Citesc pe net diverse aberatii pe tema asta cu impozitarea veniturilor din AdSense, aberatii din care citez:
Veniturile din AdSense sunt ” Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania“” (pentru ca definitia activitatii dependente ai citit-o azi dimineata in Libertatea)
sau
“Cat despre CAS si pensie, mi se pare un pic aiurea sa te oblige sa platesti, pana la urma eu in ultimii ani am fost la consultatie in spitale private unde am platit sume considerabile” (oamenii fac adesea confuzie intre trebuie si e normal sa)
sau
“Conform legii uniunii europene a dublei impozitari, ei nu au voie sa te impoziteze pe aceste venituri” – (WTF?! saracu’ stat roman, n-are voie…)
sau
“nu cred ca ar fi cineva chiar asa de idiot incat sa declare veniturile din google. Nu intereseaza pe nimeni ce faci tu in timpul liber.” (aham…)
sau
“Ca o paranteza la ce discutam, asa am intrebat si eu multi contabili, unii mai apropiati si nu intelegeau, tot ii dadeau cu TVA, si tot felul de procente insa la Google nu suntem noi cei care vindem un produs, ci doar inchiriem un spatiu publicitar” (era vorba de venituri mai mari de 100.000 euro sau ceva pe acolo – ce tampit contabilul ala, auzi tu TVA?!!!)
Si exemplele pot continua din rau in mai rau. Mai, n-am nimic cu oamenii care habar nu au. Nici eu nu le stiu pe toate desi sunt in domeniu, in fiecare zi invat ceva nou. Dar nu are cum sa nu te apuce toate spumele marii cand vezi ca oamenii care sunt interesati de subiect se duc la contabil, ala le explica ce si cum, iar oamenii concluzioneaza: prostul ala de contabil ii da inainte cu TVA-ul … prostul ala de contabil imi zice ca trebuie sa platesc santate si CAS… lasa ba ca eu sunt mai destept, stiu eu ce sunt alea venituri dependente, si concluzionez, cum altfel decat la o bere, ca nu datorez nimic statului roman. Ca asa vreau eu, ca doar nu-s fraier.
Este ok sa zici: nu vreau sa platesc statului roman nimic! Nu mi se pare normal sa ma supun legii asteia al carui singur scop este jecmaneala nesimtita. Dar nu zice frate: nu trebuie, legea nu ma obliga, astia care platesc sunt niste prosti.
Si eu platesc si ma simt ca ultima fraiera cand ma duc la ghiseu si stau la coada ca sa dau bani. Dar e o alegere. Daca nu vrei nu plati, daca nu vrei nu declara. Dar nu zice, superior, ca si cum esti toba de legislatie, ca nu trebuie.
Iar din categoria “am intalnit si oameni informati” avem urmatorul raspuns de la un cititor, pe intelesul tuturor:
“Pentru afiliatii din UE, google e inregistrata ca firma in Irlanda. (Tie iti trimite banii practic o firma din Irlanda). Romania si Irlanda au incheiat o conventie pentru evitarea dublei impozitari. Asta inseamna ca google nu plateste impozit in Irlanda pentru veniturile tale, si declara la fiscul irlandez ca tu esti cetatean roman, si trebuie sa iti platesti tu partea ta de impozit (parte care e specificata si in google tos, tu esti responsabil pentru platirea impozitelor catre stat.) Daca e interesat de tine, Fiscul roman poate cere informatii Fiscului Irlandez, fiscul irlandez avand informatii de la google ca tu ai primit bani de la ei. Deci teoretic, da, se poate verifica exact cati bani ai facut. Google are informatia respectiva si o transmite Fiscului Irlandez (pentru a evita ei sa plateasca impozit), care o transmite Fiscului Roman, care te poate trage la raspundere. Practic, fiscul merge pe cat declari tu, insa daca chiar vor, pot verifica exact daca declari corect sau nu.”
Si acum sa trecem la lucruri mai serioase decat copy-paste de pe net din datul cu parerea a unora si altora.
