Dacă te gândești să îmbrățișezi această minunată carieră de contabil dar ți s-a spus că e al naibii de plictisitor și că trebuie să ai special skills ca să poți executa o activitate atât de monotonă întreaga viață, să știi că așa și este!
Contabilitatea este extrem de monotonă, plictisitoare iar în România i se mai adaugă o calitate „de bază”: este incredibil de frustrantă. Păi să luăm doar un exemplu recent al declarației 394, care trebuie depusă din nou deoarece ANAF-ul s-a răzgândit în privința modalității de completare … a greșit … acum tu refă! Ce mare lucru …
Există totuși si vești bune. Poți să spargi monotonia făcând și alte activități adiacente contabilității de toate zilele. Eu de exemplu, acum doi ani, dintr-o plictiseală maximă și de asemenea, pentru că în secret întodeauna mi-am dorit să ajung avocată, m-am înscris la CECCAR pentru a face expertize contabile judiciare. Ceea ce înseamnă că dai un examen, te înscrii pe o listă iar Tribunalul și Judecătoriile din București (în cazul meu) mă numeau expert în cauzele în care aveau nevoie de o opinie în acest domeniu. A fost foarte fun să fiu expert contabil judiciar. Total diferit față de a ține efectiv contabilitatea unei firme. O metodă foarte bună de a da un pic cu nasul de ceea ce ar fi însemnat avocatura, aia de jos, cu stat la cozi pe la arhive, dar oricum fun. Se plătește relativ bine, zic eu, comparativ cu contabilitatea. Da, ai niște drumuri de făcut, de stat pe la niște cozi, de făcut xerox dosarelor, de studiat și întocmit raportul de expertiză, dar overall, îți ia mai puțin timp decât o contabilitate a unei firme cu să zicem … 50 de facturi pe lună.
Ca și altă ieșire din peisajul gri al contabilității, poți să te oferi să închizi balanțe, să verifici situații și să întocmești bilanțuri. Partea cea mai monotonă a contabilității este introdusul de acte. Poți să propui anumitor oameni care nu își permit să angajeze full-time un expert contabil să le verifici notele contabile introduse de alte persoane, mai fără experiență și să le întocmești bilanțul, eventual să le dai mică consultanță contabilă în legătură cu activitatea lor. Tu nu te vei plictisi, îți vei rotunji veniturile curente iar clientii își vor permite părerea unui expert, adică a ta.
Un alt lucru drăguț care mi s-a propus, dar nu am ajuns să îl experimentez, dar care poate ți se potrivește ție, este să scrii despre contabilitate pentru site-uri și reviste de specialitate. Are legătură cu contabilitatea dar este o total altă activitate.
Păreri, sugestii?