Incep ca de obicei, cu concluzia, ca poate va grabiti: nu banii ramasi in casa sau in banca se impoziteaza, ci sursa acestora. Detalii si alte consideratiuni pe tema, in articol.
Sa va spun cum s-au petrecut lucrurile. Se facea ca lucram la un bilant de lichidare si “lichidam” de zor conturile prin balanta. In balanta de dinainte de lichidare, am ajuns sa am sold la: 117 profit nerepartizat, 121 profitul perioadei, 1012 capital social si 5311 casa.
Nu stiu ce nebuloasa era in capul meu in ziua aia de-am stat sa ma gandesc ce si cum impozitez: profitul si banii din casa, doar banii din casa, nimic? Capitalul social stiam sigur ca iese din ecuatia impozitarii. Am cautat si pe net, si am gasit clasicele formule copiate din lege, dar nimic scris pe romaneste. Am concluzionat ca am o zi proasta si mai bine decat sa fac vreo prostie, aman decizia impozitarii pe a doua zi.
Drumul spre casa e de obicei presarat cu discutii juridice si contabile. Stiu, prost obicei! Sunt de acord ca o data iesiti pe “poarta fabricii”, ar trebui sa ne preocupe viata reala, nu spete, hartii si lichidari. Noroc ca-i drumul scurt!
Domnul avocat nu le are neaparat cu functionalitatea conturilor, dar le are cu logica. Si a pus si el o intrebare de bun simt: banii astia din casa, de unde vin ei? Si-atunci m-a lovit: evident! nu impozitam banii, impozitam sursa lor; daca sursa e impozabila, atunci banii sunt impozabili. Logic, nu?
Pana la urma cum fac?
Ca balanta sa vi se inchida la final pe zero, banii din banca si/sau din casa trebuie sa aiba un corespondent pe credit (in cazul meu aveam rezerve+capital social+rezultat 121 = contul de la banca). Contul ala de pe credit va spune daca suma din casa/banca e impozabila sau nu. De fapt, repet, nu suma din casa e impozabila, ci suma de pe credit.
Asadar:
117 profit nerepartizat? – impozitati
1061, 1068 alte rezerve – impozitati
121 – profit din anul curent – impozitati
Nota: atentie la rezerve, nu se impoziteaza la lichidare: rezervele constituite din profitul net, sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit, repartizate ca surse proprii de finantare pe parcursul perioadei de functionare, rezervele constituite din diferente de curs favorabile capitalului social in devize sau din evaluarea disponibilului in devize.
Alte exemple nu imi mai vin in minte acum, dar daca voi aveti si alte spete, va rog lasati-le in comentarii.
Probabil de aceea nimeni nu scrie negru pe alb ca da, banii din casa/banca “se impoziteaza” – pentru ca nu e chiar corect sa faci aceasta afirmatie. Dar daca o luam pe romaneste: banii din casa/banca se impoziteaza pentru ca pe credit trebuie sa aiba un corespondent, iar acel corespondent, in majoritatea cazurilor, se impoziteaza.
Succes la lichidari si daca aveti nevoie de ajutor, nu uitati ca si noi oferim acest serviciu. Mai multe detalii despre tarife si actele necesare aflati accesand link-ul de mai jos 🙂