Noile reglementari fiscale aduc cu ele printre altele si majorarea impozitului pe dividende in 2023 de la 5% la 8%. Aceasta majorare se aplica “veniturilor din dividende distribuite dupa data de 01.01.2023“.
Cu alte cuvinte, ce repartizezi in 2022 se va impozita cu cota de 5%, indiferent ca vorbim de repartizare dividende din profitul anilor anteriori sau de profitul anului 2022 repartizat in baza unui bilant interimar.
Ce vei repartiza dupa 1 ianuarie 2023 se va impozita cu cota de 8%, indiferent ca profitul provine din 2022 sau din ani anteriori.
Dividendele nu trebuiesc sa fie efectiv ridicate, ci doar repartizate (distribuite), adica le poti repartiza in 2022, platesti si impozitul in 2022 (recomandabil), si sumele efective le ridici cand doresti, ulterior.
Repartizeaza, repartizeaza, repartizeaza
Sumele care se pot repartiza in 2022 sunt urmatoarele:
- profitul nerepartizat din anii anteriori
- profitul aferent 2022, inclusiv cel realizat in trimestrul 3 2022.
Daca ai dividende de repartizat din profiturile anilor anteriori, pentru a beneficia cat se mai poate de cota de impozit de 5%, recomandarea mea generala este sa repartizezi pana la 31.12.2022 tot profitul din anii anteriori, platind impozitul pe dividende imediat sau daca nu se poate imediat, pana la 31.12.2022. Asa, ca sa nu existe nici o interpretare din partea ANAF. Termenul legal pentru plata impozitului aferent dividendelor distribuite dar neplatite pana la finalul anului este 25 ianuarie a anului urmator.
Acest lucru poate insemna in functie de sumele de repartizat din urma, un impozit pe dividende foarte mare. Deci in functie de buget, pentru unele persoane poate fi avantajos sa plateasca acum o suma mai mare, afectand cash-flow-ulpe termen scurt pentru a realiza o economie pe termen lung. Alte persoane pot considera ca economia de 3% la impozit (de la 8% la 5%) nu merita, sau pur si simplu nu isi permit sa plateasca acest impozit tot dintr-o data.
In ceea ce priveste profitul aferent 2022, ultimul bilant interimar pe care il poti intocmi este cel la trimestrul III 2022, adica cel ce se intocmeste in octombrie 2022, dupa incheierea contabilitatii aferente lunii septembrie 2022.
As vrea sa fac o precizare aici, deoarece nu am mai scris demult si am vazut multe pareri pe acest subiect, eu neavand inca ocazia sa o expun pe a mea. Daca luam exemplul bilantului interimar la Septembrie 2022, eu consider nu este obligatoriu de intocmit doar in luna Octombrie 2022 si daca trecem in Noiembrie, gata, nu il mai putem intocmi. Acesta se poate intocmi pana la 31.12.2022, adica pana se incheie urmatorul trimestru si atunci trebuie facut bilant interimar la trim IV.
Sanatatea – platesti mai putin daca repartizezi in 2022
Sa nu uitam ca atunci cand vorbim de repartizarea profitului, impozitul pe dividende nu este singura taxa pe care o platim. Mai trebuie sa tinem cont si de contributia de sanatate. Astfel, in 2022 platesti contributia de sanatate daca incasezi dividende (sau daca veniturile tale cumulate) depasesc plafonul de 12 salarii minime pe economie, adica suma de 30.600 lei. Contributia de sanatate este de 10% din acest plafon, respectiv 3.060 lei/an.
Din 2023 nu numai ca acest plafon se va mari (din cauza maririi salariului minim pe economie), rezultand astfel per total o suma mai mare de plata, dar vei plati contributia de sanatate si daca depasesti un plafon mai mic decat in 2022, respectiv 6 salarii minime pe economie. Iar daca incasezi dividende peste plafonul de 24 de salarii minime (in 2022 acest lucru ar insemna 60.120 lei) atunci platesti dublul sumei pe care o plateai pana acum ca si contributie la sanatate.
Deci repartizarea dividendelor in 2022 poate fi avantajoasa si din perspectiva faptului ca daca incasezi in 2022 dividende peste plafonul de 24 de salarii minime pe economie platesti aceeasi suma (10% din plafonul de 12 salarii), pe cand in 2023 vei plati dublu (10% din plafonul de 24 de salarii). Iar daca incasezi in 2022 dividende sub intre 6 si 12 salarii nu platesti nimic, pe cand in 2023 vei plati contributia de 10% din 6 salarii minime.
