Cuvintele nu pot exprima indeajuns cat suflet au pus organizatorii in evenimentul care a marcat 10 ani de la infiintarea SmartBill! Organizat intr-un cadru fastuos de 5 stele in cadrul hotelului InterContinental, evenimentul a fost dedicat exclusiv firmelor de contabilitate, care au beneficiat de acces gratuit.
Intr-o atmosfera glamouroasa, cu muzica si lumini ce m-au dus instant cu gandul la evenimentele organizate de Steve Jobs, am avut parte de dezbateri interesante legate de perspectivele profesiei contabile atat in Romania cat si in contextul international.
Lista invitatilor a fost de-a dreptul impresionanta! Dintre cei care ne-au onorat cu prezenta, amintesc: nume sonore ale expertilor in fiscalitate – Adrian Benta, Cristian Rapcencu, Horatiu Hagiu, reprezentanti ai celor trei camere care reglementeaza profesia noastra si anume CECCAR, CAFR si CCF, dar si investitori si antreprenori care ne-au povestit despre cum sa iti cresti un business de contabilitate – Marcel Vulpoi, cel ce detine cea mai mare firma de contabilitate din Romania si Radu Georgescu, GECAD.
Ne masuram viata in ani fiscali si in perioade de TVA
Delia Mircea, coordonatorul editorial al Contzilla.ro inca de la infiintare, a deschis primul panel cu o fraza care o sa-mi ramana pentru totdeauna in memorie. Un adevar absolut banal, pe care il ignoram zi de zi: Ne masuram viata in ani fiscali si in perioade de TVA.
Discutiile s-au axat in principal pe cadrul fiscal si legislativ privind inregistrarea operatiilor realizate online in contabilitate, subiect de mare interes printre voi, cititorii blogului. Concluzia la care au ajuns invitatii este una cunoscuta de toti cei care fac afaceri in online: codul fiscal nu este adaptat evolutiei digitale. Astfel, avand in fata operatii din ce in ce mai complexe, pe fondul unei legislatii care nu tine pasul cu progresul, rolul contabilului va fi din ce in ce mai specializat.
Alexandra Smedoiu, director la PricewaterhouseCoopers, a punctat si despre profesia de consultat fiscal: “Cred ca vom asista la o specializare, poate la inceput pe industrii.”
Domnul Adrian Benta a primit o intrebare interesanta din partea moderatoarei panelului, care a starnit rasete in sala, toata lumea amintindu-si de faimoasele versuri “Daca as fi pentru o zi presedinte ….”. Ca sa ramanem in tema conferintei, intrebarea se referea la presedintele ANAF. Raspunsul a venit firesc, si cred ca era pe limba oricarui participant din acea sala: l-as desfiinta!
Cum acest lucru nu este posibil, s-au lansat si cateva idei “mai practice”, astfel incat institutia sa devina una cu care se poate lucra in termeni normali:
- Schimbare de mentalitate; contribuabilii sa nu mai fie considerati dusmani sau hoti.
- Nivelul de pregatire al inspectorilor sa fie mai ridicat
- Sa nu se mai impuna un standard de inspectie, adica un target de amenzi.
- Sistemul informatic este un dezastru; s-a propus o comunicare in timp real cu contribuabilul, o transmitere a informatiilor contabile catre organul de control in timp real, astfel incat, atunci cand se decide o verificare, datele necesare sa existe deja in sistem si sa nu mai stam sa scormonim in arhive pe 5 ani in urma.
Voi ce ziceti? Eu zic ca speranta moare ultima si cateodata e tot ce avem, dar si tot ce ne trebuie.
Alexandra Smedoiu a evidentiat un alt fapt pe care cred ca l-au observat toti practicienii in domeniul contabilitatii, fie ca sunt contabili, consultanti fiscali sau auditori si indiferent de nivelul la care lucreaza: provocarile in consultanta pe fiscalitate vin de la antreprenorii mici, nu de la investitorii straini si firmele foarte mari.
Si noul sistem fiscal, bazat pe impozitul pe gospodarie, a fost un subiect fierbinte si disputat si din nou domnul Adrian Benta ne-a trasat cateva din directiile care se regasesc momentan in proiectul de lege, cu amendamentul ca “nu stim ce va fi” si cu un alt amendament, la care si eu personal sper inca de cand am auzit de aceasta noua gaselnita ANAF: “sper sa le vina mintea la cap”.
Asadar, asa cum arata proiectul acum, avem urmatoarele directii pe care le va impune noul sistem:
- Se va cere consultantilor fiscali atat stabilirea unui patrimoniu initial dar si verificarea cresterilor nejustificate in patrimoniu
- 0% impozit pe dividende pare a fi unul din lucrurile pozitive in acest proiect, cu conditia sa nu ascunda o modificare ulterioara a cotelor de impozitare progresiva.
