UPDATE: Acest articol a fost scris in 2013 si ca atare aceste informatii nu mai sunt valabile in totalitatea lor asa cum au fost scrise in articol; Pentru informatii actualizate la 2016 va rog cititi acest articol:
Urmare a evenimentului Network Differently by Elance România, în care am discutat pe scurt despre cum pot freelancerii să își declare veniturile obținute pe această platformă, găsiți aici informația mai pe pe larg.
Pentru a desfasurarea in mod legal a activitatii de freelancer – care presupune incasarea unor sume de la colaboratori externi – exista mai multe modalitati de declarare a veniturilor. Astazi o sa ne referim la una dintre ele si anume Declaratia 201 – Declaratie privind veniturile din strainatate.
Cine depune declaratia 201 ?
1. Persoanele fizice romane cu domiciliul in Romania, care au obtinut in anul trecut venituri din strainatate, din activitati independente sub urmatoarele forme :
- Profesii libere
- Activitati comerciale
- Drepturi de proprietate intelectuala
- Dividende, dobanzi
- Si altele pe care le puteti gasi in Titlul III din Codul Fiscal (Legea 571/2003 actualizata)
2. Persoane fizice, care au centrul intereselor amplasate in Romania/sunt prezente in Romania peste 183 zile in 12 luni consecutive.
3. Persoanele fizice care desfasoara activitate salariala in strainatate dar sunt platite de catre un angajator care este rezident in Romania.
Unde se depune?
La domicilul fiscal al contribuabilului. Daca nu ati optat altfel, domiciliul fiscal este domiciliul inscris in cartea de identitate. Declaratia se completeaza in 2 exemplare din care unul se trimite catre ANAF si unul ramane in posesia voastra. Depunerea se poate face la ghiseu, prin posta cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire (de preferat chiar si cu borderou de insotire) sau mai nou, online daca detineti o semnatura electronica.
Cand se depune?
Declaratia se depune pana la 25 mai inclusiv pentru anul precedent. Daca aceasta zi cade intr-o zi nelucratoare, se depune in prima zi lucratoare dupa acea zi.
Exemplu : in anul 2013 vom depune declaratia pentru veniturile realizate in anul 2012 si o vom depune pana pe 27 mai deoarece 25 mai cade sambata.
Modalitatea de completare
I. Date de identificare
Adresa – cea care este considerata domiciliul fiscal
Cont IBAN – contul vostru IBAN in care transferati banii din Elance
II. Date privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit
Veniturile se declara pentru fiecare tara sursa si pentru fiecare categorie de venit realizat. Aceasta inseamna ca ar trebui sa depuneti atat cate o declaratie pentru fiecare categorie de venit realizat cat si pentru fiecare sursa de venit in parte. Avand in vedere natura prestatiei serviciilor si modalitatea incasarilor pe platforma Elance, anume ca toate veniturile sunt incasate in aceeasi moneda, USD personal nu consider ca nu este necesar sa se declare veniturile pentru fiecare tara sursa.
Statul in care s-a realizat venitul – ori completati pentru fiecare locatie de unde ati incasat bani, ori adunati toate veniturile si le declarati pe locatia de unde ati incasat cei mai multi bani
Categoria de venit – pentru freelanceri categoria de venit este alte venituri
Data inceperii activitatii – se completeaza doar daca ati inceput activitatea in anul pentru care depuneti declaratia; cu alte cuvinte daca este primul an in care depuneti declaratia pentru acest venit, completati cu data la care ati realizat primul venit
Data incetarii activitatii – se completeaza doar pentru cei care nu vor mai presta servicii in anul curent si astfel instiinteaza ANAF ca isi incheie activitatea pentru care in trecut au depus declaratii.
Venit
Suma totala obtinuta pentru anul 2012 in USD se transforma in RON la cursul mediu din anul respectiv comunicat de BNR pe site-ul oficial.
Documente justificative de anexat la declaratie
La declaratie se vor anexa documentele justificative din care rezulta incasarea veniturilor. Acestea pot fi: extrase de cont Paypal, situatie incasari Elance, extras de cont IBAN romanesc.
Ce se intampla dupa ce depunem declaratia
In urma depunerii declaratiei 201 vi se va emite o decizie de impunere in care va fi inscris impozitul pe venit de plata, care va fi scadent in 60 de zile de la data primirii deciziei acasa prin posta sau ridicarea ei de la sediul ANAF. Este recomandat sa intrebati la ANAF de emiterea acestor decizii, daca doriti sa intrati in posesia acesteia.
Sanctiuni pentru nedepunerea in timp a declaratiei
Pentru nedepunerea in termen a declaratiei amenda este intre 50 ron si 500 ron – cf. art. 219 alin (3) din OG 92/2003
Sanctiuni pentru nedeclararea venitului
Nedeclararea venitului total sau partial se numeste evaziune fiscala si este pedepsita cu 2 pana la 8 ani de inchisoare.
Definitia evaziunii fiscale: Este considerata evaziune fiscala “actiunea persoanelor fizice si juridice, denumite contribuabili, pentru sustragerea de la impunere, in intregime sau in parte, prin orice mijloace, in scopul diminuarii obligatiilor de plata reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume” datorate diferitelor bugete si fonduri scornite de catre autoritatile fiscale.
Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru omiterea evidentierii in actele contabile, in totalitate sau in parte, a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, inregistrarea de operatiuni sau cheltuieli inexistene, precum si utilizarea de evidente contabile duble.
Tot evaziune fiscala este considerata si exercitarea de activitati neautorizate, in scopul obtinerii de venituri.
Referitor la secretul bancar: “la solicitarea scrisa a organelor de control financiar ale statului, bancile si celelalte institutii financiare sunt obligate (…) sa asigure accesul la informatiile privind operatiunile efectuate prin conturile deschise la aceste unitati”.
Legea evaziunii fiscale 87/1994 modificata de un milion de ori.
Alte obligatii de plata
In cazul in care nu aveti alt venit declarat, respectiv nu sunteti angajat cu carte de munca sau nu aveti alt venit principal, acest venit va fi considerat venitul principal iar in acest caz aveti si urmatoarele obligatii de plata:
ANAF va va calcula din oficiu Sanatate 5,5% din venitul brut declarat dar minim 5.5% din salariu minim – calculat din oficiu pe baza declaratiei depuse de voi. Nu exista plafon superior pentru aceasta obligatie.
313 Comments
Buna Luiza,
Sunt freelancer, la inceput de drum,te-am ascultat azi in webinar si iti multumesc pentru explicatii.
Din articolul de mai sus inteleg ca exista si posibilitatea de a lucra ca PF (nu doar PFA si SRL, ce s-a discuatat azi in webinar) si aceasta varianta pare mult mai simpla. Fara facturi, contabilitate si batai de cap, si bineinteles, fara a putea sa deduci cheluieli si subcontractori. E corect?
Impunerile pentru o persoana fizica liber profesionista fara alte venituri ar fi: 16% impozit pe venit, 6,5% Sanatate si 10,5% CAS, deci in total, 33% din venit. Asa e?
Iti multumesc si raman pe blog sa mai citesc, tare mult imi place cum scrii! 🙂
Anca
Sarumana Anca pentru ca iti place cum scriu. 🙂 Ma bucur ca ti-a folosit webinarul, e cea mai mare bucurie asta, ca foloseste cuiva ce stiu eu din contabilitate!
Da este corect cum ai spus tu. Pentru un freelancer la inceput de drum este mai bine sa se limiteze la a lucra ca persoana fizica (nu PFA sau SRL) si sa depuna acea declaratie 201.
Problema intervine de exemplu daca vei lucra cu clienti romani care vor sa isi deduca ei cheltuiala cu banii pe care ii platesc catre tine. Tu nu poti emite facturi.
Webinarul de azi era pentru cei care vor sa deduca cheltuielile astea in RO.
Tu la inceput ar fi bine sa ramai pe declaratia 201. 🙂
Bună seara Luiza,
Lucrez în domeniul Gas and Oil, contractul este făcut cu Elveția, automat primesc salariul din aceasta tara, în schimb nu știu dacă se plătesc taxele pentru salariu acolo, asadar trebuie sa plătesc în România. ( muncesc offshore).
Cu stima, Marian ,te rog sa îmi răspunzi pe email.
@Marian – se intampla sa fiu oarecum familiarizata cu domeniul tau de activitate; banuiesc ca esti rezident in Romania (locuiesti aici) si lucrezi cate o luna doua, acolo, te intorci si asa mai departe; banii ii incasezi in contul din RO; in cazul extrem de particular in care ei iti opresc taxele (foarte rar cazul asta) – e clar ca tie iti revine obligatia (poate chiar scrie in contract asta) sa iti retii si virezi taxele;
Acum, fiind vorba de o suma recurenta incasata, nu poti spune ca sunt venituri din freelancing, e clar ca esti angajat, ceea ce complica lucrurile pentru tine – totul este detaliat in acest articol
https://www.avocatnet.ro/content/articles/id_39146/Obtin-venituri-din-strainatate-in-baza-unui-contract-individual-de-munca-Ce-obligatii-fiscale-am-in-Romania.html
Buna ziua Luiza,
De ceva timp incerc sa ma lamuresc in legatura cu declararea veniturilor obtinute in strainatate dar inca nu am reusit. Eu lucrez ca si inginer de petrol cu contract de consultanta in Orientul Mijlociu. Imi poti spune la ce categorie ma incadrez? Este cea de freelancer din articol?
Multumesc.
Mihai, nu inteleg in ce calitate ai incheiat tu acel contract de consultanta, care sunt partile contractului?
Scrie-mi te rog pe adresa mea de mail ca sa discutam mai amanuntit.
Buna ziua Luiza,
De ceva timp incerc sa ma lamuresc in legatura cu declararea veniturilor obtinute in strainatate dar inca nu am reusit. Urmeaza sa lucrez ca si inginer de petrol cu contract de consultanta in Kurdistan.Salariul o sa imi fie virat intr-un cont USD din Romania Imi poti spune la ce categorie ma incadrez si daca trebuie sa anunt ceva la ANAF?
Multumesc.
Buna Luiza,
Felicitari pentru acest articol referitor la declaratia 201.
Am o mica nelamurire: In articolul tau mentionezi ca forma de activitate la care se incadreaza freelancerii este cea de “Drepturi de proprietate intelectuala”.
Ai idee daca in acest caz nu trebuie completat si formularul 020? Acesta este o declaraţie de înregistrare fiscală a persoanei fizice ce obtine venituri din “Drepturi de proprietate intelectuala”.
Problema este ca in momentul in care depui acest formular este posibil sa ti se solicite de fisc si un contract pentru “Drepturi de proprietate intelectuala”… ceea ce freelancerii nu prea au cum sa obtina de la clientul final. Multumesc…
Sergiu,
Iti multumesc pentru aprecieri. Formularul 020 : “Se completează de persoanele fizice, altele decât cele care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere. Se utilizează la atribuirea codului de identificare fiscală şi eliberarea certificatului de înregistrare fiscală, precum şi la actualizarea informaţiilor.”
Deci nu, cei cu drepturi de autor nu depun 020, nu li se elibereaza cod de identificare fiscala.
Daca mai ai si alte nelamuriri iti raspund cu placere.
Buna dimineata!
Si eu am aceeasi intrebare ca Sergiu, cand se depune acest formular 201, este posibil sa se solicite un contract cu site-ul -sursa de venit.
Am tot intrebat pe la site-uri, dar nu oferta multe informatii si nu ofera nici un contract personalizat. Este doar un agrement online license termens sau de genul acesta. pentru toti utilizatorii site-ului.
Pana la urma avem nevoie de acest contract care nu-l elibereaza nimeni sau de fapt nu avem nevoie de el?
Multumesc
Multumesc pentru raspunsul prompt… Totusi cand ai un pic de timp arunca o privire pe link-ul urmator:
https://www.primiipasi.com/articole/acte/pentru-inregistrarea-veniturilor-din-drepturi-de-autor/
Din acel articol reiese ca orice venit din drepturile de autor trebuie insotit de declaratia 020 si contractul aferent. Incerc doar sa ma lamuresc daca este sau nu obligatorie aceasta declaratie. Multumesc…
Ma uit azi!
