Ce aflam din acest articol:
S-a clarificat si ce se intampla in cazul in care o firma nu are activitate, adica este practic lasata "pe zero"
S-a clarificat si situatia in care o firma fara activitate poate scapa de obligatia de a depune SAF-T in 2025.
Firme fara activitate
Daca sunteti o firma fara venituri, o firma tinuta, "pe zero", ei bine, din 01.01.2025 aveti o noua obligatie declarativa si anume SAF-T.
Aceasta obligatie declarativa cel mai probabil ca cauza urmatoarele probleme:
- chiar de la prima depunere la ANAF va semnaliza ANAF TOATE problemele pe care le aveti in contabilitate si care pana acum au putut fi "nedetectate" e catre ANAF de la distanta
- va va mari tariful la contabilitate, din ce am vazut in piata, mai toti contabilii vor mari tariful incepand de anul viitor din cauza SAF-T si E-TVA.
Asadar, amanarea rezolvarii intr-un fel sau altui a acestei probleme
Cum scapati de obligatia depunerii SAF-T pe 2025
Daca in continuare sunteti in situatia in care nu puteti lua o decizie definitiva cu privire la firma voastra, atunci puteti pentru moment sa suspendati activitatea la ONRC.
Pentru o forma suspendata nu exista obligatia depunerii declaratiilor fiscale din timpul anului, deci nici a declaratiei SAF-T. Singura obligatie declarativa cu care ramaneti este depunerea bilantului anual.
Activitatea unei firme se poate suspenda pentru o perioada maxima de 3 ani cumulat in toata durata de existenta a firmei. Astfel ca dupa 3 ani, va veti regasi iar in situatia sa luati o noua decizie.
Nu recomand aceasta varianta decat celor care chiar stiu ca se afla intr-o situatie provizorie si au un plan clar cu aceasta firma pe viitor.
Dar si mai bine...
Nu mai amanati luarea acestei decizii! O firma noua se poate deschide cu costuri minime, oricum mai putin decat platiti in acest moment contabilitatea (chiar si la cea mai ieftina firma de contabilitate).
Stiu ca procesul de lichidare parte ceva complicat si lung, ba chiar si foarte costisitor si tot amanati decizia. Dar in final va va costa mult mai mult si tot acolo ajungeti.
E momentul sa inchideti acest capitol.
Recomandarea mea in cazul in care detineti o firma "pe zero" cu care nu aveti nici un plan de viitor este sa incepeti procesul de dizolvare si lichidare imediat.