Pentru ca am vazut ca subiectul revine in actualitate, si din ce in ce mai multi oameni se indreapta din nou spre aceasta platforma, sper ca acest articol sa va fie util si informativ.
Cred ca pe fondul tuturor tulburarilor politice din ultimul timp, tot mai multi oameni inteleg ca nu e o idee asa rea sa “fii mobil”, sa te poti intretine “lucrand de oriunde”. Iar aceste platforme de genul Upwork exact asta ofera: o libertate pe care generatia noastra de-abia o descopera, care vine la pachet cu o mare responsabilitate, si anume de a gestiona de unul singur un portofoliu de clienti. Nu toata lumea poate, dar cu siguranta, din ce in ce mai multa lume incearca.
Daca nu va place continutul scris, la finalul articolului gasiti si un video pe aceasta tema. Si nu uitati:
De ce nu “pe persoana fizica”
Pentru ca TREBUIE: din coroborarea mai multor legi reiese obligatia ca orice activitate care are scop lucrativ, sa fie autorizata.
Legea 227/2015 (Codul Fiscal) la art. 59 alin (1) lit. a; art. 61 lit (a) si art. 67 alin (1) si pct. 1-4 din H.G 1/2016 date in aplicarea art. 67 din Codul Fiscal si OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor de catre persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale”
Mai multe informatii gasesti in articolul acesta, special dedicat subiectului “unde scrie ca trebuie sa ma autorizez”.
Dar si pentru ca este IN AVANTAJUL NOSTRU sa lucram legal:
Ne putem deduce cheltuielile iar in cazul unui control impactul fiscal va fi minim.
Dormim linistiti.
Avem forma juridica, acum ce facem?
Contractam un cotabil! Mai in gluma, mai in serios, recomandabil ar fi sa contractezi un contabil daca lucrezi pe o platforma online.
Daca lucram cu clienti din UE trebuie obtinut numar intracomunitar de TVA prin depunerea declaratiei 091.
Ulterior obtinerii, setam in platformele online cu care lucram noile noastre date de facturare, in special noul CIF intracomunitar obtinut. La fel facem si daca lucram cu alte platforme online, cum ar fi: Facebook, Google etc.
Ne acoperim de hartii si avem grija sa avem:
- contracte pentru fiecare client;
- facturi pentru fiecare client care sa respecte legislatia romaneasca (serie, numar consecutiv, descrierea exacta a serviciului prestat, luna in care s-a prestat serviciul cf nr ctr din data)
Atentie!
Datele de facturare ale clientului determina tratamentul fiscal al operatiei!
Vreau sa “angajez” un freelancer de pe Upwork. Pot?
DA, dar persoana trebuie sa fie inregistrata fiscal, sa va emita factura, iar aceasta sa contina toate datele de facturare cerute de codul fiscal (nume firma, adresa, tara, cod inregistrare fiscala).
Mai exista si posibilitatea efectiva a angajarii cu contract de munca dar cred ca absolut nimeni nu se gandeste la aceasta varianta atunci cand cauta colaboratori pe o platforma online.
Ideea care trebuie retinuta este ca faptul ca numim o anume persoana cu care colaboram freelancer, nu inseamna ca acea persoana este diferita de orice alta persoana pe care am intalni-o prin intermediul unui site de job-uri sau pe care ne-o recomanda un prieten. Pe acea persoana ar trebui sa o angajam cu forme legale sau sa incheiem cu ea un contract de prestari servicii. Asa si in cazul in care ne cunoastem colaboratorii prin Upwork.
Daca doresti sa obtii informatii si indrumare personalizata in ceea ce priveste setup-ul potrivit pentru afacerea ta, informatii pe teme fiscale, rezidenta fiscala si orice related:
3 Comments
Curiozitate daca ma puteti ajuta.
Upwork are VAT ID EU528002406
Firma de conta imi spune ca nu este bun acest cod. Nu merge cautat in VIES si nu este acceptat in decl 390.
Greseste firma de contabilitate sau Upwork? Care ar fi rezolvarea?
Va multumesc
Buna, ai aflat raspunsul?
Buna ziua,
Am un SRL, neplatitor de TVA dar inregistrat cu EU VAT NUMBER.
As putea sa lucrez cu Upwork oare? Tot vad lumea ca se plange ca in contabilitate nu le gaseste la Upwork codul VAT valid si nu stiu cum sa faca cu banii si facturile.
1. Sa inteleg ca, imi bag codul VAT in platforma Upwork.
2. Caut proiectul ce ma intereseaza si continui discutia cu clientul.
3. La final de lucrare, ar fi ok sa ii emit o factura “de protocol” clientului ca sa imi serveasca in contabilitate.
4. Primesc banii in contul firmei de la Upwork pentru serviciul prestat si imi da si factura pentru comisionul lor ce mi-l retin.
5. Depun declaratia si fac plata de tva la suma primita pana pe 25 a lunii urmatoare.
Ar mai fi ceva? Am intrebat contabila, dar nu stie asa ceva.
Va multumesc. O zi frumoasa.