UNDE SCRIE CA ESTI OBLIGAT SA DECLARI
In afara de legea suprema – Codul Fiscal, chiar in instructiunile de completare ale declaratiei 201 ni se explica lucrul acesta foarte clar, daca stim sa citim romaneste si daca avem rabdarea sa interpretam corect:
Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române (asta inseamna daca stai pe teritoriul Romaniei mai mult de 183 de zile consecutiv), cu domiciliul în România şi persoanele fizice care îndeplinesc condiţia prevăzută la art.40 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal (este vorba de persoanele nerezidente dar care indeplinesc conditiile de rezidenta), cu modificările şi completările ulterioare, care realizează venituri din străinătate (nu in strainatate, DIN strainatate) , ca urmare a desfăşurării unor activităţi în străinătate (si aici urmeaza pomelnicul de venituri):
– venituri din profesii libere, venituri din activităţi comerciale,
– venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală,
– venituri din cedarea folosinţei bunurilor,
– venituri din activităţi agricole,
– venituri din salarii plătite pentru activitatea desfăşurată în străinătate de un angajator sau în numele unui angajator rezident în România sau de un sediu permanent în România,
– venituri sub formă de dividende,
– venituri sub formă de dobânzi,
– venituri din premii,
– venituri din jocuri de noroc,
– venituri din transferul proprietăţilor imobiliare,
– câştiguri din transferul titlurilor de valoare,
– venituri sub forma câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract şi alte operaţiuni similare, alte venituri din investiţii,
– venituri din pensii,
– precum şi alte venituri impozabile potrivit Titlului III din Codul fiscal.
Mai este cazul sa spun ca ORICE venit obtinut dintr-o activitate lucrativa se impoziteaza? Din comentariile de mai sus, deduc ca este nevoie de aceasta precizare. Sa repetam: nu exista veniti obtinute dintr-o activitate lucrativa pentru care statul sa te ierte de impozitare. Nu te iarta nici pentru aia 1o ron pe care i-ai incasat pentru un advertorial, nu te iarta nici pentru veniturile din AdSense, nici pentru veniturile obtinute din reclamele postate pe site-ul tau, nici pentru veniturile din ghostwriting obtinute pe Elance sau Odesk, nici pentru venturile obtinute pe site-uri gen microjoburi.ro. Daca eu te platesc ca tu sa iesi la o cafea cu mine, da, trebuie sa-ti declari venitul.
Sa revenim la tine: locuiesti in Romania? te plateste cineva din afara Romaniei pentru lucruri pe care tu le rezolvi din Romania, din varful patului sau de la cafenea pentru “oameni” din afara Romaniei? Ok, atunci banii aia trebuie impozitati. Nu conteaza ca sunt 10 lei sau 10.000 lei. Legea zice ca trebuie impozitati. Mai departe, tu decizi daca ii declari sau nu, dar nu veni sa zici ca nu-i declari pentru ca ar exista un plafon miraculos de venituri sub care legea nu se aplica. Stii tu asta sigur numai ca nu stii exact acum unde scrie… nu?
Una peste alta, ascultati fratilor, macar asa informativ, ce va spune un contabil, ca doar asta face toata ziua: analiza pe texte tampite, din care la prima vedere nu intelegi nimic, sau intelegi numai ce ai tu chef.
CE SI CUM SE DECLARA SI SE COMPLETEAZA
Pentru asta am alt articol. Aici.
SRL SAU PFA IN CAZUL VENITURILOR DIN ADSENSE?
Impozitele sunt mult mai mici in cazul in care le declaram ca venituri ale unui SRL, platind astfel doar 3% ca si impozit pe venit (in cazul unei microintreprinderi, adica un SRL cu cifra de afaceri mai mica de 65.000 eur) fata de 16%. Este adevarat ca la microintreprindere se mai adauga impozitul de 16% pe dividende, dar repartizarea profitului pe dividende nu este obligatorie.
In cazul in care serviciile de vanzare de publicitate online se presteaza catre UE (adica nu catre firme romanesti) aveti obligatia inregistrarii in ROI (registrul operatorilor intracomunitari) indiferent daca prestezi serviciile ca PFA sau SRL sau chiar persoana fizica (prin declaratia 201).
Ne-am lamurit ce si cum cu veniturile din AdSense? Mai multe informatii poti afla si din acest ghid.
50 Comments
De acord, dar dacă eu n-am semnat niciun contract cu acea firmă și am date false acolo, iar banii îi primesc prin paypal ca donație? Ce impozit să declar? Pe ce motiv? Am înțeles că au e-mail-ul, dar cu ce-i ajută dacă e unul de genul scumpika&dulchik ? Apare în cont o donație venită de pe contul de paypal al scumpicii, așa că?