Buna Luiza,
Lucrez pe Elance de putina vreme si doresc sa imi deschid un SRL. Problema e ca nu cred ca Invoice-ul Elance poate juca rol de factura pe care sa o pot inregistra la contabilitate. Din ce am citit pe Internet, mai toata lumea spune ca trebuie facuta o factura separata cu fiecare client in parte.
Exista cumva o modalitate mai simpla de inregistrare a veniturilor obtinute de pe Elance pentru un SRL?
Multumesc,
Dan
Nu exista o modalitate mai simpla. SRL-urile respecta CF si modalitatea de intocmire a facturilor indiferent de provenienta veniturilor (tara sau strainatate).
Deci trebuie sa faci facturi.
Buna Luiza,
Ma bucur nespus de mult ca, dupa 3-4 ore petrecute pe net in cautare de raspunsuri, am dat peste articolul tau. Regret totusi ca nu l-am gasit mai devreme pentru ca deja am finalizat demersurile pentru a deveni PFA. Oricum, am si eu o intrebare legata de modul in care trebuie sa facturez si ti-as ramane profund recunoscatoare daca m-ai putea ajuta, macar cu o sugestie.
Situatia mea este urmatoarea:
Am cateva blog-uri si castig bani din articole sponsorizate si affiliate links (AdSense si TripAdvisor). Toti clientii mei sunt din afara Romaniei si majoritatea banilor imi ajung prin PayPal, de unde eu ii trimit in contul personal. Nimeni nu imi cere facturi, si ca atare, nu le trimit. Intrebarea mea este cum justific eu ca PFA banii pe care ii incasez?Oare daca printez documentele din PayPal va fii suficient sau trebuie sa le trec intr-un facturier clasic? Mai mult decat atat, daca eu primesc plata prin PayPal azi, ii pot transfera in contul personal si peste o luna, ceea ce inseamna ca ca fii o discrepanta intre datele respective.
Multumesc din suflet,
Miruna
Buna Miruna,
1. Trebuie neaparat sa facturezi conform conditiilor din Codul Fiscal, adica sa emiti facturi carora le vei da o serie si numar alese de tine si care vor avea inscrise pe ele toate datele obligatorii cf. legii romanesti – adica si datele clientului, daca este sau nu platitor de TVA la el in tara etc.
Nu poti folosi nici un alt document care sa tina loc de factura, trebuie sa ti le emiti singura.
2. Referitor la evidentierea incasarilor: trebuie sa declari in contabilitate contul de paypal ca si cum ar fi un cont de banca; atunci vei inregistra toate operatiile din paypal in contabilitate, inclusiv comisioanele pe cheltuiala; ai grija la facturare, tu trebuie sa facturezi suma incasata de la client, nu suma din care ai scazut comisionul luat de paypal; cand transferi banii in contul de la banca romaneasca, procedezi ca si cum i-ai transfera in alt cont de la banca, ca si cum ai avea 2 banci; daca iti tii contabilitatea singura, iti pot da mai multe amanunte, daca ti-o tine un contabil, atunci va intelege ce am vrut sa iti spun.
Cu acesta metoda nu mai ai discrepante intre data transferului in contul romanesc si data incasarii pentru ca data incasarii va fi cea din paypal, iar transferul se va inregistra ca orice alt transfer intre 2 banci.
Te rog daca mai ai intrebari sa imi scrii, raspund relativ repede (zic eu).
De asemenea, poti folosi si adresa mea de mail daca iti e mai usor.
Daca zici ca ti-ai finalizat cu infiintarea PFA sa nu uiti sa treci si pe la ANAF sa il declari in timp util.
Buna Luiza,
cum e pana la urma cu cei cu drepturi de autor si formularul 020? Era o discutie prin comentarii aici.
Merci
Parerea mea este ca nu trebuie. Adica mie nu mi-a fost solicitat niciodata acest formular la nici un sector.
Este doar parerea mea bazata pe experienta proprie.
UPDATE: Revin la acest raspuns! Da, intr-adevar in MO nr. 36/16.01.2013 a fost publicat aceasta procedura care include si formularul 020. Toate cazurile pe care le-am avut s-au inregistrat inainte de 2013 si prin urmare eu nu a trebuit sa depun aceasta declaratie.
Deci, da, trebuie si declaratia 020.
Buna Luiza,
Multumesc pentru informatiile din articol. Sunt si eu freelancer, in cautarea unei modalitati cat mai simple de a intra in legalitate. Deoarece lucrez doar cu clienti straini (prin oDesk), varianta cu declaratia 201 mi se pare cea mai potrivita.
Acum, ca trebuie si declaratia 020, varianta mai ramane viabila? Contractul ala de cesiune a drepturilor de autor cam incurca treburile.
Toate cele bune,
Alex
Cu mare placere.
Da, trebuie si declaratia 020. Incearca sa depui totusi fara contract, intai la ghiseu si apoi prin posta.
Buna,
Ca sa te inregistrezi ca beneficiar de venituri din “drepturi de proprietate intelectuala” nu cumva trebuia sa ai inregistrate acele drepturi de proprietate intelectuala? Adica exact cum scrie si in declaratiile mentionate aici: brevete, marci etc. si astea sa fie inregistrate la OSIM, ORDA sau la alte autoritati comunitare sau internationale.
Sa fii IT-ist si sa zici ca tu presetezi drepturi de autor cand tu nu licentiezi sau vinzi ceva inregistrat de tine la autoritatile astea cred e o frauda… Adica poate cineva vrea sa-i intalezi wordpress sau sa-i pui un formular de contact pe site-ul lui – tu nu poti sa zici ca ai prestat drepturi de autor – adica ca ai dat click, next, next dupa “o metoda brevetata de tine” 🙂 daca zici asta e o gluma …
Deci, vorbim de drepturi de autor atunci cand detii drepturile de autor sau o marca, un brevet, sau “o poezie”/ “un cod” etc. inregistrate de tine la ORDA etc. si vorbim de PFA care isi alege CAEN de IT-ist (programator, designer etc.) atunci cand esti IT-ist si prestezi pe Elance & co.
Nu mai induceti oamenii in eroare cu drepturi de autor atunci cand nu e nicio tangenta cu drepturile de autor.
Sunt de acord ca la noi merge orice, dar daca merge nu inseamna ca e legal …
Octav, nu toate drepturile de autor trebuiesc inregistrate la OSIM.
Este adevarat ca activitatea prestata trebuie sa aiba legatura cu drepturile de autor, nu poti vinde marfa pe comision si sa o numesti cedare de drepturi de autor.
Pe de alta parte daca creezi un text, un cod de program si cedezi drepturile asupra lor clientului, asta este cedare de drepturi de autor. Daca inregistrezi sau nu la OSIM, asta este alta poveste.
Daaaaar, de-abia astept sa aflu parerea ta referitoare la varianta de impozitare a acestor venituri.
Cu cat mai multe pareri cu atat mai bine!
La OSIM oricum nu se inregistreaza “drepturile de autor” in sensul mentionat aici; la OSIM se integistreaza marci si brevete (pe scurt), la ORDA se inregistreaza poezii si coduri de programare. Osim si Orda sunt diferite. Drepturile de autor trebuie privite conform definitiei legale din Romania.
Daca in America sunt alte legi si e suficient sa pui un C intr-un cerc si sa zici ca drepturile de autor sunt ale tale si sa vinzi asa ceva – asta nu e valabila in Romania.
Problema e ce vinzi. Esti roman si zici ca vinzi drepturi de autor – trebuie sa ai inregistrate drepturile de autor. Daca nu le ai inregistrate nu le poti vinde legal. Nu suntem in America 😉
Stiu detalii despre contabilitatea pfa/ii/if vs drepturi de autor, am marci inregistate la Osim etc.
Ce zic eu e ca cel mai simplu si legal e varianta pfa, in cazul in care nu ai dovada inregistrarii la Orda / Osim. Ca pfa iti alegi orice combinatie de CAEN-uri vrei – cf exact activitatii prestate. Poti fi la norma de venit sau sistem real etc.
Cu bine 😉
Buna ziua, si multumesc pentru precizarile cat se poate de utile din articol.
As putea veni si eu cu o intrebare concreta: Exista si un plafon minim, sub care venituri ridicol de mici sa nu fie supuse impozitarii?
Ma gandesc la situatia in care voi face Cash Out de pe site-uri tip Pay-Per-Click, unde primești câte o fracțiune de cent pentru vizionarea de reclame, iar sumele sunt minuscule: poti aduna 3 USD in mai mult de doua luni, dupa care sa consideri ca nu prea mai merita sa-ti pierzi vremea.
Impozitul datorat statului ar fi de 0,48 USD, adica mai putin decat biletul de autobus cat sa mergi pana la Finante :D.
Sau daca nu vei mai avea loc de munca stabil in anul urmator, exista riscul sa platesti contributie de sanatate ca si cum ai avea, pt ca ai incasat cei 3 USD in anul precedent? Mi s-ar parea absurd sa fie asa.
Luci,
Nu exista plafon minim oficial, legal, sub care veniturile nu se declara. Ca cineva nu s-ar sesiza la o asemenea suma, da. Dar OFICIAL, nu exista acest lucru ca sub un plafon de venituri, acestea nu trebuiesc declarate.
Acum exista altceva, dar nu te ajuta pe tine. Exista o prevedere care zice ca daca ai datorii sub 50 ron, la sfarsitul anului ti se sterg din fisa fiscala. Dar este vorba de datorii declarate de tine, in nici un caz omise la declarare, sau nedeclarate penru ca sunt prea mici.
Multumesc mult pentru precizari!
Ca o propunere de lege ferenda eu as sugera aplicarea si la noi a sistemului american (la inregistrarea pe unul din site-urile pay-per-click, se precizeaza ca trebuie declarate veniturile anuale de peste 600 USD… deci cei care au facut 2,97 USD in doua luni din an si nimic in rest scapa de declaratii inutile).
Bună ziua,
Vă rog să mă lămuriţi şi pe mine în următoarea speţă:
– am obţinut venituri în 2012 din vânzarea unor “certificate de depozit” (vezi Stock-option plan) către o entitate din Olanda.
– am declarat aceste venituri cu 201, bifând “transferul titlurilor de valoare”
– vreau să plătesc prin virament bancar
Întrebare:
Ce regim are impozitul stabilit prin decizia pe care am primit-o? Alltfel spus, în ce cont se plăteşte, cel de regularizare impozit sau cel de venituri din străinătate?
Discuţia cu persoana care se ocupă de “asistenţă contribuabili” de la Administraţia Financiară nu a făcut decât să-mi crească tensiunea. Ghilimelele sunt puse intenţionat şi reflectă realitatea.
Mulţumesc
Buna ziua! foarte bun articolul. Am o intrebare, donatiile primite in paypal trebuiesc declarate la fisc? eu primesc bani din donatii, nu din prestarea de servicii.. trebuie completata vreo declaratie in care sa mentionez de unde provin banii?
Donatiile nu trebuiesc declarate la fisc.
Insa in functie de sume, banca (nu fiscul) ar putea cere sa completati o declaratie referitoare la provenienta valutei care intra in contul dvs. din afara tarii.
Bună, Luiza!
În țară, am calitatea de pensionar. În prezent, sunt angajat cu contract de consultanță, în străinătate, al unei organizații internaționale. Am obligații de impozitare în România?
Mulțumesc foarte mult!
La cele comunicate anterior, adaug faptul că dețin un permis de muncă pentru țara în care lucrez, iar organizația internațională nu este rezidentă în România. Și, apropos, ce înseamnă, expresia aceea supercalifragilistico-încriptată, ce se lățește prețios în documentele fiscale privind veniturile obținute în străinătate ce nu se declară și nu se impozitează – „activități dependente”? Sunt definite undeva? În fine, pe cuvânt dacă aș dori să dau o lețcaie Statului nost’, fiindcă nu are nici o legătură cu munca mea și nici nu m-a ajutat în vreun fel să o capăt – plătesc suficient pentru penzie. Toate cele bune!
Activitate dependenta este acea activitate asimilata salariatilor dar mascata sub alte forme decat un contract dr munca clasic. Asadar daca esti liber profesionist dar ai un singur client se considera ca depinzi de el, deci e ca si cum ai fi angajatul lui, deci e o activitate dependenta.
Ref. impozitare in Ro: unde locuiesti, in Ro sau in tara unde prestezi serviciile?
