Da, ati inteles bine, veti aduce bani de acasa ca sa achitati contributia la sanatate!
Cam asa inteleg guvernantii nostri sa sustina micii intreprinzatori, tinerii cu idei si spirit antreprenorial. Daca iti doresti sa fii antreprenor, esti pedepsit din start; initiativa trebuie omorata din fasa.
Cine este afectat?
Cand vorbim despre taxarea PFA-urilor, noi de fapt ne referim si la PFI, II, IF, profesii liberale (cei care sunt inregistrati doar la ANAF, nu si la ONRC).
Modificarile se aplica atat pentru PFA-urile cu impozitare in sistem real cat si pentru cele cu impozitare la norma de venit.
De ce PFA chiar nu mai are sens din 2024
In principiu se platesc aceleasi taxe ca si pana acum, cele pe care le vedeti enumerate mai jos: impozit venit, sanatate si pensie.
Cu toate acestea, modalitatea de calcul a contributiei la sanatate s-a modificat radical. Astfel:
- nu doar ca s-a introdus o contributie minima la sanatate, respectiv cine are venituri sub 6 salarii (inclusiv zero sau pierdere) plateste 10% la plafonul de 6 salarii
- nu doar ca plafonul maxim a fost ridicat pana la contravaloarea a 60 de salarii (adica s-a majorat de 2,5 ori)
- dar persoanele care inregistreaza venituri intre 6 si 60 de salarii vor plati 10% din venitul efectiv realizat (pana acum se achita 10% dintr-un plafon).
Exista si o foarte mica exceptie de la obligatia de a plati contributia minima (nu este o scutire de la plata contributiei ci o alta modalitate de calcul a acesteia), asa cum am descris pe larg in articolul cu Modificarile fiscale ce se aplica din 2023 si 2024.
Mai mult, daca persoana care detine un PFA in 2024 are si venituri din alte surse (chirii, dividende, alte investitii, crypto, drepturi autor etc) va plati o contributie la sanatate pentru veniturile din PFA si inca o contribuite separata pentru restul veniturilor cumulate.
Cu alte cuvinte, veniturile din PFA nu se mai cumuleaza cu restul veniturilor atunci cand se stabileste plafonul conform caruia se va achita contributia la sanatate (se poate ajunge la situatia in care valoarea contributiei la sanatate sa fie de 10% din 84 de salarii, adica 27.720 lei/an).
Impozit pe venit
Sanatate CASS
Pensie CAS
Dar PFA la norma de venit?
La PFA-urile la norma de venit sunt afectate de introducerea acestui plafon minim la sanatate deoarece ei plateau oricum sanatatea aplicata la valoarea normei de venit, indiferent de venitul lor real (iar normele de venit sunt stabilite astfel incat sa fie cel putin egale cu 12 salarii minime pe economie).
Dar si la PFA-urile la norma de venit se aplica prevederea conform careia veniturile din PFA (norma) nu se mai cumuleaza cu restul veniturilor, astfel incat se va plati o data sanatatea pentru veniturile din PFA la norma si inca o data pentru restul veniturilor.
Rubrica de recomandari si sugestii
PFA-ul in sistem real nu mai este o forma avantajoasa de impozitare indiferent de cuantumul veniturilor.
Nu este avantajoasa pentru cei cu venituri mici, deoarece acestia vor plati 10% contributie la sanatate la plafonul de 6 salarii indiferet de veniturile realizate (sau pierderea realizata).
Nu este avantajoasa nici pentru cei cu venituri medii, deoarece acestia vor plati sanatate la un plafon de 60 de salarii minime. 60 de salarii minime inseamna 198.000 lei (luand in calcul salariul minim actual de 3.300 lei). Adica o contributie la sanatate de aprox. 19.800 lei/an.
In cazul in care incepand cu 2024 se va majora din nou salariul minim pe economie, atat plafonul cat si contributia de plata vor creste.
Daca aveti un PFA cu venituri mari si foarte mari, adica peste 500.000 lei/an, diferenta de taxe intre SRL si PFA devine din ce in ce mai mica. La 600.000 lei/an, economisiti cu un SRL micro fata de un PFA in sistem real in jur de 833 lei/luna, la 1.000.000 lei/an venituri, economisiti cu un SRL micro fata de un PFA economisiti 580 lei luna. Eu nu zic ca sunt bani putini si nici sa va tineti singuri contabilitatea la PFA nu recomand, dar pentru unele persoane care doresc neaparat sa ramana pe PFA, poate vor ajuta aceste calcule.