Din câte cred eu, aceste venituri nu se pot impozita decât în momentul în care lucrezi cu profitshare și 2parale care cer semnarea unui contract, iar celelalte firme ca adcash, adfocus, adstrakt ș.a. generează venituri pentru cei ce se afiliază, dar nu li se impozitează veniturile și nu prea au cum verifica dacă ai înregistrat venituri la ei!
În cazul adsense nu știu cum e că nu m-am afiliat. Am doar adcash.
@Fara impozit: una este ca “nu se prea poate verifica” si alta este daca trebuie impozitate.
Ca sa “keep it simple” – realizezi venit, trebuie impozitat. Scutirile sunt fooooarte putine. Sa pornim de la ideea asta.
Sunt major. Sunt INCA elev (la liceu). Am cont Google Adsense. Si imi fac niste bani de buzunar din reclama. Vreau sa platesc impozit si taxe, ca sa nu am probleme…
Intrebarile mele sunt:
1. Este problema ca am un site fara sa am o diploma de “programator/informatician”? (in conditiile in care ma pricep sa fac un site, nu sunt habarnist… atata ca nu am niciun atestat… sau ceva diploma de genul)
2. Trebuie sa completez declaratia 201 si sa o duc la ANAF?
3. Cand si cat de frecvent trebuie sa completez/depun acea declaratie?
4. Venitul e in euro, iar declaratia 201 cere venitul in lei… care rata de schimb valutar o folosesc sau cum se face?
5. E in regula ca am Google Adsense pe persoana fizica? Sau e obligatoriu sa fie SRL sau PFA?
6. Care este procentul care trebuie sa il platesc pentru impozit, CAS, CASS, etc.? SAU MAI SIMPLU: cu cate procente raman dupa plata taxelor?
Astept raspunsuri.
Cu respect, un afiliat Adsense 🙂
@ afiliatadsense Buna, daca citesti articolul “modalitatea de declarare…” de pe acest blog, gasesti raspuns la toate aceste intrebari. 🙂
Platesti doar impozit. Nu Cas, nu Cass etc. Te duci tu la Fisc si inregistrezi SRL, microintreprindere ca sa platesti doar 3 la suta, nu 16 la suta
salut.Cum faci bani din google adsense? As aprecia daca mi-ai putea raspunde la mesaj in privat. Multumesc
Nu stiu sa iti raspund, acesta este un blog despre contabilitate, intrebarea nu este specialitatea mea.
Bun. Sa zicem ca am un SRL (desi i-as spune lui @Vasile ca intr-adevar, impozitul e de 3% dar cheltuielile totale la un srl sunt mult mai mari, avand in vedere ca esti obligat sa pui un contabil si daca nu ma insel, esti obligat sa ai minim un angajat = salariu contabil plus salariu+taxe pt angajat + impozitul pe venit rezulta cheltuieli mari). Deci, ziceam ca am un srl, dar deja am un cont AdSense pe numele meu, Doru Icsulescu. Mai departe cum fac sa declar venitul din reclamele adsense pe srl fara sa schimb contul adsense pe numele firmei? Persoana fizica Doru Icsulescu poate inchiria site-ul de internet firmei? sau cum se face?
Luna trecuta am reuait sa scot din youtube suma de 5.000 euro, n.am declarat venitul , deci nu s.a impozitat.. pot pati ceva , in acest moment daca se descopera ? Luna aceasta am de scos 7.000.. eu am contul pe persoana fizica, banii ii primesc pe cardul de la banca transilvania…
Va rog eu inainte sa puneti intrebari de genul: “mi se poate intampla ceva?” sau “da’ bine ma, da ce patesc daca nu declar” cititi macar 3 articole de pe acest blog referitoare la subiectul care va intereseaza.
Am scris pe larg despre evaziune fiscala, despre ce se poate intampla si tot asa.
Multumesc.
Buna.Aveti canal pe youtube sau…!? as aprecia un raspuns in privat. Multumesc
Daca te uiti cu atentie in bara din dreapta a blogului, o sa vezi acolo canalul meu de youtube.
Foarte util articolul! Astept si eu raspunsul intrebarii propuse de “Doru”. Din cate stiu eu trebuie schimbat contul pe firma (sters cel prezent si deschis altul pe firma sau deschis altul pe firma cu alt nume).