Mulțumesc pentru lămuriri, Luiza! Domiciliul îl am în România, dar pe perioada contractului (aproape 2 ani) locuiesc cu chirie în țara cu pricina, fără a avea, însă, un contract de închiriere. Am omis, de asemenea, să precizez că nu sunt PFA ori alte năzdrăvănii.
Toate cele bune!
Bună seara,
Dacă am lucrat în 2013, la inceputul anului, timp de 3 luni pentru o companie din străinătate, însă n-am avut niciun contract și n-am avut nici PFA, ci pur și simplu mi-au intrat banii pe PayPal, apoi in cont, pot declara sumele încasate prin intermediul declarației 201?
Costin,
Depinde foarte mult de ce fel de munca ai prestat, ar trebui sa te incadrezi la categoriile de venit ce se declara in 201.
Buna Luiza, pai sa zicem call center, customer service
si am uitat sa specific ca sunt persoana cu dizabilitati
Salut! Pentru ca e cel mai informat articol peste care am dat, vin si eu cu o intrebare suplimentara. Ati precizat ca declaratia 600 trebuie trimisa doar ca nu exista un alt venit principal. Eu nu sunt angajata cu contract individual de munca, insa obtin venituri din drepturi de autor, iar contributiile la sanatate si pensie sunt platite astfel prin retinere la sursa. Mai trebuie oare sa trimit declaratia 600?
Diana, in cazul acesta nu trebuie depus 600. Contributiile tale sunt raportate de catre cei care te platesc in declaratia 112 iar tu regularizezi la sfarsit de an doar impozitul pe venit prin declaratia 200.
LE: obtin SI venituri din drepturi de autor in tara, pe langa cele tip freelance din strainatate pentru care o sa trimit declaratia 201. Nu am fost suficient de clara, scuze.
Am inteles, nu faceam referire la declaratia 600 pentru veniturile din drepturile de autor din tara, ci pentru cele suplimentare, obtinute din strainatate, de la alta firma. Asadar, daca sunt platite contributiile pentru drepturile de autor de catre firma din tara, nu mai trebuie ca eu sa platesc pensia si sanatatea pentru cele din strainatate, obtinute de la alta firma, in regim freelance (fara contract si fara sa am PFA)?
Multumesc pentru raspunsul prompt!
Nu nu mai trebuie sa depui declaratia 600 si sa platesti pensia pt veniturile din freelancing.
Multumesc enorm, nici nu speram sa-mi gasesc drumul prin labirintul declaratiilor in seara asta si iata-ma la iesire! Weekend placut.
Cu placere! Weekend placut si tie. 🙂
Trebuie sa depui declaratia 600 pt drepturile de autor din tara. Citeste cel putin pct. II.5 din Declaratie 600:
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/decl_600_2012.pdf
In ceea ce priveste “freelansing-ul” tre sa te asiguri ca nu e munca fara forme legale si nefiscaluzata….
Nu tot ce zboara se manana.
Angela, acolo este vorba de cei cu drepturile de autor care tin contabilitate in partida simpla. Asta inseamna ca isi aduna ei chitanta cu chitanta tot anul si acele cheltuieli se scad din venituri versus varianta in care mergi pe cote forfetare de cheltuieli si deduci un procent din venituri ca si cheltuiala fara sa demonestrezi nimic cu documente.
In cazul discutat aici nu era vorba evidenta in partida simpla.
Oricum iti dau dreptate: nu tot ce zboara se mananca!
Punctul II. 5 face referire la drepturile de autor pentru care impozitul se determina prin evidenta contabila in partida simpla (sistem real), ale “mele” sunt prin retinere la sursa de catre platitorul de venit.
Cat de ultima afirmatie, complet de acord!
Corect Diana.
Ce ti se retine la sursa? Esti sigura ca se retine si pensia? Iti retine tie minim 260 lei cat e pe luna contributia minima obligatorie la pensie?
Daca nu tii contabilitate in partida simpla ca pfa pe norma de venit, cum stii daca si depasit sau nu pragul pt. tva?
Sau sunteti de parere ca pt drepturi de autor e varianta cu contabilitate simpla sau fara nicio contabilitate si ca pfa pe norma de venit nu trebuie sa depuna Declaratia 600 si nici sa tina contabilitate in partida simpla?
😉
O sa raspund pe rand si asta e ultima mea interventie.
Da, sunt sigura ca se retine contributia minima.
Nu sunt PFA, ci o simpla persoana fizica ce a semnat un contract de cesiune a drepturilor de autor.
De asemenea, la sumele pe care le-am incasat nu am depasit pragul pentru TVA.
Seara buna, la revedere!
Oricum, nu suntem tara offshore astfel incat pentru orice obtinem din strainatate sa nu platim nimic in tara (sanatate, pensie, impozit etc). Asa ca “freelansing-ul” in afara fara plata plata contributiilor in tara nu stiu unde se incadreaza… De fapt stiu si nu e bine
Angela, nu a zis nimeni mai ales aici pe blogul meu ca freelancingul se face fara plata contributiilor in tara. Poti sa prezinti cum crezi tu ca se platesc darile si se depun declaratiile in cazul prezentat de Diana, ca sa incheiem discutia in mod util.
Si let’s agree to disagree dupa chestia asta.
Buna,
Am fost azi pana la ANAF sa ma lamuresc ce declaratii trebuie sa completez si depun pentru activitatea de freelancer (mobile development) pe Elance.com. Mi s-a spus ca e nevoie doar de 201 dar ca trebuie sa traduc si legalizez contractul in care se explica natura activitatii si ca, in functie de acesta, se poate incadra in venituri pe proprietate intelectuala sau alte venituri. Problema e ca acel “contract” de pe site e de fapt un Terms of Use si nu e semnat, stampilat, etc. de catre Elance. Din cate am inteles, legalizarea in acest caz nu se poate face. Cum sa procedez?
Buna Luiza,
In primul rand, multumesc foarte mult pentru informatie si in al doilea rand, am si eu o nelamurire…defapt mai multe.
1. Aici se vorbeste de Freelancer, insa cum ramane cu cei care nu desfasoara aceasta activitate si pur si simplu au reclame Google Adsense pe site-urile lor? Ce bifez pe formularul 201? Este in regula daca aleg “alte venituri”?
2. Am observat ca ai specificat la “Alte obligatii de plata”: ANAF – sanatate 6.5% si CAS (Pensii) 10.5%. Asta inseamna ca ANAF-ul imi va cere sa platesc 16% + 6.5% + 10.5% adica 33% in total din toata suma pe care am castigat-o in anul 2013?
3. Mentionez ca nu lucrez, nu am carte de munca (am lucrat acum multi ani) si ca singura mea sursa de venit este Google Adsense. Ca si idee, veniturile au fost foarte mici si de-asta nu le-am declarat. Intre timp lucrurile s-au schimbat, veniturile au crescut si consider ca trebuie sa le declar.
Multumesc mult pentru timpul tau si sa stii ca pot sa platesc eventual pentru un raspuns, nu vreau sa imi raspunzi gratis. Oricum ma gandeam sa platesc un expert in domeniul acesta, asa ca astept instructiuni.
Scuze,
Am vrut sa spun ca astept instructiuni pe e-mail (banuiesc ca il vezi) pentru o eventuala recompensa materiala, nu m-am referit la raspunsul tau.
Multumesc mult!
@Luiza: aceeasi intrebare ca si Marius am si eu. Care e modalitatea corecta?
Sal Marius2 – Luiza a fost foarte amabila si mi-a zis ca trebuie sa platesc exact cum am scris eu la punctul 2. Pe de alta parte, am sunat la ANAF si le-am zis ca nu am lucrat, nu am alte venituri si anul trecut am castigat suma de 10.000 Euro si vreau sa declar acesti bani. Mi s-a spus ca am termen pana pe 25 Mai 2014 sa platesc pentru anul trecut (2013) si ca trebuie sa platesc obligatoriu 16% – nu si CAS si sanatate.
Oricum te-as sfatui si pe tine sa faci acelasi lucru (sa suni la ANAF) deoarece mi-e frica sa nu fi dat de vreun angajat care sa zica asa si cand te duci sa platesc sa te oblige sa platesti si alte taxe. O sa incerc si eu cu un al 2-lea telefon peste o saptamana.
Oricum daca suni, ar fi bine sa ne spui si noua daca ti-au zis acelasi lucru…sa putem compara raspunsurile 🙂
Buna ziua,
Am si eu o intrebare legata de “a fi freelancer”.Se poate ca angajatorul american in cazul meu sa-mi faca contract de munca?Daca da, eu mai platesc ceva in Romania din salariul primit atata timp cat el plateste taxele aferente salariului meu in America?Care ar fi posibilitatea ca angajatorul american sa imi faca contract de munca cu domiciliul acasa?Este nevoie ca acea companie sa aiba sediu in Romania?
Multumesc anticipat.
Luiza, nu am nici o nelamurire, insa TE FELICIT pt. modul in care raspunzi comentariilor. M-ai surprins foarte placut. Imi place mult si cum scrii. Cuvintele sunt de prisos. Se pare ca online-ul e “populat” si de oameni de calitate.
Ady7zu: Angajatorul poate sa incheie cu tine un contract individual de munca, tu fiind rezident roman, iar el nerezident. Conform codului fiscal art.7, tu desfasori activitatea ta in Romania: “1. activitate – ORICE activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit; 2. activitate dependentă – ORICE activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare.”
Angajatorii straini: persoanele fizice si juridice care nu au sediul, respectiv domiciliul sau resedina în România, datoreaza în România contributiile sociale obligatorii pentru salariile si veniturile asimilate salariilor platite angajatilor rezidenti sau nerezidenti care îsi desfasoara activitatea în România. [Art. 2963 lit. e) din Codul fiscal si pct. 3 din norme] Asadar, angajatorul iti plateste contributiile SOCIALE, insa tu ai obligatia de a plati impozitul tau pe venit in Romania.
Declararea și plata contribuţiilor sociale obligatorii se poate realiza prin două modalități:
1. Angajatorul străin poate încheia un acord privind declararea și plata contribuțiilor sociale de către angajații care desfășoară activitatea în România și obțin venituri din salarii;
2. Angajatorul străin nu încheie un acord privind declararea și plata contribuțiilor sociale.
Totul este foarte bine explicat in documentul publicat de DGFP Braov – Serviciul metodologie si asistenta contribuabili: sper sa am voie sa postez link-ul tinand cont ca nu e unul de natura comerciala:
https://finantepublice.ro/news_leg_download/1363941721_Obligatiile%20angajatorilor%20straini%20si%20ale%20angajatilor%20rezidenti%20sau%20nerezidenti%20care%20obtin%20venituri%20din%20salarii%20din%20activitat.pdf
URL scurt: https://goo.gl/kJHbW3
Daca cumva se intampla ceva cu link-ul scrie pe Google: “Obligatiile angajatorilor straini si ale angajatilor rezidenti sau …” si iti va aparea un PDF de la Finante Publice. Acceseaza acel link.
Buna ziua,
Am o intrebare. Voi avea o oportunitatea sa lucrez freelancer cu contract pt o firma din Taiwan. Ei spun ca o sa retina din venit 5% acolo si imi dau si hartii care atesta asta. Daca platesc acolo 5% impozit aici mai platesc 16%?
De asemenea si la mine se aplica la fel cu declaratu cum se aplica la ceilalti? Adica si eu o sa fiu platit prin Pay Pal.
Hello, ma bucur ca v-am gasit!
Am si eu o intrebare. Dezvolt aplicatii de mobile, le pun pe amazon appstore unde sunt impozitat de americani cu 10% pentru ca mi-am inregistrat un numar EIN(Employee Identification Number, caci altfel plateam 30%). Cum le demonstrez eu romanilor ca platesc acolo 10% impozit pentru a evita dubla taxare si pentru a plati aici doar diferenta de 6%? Totul este online, amazonul imi retine automat impozitul si n-am nici o hartie pentru a demonstra ca il platesc.
Multumesc
Salut,
Ma aflu in aceeasi situatie cu tine, Mihai.
As dori sa stiu daca ai un raspuns pentru aceasta speta.
Multumesc!
Am completat declaratia 201, am depus-o la anaf si acum astept sa-mi vina decizia de plata acasa.
Numai bine!
Salut, Amazon iti va trimite anul viitor prin posta o hartie justificativa cu impozitul retinut. Cu ea ar trebui sa poti justifica la ANAF retinerea de impozit de 10%.