Peste 2.000.000 lei/venit anual devine mai avantajos PFA in sistem real vs. SRL micro.
Daca aveti un PFA cu venituri medii, de pana in 500.000 lei/an (adica in jur de 8.330 euro/luna) daca decideti sa inchideti PFA-ul si sa treceti pe un SRL micro, veti economisi in jur de 11.000 lei/an. Pentru unii poate sa nu merite deranjul de a trece de la PFA la SRL pentru 11.000 lei/an, dar eu zic ca este totusi o suma de luat in calcul si o economie importanta de facut. Inchiderea e recomandata sa se faca pana la finalul anului 2023 deoarece in 2024 veti fi obligati sa achitati sanatatea de 10% la minim 6 salarii minime, indiferent daca aveti sau nu activitate.
In cazul in care obtineti venituri din consultanta si management si aveti obligatia ca la SRL sa aplicati impozit pe profit, atunci este posibil ca PFA in sistem real sa fie mai avantajos decat SRL cu impozit pe profit.
Daca aveti un PFA cu venituri mici este foarte posibil ca si in cazul vostru sa fie mai avantajos un SRL platitor de impozit pe profit, dar trebuie calculat cu pixul in mana. Depinde de cat de mici sunt veniturile impozabile.
Daca aveti un PFA cu pierdere sau cu venituri foarte mici si nu stiti cum va fi activitatea voastra in 2024, acum este un bun moment sa va faceti un plan de afaceri solid. Daca nu aveti un plan de actiune pentru a mari veniturile, aveti doar cateva solutii: trecerea la SRL impozit pe profit, inchiderea PFA si trecerea la statutului de lucrator dependent sau schimbarea activitatii PFA-ului intr-una mai profitabila. Asa cum am scris si in acest articol, in 2024 cresterea veniturilor este obligatorie.
Daca aveti un PFA la norma de venit, in primul rand respectati legislatia cu privire la obiectele de activitate care pot fi impozitate la norma de venit, si plafonul de 25.000 euro/an. Dupa depasirea acestui plafon sunteti obligat sa treceti la PFA in sistem real. Don't! Treceti la SRL micro.
Cititi si articolul despre Modificarile fiscale ce se aplica in 2023 si 2024, pentru mai multe amanunte despre PFA-uri si pentru o privire de ansamblu asupra tuturor modificarilor.
7 Comments
In ce situatii se plateste impozit pe profit la SRL? Eu am un PFA cod caen 6202 (consultanta IT). Fusese initial la norma de venit dar s-a depasit norma deci am trecut in sistem real. Nu mi-e clar daca sa-l pastrez sau sa il inchid si sa fac un SRL
Puteti alege forma de impozitare micro sau la profit pentru un SRL. Daca alegeti sa platiti impozit pe profit nu trebuie sa indepliniti nici o conditie speciala: platiti 16% la profit + 8% dividende + 10% sanatate aplicata la plafoanele din anul respectiv. Doar la micro sunt anumite conditii de indeplinit.
Buna ziua, sunt si eu nou in orice tine de pfa. O firma imi propune un contract de 4-6 luni in functie de cat dureaza proiectul, cu plata de 4200lei/luna.
Din ce am verificat cel mai avantajos pare ca ar fi sa-mi fac un pfa in sistem real. Deoarece nu s-ar ajunge la suma de 39600lei (12×3300) pe tot anul nu ar trebui sa platesc cas, inteleg ca as plati doar 10% impozit pe venit + 10% cass.
Este vreo alta cale mai avantajoasa? Si daca puteti sa oferiti orice sfat, as putea sa imi cumpar de ex. dispozitive electronice pe firma si sa nu mai platesc tva-ul?
Buna ziua, daca am un PFA cu norma de venit si sunt angajata cu contract de munca cu norma intreaga o sa fiu obligata sa platesc contributie la sanatate? Pana acum plateam doar impozit, nimic altceva.
Nu, in acest caz nu.
Buna ziua. In cazul in care un PFA cu venituri zero in 2023 isi suspenda activitatea in luna 02.2024, mai este obligat la plata CASS la plafonul de 6 salarii minime (1980 lei)? Multumesc.
Da, daca nu este salariat, mai este obligat la plata acestui CASS.