Eu am fost personal la finante sa intreb pe cei de acolo ce si cum insa surpriza, am primit mai multe raspunsuri .. diferite :)) Dupa ce s-au certat au ajuns la ideea:
– persoana fizica plateste 31.5% (CAS+CASS+Impozit) cu declaratia 201 iar daca ai un contract de munca platesti doar 21.5%
– firma (3+16% + 24% TVA) datorita obligatiei inregistrarii ROI
apropo .. cica e impozit forfetar la PF.
aa si sa mai mentionez un raspuns oficial oferit de google:
Adresa mea pentru plată nu este în Irlanda
În acest caz, plăţile dvs. sunt efectuate de Google Ireland, o companie înfiinţată conform legislaţiei din Irlanda. În conformitate cu prevederile acordului dvs. cu Google, serviciile furnizate sunt supuse mecanismului de taxare inversă şi, prin urmare, plata TVA revine destinatarului facturii, Google Ireland, conform articolului 196 din Directiva Consiliului 2006/112/CE.
Dacă aveţi întrebări suplimentare, adresaţi-vă consilierilor fiscali locali.
https://support.google.com/adsense/answer/1322031?hl=ro&ref_topic=1727182
Si atunci, pt un SRL platitor de TVA, trebuie trecut pe factura TVA sau nu trebuie in conditiile in care firma nu e inscrisa in ROI?
Buna Luiza. Vreau sa te intreb si eu o chestie. Am un PFA pe contabilitate :D, si am doua site-uri: unul pe conta si altul pe ingrijirea albinelor. Vreau sa stiu daca pot sa imi recunosc veniturile obtinute din adsense cu siteul pentru albine tot pe PFA? Multumesc 😛
Nu poti din mai multe motive. PFA-ul cu obiect de activitate contabilitate care este o profesie liberala nu l-ai inregistrat la registrul comertului ci doar la ANAF (asa prevazand legea). Pentru o activitate comerciala – cum sunt veniturile din adsense trebuie sa iti autorizezi aceast obiect de activitate la registrul comertului. Asta ar fi un motiv.
Al doilea motiv ar fi ca cei ce au profesii liberale trebuie sa aiba obiect unic pe acel PFA/SRL etc. Daca doresti sa desfasori alta activitate iti va trebui alt SRL/PFA etc.
Multumesc de raspuns. PFA-ul l-am inregistrat la registrul comertului, apoi la ANAF. Oricum ma gandeam ca nu pot sa pun veniturile din adsens tot pe pfa-ul ala, aveam nevoie si de o certificare. Mersi 🙂
Inseamna ca nu ai mers pe profesie liberala si ai ales alt cod caen decat cel cu contabilitatea si consultanta fiscala?
Am ales cod 6920, dar nu prin ceccar. PFA-ul este pentru societati pana in 35000 euro.
Doamna Luiza va rog sa aprofundati putin problema si sa nu va pripiti in a scrie un articol. Dumneavoastra stiti definitia activitatii “dependente”? Bun am sa postez aici ce articole de lege am gasit eu:
Veniturile independente se considera drept venituri dependente in situatia indeplinirii a cel putin un criteriu mentionat la pct. 2.1. al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal . Din acest punct de vedere, nu trebuie neglijate dispozitiile pct. 2.1. al art. 7 alin. (1) din Codul fiscal care fac referire la urmatoarele criterii care permit reconsiderarea venitului drept venit din salarii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
~Tin sa precizez ca fiecare utilizator de Google Adsense are semnat un contract prin care se obliga in a respecta terminii si conditiile impuse de Google. Eu trebuie sa respect conditiile de munca impuse de Google daca nu ma exclude din program. Ca si exemplu nu pot plasa anunturile Google Adsense pe site-uri cu continut pornografic….~
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
~Noi folosim echipamentul de la Google si anume platforma ADSENSE fara de care nu putem realiza unitatile de anunturi.~
c) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.
Din punctul meu de vedere cred ca Utilizatorii de Google Adsense au o activitate dependenta si se pot incadra in legea urmatoare:
“Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania”
Daca gresesc cu ceva va rugam sa ne lamuriti pentru ca avem nevoie de parerea unui specialist. Va multumim!
@marian – aprofundeaza tu intelesul cuvantului “angajator” din sintagma “Veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile in Romania” si revin-o cu o parere!