Buna,
Am ocazia sa semnez un contract de freelancing cu o firma din UE pe administrare de cursuri training. As avea insa cateva intrebari si sper sa ma poti ajuta.
1. Administrarea de cursuri de training s-ar mai incadra in categoria drepturilor de autor?
2. Am mai lucrat ca traducator in trecut si imi declaram veniturile cu declaratiile 020 si 200 pe drepturi de autor. In declaratia pe venitul global mai beneficiam si de cota forfetara. Acum aceasta cota forfetara se mai aplica?
3. Am mai vazut pe alte site-uri ca trebuie sa platim contributie la pensii nu 10,5% ci 31.5%. Pana la urma cat este procentajul?
4. Pentru a primi banii din strainatate trebuie sa-mi deschid cont in Euro la banca?
Vreau ca totul sa fie legal dar in acelasi timp sa fie si avantajos pentru mine din punct de vedere financiar, pentru ca in situatia in care mai mult de jumatate din suma primita o dau la stat pe impozite raman cu mai nimic in mana si nu se merita. 🙁
Multumesc frumos pentru ajutor,
Andreea
Andreea, cursurile nu se incadreaza la drepturi de autor. Nu se aplica cota forfetara. 10,5% se refera la drepturile de autor 31.5% este pentru PFA-uri. Te rog scrie-mi pe mail daca mai ai intrebari.
Scuze, revin cu o completare.
Mentionez ca ar trebui sa renunt la locul actual de munca si sa imi platesc singura toate contributiile sociale.
Multumesc inca o data.
Buna,
Am si eu o intrebare careia inca nu i-am gasit raspunsul.
Daca infiintez o firma intr-o alta tara, NON UE prin care prestez servicii IT catre clienti din US de exemplu, iar veniturile le incasez prin PAYPAL iar apoi in cont bancar in tara ce obligatii am fata de statul roman ?
Domiciliul il am in romania si sunt angajat in acelasi timp la o firma in tara.
Multumesc anticipat!
Nu ai nici o obligatie catre statul roman.
De ce?
Luiza te rog ajuta-ma …..
Lucrez de 2 ani jumatate pe iWriter (gen Elance si oDesk) si acuma am aflat ca trebuie declarati banii..Ce se intampla daca nu ii declar?
Am fost la ANAF si mi-au zis ca trebuie o anexa da la angajator cum ca eu lucrez acolo..asta nu se poate deoarece eu efectiv lucrez pentru clienti din intrega lume, prin platforma respectiva.
Inca ceva..daca voi plati va trebui sa platesc 33% din ce am castigat pana acuma in cei 2 ani? Mentionez ca de 2 ani nu mai sunt angajat si nu figurez nici la somaj.
Multumesc anticipat!
Ady, iti raspund pe mail.
Buna,
Sunt aproape in aceeasi situatie ca Ady, atat ca eu lucrez in programare. Cum procedez ca sa intru pe legal?
Mi-ar fi de mare ajutor raspunsul tau.
Buna, am raspuns tuturor pe mail, de aceea nu gasesti raspunsurile pe blog. Te rog scrie-mi un mail cu situatia ta.
Buna Luiza,
Chit ca gasesc si eu blogul tau jumatate de an mai tarziu, te-as ruga sa-mi trimiti si mie informatiile pe care le-ai dat celor de mai sus.
As aprecia enorm!
Salut Luiza… sunt in aceeasi situatie si te-as ruga sa-mi trimiti si mie acele informatii pe email! As fii tare recunoscator! Ai un blog interesant, nu am gasit ajutor in alta parte! Multumesc, Robi.
Si eu sunt intr-o situatie similara ca Andy:
Lucrez de 2 ani pe gen Elance si oDesk.
La inceput faceam numai sume mici, dar acum incep sa am clienti / proiecte mai mari.
Cum fac sa fiu in legalitate si sa i-mi platesc taxele catre stat.
Sunt PFA, si platesc sanatatea anual.
PS: Defapt nam idee cum facturez pentru oDesk.
Salut, Luiza! Imi trimiti te rog si mie raspunsul pe mail? Multumesc.
Buna,
Si eu sunt intr-o situatie similara cu cea a lui Ady. Doar ca nu am venituri pe 2 ani nedeclarate ci ar trebui sa declar pentru anul 2014!
Se poate sa imi dai si mie informatiile pe mail?
Multumesc
@alina Nu exista niste informatii pe care le trimit cititorilor, doar raspund la intrebari punctuale in masura in care ma pricep. Mi-ar fi foarte greu sa caut ce intrebare mi-a pus “ady” sa caut mailul si sa fac fwd; plus ca situatia fiecaruia difera;
Buna imi poti trimite si mie informatile ce le-ai trimis lui Ady.
Multumesc.
Buna,
Care sunt variantele in situatia in care venituri din trecut din freelancing nu au fost declarate.Daca se poate primi un raspuns pe mail as aprecia.
Multumesc mult
Buna,
As putea sa aflu si eu pe mail raspunsul la intrebarea lui Mihai.
Mersi Anticipat.
@ ion si mihai – depinde foarte mult de natura veniturilor (ce ati prestat), de sume, daca veniturile au fost sporadice sau recurente (lunare); nu pot da un raspuns general.
Multumesc!
Buna Luiza
Dar daca advertiserul accepta sa ma plateasca in calitate de persoana fizica si imi trimite banii tot in cont de persoana fizica e vreo problema? Adica nu vrea contract, nu vrea factura. In cazul asta eu trebuie sa ma declar neparat PFA (sau ceva care plateste impozite) sau pot sa incasez in continuare asa?
Buna Luiza,
Blogul tau mi se pare foarte bun si informativ. Pari o persoana super amabila. Ti-as fi foarte recunoscatoare daca m-ai ajuta si pe mine cu un sfat. Eu sunt plecata din tara de 3 ani. Am rezidenta temporara in Polonia unde urmez un curs de doctorat de la care primesc bursa neimpozabila in Polonia. In paralel, tin cursuri la Universitate pe contract de prestari servicii – aici sub titlul de drepturi de autor. Dar din acest contract nu se retin bani pentru asigurarile de sanatate sau serviciile sociale. In schimb, Universitatea plateste pentru mine ca studenta asigurarea medicala.
Sunt inregistrata cu cod numeric personal si cu cod fiscal in Polonia, caci aici fiecare persoana (autorizata sau nu) are un cod fiscal. Anual declar si platesc impozitul aici.
Pana acum am intrebat de doua ori la ANAF in Romania in doi ani diferiti daca trebuie sa declar ceva la ei daca sunt plecata in alta tara din UE, si de ambele ori mi s-a spus ca nu. Acum totusi am vazut pe net (si asa am ajuns la blogul tau) ca totusi ar trebui sa declar veniturile din strainatate.
Din cate stiu, intre Polonia si Romania este un contract semnat conform caruia o persoana e impozitata doar intr-una din tari. Totusi, trebuie sa declar si in Romania ce fac in alta tara? Ai putea te rog sa imi spui cam unde ma incadrez. Trebuie sa completez formulare sau nu? Si daca da, ce fac cu anii din urma?
Buna Luiza!
Nici nu stii de cand caut informatti de acest gen. :))
Cam de un an de zile fac affiliate marketing. Lucrez cu companii din USA, iar banii imi sunt trimisi in contul din Romania.
Adica mai precis sistemul functioneaza cam asa:
1. construiesc websituri unde promovez produsele la care sunt afiliat
2. platesc publicitate pe care o directionez la websiturile mele
3. oamenii cumpara produsele pe care le promovez iar eu primesc comision care este virat in contul din Romania
– cumparatorii sunt din tari cum ar fi USA, Canada etc
As dori sa te intreb ce fel de taxe trebuie se platesc, si ce fel de firma ar trebui sa-mi fac(PF, PFA sau ?)
Taxele se platesc din vanzarile totale minus banii investiti in publicitate?
Pot sa demonstrez cu facturi banii investiti in publicitate.
Multumesc
Bobo
Buna Luiza,
Poti sa ma ajuti intr-o problema? Am fost in India unde am facut timp de doua saptamani design vestimentar, am semnat un contract pentru prestarea serviciilor respective, dar acum cei de la firma din India imi spun ca nu pot sa imi vireze banii in cont daca nu le emit o factura. Cum pot sa le emit factura ca persoana fizica, fac pur si simplu un format de factura intr-un excel, o completez cu datele lor, trec suma si asta e, sau trebuie sa ma inregistrez undeva pentru a putea emite factura?
Precizez ca e vorba de un venit ocazional, nu cred ca mai ajung vreodata sa obtin venituri din India.
Multumesc, J.
Buna Luiza,
Uff, ce multi avem probleme! Situatia mea e asa: sunt angajata cu carte de munca cu norma intreaga la o firma romaneasca, dar in acelasi timp am si un PFA la norma de venit, pe care lucrez cu o firma din USA. Am obtinut de la Finante injumatatirea normei de venit, tocmai prin prisma faptului ca sunt si angajata. Eu platesc trimestrial impozite si contributii la stat conform acestei norme, pe baza unei decizii de impunere anuale, indiferent cat castig de fapt prin PFA. Nu am facturier, am doar un contract intre mine si firma americana, care stipuleaza o suma anuala, ce mi-o plateste in rate egale. Oare eu ce mai trebuie sa depun, pe langa declaratia 392B? Simt ca ceva imi scapa, si cei de la Finante ridica toti din umeri, pe unde am intrebat…Nu ma lamureste nimeni:(
Multumesc frumos,
Nico
Dupa indelungi cautari, am dat de articolul tau.
Din toate celelalte resurse gasite pe net pana acum, nu aflasem ceea ce ma interesa pe mine. Aici am gasit exact ce cautam. Practic dilema mea principala era daca trebuie sa imi fac PFA sau nu avind in vedere situatia mai speciala a veniturilor din freelancing.
Ma bucur ca nu am renuntat sa caut si ca nu am apucat inca sa imi fac PFA.
Buna Luiza,
Excelent articolul! Ai putea te rog mult sa ne spui daca in cazul unei persoane fizice exista vreun plafon / valoare maxima a venitului ce este acceptat a fi trecut in declaratia 201? Dupa un anumit nivel de venit crezi ca persoana fizica ar fi obligata sa treaca pe o alta forma organizare de tip PFA/SRL? De asemenea, in cazul unei persoanei fizice, aceasta trebuie sa plateasca si TVA-ul din banii incasati in urma activitatilor de tip freelancer?
multumesc anticipat!
Buna,
Felicitari pentru articol si pentru blog in general!
As avea si eu o problema: am un SRL (cu domeniul de activitate: realizare de software). As dori sa folosesc serviciile prestate de niste programatori freelanceri (de pe diverse site-uri de freelanceri, dar in special de pe oDesk); acesti programatori sunt din tari non-UE (in general Filipine, Pakistan, Bangladesh etc.). Contabila imi spune ca ar putea sa existe niste complicatii: in primul rand la sumele achitate pe oDesk ar trebui sa platesc 16% impozit (pentru veniturile obtinute din Romania de nerezidenti). Apoi este obligatorie existenta unui contract intre SRL-ul meu si oDesk (ceea ce oDesk nu ofera, ci doar niste simple facturi in care apare scris: programatorul X…tarif orar…numar ore lucrate…total platit). In plus pentru a putea inregistra aceste plati ca si cheltuieli deductibile ar trebui sa prezint tot felul de documente justificative din care sa reiasa necesitatea acestor servicii si care sa dovedeasca faptul ca munca a fost prestata intr-adevar. Se pare ca aceste opinii sunt bazate pe raspunsul scris primit de la ANAF in urma unei adrese trimisa de contabila cu privire la aceasta problema.
As dori totusi sa va cer opinia daca treaba sta intr-adevar asa si daca nu exista si alte posibilitati pentru un SRL de a folosi serviciile prestate de freelanceri fara a intampina obstacolele enumerate mai sus.
Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
Artisjus este o asociatie de protectie a drepturilor de autor din Ungaria, a carei membra sunt. Trebuie sa primesc o suma de bani pentru drepturile realizte anul trecut.
Intrebarea mea este: eu fiind cetatean roman, daca Ascociatia Artisjus retine impozitul in Ungaria, trebuie sa mai declar acest venit in Romania?
Va multumesc foarte mult.
Hello all!
