Din 01 ianuarie 2024 firmele nu vor mai putea aplica salariul minim pe economie pentru anumiti salariati. Se aplica oare prevederea si la contractele de mandat?
Ce spune prevederea introdusa in 2021
In 2021 a fost introdusa in Codul Muncii o prevedere conform careia o firma nu poate tine mai mult de 2 ani (24 luni) un salariat cu salariul minim pe economie.
Si pentru ca e bine sa citim cu ochii nostri exact textul legii, mai jos gasiti exact cum suna prevederea:
„Începand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat în plata (...) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.
După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
... se aplică și pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata începând cu data de 1 ianuarie 2022”.
Pentru ce salariati trebuie sa aplicam prevederea?
Cele 24 de luni incep sa se calculeze incepand cu 1 ianuarie 2022. Astfel tuturor salariatilor angajati anterior anului 2022 trebuie sa li se mareasca salariul minim incepand cu 01.01.2024.
Pentru salariatii angajati dupa data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, trebuie sa se calculeze individual 24 de luni de la data angajarii, urmand ca aceea sa fie data de la care trebuie majorat salariul.
Obligatia de a majora salariile se aplica atat contractelor cu norma intreaga cat si celor cu norma partiala.
Cu cat trebuie sa marim salariile minime?
Nu exista o suma minima impusa de lege dar mare atentie ca suma negociata sa nu fie derizorie, de exemplu 1 leu sau 5 lei.
Avand in vedere ca este o negociere intre parti, va fi foarte dificil de sustinut la un control ca angajatul a fost de acord cu o marirea a salariului minim de 1 leu brut, care in practica nici macar nu s-ar traduce intr-o marire de salariu net.
Si stiti si voi din practica: oricum nu prea conteaza sustinerea angajatorului, doar interpretarea inspectorului care vine in control.
Ce acte intocmim si cand?
Contractul individual de munca poate fi modificat doar in baza prevederilor legale sau prin acordul părţilor.
In acest caz fiind vorba de o negociere individuala, intre firma si salariat, asupra sumei care urmeaza a fi acordata in plus fata de salariul minim, modificarea se poate face doar prin act aditional, semnat de ambele parti.
Astfel nu ne gasim in situatia in care angajatorul sa poata stabili unilateral suma cu care se mareste salariul minim, ci aceasta suma trebuie agreata de catre ambele parti.
Actele aditionale se inregistreaza in REVISAL in termen de 20 de zile lucratoare de la data modificarii.
Se aplica si pentru contractele de mandat?
Prevederea este mentionata in Codul Muncii iar contractele de mandat nu intra sub incidenta Codului Muncii, acesta fiind si principalul lui avantaj.
Astfel, in cazul unui contract de mandat intocmit cu scopul de a respecta conditia privind impozitarea micro, singura obligatie este ca acesta sa fie intocmit cu o suma egala cu cel putin salariul minim pe economie.
Deci in cazul unui contract de mandat nu exista obligatia renegocierii acestuia dupa perioada de 24 de luni.
In concluzie, nu uitati! Cand va faceti bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul viitor, includeti la cheltuieli si aceste sume si impozitele aferente.
Daca inca nu aveti un buget de venituri si cheltuieli, va recomand sa incepeti sa faceti asa ceva in 2023 pentru 2024, chiar si sub o forma empirica, simpla, in excel, deoarece o sa va ofere claritate in ceea ce priveste veniturile de care aveti nevoie pentru a acoperi aceste noi mariri de taxe si a sustine activitatea in 2024.
Orice intrebare sau alte lucruri pe care doriti sa le transmiteti, le astept in comentarii.
Read this! - Modificari fiscale noiembrie 2023 si 2024 PUBLICATE
Stabileste o sedinta de consultanta pentru a te pune la curent cu modificarile fiscale aferente 2024
Mai multe informatii despre cum se desfasoara o sedinta de consultanta, tarif si alte amanunte, gasiti pe pagina noastra dedicata.
1 Comment
Se aplica și salariului minim din construcții? Ms