Buna Luiza: am si eu o intrebare:
Zici in articol ca “Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice rezidente române (asta inseamna daca stai pe teritoriul Romaniei mai mult de 183 de zile consecutiv)…”.
Care e situatia unei persoane cu buletin de Romania, dar care locuieste majoritatea timpului in strainatate? In opinia ta, trebuie sa depuna declaratia?
Multumesc.
Daca locuiesti in strainatate inseamna ca ai rezidenta acolo si inseamna ca platesti taxe acolo – esti rezident fiscal acolo. Trebuie anuntata la politia romana schimbarea de domiciliu – este un formular.
Buna ziua.
Scuze daca mi-a scapat in articol sau in comentariile anterioare, in cazul unui SRL care administreaza un site web si care obtine venituri din Adsense, este obligator ca acel SRL sa se declare platitor de TVA pentru a se poate inscrie in ROI?
Multumesc!
Buna,
Imi puteti spune va rog, ce cod Caen trebuie sa aibe un SRL care incaseaza bani prin adsense?
Pentru banii incasati de la google, trebuie data factura catre google?
Referitor la penultimul paragraf “Impozitele sunt mult mai mici in cazul in care le declaram ca venituri ale unui SRL, platind astfel doar 3% ca si impozit pe venit”. Daca imi inscriu microintreprinderea in ROI, nu devin platitor de TVA si nu se mai adauga inca 24%? Deci 3%(imp.venit)+25%(tva)+16%(dividente) e cea mai “convenabila” solutie sau ceva imi scapa? Observ ca sunt mai multi colegi care intreba.
Legat de PFA, am auzit ca domnul Ponta doreste ca asigurarile sociale si pensia sa fie platite si de posesorii de PFA care au salariu in alta parte (Noul Cod Fiscal). Daca mai adaug si TVA-ul la PFA ajungem pe la 70% taxe.
“Este ok sa zici: nu vreau sa platesc statului roman nimic! Nu mi se pare normal sa ma supun legii asteia al carui singur scop este jecmaneala nesimtita.” Foarte adevarat! Ma bucur mult ca nu esti ipocrita si te respect ca-ti platesti impozitul pe profit intr-o tara care sta sa cada. Treaba sta in felul urmator, eu nu platesc! Punct! Oricum pe absolut, dar absolut tot ce cumperi ai TVA 24%, iar benzina cumpar de 1500 lei lunar, tigari cumpar de 800 de lei lunar, deci doar de aici se duc aproximativ 1350 de lei lunat la stat! + alte cheltuieli suma ajunge la 2000 de lei lunar, cel putin 2000 de lei dau la stat lunar. De exemplu ieri mi-am cumparat un laptop care costa 1300 de lei TVA inclus, deci 312 lei s-au dus la stat.
Nu ma intelegeti gresit, a-si platii cu cel mai mare drag, chiar retroactiv pe ultimii doi ani. Dar sa am infrastructura, spitale, salarii ca in UE. Bunica mea sa nu aiba 300 de lei pensie ci 800 de euro ca in Grecia sau Italia. E secolul 21 trebuie sa ma deplasez, in ultima saptamana am luat doua amenzi de circulatie una ptr. 72 de km alta ptr 75, deoarece politisti boschetari stau la panda sa-si faca planul de amenzi intr-o tara fara infrastructura. Adica tu imi furi toti banii, nu faci drumuri si pe urma tot tu (stat) stai cu radarul la panda sa ma arzi daca am depasit cu 20 de km viteze legala admisa. Dar trebuie sa ajung unde am treaba! Nu ma pot deplasa ca la 1950, suntem in 2015. Iar oamenii mor nu din cauza vitezei cum se spune la TV, ci 80% din cauza lipsei infrastructurii. Ai o banda pe sens 3 tiruri in fata, mergi cu 50 de doua ore, te apuca toti nervii si depasesti aiurea sau fara sa vezi, asa se intampla accidentele in Romania, pentru ca oamenii au treaba se grabesc nu s epot deplasa ca la 1950 ca nu mai suntem in 1950. Si asta e doar un exemplu de cum isi bate statul joc de tine, exemplele pot continua.
Lungu, sunt perfect de acord cu tine. Nici eu nu as plati daca n-as fi patita si daca n-as aveam meseria asta in care vad multe.