Va rog daca aveti intrebari scrieti-mi pe mail. 🙂
Experienta mea:
Azi am fost la administratia financiara sector 3 pentru a-mi declara veniturile din vanzarea de fotografie de stock. Am completat formularul 201, am intrebat de doua ori daca e nevoie sa completez si sa depun alte formulare, CAS, etc. Mi s-a spus “Nu, nu”. (E drept, veniturile erau mici, nu stiu ce importanta are asta — sau faptul ca nu am alte venituri.) La rubrica categoria de venit, mi s-a spus sa bifez casuta “alte venituri”. Am intrebat daca nu sunt venituri din drepturi de autor, si mi s-a raspuns “ca sa fie din drepturi de autor, ar trebui sa aveti contract de cesiune, si nu aveti.”
Toate cele bune!
buna, am si eu urmatoare situatie:
contract de munca in RO si contract drepturi de autor cu o firma din strainatate? ce declaratie trebuie depusa, 201? mai trebuie depusa si 020?
Buna, ti-am raspuns pe mail.
Buna Luiza,
Am dat peste articolul tau dupa ce am facut un mic search dupa eventualele taxe pe care trebuie sa le platesc pentru activitatea de freelancer.
Am cont pe Elance de 4 ani si cu multa munca si perseverenta am facut din ceva ce parea doar o sursa suplimentara de venit ( atunci lucram si la o firma care intre timp a dat faliment) o sursa principala de venit. Asta cam de 2 ani si ceva. De aproape 8 luni achit contributiile la fondul de pensie – 31.3% si CAS – 5.5% si voi continua sa le achit de acum incolo. Mi se pare oricum si asa prea mult la pensie.
Te rog sa imi spui cat de necesar este sa achit taxa pe venit? Urasc sa dau orice fel de ban statului roman cand stiu ca face atat de putin pentru cetatenii sai.
Te rog sa-mi trimiti un mesaj pe email.
Multumesc.
Buna seara, referitor la veniturile obtinute fara forme legale de la o firma off-shore, intr-un cont in Romania de catre o persoana fizica, acea persoana plateste tva statului roman ? In ce categorie se incadreaza acele venituri ? Specificam ca sunt obtinute oarecum ca un comision, dar fara un contract la baza…
Ca sa facem o mica “gluma” – veniturile se incadreaza la evaziune fiscala :). Referitor la TVA daca se depaseste plafonul de 65.000 euro, da, se pune problema TVA-ului. Nu stiu sa iti spun unde se incadreaza acele venituri dar iti spun clar ca sunt impozabile.
buna ziua,va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un raspuns.sotul meu lucreaza 4 sau 4 luni jumatate in norvegia,cu contract de munca la angajator din norvegia.i se retine impozit pe venitul dibn salarii acolo.mai trebuie sa depuna declaratia 201?
multumesc!
AncaMaria, sotul tau nu mai trebuie sa depuna 201.
Buna ziua,
Am nevoie de un sfat: pentru venituri obtinute pe un contract de consultanta (Project Management) in Rep. Moldova, contract semnat cu o firma din Franta fara rezidenta in Romania, contract cu o durata de minim 18 luni fiind plecat acolo in aceasta perioada, ce impozit trebuie platit pe venit (daca trebuie…)? Precizez ca nu am alt venit in Romania si nici un alt angajament in Romania (deci dependent de acea firma din Franta.
Multumesc mult de tot,
Adrian Buiculescu
Buna ziua,
in timpul liber, am inceput sa fac videochat de acasa. Eu am un job stabil dar am gasit aceasta varianta pentru a-mi completa veniturile. As dori sa stiu daca pentru aceasta meserie tot declaratia 201 se preteaza. Banii vin din strainatate si urmeaza sa imi intre intr-un cont bancar. va rog sa ma sfatuiti
Buna,
Da, daca banii vin din strainatate direct in contul tau bancar, declaratia 201 este buna.
Buna Luiza!
Te rog frumos sa ma lamuresti si pe mine. Lucrez pentru o companie din Hong Kong iar salariul il primesc o parte aici si o parte compania il trimite direct sotiei mele in contul bancar din Romania. Zilele trecute cei de la banca mi-au solicitat contractul ca si dovada. Le-am trimis si au acceptat.
Taxe in Hong Kong nu se platesc sub nici o forma, nimeni nu iti cere socoteli ce faci cu banii companiei. In schimb sotia mea va trebui sa plateasca un anumit impozit la stat?
Eu nu pot oferi nici o dovada de plata a impozitelor in Hong Kong.
Iti multumesc pentru ajutor!
Buna Alin,
Sotia ta care primeste banii intr-un cont romanesc se poate confrunta la un moment dat cu intrebari din partea fiscului roman, in privinta provenientei acelor bani. Pe banii aceia nu se plateste nici o taxa in nici un loc deci da, este o problema. Daca tu vei avea probleme sau nu, asta nu pot aproxima, dar daca cineva se va sesiza cu privire la acei bani, cu siguranta te vor pune sa platesti retroactiv impozite.
Buna,
sunt PFA lucrez numai cu strainatate online, daca vreau sa simplific lucrurile,
pot sa suspend/desfiintez PFA ul? si sa declar veniturile cu decl. 201?
(pentru ca PFA-ul necesita sediu fara PFA nu am griji de sediu…)
(ori pentru cei care inca nu sunt PFA sa nu se faca PFA degeaba)
Laszlo, daca veniturile tale provin exclusiv din afara tarii, da, poti.
Multumesc pt. raspuns,
oare nu primim amenda ca e activitate repetitiva si trebuie inregistrat la orc?
de altfel:
2 avantaje cunosc pentru PFA si anume
ca poti deduce cheltuieli (cheltuielile de dedus sunt mici ca freelancer)
si ca poti obtine credite de la banci
nu stiu care ar fi dezavantajele de a nu fi PFA… dar ar fi interesant de stiut
Intrebarea era daca se poate nu despre avantaje si dezavantaje.
Da corect, am adaugat sa nu induc in eroare pe altii zicand “PFA degeaba”,
dar urmatoarea intrebare ar fi daca sunt eventuale urmari sa declari in continuu numai cu decl. 201, nu e obligatoriu de inregistrat la ORC?
Nu are nici o treaba declaratia 201 cu Registrul Comertului asa cum nici o parte din PFA-uri (cele cu profesii liberale) nu au. Deci nu trebuie declarat nimic la Registrul Comertului daca se foloseste declaratia 201.
pt. ca trebuie atasat document de provenienta pe care s-ar vedea ca e venit repetitiv In cazul meu
ok, multumesc deci depinde de ce este profesie liberala, exista o lista cu profesiile? webdesign-ul este profesie liberala?
ori automat decl. 201 este considerat ca prof liberala?
Multumesc Luiza, m-am lamurit acum deci ce se scrie pe declaratia 201 (venit online) devine ~echivalent~ ca “profesiile liberale din romania” (fiind din strainatate) si devine liber de ORC.
(corecteaza-ma daca gresesc)
“Declaratia 201 este o forma de a fiscaliza niste venituri modice, pentru a nu avea probleme la ANAF dar nu este o modalitate corecta de lucru din punct de vedere juridic (practic nu te inregistrezi si nu te autorizezi pentru a desfasura activitatea respectiva in nici un fel desi exista lege care prevede aceasta obligatie) si nu as recomanda acest lucru pe termen lung si pentru sume mari.” – cum spui
la urma urmei dupa cum vad eu din experienta mea pe termen lung activitatea trebuie sa fie profesie liberala ori drepturi de proprietate intelectuala ori inchiriere etc
si nu merge pe termen lung activitatea comerciala cu prestari servicii care nu sunt liberale pentru ca comercial repetitiv trebuie autorizatie … (caracterul ocazional se vede si din plati)
si pentru ca a nu fi autorizat cred ca legea spune ca ti se pot confisca acesti bani
parerea mea e ca d201 se poate utiliza foarte corect pe termen lung pentru unele activitati dar nu la fel si nu pentru toate cele comerciale
Bună, Luiza!
Situația 1.
Am un serviciu cu normă întreagă.
Am și un PFA cu normă de venit.
În paralel, CA PF, fac traduceri pentru o firmă din altă țară UE care nu are sediu în România. Ce formulare e nevoie să depun și la ce taxe să mă aștept pentru activitatea ca PF?
Situația 2.
Renunț la serviciul cu normă întreagă.
Păstrez PFA-ul cu normă de venit (și taxe mărite, că se adaugă sănătate și pensii).
În paralel, CA PF, fac traduceri pentru o firmă din altă țară UE, care nu are sediu în România. Ce formulare e nevoie să depun și la ce taxe să mă aștept pentru activitatea ca PF?
Mulțumesc frumos!
Buna,
Vroiam doar sa spun a legea enuntata cu evaziunea fiscala e abrogata; nedeclararea veniturilor nu se considera evaziune. Legea evaziunii e 241/2005.
Iar bancile nu divulga informatii asa de usor…decat daca exista titlu executoriu sau la cererea unui procuror.
Multumesc pentru precizarea referitoare la legea evaziunii.
Buna. Am si eu o nelamurire legata de PayPal. Trebuie facut un cont special pentru PFA, sau pot folosi un cont personal de Paypal, pe care il pot justifica mai tarziu?
Bianca, daca te referi la ce sa alegi pentru paypal, cont de business sau personal, poti ramane pe cel personal. In definitiv conteaza in ce cont iban transferi banii in Ro.
As mai avea o intrebare. Doresc sa achizitonez anumite materiale din straintate pentru activitatea directa pentru care sunt inregistrata insa nu imi pot face o factura pe PFA fara numarul de TVA. Sunt inregistrata ca neplatitor de TVA. Ar putea sa imi faca o factura normala pe care sa o decontez mai apoi sau cum ar trebui sa procedez? Multumesc frumos!
DECI… pentru veniturile realizate prin intermediul GOOGLE ADSENSE trebuie sa:
Depun declaratia 201 la anaf SI ATAT? Asta e tot ce trebuie sa fac?
Adica merg acolo la tanti de la ghiseu ii dau foile completate, imi calculeaza taxele pe loc, ii platesc banii pe loc si gata? ASTA E TOT? Sa mai sunt si alte batai de cap? … deobicei sunt, si de-aia intreb ca sa fiu sigur. Astept raspuns. Mersi 🙂
Banii se achita dupa ce se primeste decizia de impunere acasa, prin posta. Nu se achita deci chiar pe loc. Cu placere!
Salut Luiza,
Ti-am scris si un mail, iti scriu si aici, just in case…
Lucrez de mai multi ani cu un site din Canada, dar pana acum nu am platit nici un impozit. Doresc sa intru in legalitate si sunt dispus sa platesc penalizari, dobanzi si amenzi. Nu doresc sa am probleme mai serioase, de genul penal.
Intrebarea mea, pot sa merg la fisc si imi declar veniturile pe anii anteriori (incepand cu 2011)? As scapa in felul asta de posibila acuzatie de evaziune fiscala?
Multumesc mult,
Daniel M.
Daniel, da, mergi si declara. Vei plati pe langa impozitul calculat si dobanzi si penalizati calculate din 2011 si la zi.
am si eu o problema….lucrez ca model de videochat si,evident,pana in acest moment nu am platit nik statului roman…considerand ca acestea fiind venituri excusiv din afara tarii,ce treaba ar avea ei?eu primesc banii pe card (Payoneer)..trebuie sa declar aceste venituri?di daca da cum procedez?lucrez de vreo 3-4 ani si chiar nu stiu cum sa fac….clar nu vreau sa fac ceva ilegal…multumesc
@Anna – clar veniturile tale trebuiesc impozitate, chiar daca banii vin din afara tarii, atata timp cat tu ai rezidenta (locuiesti) in Romania; trebuie sa depui declaratia 201 despre care se vorbeste in articol, cel putin pentru anul 2014 pana pe 25 mai 2015; pentru veniturile obtinute in anii anteriori trebuie sa faci cate o declaratie pentru fiecare an si sa le depui cu intarziere si deci cu o amenda.
Referitor la lege… nedeclararea veniturilor este sau nu evaziune fiscala conform noii legi ?
Multumesc
DA, cu siguranta si fara nici un fel de indoiala!
LEGEA nr. 50/2013 din 14 martie 2013 a modificat Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. In legea 241 modificata gasesti toate informatiile referitoare la ce constituie evaziune si cum se pedepseste.
Castig bani pe 99designs din martie 2014. Trebuia sa declar banii castigati din martie si aprilie pe data de 25 mai 2014?
