Declaratia unica pentru 2019 este semnificativ schimbata fata de cea din 2018. As spune ca formularul este mai bine pus la punct, te ajuta mai mult in completare, are mai multe chei de verificare (ceea ce inseamna ca te lasa sa gresesti mai putin) dar toate aceste noi adaugiri o fac sa fie foarte complexa si intimidanta.
De aceea am explicat mai jos cateva din lucrurile pe care trebuie sa le stii despre declaratia unica pentru 2019 inainte sa te apuci de completare. Ele sunt valabile indiferent de tipul de venit pentru care completezi declaratia.
La ce te ajuta sa urmaresti video-ul? Foarte multe erori in completare pornesc de la modalitatea de completare, de la faptul ca nu intelegem “ce a vrut sa spuna autorul” cand a creat respectivul camp sau casuta de bifat.
Va las sa urmariti video-ul si astept intrebari in comentarii.
Daca obtii venituri din chirii in lei sau in valuta, te-ar putea interesa si acest articol dedicat acestui subiect.
Mai multe video-uri pe tema completarii declaratiei unice gasiti pe canalul meu de Youtube. Subscribe si mult succes!
8 Comments
Daca am inchis PFA-ul in noiembrie 2018 si am depus declaratie unica rectificata cu data inchiderii si tot ce am realizat, mai trebuie sa trec si in noua declaratie?
Daca am inchiriat in septembrie 2018 pana in septembrie 2019, dar am declarat doar pe lunile din 2018 in declaratia din 2018 si intentionez sa declar restul lunilor in noua declaratie din 2019 e corect?
Va multumesc!
Intrebarea mea este urmatoarea … o persoana fizica care anul trecut si-a completat declaratia unica cu venituri din investitii/dividende aferente anului 2015 si 2016, cu valori de peste 22.800 lei si a si platit cass pina pe 15 decembrie 2018, ce declara anul acesta in declaratia unica ? iar anul acesta a ridicat deja dividende, aferente anului 2016, peste valoarea de 24.960 lei. Ce trebuie sa faca ? Mentionez ca valoarea dividendelor a fost destul de mare si pentru a nu bulversa activitatea unitatii a acceptat plata dividendelr esalonat.
Bună ziua.Am avea o întrebare, va rog.
Am CMI de medicină dentară, am depus declarația unica pentru anul 2019 în care voi datora contribuția pentru pensie (CAS).
Întrebarea mea este : este necesar sa ader la un fond de pensie privata obligatorie (pilonul II) ?
Care ar fi pașii pe care trebuie sa i urmez?
Mulțumesc.
Buna, Luiza!
Totusi, daca nu completez nimic la 2018 pentru ca nu am ce regulariza, atunci nu-mi apare nici o rubrica cu bonificatia pentru depunerea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a declaratiei.
Cum evidentiez aceasta bonificatie?
Multumesc.
Daca doresti sa pui bonificatia trebuie sa completezi capitolul de regularizare.
Buna Luiza,
vreau in primul rind sa-ti multumesc.Desi eram tare in matematica in liceu, contabilitatea si administratia sau administrarea financiara(nu e acelasi lucru,stiu) mi-au declansat intotdeauna un fenomen de intoleranta intelectuala si viscerala…dificile, rebarbative ,piele de gaina ce mai…in aceasta ordine de idei,si daca si site-ul Anaf-ului e de acord, ai reusit sa ma transformi intr-un cetatean capabil sa-si declare impozitele in linie( cu trei ordinatoare in jurul meu in care in doua erau tutourile tale…)
in ce priveste alegerea culorii parului,am aceleasi probleme ca si tine:))
pe scurt ,un mare multumesc ,am senzatia ca am alergat maratonul!!
Ana, ma bucur tare mult! Scopul meu este sa apar cetatenii de consecintele neplacute ale depunerii unei declaratii gresite si sa le fac viata mai usoara. Partea buna este ca anul viitor va fi mai usor, acum toata lumea stie cat de cat cu ce se mananca declaratia asta. Iti multumesc pentru mesajul incurajator si frumos pe care mi l-ai trimis!
Multumesc pentru informatiile deja postate!
Nu am regasit in commenturi situatia mea si am decis sa scriiu. In anul 2019 am fost angajat temporar 3 luni. Acum, ianuarie 2020 vreau sa platesc Cass pentru a fi asigurat. Ce trebuie sa trec la venituri obtinute in 2019 si ce suma pun la calculul CASS (10% x nr.luni x salariul minim)