Eu am SRL, pe microintreprindere, nu sunt obligat să am vreun angajat, și evident plătesc 3%, cum am văzut că spunea cineva mai sus, și contabilă, impozite etc.. însă pe activitățile care le fac individual pentru clienți de afară, nu mă obligă nici Pontă să plătesc ceva pentru ele, pentru că, nu emit factură.. deci nu le trec prin firmă.
Pai e clar ca buna ziua, nu stiu de ce noi astia mai fraieri ne obosim sa trecem prin firma operatiile… daca nici Ponta nu ne obliga …
Bună,
Intenționez să ofer un apartament în regim hotelier prin airbnb.com. Pentru cei care nu știu, această platformă online din SUA îți permite să te cazezi la cineva acasă. Plata se face cu cardul către airbnb, care transferă banii la gazdă. Astfel eu aș primi bani de la airbnb.
Nu îmi este foarte clar cum ar trebui să procedez legal. Ceea ce voi face, nu este tocmai o chirie, deoarece clienții stau doar câteva zile și nu închei un contract cu ei. Ce taxe trebuie să plătesc? Contează dacă voi plăti o menajeră sau este obligația ei să declare veniturile de la mine?
Mulțumesc anticipat!
Buna,
S-a mai schimbat ceva? Care sunt taxele pentru veniturile din adsense in cazul unei persoane fizice (nu PFA!) angajate sau neamgajate?
Mersi.
Buna ziua,
Nu sunt angajat si am venituri exclusiv din AdSense (si alte networkuri similare). Am un PFA pe care ma bate gandul sa il inchid, pentru a scapa de contributia marita pe care va trebui sa o platesc din 2016 la pensii.
Completand declaratia 201, avand in vedere ca aceste venituri vor fi in continuare singurele mele venituri, va trebui sa platesc doar impozit 16% si asigurare sanatate 5.5%? Sau si in acest caz va trebui sa platesc si cei 10.5% pentru pensii – deci nu scap de aceasta contributie?
@Calin – nu, completand declaratia 201 nu vei fi in regula pe viitor din urmatoarele motive:
– ca sa desfasori o activitate din care obtii venituri trebuie sa fii autorizat (exista exceptii dar tu nu te incadrezi acolo)
– in functie de activitatea desfasurata, se stabileste si impozitarea ori impozitarea pe care vrei tu sa mergi este, asa cum ai zis si tu, mult sub impozitarea corecta a tipului tau de activitate.
Buna ziua,
Imi cer scuze dar desi am citit articolul si toate comentariile nu m-am lamurit cum stau lucrurile.Sunt angajat la o firma privata cu jumatate de norma si am salarul minim pe economie.Firma respectiva plateste toate contributiile la stat.Pe langa aceasta obtin lunar venituri din adsense.Este suficient sa platesc cei 16% impozit pe profit cu declaratia 201 sau pe langa aceasta mai trebuie sa platesc si CAS si pensie.Va multumesc anticipat.
Așadar, ca persoană fizică fără PFA, pe declarația 201 doar pentru Google AdSense (banii nu vin lunar, ci de 2-3 ori pe an), se bifează “venituri comerciale”, sau “alte venituri”?
Bună Luiza,
Am aflat şi eu că ar trebui să plătesc impozit şi aş cam vrea să intru în legalitate. Te rog dacă poţi să-mi răspunzi la trei întrebări:
1. Dacă obţin venituri din străinătate pe bază de contract independent pentru traduceri (pentru care mă semnez), le pot declara ca venituri obţinute din drepturi de autor ?
2. Dacă am deja 3 ani de când am venituri, cum fac să le declar pe cele mai vechi de un an şi care sunt consecinţele faptului că nu le-am declarat până acum (din neştiinţă, deh), având în vedere că sunt dispus să le plătesc acum.
3. Ce risc pentru veniturile mai vechi de trei ani, pe care nici nu le mai ştiu că nu le mai pot identifica – mi-am pierdut e-mailurile (dar pe care sunt convins că ANAF-ul le va dibui cumva) ?
Precizez din nou că aş vrea să intru în legalitate, dar legea s-a schimbat de n-şpe ori şi sunt într-o ceaţă totală. Sunt doar persoană fizică cu contract independent scris în engleză.
Mulţumesc mult.