@design – termenul este 25.05.2015
Salut Luiza!
Numele meu este Daniel si lucrez pe oDesk de vreo 2 ani.Am inceput cu partea de writing iar acum sunt pe traduceri engleza/germana
As avea 2 intrebari si as fi recunoscator daca m-ai putea ajuta.
Pana acum nu am declarat nimic la fisc pentru ca in primul an veniturile erau cam mici iar in al doilea nu am dat prea mare atentie.Cu timpul veniturile au inceput sa creasca si as vrea sa intru in legalitate,ce pot sa fac? Precizez faptul cei de la oDesk taxeaza 10% pentru fiecare tranzactie,am lucrat cu angajatori din foarte multe tari si nu stiu cum si ce sa declar.
Si o a doua intrebare,datorita numarului mare de clienti si volumului mare de munca am vreo 4,5 traducatori care imi fac mie treaba,practic am devenit si intermediar. De exemplu daca imi da cineva sa-i traduc ceva in valoare de 100$ eu dau mai departe proiectul cu 40,50$ in functie de cum negociez,restul 50,60$ fiind profitul meu. As vrea sa stiu daca este legal?
Astept raspunsul tau,multumesc anticipat!
Buna luiza,
cazul incare am o carte electronica ebook (eu sunt autorul), si o vand online, folosing paypal.
Completez aceeasi declaratie 201?
Multumesc,
Vlad
Buna Luiza, cum recomanzi sa fie declarate veniturile suplimentare din strainatate (vazari produse digitale printr-un singur furnizor), pe pers. fizica cu 201 sau prin SRL?
Multumesc!
@Cristina – depinde foarte mult de situatia fiecaruia, daca poate sustine financiar un SRL (sediu, contabil etc) si daca doreste bataia asta de cap. Si mai depinde si de sumele incasate.
Declaratia 201 este o forma de a fiscaliza niste venituri modice, pentru a nu avea probleme la ANAF dar nu este o modalitate corecta de lucru din punct de vedere juridic (practic nu te inregistrezi si nu te autorizezi pentru a desfasura activitatea respectiva in nici un fel desi exista lege care prevede aceasta obligatie) si nu as recomanda acest lucru pe termen lung si pentru sume mari.
Superb blog, multumesc pentru raspuns!
Trebuia sa mentionez ca am deja un SRL cu activitate separata in RO, la care sunt si angajata cu carte de munca. Produsele digitale sunt un hobby din timpul liber care au prins priza si au inceput sa faca bani prin alte tari 🙂
Sunt constienta de 201 si de data limita din mai, insa ma intreb daca o fi mai bine sa le bag prin firma sau chiar necesar. Probabil ca da daca sumele devin din ce in ce mai mari.
Multumesc inca o data!
Buna,
Eu voi avea un contract cu o firma din Ungaria: pentru 5 luni (mai putin de 183 zile) ma voi afla in Budapesta dupa care voi pleca la diferiti clienti din UE, America sau Asia.
In aceasta situatie cum voi plati impozitul daca am PFA cu norma de venit in IT iar activitatea se desfasoara in afara Romaniei dar banii vin tot timpul din Ungaria?
Va trebui sa declar venit obtinut in strainatate in Ungaria sau in tara unde voi presta serviciul?
Eu voi factura permanent pe Ungaria, fara a fi fizic acolo.
Poti sa ma luminezi daca in acest caz trebuie sa platesc doar in Romania taxe si impozite sau este necesar sa platesc si in Ungaria sau in statul in care desfasor activitatea.
Multumesc anticipat,
Robert
Impozitarea castigului pe Forex broker din strainanate
Buna ziua
As dori tare mult sa inteleg cum cand si in ce fel pot platii impozitul pe venit obtinut din tranzactii financiare pe piata Forex
Situatia mea este urmatoarea – acum vreo 4 luni si ceva (pe la mijloc de Septembrie) am inceput sa tranzactionez pe piata Forex, am facut un cont real la un broker din Grecia investind 1000 de euro dintr-un cont in valuta (euro) de la o banca din Romania, am pana azi un castig de aproximativ 6000 de euro (adica 6000 peste depozitul initial de 1000, total in cont la broker 7000); intentionez sa-mi trag vreo 3000 in cont din Ro pana la sf luni iar restul sa-mi ramana sa tranzactionez! In fine presupunem ca sunt la sfarsit de an fiscal si trebuie sa depun 201 asta fiind situatia.
Care sunt pasii in cazul asta?
Ce suma declar in 201 convertita in Ron (la curs ref BNR) tot ce am in cont adica 7000 (inclusive suma initiala si castig sau doar castig de 6000 sau doar ce trag in contul din Ro 3000 ron ?
Ce obtiune selectez: “operatiuni de vânzare-cumprare de valuta la termen, pe baza de contract” sau altceva, care anume?
Ce pun la puntele “2. Pierdere fiscal” – nu cred ca este cazul; “3. Impozit pe venit platit în strainatate” – pai nu cred ca platesc eu impozit in strainatate pt asta; “4. Impozit pe veniturile din salarii, retinut de angajatorul rezident în România” – asta chiar ca m-a pus in pozitia stand, habar nu am la ce se refera?
Unde trebuie sa depun fisa 201 doar in localitatea de domiciliu sau pot la oricare ANAF de exp eu sunt din Timisoara acolo am bulletin insa stau in bucuresti fara flotant sau ceva de gen?
Pe langa fisa 201 ce acte mai trebuie – am inteles ca o lista cu toate tranzactiile sau nu stiu ce fisa de la broker care eventual ar trebuii tradusa si legalizata in Ro nu?
Mai mentionez ca sunt salariat am venit carte de munca si tot tacamul
Probabil ca intrebarea/chestiunea mea este off topic insa poate ma ajutati sa inteleg
BR
Cron
Buna ziua,
Sper sa gasesc aici raspunsurile pe care le caut, deoarece am mers la doi contabili si fiecare da din umeri… eu lucrez in prezent pe Elance, si conform legii, trebuie sa ai contract si factura pentru fiecare client, ceea ce e imposibil – cine cunoaste site-ul stie despre ce vorbesc. Cum se poate declara asta? Inlocuiesc declaratia 220 cu 201 sau 201 e doar pentru cei care nu sunt PFA? si inca ceva, daca ma decid sa inchid pfa-ul, trebuie sa imi pastrez registrul de incasari si pentru ceea ce declar ca PF, adica si pentru sumele aferente declaratiei 201? Daca esti freelancer si nu esti PFA dar totusi iti declari veniturile, mai este nevoie de registru sau de orice fel de act, precum la PFA? Multumesc!
@rodica: la pfa inregistrezi incasarea deci ar trebui ca in momentul cand ai realizat incasarea sa faci integistrarea in registrul de incasari si plati; ref facturare, da, este cum spui tu, dar nefiind un argument legal (ca nu poti obtine datele, ca nu poti incheia contract) ar trebui sa faci facturi pe datele pe care le ai sau autofacturi; oricum ar trebui recunoscute incasarile daca faci activitatea asta pe PFA; incasarile se cuprind tot in declaratia 200 pe care deja o depui.
ok…sa spunem ca voi renunta la PFA… pot derula aceeasta activitate declarandu-mi veniturile prin declaratia 201? Mai trebuie sa tin contabilitate daca nu mai sunt PFA dar totusi obtin aceste venituri sau doar imi declar veniturile si asta e tot?
@ Rodica – in acest caz se poate folosi doar declaratia 201 (daca veniturile sunt obtinute exclusiv din afara RO) si nu, nu se tine nici un fel de contabilitate (dar nici nu se deduce nici un fel de cheltuiala).
si o ultima intrebare si cu asta multumesc foarte mult: se stie ca in perioada de crestere copil, cat iei ajutorul de la stat trebuie sa iti suspenzi PFA-ul, dar in cazul in care n-as mai avea PFA-ul, pot derula aceste activitati de freelancer si sa imi declar venitul in mod normal, prin 201, dar sa si primesc acel venit de la stat timp de 2 ani?
Nu, cat timp primesti acei bani de la stat nu poti avea nici un fel de venit, nici din PFA, nici alt gen de venit.
Citesc comentarii de jumatate de ora, fel si fel de cazuri iar in mintea mea este vraiste acum. Sa spun cazul meu, poate ma poti ajuta si imi cer scuze daca te pun sa repeti un raspuns. Problema mea, este una tipica pentru acest articol, si anume, utilizez de prin Octombrie 2014 site-ul Elance.com si chiar imi doresc sa pot sa declar castigurile. Nu am contract, nu am nimic, tot ce am sunt job-uri deschise iar apoi virez veniturile din Elance in Paypal, iar apoi in contul meu bancar. Ce declaratie trebuie sa depun? 201? Ce acte imi trebuiesc? Nu am PFA, sunt efectiv nou si chiar imi doresc sa fac totul intr-un cadru perfect legal. Daca ajuta, veniturile provin din programare.
Numai bine,
Robert.
@Robert – exact, faci ce scrie in articol; depui declaratia 201; acte – ti se va cere contract, stiu, nu ai, asta e, nu depui nici un act. Depune declaratia si atat. Apoi astepti decizia de impunere (acasa prin posta) si cand aceasta soseste platesti in termen de 60 de zile impozitul.
Ce raspuns rapid! Multumesc mult! Totusi, ar fi util daca as atasa niste detalii despre tranzactii via Paypal in locul contractului, sau ceva extrase de cont? Verifica ei situatiile automat? Ma gandesc sa nu fie ceva penal avand in vedere ca nu am contract s.a.m.d. Pentru tara noastra freelancingul e “wow”… cat despre USA, au w9, li se extrag automat taxele si lucreaza perfect legal…
Da, ar fi bine sa atasezi tranzactiile ca sa demonstrezi veniturile incasate. Orice dovada atasata e buna, cu cat mai multe cu atat mai bine.
buna seara . eu am dubla cetatenie italiana si romina ,eu nu mai locuiesc in romania de 10 ani dar am rezidenta in italia si domiciliu in rominia mam trezit cu un plic de la anaf adica baiatu ca eu nu locuiesc in rominia , CA AM DE PLATIT 42mili . ron ca nu am declarat bani care mia a dat sotul 4000 euro in anul 2010 si ei imi trimiteau plicuri la adresa care nu locuieste nimeni , iam pus pe un cec in posta ca sa fac carnetu de condus in italia si sami iau o masina , va rog sa ma ajutati cu un raspuns ce as putea face ca nu am de unde plati suma asta si nu stiu daca e penala amenda eu sint in italia nu pot duce in rominia ca am un copil de 3 ani , ei zic ca trebuia sa fac contestatie timp de 30 zile ma eu de unde sa stiu ca din 2012 a aflat acum 2015 , va multumesc astet un rasuns
Multumesc din suflet pentru acest blog si ca ajutati pe fiecare dintre noi.Poate imi raspundeti si la problema mea:(Muncesc in Franta cu contract la timp indeterminat de un an de zile.Plata contributiilor se face acolo.Dar…de 8 luni sunt rezident in Spania si vreau sa imi mut toate contributiile aici.Spuneti-mi ce trebuie sa fac caci firma mea angajatoare….taraganeaza treburile.Sau daca exista posibilitatea ca eu sa pot renunta macar la plata asigurarilor de sanatate in Franta si sa platesc aici in Spania.Caci urmeaza sa am o interventie chirurgicala si nu am asigurari aici,unde locuiesc.Din start va spun ca lucrez pentru o companie mare dar care nu e deschisa discutiilor pe tema asta.Multumesc frumos si un an mai bun decat cel care abia a trecut!!
Buna Luiza,
Si eu sunt freelancer pe oDesk si Elance. De ceva timp incerc sa aflu daca pot lua credit folosind aceste venituri. In cele din urma am ajuns la un broker de credite de la care am primit un raspuns interesant. El spune ca bancile nu vor acorda niciodata credite pentru asrfel de venituri (obtinute ca persoana fizica) pentru ca aceste venituri sunt neimpozabile; iar bancile dau credite doar cand au de a face cu venituri impozabile.
Care e parerea ta despre acest fapt? Sunt aceste venituri neimpozabile sau nu?
Multumesc!
Ceea ce voia el sa spuna este ca in general oamenii nu le declara si nu pot arata nici un fel de dovada a faptului ca s-a platit impozit aferent acestor venituri. Dpdv fiscal sunt impozabile. Exprimarea lui a fost una nefericita.
