabilitatii se poate efectua de catre aceste persoane, situatie in care raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestora. In cazul in care contabilitatea este condusa potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare, raspunderea pentru conducerea contabilitatii revine acestor persoane, potrivit legii si prevederilor contractuale.
Deci articolul este despre cum pentru contabilitatea PFA-urilor raspund chiar PFA-urile. Totusi, daca PFA-urile angajeaza cu contract individual de munca persoane cu studii economice superioare, sau incheie contracte de prestari servicii cu membri CECCAR, sau incheie contracte civile cu persoane fizice cu studii superioare, raspunderea revine acestor persoane.
O observatie foarte importanta!
Persoanele fizice cu studii superioare nu mai pot lucra in baza conventiilor civile, zice Codul Fiscal actual. Ele trebuie sa se organizeze ca activitate independenta (dar pentru asta iti trebuie sa fii membru CECCAR) ori se angajeaza. Deci aceasta prevedere nu a fost coroborata cu legea fiscala. Practic, ea nu se poate aplica.
Totusi, raspunsul CECCAR
La intrebarea:
Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: contabilii autorizati (cu studii medii) membri activi CECCAR pot semna bilantul contabil?
Raspunsul este NU, conform art.10 din O.G. nr.65/1994, republicata, privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, care stipuleaza: "Contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari: a) tine contabilitatea operatiunilor economico-financiare prevazute in contract; b) pregateste lucrarile in vederea elaborarii situatiilor financiare.
In concluzie, nu legea Contabilitatii, nu OMFP ce se publica anual, privind intocmirea si depunerea situatiilor financiare (pentru anul 2016 este OMFP 123/2016) interzic unui contabil autorizat membru CECCAR sa semneze bilantul, ci O.G 65/1994 republicata privind organizarea activitatatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati.
Consideratii proprii
Nasol! Asa cum este acum, legea da dreptul unui absolvent de facultate economica sa semneze bilantul (daca se angajeaza), dar nu da dreptul unui membru CECCAR cu studii medii (chiar daca se angajeaza) sa intocmeasca bilantul si sa il semneze. Atat am de zis: foarte nasol!
Statistic vorbind, cand iesi din facultate, nu stii nimic. Daca stii ceva, nu e meritul facultatii si studiilor superioare, ci al experientei pe care ai dobandit-o tu pe cont propriu, muncind in domeniu. Tot statistic vorbind, dupa ce iei definitivatul ca si contabil autorizat stii bine contabilitate, stii si ceva drept, stii fiscalitate binisor de tot! So … not fair at all. That’s my opinion.
17 Comments
Buna, Luiza,
Referitor la comentariul tau: “legea da dreptul unui absolvent de facultate economica sa semneze bilantul (daca se angajeaza), dar nu da dreptul unui membru CECCAR cu studii medii (chiar daca se angajeaza) sa intocmeasca bilantul si sa il semneze.” Din cate am inteles eu trebuie sa ai si studii economice superioare si sa fii si membru CECAR sau este suficient doar sa fii absolvent de studii economice superioare pentru a intocmi si semna bilantul contabil?
Mmultumesc,
@sorina – este suficient sa fii absolvent de studii economice, ANGAJAT, si sa conduci departamentul de contabilitate ca sa poti semna bilantul, fara sa fii inscris la CECCAR.
@Luiza, multumesc frumos pentru raspuns. Neaparat trebuie sa fii angajat al respectivei firme sau sa existe un contract intre parti. Ar fi legal ca cineva sa semneze niste situatii financiare ale unei microintreprinderi, dar fara nicio implicaare financiara? (ca un ajutor de inceput de drum)
@sorina – nu, in forma descrisa de tine nu este legal deoarece tu ca persoana fizica nu ai dreptul sa defasori activitate economica, cu atat mai putin o profesie liberala pentru care nu esti autorizata de institutia abilitata, in cazul asta CECCAR. Doar in calitate de angajat ai o exceptie si ai putea semna bilantul.
Multumesc mult pentru raspunsuri, mi au fost de mare ajutor.
Salut,
Ce parere ai despre situatia unui administrator numit prin actul constitutiv, care se intampla sa fie si membru CECCAR (expert contabil) si absolvent de studii superioare economice. Poate o astfel de persoana sa semneze bilantul in ambele locuri?
@razvan – legea contabilitatii spune clar ca in calitate de contabil nu iti poti tine singur contabilitatea si nu poti tine nici rudelor pana la gradul IV.
Deci parerea mea e ca legal nu poti.