- Toti cetatenii romani vor fi monitorizati fiscal
- Consultantul fiscal va avea responsabilitatea declaratiilor; isi va asuma continutul declaratiilor, incasarea banilor de la contribuabili si urmarirea platilor facute de acestia. Se face practic un transfer al inspectiei fiscale de la ANAF (stat) la privat.
- Aceasta lege va crea practic un corp privat cu atributii in culegerea datelor despre contribuabil.
Munca manuala va fi eliminata, dar factorul uman va conta intotdeauna
In cadrul panelului Contabilul in era digitala, s-a pus accent foarte mult pe rolul tehnologiei in viata contabilului si mai ales daca tehnologia va duce la disparitia profesiei sau a factorului uman din aceasta profesie. Vom fi oare inlocuiti de roboti?
Raspunsul a fost ca nici vorba de asa ceva, insa cateva precizari au fost binevenite. Factorul uman trebuie sa se adapteze la tehnologie sau va fi eliminat. Nu vor disparea toti contabilii, ci doar aceia care nu vor dori sau nu vor putea sa se adapteze noilor tehnologii. Munca manuala va fi eliminata dar factorul uman va conta intotdeauna.
Dupa un pranz rafinat, domnul Cristian Rapcencu, – poreclit si Zeul, asa cum a punctat Mircea Capatina, cofondator SmartBill – ne-a vorbit despre principalele modificari fiscale ale anului 2017. A fost sublim, a vorbit tehnic si la obiect, si si-a atins scopul cu brio: ne-a oferit un dus rece in ceea ce priveste fiscalitatea anului 2017.
Despre panelul Cum cresti un business de conta de succes voi scrie un articol separat, pentru ca informatiile prezentate au fost foarte complexe si interesante si sigur vor fi de mare interes pentru cei ce doresc sa o apuce in aceasta directie sau sa isi regandeasca business-ul actual.
Protocol nou intre CECCAR si CCF
De la reprezentantii CECCAR si CCF am aflat si ce noutati pregatesc aceste doua organisme importante pentru meseria noastra. Acestia au anuntat un protocol prin care cei ce sunt membrii ambelor organisme profesionale beneficiaza de recunoasterea reciproca a orelor de pregatire profesionala facute. Cu alte cuvinte, membrii ambelor organisme profesionale nu vor mai trebui sa faca dubla pregatire profesionala, si la CECCAR si la CCF, organismele profesionale recunoscandu-si orele intre ele.
Ma bucur pentru colegii care sunt membri in ambele organisme si este intr-adevar un pas inainte. Cred totusi ca toata sala astepta sa afle daca exista discutii si despre un protocol referitor la recunoasterea din oficiu ai membrilor CECCAR ca si consultanti fiscali, avand in vedere faptul ca membrii CECCAR nu numai ca fac pregatire profesionala in domeniul fiscalitatii, dar si lucreaza zi de zi in domeniul fiscal. Poate data viitoare. 🙂
Informatii pretioase au venit si de expertii in securitate, care ne-au povestit despre pericolele la care ne expunem daca nu avem niste masuri minime de protectie, cum ar fi un antivirus, folosirea unor furnizori de cloud sau backup. Din ce in ce mai multi clienti au pretentia sa garantezi siguranta datelor lor, prin prevederi contractuale care atrag dupa sine penalitati importante. Cei mai multi se tem de furtul bazelor de date de catre concurenta, dar nici pierderea bazei de date contabile pe 24 seara nu poate fi o experienta amuzanta.
Chiar zilele trecute citeam pe un grup despre o colega de breasla care se regasea intr-o situatie similara (adica i se stricase hardul si nu mai avea acces la baza de date). Desi ma gandeam ca eu am back-up zilnic, in momentul in care cei din panelul de securitate ne-au sfatuit sa lasam expertii sa fie experti, fiecare pe domeniul lui, adica ei pe securitate si noi pe contabilitate, nu am putut sa nu le dau dreptate.
In cadrul evenimentulului a avut loc o lansare surpriza, despre care voi scrie intr-un articol urmator. SmartBill a lansat SmartBill Conta, si nu oricum, ci cu o mare surpriza pentru firmele de contabilitate!
Evenimentul s-a incheiat cu acordarea a 18 premii, dintre care am avut norocul sa castig si eu unul, si zau daca imi doream altceva: unul din ghidurile fiscale scrise de Cristian Rapcencu, la alegere.
Un alt moment emotionant s-a petrecut chiar la final, cand Mircea Capatina a chemat intreaga echipa SmartBill pe podium pentru a ne cunoaste. Valuri, valuri de oameni au inceput sa se reverse din toate colturile salii, iar in aplauzele celor prezenti, care au durat minute in sir, in jur de 50 de oameni au stat in fata noastra fericiti ca evenimentul a fost pe placul nostru.
Evenimentul s-a bucurat de un succes rasunator, a avut peste 420 de participanti si reprezinta in prezent cel mai mare eveniment dedicat profesiei contabile.