Primesc foarte multe intrebari de la cititori, dar ceea ce m-a facut sa ma opresc la acest mail, este varsta celui care mi-a scris. M. Andrei este elev in clasa a XII- a la un liceu in Bucuresti cu profil matematica-informatica si doreste sa stie mai multe despre viata de contabil. Mi s-a parut wow ca un elev de liceu imi citeste blogul. Deci un interviu… cu mine, despre viata unui contabil.
Sa vedem intrebarile lui Andrei si cam ce curiozitati au elevii de liceu in legatura cu viata unui contabil:
1. Nu as vrea sa va pun intrebari ce necesita raspunsuri foarte elaborate, daca puteti pe cat mai scurt posibil sa imi explicati cu ce se ocupa un contabil? Credeti ca as gasi un loc de munca in acest domeniu?
Meseria unui contabil consta in a contabiliza cu ajutorul unui plan de conturi prestabilit si a metodei dublei impuneri (cea folosita in Romania) a operatiilor economice desfasurate de diverse entitati inregistrate fiscal. Practic, reprezinta transpunerea operatiilor realizate zilnic de o societate (de exemplu: plata salarii, achizitie marfa, efectuarea unor cheltuieli) intr-o serie de coduri, dupa niste reguli prestabilite.
Despre meseria de contabil se spune ca este una banoasa. Nu am auzit pana acum de contabili priceputi fara loc de munca. Salariile totusi difera in functie de judet si de nivelul la care lucrezi: una este sa lucrezi pentru o multinationala (caz in care trebuie sa dai o sumedenie de examene si cerintele sunt foarte mari) iar alta este sa lucrezi intr-o firma de contabilitate, unde salariile nu sunt foarte sus dar este un punct de pornire in cariera.
2. Cum se castiga in contabilitate?
Salariile pornesc de la 900 ron si pot ajunge (destul de rar totusi) la 2000 sau 3000 euro. Este adevarat ca ajung la aceste sume doar salariile unor directori economici de mari companii sau daca lucrezi pe cont propriu contabilitate
3. V-ati simtit vreodata stanjenita de munca de contabil?
Nu imi aduc aminte sa ma fi simtit asa. Consider ca este o meserie nobila, curata, eleganta.
4. Este o munca grea, care sa te doboare si sa iti manance nervii?
Da cu D mare. Atentia la detalii, invatarea continua si zilnica a legislatiei, munca cu oamenii (atat clienti cat si personalul institutiilor publice) iti mananaca toti neuronii.
5. La o facultate de contabilitate se studiaza multa matematica?
Nu se studiaza matematica deloc. Contabilitatea nu necesita cunostinte avansate de matematica. As spune ca necesita cunostinte avansate de logica. 🙂
6. Sunt o persoana cu anumite deficiente fizice, ma pasioneaza informatica, dar ma gandesc sa candidez pentru un loc la ASE la contabilitate si informatica de gestiune, insa nu stiu ce se studiaza acolo. Oare fac fata? Este o alegere inteleapta?
O cariera in informatica este infinit mai banoasa decat o cariera in contabilitate dar acesta afirmatie nu constituie un sfat, ci o realitate.
Daca aveti si voi intrebari despre viata de contabil, le astept in comentarii sau pe mail.
4 Comments
Sunt eleva in clasa a X-a la un liceu din Botosani la profilul matematica informatica. Am ajuns pe acest blog datorita unei teme la Educatie antreprenoriala. Am citit putin despre viata dumneavoastra si tot ce presupune cariera de contabi si pot spune ca m-a prins. Este un blog foarte bine conceput si foarte interesant. Felicitari! Am cunostiinte in ceea ce priveste matematica ( desi, am citit mai sus ca o cariera ca si contabil nu are nicio legatura cu matematica), dar in ceea ce priveste informatica ma descurc acceptabil dar nu excelez. Credeti ca as avea vreo sansa sa devin contabil?
Buna Raluca,
In primul rand vreau sa iti multumesc pentru aprecierile tale la adresa blogului meu. Ma chinui sa il fac cat mai accesibil si cat mai util pentru cei care ajung aici.
In al doilea rand vreau sa spun… wow! Cat de misto ca faceti la scoala educatie antreprenoriala. Pe vremea mea (adica in 1998 cand eram in clasa a X-a) nici nu exista conceptul.
In al treilea rand, sa iti raspund si la intrebare :).
Oricine poate ajunge contabil. Contabilului ii trebuie ordine si metoda, o inclinatie spre analitic si atentie foarte mare la detalii si nu in ultimul rand disponibilitatea de a invata incontinuu. In rest, chiar nu conteaza din ce scoala vii. De exemplu, in Anglia, ca sa devii contabil, nu ti se cere ca facultatea sa fie economica. Poti avea orice background.
In opinia mea, oricine poate deveni contabil daca are o inclinatie si o pasiune pentru meseria asta. Si cateodata, chiar daca nu o are! Eu nu am avut-o dar mi-a placut faptul ca mi-a oferit independenta financiara si chiar daca nu ma caracterizeaza atentia catre detalii, m-am educat in aceasta directie.
Daca iti place contabilitatea, go for it si sper sa ne auzim cu bine pe viitor! 🙂
Buna ziua!Conteaza asa mult specializarea care o faci in facultatatea de stiinte economice?Eu sunt la management,dar pe viitor as vrea sa lucrez in contabilitate..o sa fie avantajati la angajare cei care au terminat contabilitatea,fata de cei de la alte specializari?Va multumesc
@Adina – Buna ziua, depinde foarte mult de locul unde doriti sa va angajati si de ce va scrie la final pe diploma. Si eu am specializarea in Management si Marketing dar pe diploma scrie Economist ceea ce mi-a permis sa dau admitere la Ceccar de exemplu.