Buna ziua, citesc aici ca ar trebui sa am autorizatie pt cam orice? Am un pfa confectionare bijuterii din metale nepretioase, gablontzuri. Dar sunt si fotograf. In Romania nu am facut bani cu fotografia niciodata, dar incet incet am inceput sa vand fotografie de stock pe siteuri din SUA. Pe ei nu ii intereseaza daca sunt firma sau nu, sau tva sau fara tva, ei trimit banii prin paypal.
Am tot citit si am auzit de declaratia asta 201, as declara banii dar nu am trecuta fotografia la pfa. Si daca as trece-o nu cred ca m-as putea inregistra la ei altfel decat deja sunt, persoana fotograf fara firma. Se pot completa 2 declaratii diferite – cea pt pfa o declaratie, cea pt fotografie o declaratie cel putin pt anul 2015 sa fiu in regula? Iar in viitor ce as putea face? Sa atasez la pfa si fotografia ca obiect de activitate, sa imi schimb contul de paypal, contul bancar, adica cam tot. Asa ar fi mai bine?
Veniturile din fotografie din anii trecuti as fi vrut sa le declar dar nu am stiut cum…
Am mai scris o data pe acest blog si mi-ati pus atunci ca s-ar putea 2 declaratii diferite, dar parca nu stiam ca trebuie sa fac firma/pfa si pt fotografie separat. Treaba asta ar dura cateva luni pana sa o pot rezolva si ma incurca mult – am nevoie de curs autorizat de fotografie, schimbat de acte ar dura vreo cateva luni…
Multumeasc mult,
Cecilia
Frumos articol.
Am ca hobby un site, din care fac 500EUR/an (deci cam 40EUR/luna). Sunt angajat, trebuie sa-mi iau concediu sa merg la ANAF sa ma chinui sa inteleg.
Ce amenda risc daca nu declar?
Ma gandesc ca ar fi si un minim pentru care sa nu declari (daca faci 100de RON / an) mai mult costa statul sa-ti calculeze cat ai de platit decat sa-ti ia impozitul de 16lei…
O alta intrebare. Daca am pierdut unele chitante de la WU, ce fac? sa zicem ca vreau sa declar, dar nu mai am chitanta aia… sumele primite le stiu (cele in EUR) dar nu mai am dovada de la WU…
Salut. Am si eu o intrebare referitoare la formularul 201. In ceea ce priveste veniturile din Google Adsense si din alta parte (Spania) ce anume completez in formular la tara in care s-a realizat venitul? Mersi
teoretic, ar trebui sa completezi cate o foaie a declaratiei pentru fiecare tara din care obtii venituri.
Buna seara.Postez aici pt ca nu am gasit sectiunea dedicata intrebarii mele. As dori sa postez pe un site cateva documente sau linkuri catre doc,dar sunt pe site uri ale statului (doc de pe site sunt gratuite,nu multa lume stie ce fac,nu au habar de existenta lor,dar daca sunt completate si trimise,vor aduce bani,fiind drepturile celor care lucreaza in Italia de exemplu).As dori sa cer o suma modica pt aceasta. Ar fi o posibilitate legala sa fac acest lucru?sa spun doar numele documentului si cum trebuiesc completate eventual? fara incarcari de documente,fara linkuri etc. va multumesc si apreciez daca imi raspundeti.
N-am inteles cateva chestii, te rog sa clarifici:
1. E la alegerea fiacaruia daca face PFA sau foloseste declaratia 201? Adica se poate ori una ori alta?
2. Pe un forum de contabilitate am gasit pe cineva care spune ca daca eu am fost in Romania (da) cand am realizat veniturile care au venit din strainatate, trebuie de fapt formularul 200 – detalii aici: https://www.conta.ro/forum/topic/54491-deductibilitate-cheltuieli-pf/
3. Daca aleg optiunea sa devin PFA, trebuie sa trimit facturi catre Google? Google nu cere asa ceva dar pune la dispozitia noastra o adresa de email unde putem trimite. E obligatoriu sa le emit facturi si sa le trimit?
4. Daca merg pe optiunea formularului 201, le mai trimit facturi?
5. Cu 201 se pot deduce cheltuielile pe care le-am avut eu operational (de la firme de hosting, plati pe domenii, etc.)?
6. Ce acte aditionale se ataseaza la formularul 201? Se poate atasa doar extras de cont bancar al meu de unde reies veniturile de la Google si cheltuielile mele? Mai trebuie cu 201 sa le emit facturi catre Google? Pentru cheltuielile mele sa le dovedesc este suficient extrasul de cont unde apar cheltuieli, sau e nevoie de facturi (de la firme de hosting, plati pe domenii, etc.)?
