Cu ce ne delectam in articol:
- Situatia de la care s-a pornit
- Cum s-a aplicat legea
- Cum s-a derulat procedura
- Cum a justificat persoana fizica sumele depuse cash la bancomat
- Ce a zis ANAF referitor la explicatiile persoanei fizice
- Metode indirecte pe care ANAF le aplica pentru a determina sumele nedeclarate
- Concluziile mele
- Hai in comunitatea Freelance Accounting Network
Exista aceasta idee preconceputa: daca incasezi cash ANAF, nu are cum sa te prinda.
Acest articol este despre exact un control ANAF, caz real, in care prin metode indirecte a fost determinat acest cash nedeclarat si impozitat cu noul impozit de 70% pe veniturile din surse neidentificate.
In articol aveti informatia condensata, va recomand sa urmariti si video-ul cu informatia mai pe larg.
Situatia de la care s-a pornit
O persoana fizica a fost supusa unei verificari de catre ANAF in urma caruia s-au constatat sume de bani incasate cash si nedeclarate. Particularitatea este ca sumele nu doar ca au fost nedeclarate, ci atat ANAF, dar mai ales contribuabilul, nu a putut justifica provenienta sumelor (el a incercat dar ANAF a respins motivatia sa), motiv pentru care acestea au fost impozitate cu 70% impozit pentru veniturile din surse neidentificate.
Cum s-a aplicat legea
Doua aspecte sunt de remarcat in ceea ce priveste procedura aplicata.
1. Verificarea s-a facut pe ani anteriori intrarii in vigoare a legislatiei cu impozitul de 70%.
Legislatia a intrat in vigoare din 1 iulie 2024, iar verficarea in cauza a fost facuta pentru ani anteriori. Nu o sa intru in amanunte referitoare la ani sau sume, ca sa pastram toate datele confidentiale.
Ce pot spune este ca anii pentru care s-a facut verificarea nu sunt ani pentru care s-a prescris termenul, deci suntem in termenul de 5 ani de prescriptie pentru care ANAF poate face verificari.
Stiu ca a fost si este in continuare o discutie pe aceasta tema, daca procentul de 70% se poate aplica si pentru venituri realizate inainte de intrarea in vigoare a legii. Ei bine, in acest caz cel putin, s-a aplicat pentru venituri realizate inainte.
2. Verificarea in cauza a inceput inainte de intrarea in vigoare a legii cu procentul de 70%.
La data inceperii verificarii legea era publicata in Monitorul Oficial dar nu era inca aplicabila. Astfel, daca controlul se termina mai devreme, acest procent de 70% nu putea fi aplicat.
Cum s-a derulat procedura
Persoana fizica a primit o solicitare pentru a prezenta documente pentru discrepante constatate de ANAF in urma unei verificari documentare ( efectuata in background) intre sumele rulate prin conturi si veniturile declarate.
Pentru aceste discrepante persoana a fost invitata sa prezinte dovezi privind sursa banilor pentru sumele depuse in banca, si sumele rulate prin banca. In principal era vorba de bani depusi cash la bancomat in contul personal.
Cum a justificat persoana fizica sumele depuse cash la bancomat
- Dar de botez – X lei
- Imprumut de la familia apropiata ca ajutor pentru intemeierea unei familii si pentru achizitionarea unui imobil - Y lei
Persoana fizica a precizat in declaratie si faptul ca pentru aceste imprumuturi primite nu a intocmit nici un fel de documente, respectiv nici un contract de imprumut.
Persoana fizica a specificat cu trimitere la banii incasati de la botez, faptul ca donatiile si cadourile sunt neimpozabile.
Ce a zis ANAF referitor la explicatiile persoanei fizice
S-a verificat “capacitatea de finantare a persoanelor mai sus mentionate” adica a familiei apropriate, de la care persoana fizica a declarat ca care ar fi imprumutat banii. Capacitatea de finantare s-a verificat accesand fisa de platitor de la ANAF pentru acele persoane, si s-a constatat ca ele nu facusera (sau nu declarasera) venituri suficiente pentru a imprumuta pe cineva cu suma de bani declarata si in acelasi timp sa isi acopere si cheltuielile minime de trai.
Asadar ANAF a stabilit ca banii nu puteau veni din imprumuturile luate de la familie, sursa banilor declarata de contribuabil nu a fost acceptata de catre ANAF.
Dupa ce ANAF a stabilit ca banii nu puteau veni din imprumuturi, au verificat si daca persoana in cauza putea avea banii respectivi din venituri proprii.
Astfel au verificat
- depunerile de numerar in contul personal + creditarile pentru firma in numerar + cheltuielile minime personale = total bani cash rulati/cheltuiti
si au comparat cu
- veniturile declarate din: salarii, dividende, dobanzi + cadou botez
De imprumut familie nu au tinut cont deoarece s-a considerat ca familia nu capacitatea de a furniza acele imprumuturi.
Diferenta dintre sumele de bani cash cheltuite/rulate si sumele declarate ca venituri + bani de botez, a fost considerata venit din sursa neidentificata si a pfst impozitata cu impozit de 70% pe veniturile din sumele a caror sursa este neidentificata, la care s-au adaugat dobanzi si penalitati.
Ca si ordin de marime vorbim de o suma nedeclarata de 30.000 euro, deci un impozit de aproximativ 21.000 euro + dobanzi si penalitati.
Metode indirecte pe care ANAF le aplica pentru a determina sumele nedeclarate
Exista 3 metode indirecte de a calcula veniturile nedeclarate, atunci cand se constata ca persoana a utilizat fonduri in valoare mai mare decat sursele indentificate – adica a cheltuit mai mult decat venturile declarate.
In acest caz s-a aplicat metoda indirecta a sursei si utilizarii fondurilor.
Celelalte 2 metode sunt:
- metoda fluxurilor de trezorerie – care se aplica pentru cei care incaseaza la negru prin banca
- metoda patrimoniului net – care se aplica pentru persoanele cu cresteri semnificative ale activelor (case, masini) fara sa poata justifica sursa veniturilor
Concluziile mele
Concluziile acestea au fost formulate in calitate de contabil, si de persoana care se loveste de sistem zilnic, nu au input-ul unui avocat.
Nu va apucati sa faceti ceva, orice pe lumea asta, daca nu aveti toate informatiile. In nici un caz nu dati explicatii la ANAF fara niste sfaturi (avizate) in prealabil.
Persoana in cauza putea in opinia mea sa se aleaga si cu dosar penal pentru fals in declaratii referitor la sursa banilor (imprumut) despre care ANAF a considerat ca nu este o sursa viabila; pe ANAF l-au interesat doar banii in acest caz si moment in timp, dar nu stim cum vor sta lucrurile dupa alegeri; aveti grija asadar ce alegeti!
Nu mai lucrati cu cash! Cred ca daca ar trebui sa ramaneti cu ceva din acest articol, acest lucru ar fi. Cash-ul este safe daca daca nu il depuneti in banca si nu faceti achizitii pe numele vostru de valori mari.
Urmariti si video-ul (link in primul paragraf, este povestit mai savuros decat acest articol).
Ai nevoie de indrumare fiscala si contabila zilnica si personalizata?
Hai in comunitatea Freelance Accounting Network
Abonament lunar 100 lei/luna
alerte fiscale zilnice
intrebari nelimitate cu raspuns personalizat