Am primit intrebarea din titlu de foarte multe ori, si cred ca este util sa lamurim lucrurile.
O firma romaneasca poate emite cate un alt client roman, fie el persoana fizica sau juridica o factura fiscala DOAR in LEI. Asta o zice BNR-ul prin Regulamentul nr. 4/2005 republicat.
Exista totusi cateva exceptii prevazute in Anexa 2 a regulamentului de mai sus din care le amintim pe cele mai importante si uzuale (pentru o descriere a lor completa, consultati regulamentul BNR):
- Operatiuni cu persoane fizice si juridice nerezidente in Romania; de exemplu, orice contract de prestari servicii si livrare marfa catre clienti externi
- Operatiile ce se intampla bordul aeronavelor, aeroporturilor, navelor sau trenurilor internationale
- Persoanele fizice intre ele, pentru operatiuni cu caracter ocazional – de exemplu cand se vand bunuri proprii, sa zicem un apartament sau o masina.
- Transportul international de marfuri si turismul international. – atentie doar turismul international.
- Persoanele juridice si fizice pentru orice operatiuni desfasurate in strainatate
In afara acestor domenii de activitate, un client persoana juridica romana daca doreste sa emita o factura catre un alt client persoana juridica sau fizica romana, o face in moneda RON iar orice echivalenta intr-o alta moneda, precum si cursul valutar, se va trece la descrierea produselor/serviciilor.
Factura va putea fi emise intr-o moneda straina, alta decat RON, doar daca facturile se emit catre un client strain sau doar daca va gasiti intr-unul din cazurile exceptionale de mai sus. Dar ca regula generala, tineti minte: pentru clienti romani (rezidenti romani) facturati in RON si faceti mentiuni despre valuta si cursul de schimb pe factura.
Succes la facturat! 🙂
4 Comments
Buna ! Dar, daca totusi facturez unui client roman diverse servicii in USD/GBP/EUR (pentru ca eu am de facut plati in USD/GBP/EUR si clientul are USD/GBP/EUR in contul curent) care este sanctiunea ? Cine ma poate amenda si unde este prevazut acest lucru ? Sau (alt caz): firma are USD in contul curent, repartizeaza dividende si le vireaza asociatilor in USD (la cursul BNR din ziua respectiva) .. cum poate fi sanctionata si in baza carei legi ?
P.S. .. societatea prefera platile (incasarile) in USD/GBP/EUR pentru a nu mai ingrasa burdihanul bancilor care la un simplu schimb valutar de 40-50 mii USD castiga vreo 800-900 lei ..
@ovidiu – mai Ovidiu, scrie in articol! Cat te-ai vaitat aici pe blog, citeai articolul, poate ramaneai si cu ceva util.
@luiza … l-am citit de doua ori, dar nu ai scris care sunt sanctiunile daca nu respecti regulamentul BNR si care este organismul care te poate sanctiona daca faci cum am scris mai sus .. pot primi amenda de la BNR, de la ANAF ? .. de la cine ? .. in ce cuantum este amenda ?!
Buna seara!
Eu sunt un viitor anteprenor care va organiza o serie de evenimente pe plan local si extern. Voi avea nevoie de cazari pe care le voi achizitiona de la o agentie de turism romaneasca. Agentia poate emite o factura in euro, legal. Eu insa, din contul euro al firmei romanesti, am voie sa o platesc… legal?
Multumesc!