Vezi ca urmatoarele declaratii au fost inlocuite de ” Declaratia unica ” :
– D200 – veniturile realizate din Romania;
– D201 – veniturile realizate din strainatate;
– D220 – venitul estimat/norma de venit;
– D221 – norme de venit- agricultura;
– D600 – venitul baza pentru CAS;
– D604 – stabilire CASS persoane fara venit;
Declaratia unica trebuie depusa pana la 16.07.2018 pentru veniturile realizate in 2017 si pentru cele estimate in 2018.
As avea un comentariu si o intrebare.
Comentariu: Tratatul de evitare a dublei impuneri se aplica doar daca platitorul de venit primeste de la beneficiar un certificat de rezidenta fiscala. Cum nimeni nu cred ca a dat un astfel de certificat la Google, parerea mea este ca si Google ar trebui sa retina impozit in IR, nu sa zica ca venitul se impoziteaza DOAR in RO (asta daca IR aplica impozit cu retinere la sursa, desigur).
Intrebare: Daca rolurile ar fi inversate si o firma gen Youtube are sediul in RO si plateste diverse persoane fizice si juridice rezidente in alte tari pentru contentul urcat de acestia pe platforma, cum ar trebui incadrate aceste plati? Servicii, redevente? Si ar trebui sa retina impozit fiecaruia din miile de utilizatori? Presupunem ca nimeni nu o sa ii dea certificat de rezidenta, ca asa ceva nu este viabil operational.
Multumesc mult si felicitari pentru blog.
Daca nu am PFA II sau alta forma de firma, pot incasa veniturile din Adsense si sa merg pe declaratia unica? Va rog sa ma lamuriti pentru ca nu mai inteleg nimic. Multumesc!
Buna am o intrebare daca de exemplu eu fac 5000 de euro cu youtube dar nu ii scot din adsense pentru ca vreau sa ii scot cand fac de exemplu 20 000 de euro trebuie sa ii declar pe aia 5000 care sunt in adsense sau declar doar cand primesc banii multumesc
“Inspectorii antifraudã fiscalã verificã veniturile obținute din activitatea online
ANAF se adapteazã evoluției tehnologiei și verificã veniturile obținute din activitãți specifice mediului online, precum monetizarea publicãrii de conținut multimedia pe website-uri, rețele de socializare și platforme audio-video (Facebook, YouTube s.a.), sau din vânzarea de programe/aplicații software pe platforme dedicate, precum Google Play Store.
Astfel, de la începutul anului 2021, inspectorii Direcției Generale Antifraudã Fiscalã din cadrul ANAF au inițiat controale pentru verificarea veniturilor persoanelor care desfãșoarã astfel de activitãți. Pânã în prezent, s-a constatat cã 35 persoane au obținut venituri de cca 26,33 milioane lei, pe care au omis sã le declare, parțial sau integral. Pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise deja decizii de impunere.
Una dintre cele mai mari sume nedeclarate, identificatã pânã în prezent, este de 2,11 milioane lei. Aceasta a fost obținutã în perioada 2016-2017 de cãtre o persoanã nãscutã în anul 1993, care a monetizat prin Google AdSense traficul generat de conținutul publicat pe un site web. Pe numele acestei persoane a fost emisã Decizie de impunere pentru suma de 483.587 lei.
Trebuie menționat cã, în aceeași mãsurã, existã și persoane care și-au declarat veniturile obținute din aceste activitãți. De exemplu, o persoanã nãscutã în 1985 a obținut în perioada 2020-2021 venituri totale de cca 1,70 mil lei și a depus Declarația Unicã, în care a declarat venitul net impozabil obținut în 2020, și a achitat impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.
Inspectorii antifraudã fiscalã vor continua sã verifice veniturile obținute din activitãți specifice mediului online pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformãrii voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili. ANAF recomandã tuturor celor care desfãșoarã, sau intenționeazã sã înceapã, o astfel de activitate, sã se asigure cã declarã și achitã toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.”
https://www.antifrauda.ro/Inspectorii-antifraud%C3%A3-fiscal%C3%A3-verific%C3%A3-veniturile-ob%C8%9Binute-din-activitatea-online-a-306.html