UPDATE iulie 2018 – legea societatilor comerciale cat si legea contabilitatii au suferit modificari, pentru mai multe amanunte, vizionati vide-ul de mai jos:
S-o zicem pe aia dreapta: mai exista si alte legi in afara de Codul Fiscal! De fapt, cei de la CECCAR, la cursuri, ne-au sfatuit sa punem in brate oricarui nou client (si celor vechi) Legea nr. 31/1990 (a societatilor) si sa ne asiguram ca o citesc din scoarta in scoarta. In fond, aia e cartea de capatai a oricarui asociat sau administrator intr-o firma.
In mod normal nu dau citate din lege, prefer sa le “explic”, dar aici e clar ca Buna ziua! Legea nr. 31/1990 zice asa:
CE E DIVIDENDUL
Art. 67. – (1) Cota-parte din profit ce se plăteşte fiecărui asociat constituie dividend.
(2) Dividendele se distribuie asociaţilor proporţional cu cota de participare la capitalul social vărsat, dacă prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se plătesc în termenul stabilit de adunarea generală a asociaţilor sau, după caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 6 luni de la data aprobării situaţiei financiare anuale aferente exerciţiului financiar încheiat. În caz contrar, societatea datorează, după acest termen, dobândă penalizatoare calculată conform art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar, aprobată prin Legea nr. 43/2012, dacă prin actul constitutiv sau prin hotărârea adunării generale a acţionarilor care a aprobat situaţia financiară aferentă exerciţiului financiar încheiat nu s-a stabilit o dobândă mai mare.
(3) Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
DE RETINUT/PE ROMANESTE: asociatii pot lua bani din firma doar ca dividende, proportional cu cota parte pe care o detin din capitalul social, doar dupa ce AGA (adunarea generala a asociatilor) aproba valoarea dividendelor si data la care acestea se vor ridica. Dividendele se vor distribui doar din profituri determinate – adica doar dupa ce societatea determina clar care e profitul la finalul anului; orice profit intermediar, este exact asta, intermediar si incert.
A CUI E RASPUNDEREA DACA FACI ALTFEL SI CE PATESTI
Art. 73. – (1) Administratorii sunt solidar răspunzători faţă de societate pentru:
[…]
b) existenţa reală a dividendelor plătite;
NOTA: (aici nu se refera la existenta banilor fizici in firma, ci la existenta unui profit cert (adica cel de la incheierea exercitiului financiar) si real (adica nu fictiv, rezultat din operatii nereale)
Art. 2721. – Se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul general, directorul, membrul consiliului de supraveghere sau al directoratului ori reprezentantul legal al societăţii care:
b) încasează sau plăteşte dividende, sub orice formă, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, în lipsa situaţiei financiare anuale sau contrar celor rezultate din aceasta.
DE RETINUT/PE ROMANESTE: administratorul, asociatii dar si orice persoana desemnata sa fie reprezentantul legal al societatii sunt in culpa si raspund in solidar, pentru ridicarea “in avans” a dividendelor.
In caz ca nu era clar: in lipsa situatiei financiare ANUALE (am mai auzit variante si cu bilantul de la iunie) nu se pot distribui dividende.
Mai negru pe alb decat atat nu stiu ce-ar trebui sa scrie in lege, ca sa nu mai apara pe net tot felul de interpretari sau retete fabuloase de genul “1000 de feluri sa scoti bani legal din firma”.
INTERESANT SI DE URMARIT
Se discuta in prezent si este in proiect modificarea acestei prevederi si anume sa se poata ridica dividende trimestrial. Si eu, ca si toti cei care traiesc din profitul firmei, suntem in aceeasi galeata. M-ar bucura sa treaca aceasta prevedere, desi legal, contabil, inteleg si aprob rationamentul cu sfarsitul anului. Dar ca si om care traieste din dividende stau cu ochii pe monitorul oficial, poate-poate apare ceva.
Pana atunci insa, atentie la anii aia de inchisoare, prevederea exista, si nu stiti cum se nimereste sa fiti chiar voi cei sacrificati pe altarul datului de exemplu. Probabil nici primul doctor inchis pentru ca a acceptat “o mica atentie” nu si-a revenit inca din soc.