Buna Luiza,
Acelasi tip de problema, putin altfel intrebarea: Lucrez pe freelancer si elance cam din aprilie 2014. In septembrie mi-am facut si un PFA pentru clientii din ro. Acum urmeaza sa declar activitatea de pe PFA si intentionez ca pana pe 25 mai sa declar cu 201 activitatea de pe freelancer. E in regula asa?
Si inca ceva, Daca am avut o perioada si contract de angajat, pentru impozitul de pe freelancer, cum sa va calcula pensia? Merci frumos
Buna Luiza,
Daca lucrez ca freelancer tot pe site-uri de freelancing, gen Elance etc. si totusi sunt si angajat cu carte de munca in alta parte (si acolo platesc evident toate impozitele, CAS, etc.), cand imi declar veniturile din strainatate, cat trebuie sa platesc impozit? 16% sau 16+5.5%? Din ce am discutat cu un contabil, ar fi doar 16%, pentru ca cei 5.5% ii platesc dincolo, pe cartea de munca, dar vroiam sa mai cer o parere.
Multumesc,
@Andrei – Daca esti angajat cu carte de munca, nu mai platesti sanatatea, platesti doar 16% impozit pe venit.
Multumesc Luiza!
Conteaza si de cand esti angajat cu carte de munca? Daca ai venituri din freelance de 12 luni, dar esti angajat cu carte de munca de 1 saptamana, si sa presupunem si ca anul fiscal s-a incheiat, si a inceput altul, se ia in considerare cartea de munca, pt cele 12 luni din anul anterior?
Si daca m-am angajat dupa ce s-a incheiat anul fiscal pt care trebuie formularul 201? Se ia in considerare plata CAS pe cartea de munca?
@ion – trebuie sa fii angajat pe durata realizarii venitului, nu ajuta daca te angajezi dupa sau doar pentru o luna.
Buna ziua,
Am nevoie de un sfat: pentru venituri obtinute pe un contract de consultanta (Project Management) in Rep. Moldova, contract semnat cu o firma din Franta fara rezidenta in Romania, contract cu o durata de minim 18 luni fiind plecat acolo in aceasta perioada, ce impozit trebuie platit pe venit (daca trebuie…)? Precizez ca nu am alt venit in Romania si nici un alt angajament in Romania (deci dependent de acea firma din Franta.
Multumesc mult de tot,
Adrian
Am nevoie de un sfat te rog. Eu lucrez in Anglia cu contract din 2009 si banii salvati aici i am dus in banca in romania . Treb sa declar ceva ?multumesc mult
Lili
Am o intrebare: Exista posibilitatea sa imi platesc contributiile la sanatate separat, la nivelul lor minim,pe parcursul anului, astfel incat sa nu mi se mai calculeze 6.5% la finalul anului?
Sunt intr-o dilema cumplita.. Am avut PFA activ si am suspendat activitatea. Am realizat ca organele de control nu o sa dea 2 bani pe extrasele mele de cont din banca , iar Paypalul e absolut halucinant de explicat. Am de platit persoane din toata lumea, la negru, Google reclame..etc..toate fara facturi.. primesc banii prin paypal, din strainatate de la sute de clienti. Declaratia asta 201 poate inlocui toate hartoagele pentru PFA?
Pentru ca pana la urma la asta se reduce..venitul din banca declarat si impozitat..
Ca sa bagi in ceata organele fiscale..Pai Paypal e doar o modalitate de plata..exista alte cateva zeci..Skrill..samd..
Luiza, te rog ajuta-ma.. Vreau sa trec declaratia 201, alte venituri. Pot sa iti dau mai multe detalii in privat, daca imi trimiti un email.. Si inca o intrebare.. Daca imi deschid o firma in alta tara non UE, dar folosesc bancile din Romania, mai trebuie sa platesc ceva statului roman??
Buna Luiza,
Locuiesc in USA dar am un PFA in Romania si imi desfasor activitatea prin internet. La cheltuieli pot sa adaug spre exemplu chiria spatiului inc are imi desfasor activiatea in USA sau trebuie doar cheltuielile din Romania? Multumesc mult
Buna,
In legatura cu declaratia 392b – toata lumea trebuie sa o depuna? am intrebat un contabil si mi-a zis ca ea ar fi optionala dar si ca daca te-ar prinde ti-ar da amenda..cum vine asta?Este obligatoriu pt toata lumea, chiar daca nu am achizitii si livrari de bunuri?
Eu am gasit urmatoarele:
Din 2014, pentru unii contribuabili a fost eliminata obligatia de a depune formularul 392A sau 392B, prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 93/2014, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 76 si care a intrat in vigoare pe 31 ianuarie.
Conform acestui act normativ, la instructiunile de completare a formularului 392A se mentioneaza ca formularul nu mai trebuie depus de catre persoanele impozabile care nu au desfasurat livrari de bunuri si prestari de servicii in anul de referinta, in interiorul tarii.
De asemenea, la completarea formularului 392B se subliniaza ca nu se depune in situatia in care persoanele impozabile nu au desfasurat in anul de referinta livrari de bunuri si prestari de servicii in interiorul tarii si/sau achizitii efectuate din tara.
Astfel, din acest an, trebuie sa depuna formularele 392A si 392B doar persoanele impozabile care au realizat efectiv la finele anului calendaristic 2013 o cifra de afaceri inferioara sumei de 220.000 lei si cu activitate in tara.
Prtin urmare, daca eu lucrez ca freelancer si imi desfasor activitatea online, mai trebuie sa depun formularul 392B? Multumesc!
@Crina – Hai ca asta cu declaratia care este optionala m-a facut sa rad! :)) Ce misto ar fi sa fie ceva optional :))
Uite am scris aici cine trebuie sa depuna declaratia 392 A si cine depune 392 B
https://www.luizadaneliuc.ro/declaratii-februarie-2015/
Multumesc, prin urmare, daca eu lucrez pe Elance si nu am niciun fel de achizitie, nu depun declaratia. Sper ca am inteles bine. N-as vrea sa ma trezesc cu vreo amenda. Multumesc.
Daca nu ai cod fiscal (mai pe romaneste) nu depui 392. Probabil tu iti depui declaratia 201 pe CNP.
Eu am PFA, dar lucrez doar pe Elance, cu clienti din afara tarii. Nu am nicio legatura cu niciun client din tara. Cod Fiscal am. Prin urmare, daca nu am nicio legatura cu Romania, mai depun aceasta declaratie?
@Crina – nu mai depui.
Buna Luiza, am citit tot articolul si comentariile, mi-a fost de ajutor in a intelege mai bine situatia unui freelancer fata de fisc. Dar vreau sa ma asigur ce ar fi legal in cazul meu in ce priveste clarificarea si obligatiile fata de statul roman. Sunt roman, traiesc in afara tarii, in america de sud, dar inca nu am rezidenta aici, deci nu platesc impozite, lucrez ca fleelancer inregistrat cu domicilul care apare in document, adica Romania, si retrag banii prin paypal si apoi in contul bancii in romania. Ai putea sa-mi raspunzi pe mail te rog, cred ca o sa am nevoie de ajutor in a-mi clarifica situatia. Mersi! 🙂
Daca Luiza raspunde pe mail, toata lumea o va ruga sa-i raspunda si ei pe mail.
Te rog posteaza aici ca sa aflam cu totii.
PS. Odata si odata, Luiza, ai putea face un ebook cu toate informatiile astea. Cred ca ar fi destui care l-ar cumpara.
@Lucian – uite de ce raspund pe mail: pentru ca invariabil eu dau un raspuns si persoana respectiva imi da reply ca de fapt stai un pic, ca situatia nu sta chiar asa ca in mesaj si de la aceste noi informatii raspunsul se schimba complet!
Nu vreau sa dau raspunsuri care din start sunt gresite pentru ca in general oamenii nu stiu ce informatii sa ofere ca sa ii pot ajuta, trebuie sa am o conversatie mai lunga pe mail ca sa fiu sigura ca dau un raspuns cat de cat corect (adica fara sa vad actele).
In ceea ce priveste ebook-ul este o idee foarte buna! 🙂 Multumesc! 🙂
@Tiby – lasand la o parte faptul ca nu locuiesti in Ro, ca nu ai centrul interselor in RO (adica nu ai proprietati aici, nu ai sotie/copii aici) totusi acei bani ar fi trebuit sa se impoziteze in tara unde spui ca locuiesti efectiv, ori din cate inteleg lucrul asta nu se intampla, ba mai mult incasezi si banii intr-un cont romanesc.
Atata timp cat nu platesti impozite nicaieri, in opinia mea vei avea probleme cu ANAF-ul romanesc.
Mersi de răspuns Luiza, mi se pare foarte clar, ca doar pana la urma hârtiile vorbesc. Ce îmi recomanzi fiind in situația aceasta? Ca sa pot plăti impozitele aici am nevoie întâi de rezidenta si drepturi aici, ceea ce o sa am doar in 7 luni după ce ma căsătoresc si por face actele. As putea in cazul acesta sa completez declarația 201 online, dat fiind faptul ca nu pot sa ma prezint in persoana la vreun ghișeu? Din câte am citit nu as avea nevoie sa fac nici un demers, doar sa declar prin 201 asta fiind posibil in cazul meu la distanța? Mulțumesc de timpul tău prețios, suntem mulți vad cu întrebări pe teme evident ignorate pana acum(ne îndreptam si noi spre o țara mai serioasă) :p
@Tibi – declaratia 201 se poate depune online, dar pentru asta iti trebuie semnatura electronica – ce nu poate fi achizitionata la distanta (fara sa te vada la fata) si se mai poate trimite prin posta.
Cred ca in cazul tau posta, neaparat cu confirmare de primire si eu as pune-o si cu valoare declarata (adica un borderou in care specifici ca trimiti declaratia X si nu o coala goala de hartie iar cei de la posta confirma acest lucru). Succes!
Se poate aplica deducerea de 20% pt venituri pe proprietate intelectuala obtinute din afara tarii?
@ Mihai – in teorie da, legea nu distinge dar tare as vrea sa vad si eu ce firma din afara retine la sursa dupa legea romaneasca si clauzele contractului.
Multumesc pentru articol, e extrem de util pentru ce aveam nevoie. Intrebarea mea e mai simpla (sper). Tocmai am depus declaratia 201 pentru 2014 pentru alte venituri din strainate ca programator, freelancer. Anul acesta vreau sa infiintez un PFA. Am o fetita. Daca mor intre timp inainte de plata impozitelor&taxelor (te rog nu rade, am unele boli si o anumita varsta, deci poate fi posibil oricand, acum sau peste 10 ani), datoriile acestea fiscale se mostenesc? Cine le mosteneste? Sotul? Fetita mea? Sau se prescriu?
Diana, foarte buna intrebarea, sunt intr-o situatie asemanatoare. Sper ca Luiza sa iti raspunda aici. M-am intristat tare mult dar sper totusi sa fii bine.
@ Diana si Marius – din pacate nu ma pricep la acest subiect dar cei de la AvocatNet au scris un articol pe tema asta
https://www.avocatnet.ro/content/articles/id_39676/Datoriile-se-mostenesc-Afla-cine-achita-obligatiile-celor-decedati.html
Diana, imi pare rau si iti doresc multa sanatate! 🙂
Salut Luiza,
Am si eu o intrebare referitor la Adsense. Am un PFA pentru siteurile mele, si am si Adsense la care nu m-am inscris ca si PFA ci ca si persoana fizica.
Pentru PFA platesc toate impozitele (16%, CAS, CASS). Pentru Adsense vreau sa declar separat de PFA, deci o voi completa declaratia 201.
Intrebarea mea este, daca la declaratia 201 va trebui sa platesc doar cei 16% pentru stat, sau imi calculeaza si CAS-ul si CASS-ul pentru bani astia? Verifica asta separat, sau e de ajuns ca platesc doar prin PFA? (Teoretic ar trebui sa platesc doar 16%, nu?)
@Bell – teoretic da, ar trebui sa platesti doar 16%
Doar teoretic?
Practic nu stie nimeni clar cum se pot declara veniturile astea:), it’s a guessing game,am inteles ca nu poti emite facturi decat pe baza unui contract, care contract il faci cum/cu cine (cand lucrezi prin intermediari)?