ATENTIE!
Impozitul pe dividende se aplica in functie de anul distribuirii dividendelor. Contributia de sanatate se aplica in functie de data incasarii efective a dividendelor (dividende distribuite in 2022, dar incasate in 2023 = impozit 5% + contributie sanatate conform plafoanelor din 2023).
Cui nu i s-ar potrivi o repartizare a dividendelor in masa in 2022
Toata lumea vrea sa plateasca impozite cat mai mici si sa optimizeze cat se poate de mult. Este si normal intr-un mediul fiscal sufocant. Cu toate acestea, repartizarea integrala a dividendelor nu se potriveste in orice situatie si tuturor.
Dupa parerea mea, cand ai mai multi asociati poate fi dificil sa ajungi la un consens; de cele mai multe ori asociatii nu au aceleasi interese sau aceeasi viziune.
Alt motiv ar fi ca unele firme au planuri de afaceri, de extindere, investitii planificate, credite luate, cheltuieli cu stocuri, salariati, chirii, in sfarsit “obligatii” care nu iti permit sa lasi firma fara nici un ban. Desigur, poti scoate toti banii din firma si apoi sa creditezi societatea ca sa acoperi cheltuielile curente, dar nu numai ca pentru repartizare ai nevoie de acceptul tuturor asociatilor, dar nu ai nici o garantie ca ceilalti asociati vor dori sa aduca din nou banii in firma.
De asemenea pot exista si factori externi, cum ar fi institutii de credit, care sa nu te lase sa faci ce vrei.
Toti acesti factori trebuie luati in calcul si sa alegi ce crezi ca ti se potriveste si ce te face sa dormi linistit. Pe mine ma face sa dorm linistita gandul ca dau mai putini bani la stat; este prioritatea mea nr. 1. Asta nu inseamna ca nu imi platesc chiria, taxele si alte obligatii, dar strategia mea este sa nu las niciodata profitul in firma, nici macar in valuta, deoarece isi pierde din valoare pe zi ce trece, mai ales in conditiile actuale de inflatie.
In loc de concluzie
Desigur, ceea ce ne va omora in 2023 nu este cresterea impozitului pe dividende de 3%, ci taxele fortate pe care trebuie sa le platim pentru un salariat cu norma intreaga, daca dorim sa ne pastram impozitarea micro. Vrei, nu vrei, ai sau n-ai nevoie, trebuie “sa angajezi”. Dar despre asta intr-un articol viitor.
Citeste neaparat si acest articol, el contine informatii despre schimbari legislative importante ce se vor aplica din 2023.
Daca ai nevoie de un contabil, scrie-ne un email!
Contabilitate PFA/SRL neplatitor de TVA
Domenii de activitate: servicii IT, design grafic, publicitate, marketing, video content, copywriting, freelanceri ce presteaza servicii prin diverse platforme online – Twitch, Upwork, Themeforest, Udemy
- include si consultanta lunara
- include bilanturile interimare pentru ridicarea dividendelor in timpul anului
- include declaratia unica pentru toti asociatii firmei
Contabilitate PFA/SRL platitor de TVA
Domenii de activitate: servicii IT, design grafic, publicitate, marketing, video content, copywriting, freelanceri ce presteaza servicii prin diverse platforme online – Twitch, Upwork, Themeforest, Udemy
- include si consultanta lunara
- include bilanturile interimare pentru ridicarea dividendelor in timpul anului
- include declaratia unica pentru toti asociatii firmei
10 Comments
Multumim pentru lamuriri! Astept cu interes si articolul despre necesitatea de a avea nevoie de minim un angajat.