Buna, daca sunt membru Ceccar (expert contabil) cu studii superioare economice angajat la o firma de contabilitate pot semna bilanturile la firmele cu care societatea la care sunt angajata are incheiate contracte de prestari servicii?multumesc
Buna, parerea mea este ca doar asociatii membrii ceccar ai firmei de contabilitate pot semna bilanturile clientilor firmei.
Absolut normal. Asa si o asistenta cu experienta poate fi peste un doctor stagiar. Dar nu ii poti compara.
Studiile superioare sunt necesare. Pentru bilant e musai sa fie un contabil cu studii superioare economice.
Asa contabilitatea dupa ureche o poate invata si cineva cu 8 clase. Cunosc cazul cuiva cu 10 clase, care a mai facut 2 ani la un liceu privat si apoi curs de contabilitate ca sa tina contabilitatea srl-ului la care era patron. O mic magazinas dintr-o comuna. Am inteles ca liceul privat a luat banii si a dat anii necesari iar cursul de contabilitate s-a tinut pe genunchi la o firma de formare profesionala intr-o localitate unde ba ajungea, ba nu ajungea. Si stiu personal cum se dau examenele la firmele de formare profesionala, cu coca-cola si fursecuri.
Parerea mea sincera e ca nu poti compara cu cineva care a terminat ASE-ul. La ASE exista competitie de pe vremea cand la Politehnica nu se ocupau locurile. Nu oricine intra la ASE.
La fel si cu avocatura, ca era foarte greu sa intri la stat. Era concurenta. Concurenta inseamna ca erau alesi cei mai buni. Si drept dovada, acum cei mai mari avocati din Romania, inclusiv cei mai buni judecatori sau procurori, au absolvit la stat.
Si la medicina e la fel. Cei care au absolvit facultatea la stat sunt cei mai buni. Nu de pomana e concurenta aia. Si ca o dovada in plus, doctorii cei mai buni au plecat din tara si au fost imediat integrati in tarile occidentale.
Experienta e necesara, dar nu o poti aseza peste cineva fara studii superioare. Mai ales in contabilitate unde e vorba de lege.
CECCAR..propuneti schimbarea O.G. nr.65/1994 in care sa se largeasca orizonturile unui contabil aurorizat cu vechime sa isi castige existenta in mod decent si normal – cum este posibil ca dupa 3 ani de stagiu cu examen de admitere si un examen de aptitudini exact ca si un expert contabil, contabilii autorizati cu vechime de peste 15 ani sa fie atat de nedraptatiti astfel : “Contabilul autorizat poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
a) tine contabilitatea operatiunilor economico-financiare prevazute in contract;
b) pregateste lucrarile in vederea elaborarii situatiilor financiare.. doar atat poate face un contabil autorizat care a muncit toata viata in aceasta meserie? trebuie sa aiba neaparat studii economice superioare cu licenta ?? mai ales ca in ziua de astazi ies pe banda rulanta asa zisii economisti care nu stiu nici ce este acela Debit sau Credit? Pentru ce se mai pregatesc contabilii autorizati 3 ani cu atatea examene de dat? Oare nu este mai mult decat o facultate terminata la zi, frecventa redusa sau ID in profil economic? Atunci nu mai mergeti oameni buni la CECCAR..in viziunea altora, aceasta entitate nici nu ar trebui sa existe daca nu se ia de baza meritele celor care au muncit si muncesc in aceasta meserie. 3 ani de studiu la CECCAR = zero barat, in consecinta ne-am pierdut vremea degeaba..atatia ani..Statul incurajeaza prostia..nu munca celor care au trecut deja prin ea.. fara cuvinte..
Mai mult ,statul incurajeaza “o diploma”,de multe ori primita in schimbul unor examene fictive.Altfel nu-mi explic “vidul de cunostinte” din acest domeniu. E corect ca o persoana “cu licenta”in contabilitate sa nu stie cum arata o balanta ?? Este corect ca un contabil autorizat,cu studii medii si 35-40 de ani vechime,sa fie tratat ca un incepator,vis-a-vis de un contabil cu studii superioare,diferenta fiind facuta de o “diploma”? Dupa ce ai munci 40 de ani in acest domeniu,ai totusi o experienta vasta,singurul lucru care poate lipseste unora,cu experienta,este tupeul,care probabil se invata la facultate !!! Nu stiu !
Buna 🙂 Un contabil autorizat CECCAR, care isi deschide PFA, dar are si studii superioare, poate semna bilantul ?
Doar daca este ANGAJAT la firma la care doreste sa semneze bilantul.
Foarte interesant !
Multumesc!