Ce cuprinde articolul:
In mijlocul nebuniei cu schimbarea taxarii SRL-urilor si PFA-urilor pentru 2023 (unde inca asteptam promulgarea legii si publicarea in MO) am participat la conferinta CFO CONFERENCE organizata de Business Mark (carora le multumesc pentru invitatie).
In pauza dintre sesiuni rulau pe un ecran mare 2 reclame: una despre frica oamenilor ca AI-ul le va fura job-urile, iar alta despre importanta de a trata oamenii cu respect. Mi s-a parut foarte buna alaturarea celor doua notiuni.
Conferinta a avut la baza ideea ca tehnologia poate fi cel mai mare aliat al nostru in dezvoltarea unei afaceri sau chiar in a-ti pastra job-ul, daca accepti ca trebuie sa o integrezi de acum incolo in activitatea ta.
Este adevarat ca traim intr-o era in care trebuie sa te reinventezi constant. Cu siguranta nu vei iesi la pensie cu aceeasi meserie cu care te-ai lansat in piata. Chiar daca iti pastrezi obiectul de activitate (avocat, contabil, IT-st), pe masura ce tehnologia evolueaza, vei fi nevoit sa pivotezi, sa inveti skill-uri noi. Este acest lucru rau pentru noi? Unele persoane vad acest lucru intr-u sens negativ, considerand ca este prea greu sau prea tarziu pentru ele sa se adapteze. Eu consider ca ne forteaza sa evoluam, chiar daca este intr-adevar greu. Cu siguranta, este o iesire memorabila din zona de confort.
Cum ne putem proteja afacerile si chiar creste si dezvolta, avand in vedere toate obstacolele cu care ne confruntam in prezent si in 2024? Mai jos cateva idei pe care le puteti implementa in afacerea dvs. sau chiar si la job.
Growth vs. Rezilienta
Ca antreprenor, am avut mereu senzatia ca trebuie sa aleg intre a consolida pozitia firmei sau a extinde activitatea. Amandoua ar fi consumat prea multe resurse dintr-o data, si oricum, vorbim de strategii diferite. Se pare ca incepand din 2024, daca dorim sa rezistam pe piata, va trebui sa le implementam pe ambele, concomitent.
Partea de growth, de extindere nu mai poate fi amanata sau neglijata. Noi surse de venit vor fi necesare pentru toate firmele, daca doresc sa supravietuiasca noului val de impozite, care practic va trece ca un buldozer prin micile afaceri. Daca in 2023 antreprenorii au reusit sa mentina cat de cat lucrurile pe linia de plutire, din 2024, va fi practic imposibil sa faca acest lucru fara surse noi de venit.
Si daca ne gandim si mai departe de 2024, la ce ne asteapta in 2025, 2026, o firma care pana acum a supravietuit, facand pe alocuri si mic profit, va fi spulberata de pe piata, ingropata de birocratie si taxe. Ati auzit de declaratia SAF-T, pe care toate firmele o vor depune din 2025, nu?
Partea de resilience, sau cum am putea traduce in romana, consolidarea pozitiei Supravietuirea. Asigurarea ca firma va exista pe piata si maine, indiferent de conditiile economice (dobanzi ridicate, impozite marite) sau sociale.
If you want to get something you never had, you have to do something you never did.
- Denzel Washington
Investitia in digitalizare - obligatorie
Inlocuirea muncii manuale cu eficienta digitalizarii nu mai trebuie privit ca ceva "extravagant", ci ca pe o necesitate. Asta nu doar din perspectiva obligatiilor fiscale si contabile pe care toti antreprenorii le vor avea incepand cu 2024 (sistemul E-factura extins pentru toate firmele) si 2025 (declaratia SAF-T devine obligatorie pentru toate firmele), dar si din perspectiva eficientizarii costurilor.
Ce avem impresia ca pierdem platind solutii de automatizare, reprezinta un castig in timpul economisit, pe care il poti folosi pentru scalarea business-ului. Si deja am stabilit, scalarea, extinderea, este esentiala in 2024.
Avantaje ale digitalizarii, pe care le pot confirma si eu din experienta personala, din automatizarile pe care le-am implementat pana in prezent:
- scalare business, intr-un mod pe care nici nu il putem anticipa chiar de la inceput; cu cat integram si automatizam mai mult, cu atat ni se deschid noi orizonturi si posibilitati
- reducerea costurilor
- imbunatatirea cash-flow-ului
- detectarea si mai ales evitarea erorilor umane
Totusi, trebuie ales modelul potrivit de digitalizare pentru fiecare firma in parte, si pentru fiecare persoana in parte. Rezistenta la schmbare trebuie constientizata, este o realitate care trebuie asumata. Generatia noastra pleaca inconstient cu o reticenta la schimbare, iar pentru a o depasi este nevoie de o lupta activa si sustinuta impotriva obisnuintei.
Chiar si cei care sunt in teorie pro-autmoatizare (cum sunt eu de exemplu) sunt conditionati de realitatea in care au trait pana acum. Doar cei ce vor accepta ca au o conditionare cu privire la noile tehnologii si vor lupta impotriva ei in mod activ, vor rezista pe piata in urmatorii ani.
Si daca deja faceti parte din generatia pro AI sau doriti sa va depasiti conditionarea, mai jos gasiti cateva exemple de AI pe care le puteti folosi in activitatea dvs.:
- Guides.ai - proceduri de lucru
- Compose.ai - scrie mailuri de follow up
- Gamma.app - creare prezentari
- ChatGPT - predictii, analize
Ca si concluzie a tot ce s-a discutat in cadrul conferintei, as putea spune ca mindsetul (cum ma folosesc noile provocari pentru a dezvolta si consolida) si viziunea voastra asupra viitorului (unde esti, unde vrei sa ajungi si cum iti propui sa faci asta) joaca cel mai important rol.
Capacitatea de a indentifica asa zisele slabiciuni ("blind spots") atat ale firmei cat si ale dvs. personale, va face diferenta in 2024 si in viitor.
______________________________________________________
Daca v-au placut subiectele abordate in conferinta, puteti gasi conferintele celor de la Business Mark pe site-ul lor. Mie mi se pare interesanta cea despre Tax&Finance ce va fi organizata pe 20.11.2023. Sper ca pana atunci sa avem publicate si prevederile legale aferente anului 2024, ca sa avem ce dezbate.