Buna, Luiza! Am o intrebare legata de dividende, cu rugamintea de a ma ajuta cu un raspuns pentru a lua cea mai buna hotarare in 2022: dividendele incasate in 2022 (deci aferente anului fiscal 2021) sunt in cazul meu (ca PF) sub cele 12 plafoane de la care incepe obligativitatea platii si a contributiei la sanatate. Daca repartizez si incasez dividende partiale pentru 2022, in 2022, acest lucru ma va face sa “trec” acest prag de 12 salarii pentru anul 2022, ceea ce va insemna ca in 2023 va trebui sa platesc (ca PF) contributia la sanatate, pe care altfel nu as plati-o deloc in acest an? Incerc sa imi fac niste calcule si sa vad daca in cazul meu ar fi indicat sau nu sa le repartizez/incasez in acest an. Ar fi de folos sa le repartizez si sa nu le incasez, in acest caz? Pot repartiza dividende partial? De exemplu, as putea repartiza profitul partial pe dividende (pana la o suma care sa nu implice contributiile la sanatate…) si restul profitului sa ramana in firma? Sau sa repatizez si sa platesc (in viitor) dividende din mai multi ani intr-un singur an, ca sa nu platesc contributii la sanatate in fiecare an? Esenta intrebarii cam asta ar fi: daca suntem oarecum pe granita dintre a plati si a nu plati sanatatea in 2022, iar dividendele partiale ale lui 2022 ar inclina diferit balanta, ce este de facut? 🙂 Iti multumesc din suflet!
Buna, situatia sta cam asa:
La intrebarea “Daca repartizez si incasez dividende partiale pentru 2022, in 2022, acest lucru ma va face sa “trec” acest prag de 12 salarii pentru anul 2022, ceea ce va insemna ca in 2023 va trebui sa platesc (ca PF) contributia la sanatate, pe care altfel nu as plati-o deloc in acest an?” – raspunsul este DA, vei plati sanatate dar vei plati sanatate la plafonul de 12 salarii minime
La intrebarea “Ar fi de folos sa le repartizez si sa nu le incasez, in acest caz?” – daca doar le repartizezi, platesti impozit pe dividende de 5% si da, nu platesti sanatate anul viitor pentru 2022, dar vei plati sanatate in 2024 deoarece le vei plati in 2023; iar sanatatea trebuie sa vezi la ce plafon o vei plati, daca nu cumva vei plati la plafonul de 24 de salarii, adica o sanatate mult mai mare.
La intrebarea “daca suntem oarecum pe granita dintre a plati si a nu plati sanatatea in 2022, iar dividendele partiale ale lui 2022 ar inclina diferit balanta, ce este de facut” – trebuie sa analizezi cat ai plati sanatate si dividende daca ai amana operatia (repartizare si plata, sau doar plata) in 2023 vs. cat platesti daca faci operatia in 2022. Apoi sa te gandesti ce e mai important pentru tine, o economie pe termen lung dar o plata imediata de impozit si sanatate, sau o amanare a platii impozitului si sanatatii dar pe termen lung vei plati mai mult.
Multumesc frumos, Luiza!
Buna ziua. As dori o lamurire, daca este posibil, privind dividendele interimare si CASS-ul aferent acestora.
O persoana fizica obtine venituri din dividende si din cedarea folosintei bunurilor.
In luna martie 2022 depune declaratia unica in care declara veniturile incasate in anul 2021 si estimeaza veniturile pentru anul 2022, venituri ce depasesc plafonul de 30600 lei pentru CASS.
In luna noiembrie 2022 incaseaza dividende interimare aferente celor 3 trimestre ale anului 2022.
Trebuie depusa pana la sfarsitul anului 2022 o declaratie unica rectificativa pentru dividendele interimare incasate in luna noiembrie 2022 ?
Mentionez ca s-a facut repartizarea(distribuirea) dividendelor, s-a platit impozitul 5%, au fost ridicate.
Va multumesc.
Nu, nu se depune rectificativa la declaratia unica cu suma actualizata la dividende daca plafonul de CASS a fost deja depasit din suma estimata.
Sunt unic administrator si proprietar la firma. Nu lucrez nicaieri. Daca imi platesc dividende si platesc si CASS (sanatatea) dupa ele, inseamna ca sanatatea mea este acoperita de companie? Nu mai trebuie sa platesc CASS din buzunarul propriu? Sunt acoperit?
Buna ziua, nu compania dvs. plateste sanatatea, ci dvs. o platiti prin depunerea declaratiei unice pe CNP si achitarea din contul personal, nu cel al firmei.
Va adresez o intrebare referitor la obligatia ca o microintreprindere sa aiba un salariat.
In cazul unui SRL cu asociat unic care este si administrator prin statutul societatii, acesta poate incheia contract de administrare sau contract de mandat, pentru a indeplini obligatia de a avea un salariat?
Acest contract trebuie inregistrat la ORC?
Va multumesc.
Da, asociatul unic poate fi angajat la propria firma sau poate avea contract de mandat la propria firma. Nici unul dintre acestea nu se inregistreaza la ONRC daca asociatul unic este si administrator deja numit prin actul constitutiv.