Primul video din seria completarii declaratiei unice pentru regularizarea anului 2019 si estimarea anului 2020 este unul general, care recapituleaza cateva dintre cele mai banale dar foarte uzuale greseli de completare a declaratiei unice.
Greselile sunt stranse din toate mailurile si comentariile primite de la voi pe canalul de youtube si aici pe blog.
Termenul declaratiei este anul acesta 25 mai 2020, motiv pentru care am inceput filmarile acestei serii mai tarziu decat de obicei.
Exista totusi cateva situatii in care aveati deja obligatia depunerii declaratiei, cum ar fi inceperea activitatii in cursul anului 2020 sau incetarea activitatii in 2020, caz in care termenul ar fi de 30 de zile de la eveniment.
5 Comments
Buna ziua,
Interesante tutorialele Dvs. Pacat ca ANAF este un azil de nebuni si nu sunt in stare sa creeze un formular care sa cuprinda si cateva dintre cele mai intalnite situatii (dovada intrebarile pe care le primiti in comentarii)
Dividende. Daca retinerea impozitului se face la sursa, totusi ele se iau in calcul la pragul peste care se plateste CASS. Le-am sugerat (dar nu au dat curs) sa insereze o rubrica separata la venituri numita “Dividende”. Impozitul automat trecut pe zero, dar suma adaugata la “I.3.2.Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată”. Asa de exemplu cineva completeaza venituri din transferul titlurilor de valoare dar la CASS trebuie sa adauge, la venituri din investitii, si dividendele. Nici nu stiu cum un inspector ANAF poate verifica rapid ce s-a intamplat acolo.
In plus, la CASS trebuie adaugat dividendul brut, care nu este comunicat actionarului si trebuie sa si-l calculeze singur…el vede doar dividendul net intrat in cont. Mi-am adus aminte doar acum scriind comentariul – foarte usor de depasit pragurile.
Dobanzi. Un dezastru. In primul rand aceeasi situatie – nu exista o rubrica speciala pentru declararea dobanzilor (impozit zero deoarece impozitarea este iarasi, la sursa) care sa fie adaugata automat la veniturile CASS (nu mai sunt la curent, mai intra, nu mai intra?). Iarasi, suma bruta – succes la calculat, mai ales daca aveti multiple depozite pe cateva luni la 2-3 banci, care vireaza direct suma neta. Intr-un an ANAF m-a considerat ca fiind trecut de prag, am luat toate extrasele de cont si tot nu am reusit sa vad de unde au scos ei cateva sute de lei in plus dobanzi. La sesizarea mea nu au catadicsit sa raspunda (am cerut extrasul pe care il primesc ei de la banci). Am dat la CASS mai mult decat dobanzile incasate. Bancile nu transmit o “fisa de portofoliu” la sfarsit de an cu aceste sume si clientului, ci doar ANAF-ului.
Doua subiecte pe care poate le puteti comenta intr-un nou video. O zi frumoasa!
“In plus, la CASS trebuie adaugat dividendul brut,” Se pare ca am gresit aici ca si in cazul dobanzilor. La CASS se ia in considerare venitul net pentru aceste categorii de venit.
Buna ziua, stiti cumva cum se completeaza D Unica in cazul unui Pfa in sistem real care are 2 caen-uri. Daca al 2-le Caen a fost obtinut in Feb 2020 trebuie depusa si o estimare pt noul cod Caen? Multumesc
Nu, estimarea pentru sistem REAL nu se face pe coduri CAEN ci pe intreaga activitate. Deci nu conteaza ca v-ati mai adaugat o activitate ci doar daca doriti sa schimbati estimarea initiala a veniturilor, sa mariti venitul estimat. Nu este obligatoriu sa faceti asta.
Ce solutii exista pentru recuperarea CAS, pe ultimii 3 ani plătit la venituri din cedarea folosință bunurilor? Mentionez ca sunt salariat si contabilul care mi -a completat declarațiile a spus că plata CAS este obligatorie la depășirea plafonului, pe lângă plata CASS.