Buna Luiza,
Eu comercializez diverse bunuri pe ebay, incasez banii prin paypal si ii virez in contul personal. Cum se declara aceste venituri ? Nu sunt practic din freelancing, iar produsele sunt noi sau second hand si fara factura. Daca platesc 16% impozit, se duce tot profitul si practic am muncit de pomana…Am si carte de munca, am si firma.
In afara de aceasta, ai putea sa ma ajuti cu detalii suplimentare la introducerea posibilitatii de a accepta plati paypal pe firma ? Pentru mine este o intreaga nebuloasa. Nu inteleg cum pot sincroniza facturile clientilor cu incasarile paypal.
Multumesc !
Buna Luiza. Revin cu o intrebare referitoare la declaratia 201. Imi este total neclar urmatorul aspect: sa spunem ca 2015 este primul an in care desfasor activitate de freelancer si nu sunt angajata nicaieri. Abia in 2016 imi voi plati contributiile catre stat, prin urmare cum voi fi asigurata in tot acest timp? Spre exemplu daca am nevoie de o adeverinta de la medic. Sau in cazul in care raman insarcinata, cum demonstrez ca platesc contributiile la stat daca platesc aceste contributii la un an diferenta? Multumesc
Declaratia 201 nu este pentru freelanceri, ci pentru cei care realizeaza venituri pe teritoriul altei tari pentru care nu au platit acolo impozit, m-am interesat eu la ANAF zilele trecute, este obligatoriu sa fii autorizat de ONRC sub o forma legala (PFA/II/IF) pentru a putea opera legal ca freelancer de pe teritoriul Romaniei, am inteles ca cel putin teoretic anul acesta inca mai accepta ANAF-ul modul de a declara astfel de venituri pe persoana fizica prin 201, desi e cam gri:)
dar mi se pare o prostie avand in vedere ca eu lucrez numai cu firme din afara tarii. Si atunci ce rost a mai avut acest articol si toate aceste comentarii? Sa inteleg ca a fost posibil si nu se va mai putea declara astfel in viitor?
@Crina – Ideea e ca nu poti presta nici o activitatea fara sa te autorizezi. Scopul acestui articol a fost de a oferi o situatie DE COMPROMIS, o solutie PROVIZORIE celor care doresc sa declare rapid niste venituri mici, sporadice. Cine doreste sa desfasoare o activitate in conditii legale trebuie sa se autorizeze. Faptul ca cei de la ANAF accepta temporar sa se depuna aceasta declaratie fara nici o autorizare prealabila, este o situatie TEMPORARA si “la GRI”.
@A.F – Corect! A.F foarte corect! Este o situatie gri.
@crina – pai varianta complet corecta este sa iti autorizezi activitatea la registrul comertului si sa depui in 30 de zile declaratie anticipata de venituri, si sa platesti anticipat la venitul estimat; atunci da, vei avea toate drepturile, inclusiv asigurare medicala.
daca incepi activitatea anul acesta,cand se depune?
In 30 de zile de la inceperea activitatii
In 30 de zile???nu la anul???am venituri din activitati independente in contul din Romania.dar sunt din strainatate,nu o depun la anul in 2016 pt 2015??
eu sunt pfa dar m-am saturat de contabilitate, mi-ar fi mult mai simplu cu declaratia 201 de-asta intrebam… deci pana la urma in ce cazuri se foloseste 201?
201 se foloseste atunci cand nu ai fost informat sau nu te-a interesat sa respecti legea si sa iti autorizezi activitatea si sa iti declari impozitele. Acum te-ai trezit ori ca anaf ti-a poprit conturile ori ca ti-e frica si vrei sa intri intr-o semi-legalitate, macar daca nu esti autorizat sa prestezi activitatea, macar sa nu te acuze astia de evaziune. Am explicat destul de clar?
Buna ziua . Am o problema care din pacate stiu ca nu este vazuta cu ”ochi” buni insa din pacate nu am ce face si trebuie sa abordez aceasta problema. Vreau sa lucrez pe siteurile de videochat si nu stiu care ar fii cea mai buna varianta pentru mine sa platesc taxe si sa nu am probleme cu fiscul . va rog din suflet sa ma indrumati ce sa fac. pe internet nu vad nimic concret si sigur.
Buna ziua.
O problema am si eu. Nu prea am inteles cum sa procedez sa declar veniturile din anul 2014. Am lucrat pe elance ca freelancer si am adunat in total cam 300USD de la cei care mi-au dat de lucru (din USA, Spania, Germania,etc). Am realizat anumite proiecte in Autocad. Ce trebuie sa fac? E suficienta declaratia 201 sau mai trebuie si altceva? Am si situatii cand am castigat si sume mici de genul 17USD, 12 USD, etc. Cate declaratii trebuie sa fac? Multumesc. Astept un raspuns.
Buna ziua,
In primul rand multumesc pentru ajutorul oferit prin asemenea articole. As avea o nelamurire si as fi foarte recunoscator daca m-ai ajuta.
1)
In categoria cheltuielilor cu deductibilitate 100% inteleg ca se incadreaza cheltuielile cu energia, apa, intretinerea chiar daca acestea sunt aferente unui contract incheiat intre furnizor si proprietarul apartamentului (precizez ca voi avea contract de comodat cu proprietarul). Asta ar reiesi si din codul fiscal, norme metodologice: „Sunt cheltuieli deductibile şi cele efectuate pentru întreţinerea şi funcţionarea spaţiilor folosite pentru desfăşurarea afacerilor chiar dacă documentele sunt emise pe numele proprietarului, şi nu pe numele contribuabilului.”. Va rog sa ma corectati in cazul care am gresit.
In plus, daca pt apartamentul respectiv am incheiat un contract de furnizare servicii internet pe persoana fizica, cheltuielile respective pot fi deduse integral pe PFA in baza articolului de mai sus? Sau este necesara incheierea unui contract pe PFA cu furnizorul de internet?
2)
Totodata, pentru un PFA pentru freelancer in domeniul IT este necesara casa de marcat? Nu este mentionat domeniul IT la profesii libere. Precizez ca serviciile sunt prestate catre diversi clienti (inclusiv din UE/non UE) iar contravaloarea serviciilor este transferata in contul bancar prin intermediul PayPal (i.e. pe extrasul de cont nu vor aparea datele clientului).
Va multumesc foarte frumos pentru ajutorul dumneavoastra.
Cu stima,
Stefan
Buna ziua,
Am pus intrebarea asta si pe mail, nu stiu daca nu cumva s-a pierdut mesajul de la mine, sunt convins ca primesti destule e-mailuri zilnic, asa ca o sa intreb si aici. Am primit o oferta de la o firma multinationala, fara sediu in Romania, pentru un job de programator. Ce posibilitati de a lucra legal am, care sa fie cat de cat avantajoase (sa nu ajung sa dau 60%din bani la stat), avand in vedere ca firma nu o sa-si asume plata niciunei taxe aferente mie. Practic, firma o sa imi trimita intr-un cont bancar suma X si de-acolo e treaba mea ce fac mai departe.
Din ce am cautat pana acum, CRED ca optiunile mele sunt urmatoarele:
1. microintreprindere, caz in care cheltuielile ar fi:
– 3% din suma, impozit pe venit (sau 1% daca o sa fie minim 2 angajati)
– 16% din dividende (aici se mai plateste si CAS sau CASS sau altceva?)
– daca o sa fiu salariat la firma, impozitele si taxele aferente salariului.
2. PFA cu norma de venit 6202, caz in care cheltuielile ar fi:
– 16% din norma de venit (venitul efectiv o sa depaseasca norma de venit, se face cumva o recalculare la final de an, sau platesc doar procentul din norma de venit?)
– CAS 5.5 % din norma de venit (aceeasi intrebare ca mai sus)
– CASS 26.3% (aici nu mi-e clar si textul legii, pentru mine, este destul de ambiguu. a) platesc 26.3% din venitul efectiv, sau din norma? b) daca sunt angajat cu contract de munca in alta parte, mai platesc 26.3% si din ce produc pe PFA?)
sau o combinatie intre 1 si 2: o suma X1 incasata pe firma, din care se vor plati taxele si salariul, si o suma X2 incasata pe PFA 6202 din care se va plati doar 16% si CAS 5.5% (pe norma de venit)
Spune-mi te rog daca sunt pe-aproape, sau bat campii ..
Cosmin S.
@cosmin s – da, ai dreptate, nu vad nici o eroare in judecata; la norma de venit sanatatea se plateste la norma de venit nu la realizat; daca esti si angajat nu mai platesti cas pe veniturile din pfa – valabil in 2015 nu stim ce va fi in 2016
Multumesc pentru raspuns, mai am doar o intrebare: pentru cazul in care nu sunt angajat si in alta parte, si am doar PFA, care este CAS-ul pe care trebuie sa il platesc? In alta parte am gasit asta:
“Cota contributiei de asigurari sociale (CAS) pe care PFA o datoreaza la sistemul de pensii este de 26,3% si se aplica asupra venitului declarat, adica venitul pentru care doreste sa se asigure. Totusi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.”
dar nu mi-este clar la ce venit se aplica cei 26.3%. Pot sa declar eu ce suma vreau, cat timp este in intervalul stabilit de lege, sau trebuie sa declar tot venitul, si de-acolo sa platesc 26.3%? Este vorba despre declaratia 600, parca.
Daca realizez bani de pe net din videochat ce declaratie trebuie completata si cat din venitul din contul paypal
Buna,
Vreau sa depun declaratia 201 pentru veniturile din 2014, insa am o problema.
Banii imi vin de pe diverse siteuri cu care nu am contract. Imi intra intr-un cont Skrill dupa care ii trimit in cont bancar.
Ce documente justificative as putea atasa declaratiei in acest caz?
Ar fi doua variante:
1. Extras de cont bancar – problema ar fi ca sursa veniturilor nu poate fi verificata
2. Lista cu incasarile de pe skrill – din cate stiu asta nu inseamna nimic din punct de vedere legal.
Buna ziua,
Incerc sa ma lamuresc daca persoanele care muncesc in strainatate, Asia spre exemplu, pentru un angajator strain, trebuie sa pleasca impozit pe venit in Romania, fiind rezidenti in Romania? Stiu ca exista o Convenție de evitare a dublei impuneri încheiata de România si alte state (atunci cand același venit obținut este impozitat de doua state). Nu stiu daca se refera la angajator roman sau strain sau nu are importanta.
Aceeasi nedumerire si pentru plata CASMB.
Multumesc anticipat,
Roxana
Buna ziua.
Va rog sa ne lamuriti ce trebuie scris la punctele 2 (Pierdere fiscala) si 3 (Impozit pe venit platit in strainatate). Este vreo problema daca lasam aceste puncte necompletate? Va multumesc.
Salut,
Discutia e foarte lunga si nu stiu daca s-a mai intrebat asta, scuze daca da, as aprecia totusi un raspuns.
Situatie: o firma din afara s-a oferit sa ma plateasca pentru niste prezentari de produse efectuate de mine din Romania online pentru ei pe platforma Twitch.tv. E vorba de livestreaming = o transmisiune video.
Ar fi vorba de o suma fixa virata lunar.
Sunt salariat cu carte de munca aici in Romania, domiciliul tot aici.
Ce trebuie sa fac eu pentru a incasa acesti bani legal? Ajunge 201?
Nu stiu exact inca ce tip de contract, banuiesc ca e vorba de colaborare sau cesionare drepturi autor.
Sfaturi?
Sincere multumiri,
V.
Buna ziua,
Situatia mea este urmatoarea: PFA, editura, exclusiv carti online, contracte cu Apple si Google Play, banii intra intr-un cont in EUR al PFA-ului.
Anul trecut am depus declaratia 200 justificand veniturile cu extrasele de cont (valuta transformata in lei la cursul BNR din ziua platii).
As avea urmatoarele intrebari, daca ma puteti ajuta:
Este corect cum am procedat? Veniturile obtinute de mine sunt din strainatate si atunci ar trebui declarate altfel? Ar trebui sa intocmesc totusi facturi, desi nici cei de la Apple nici cei de la Google nu imi cer asa ceva?
Multumesc
Clarificare.
Sunt salariat in Ro. cu carte de munca pe cu totul alt domeniu decat ceea pentru ce intreb.
Venitul oferit de cei din afara ar fi aditional si nu principalul venit.
Bunaa,
Daca nu am primit instiintarea de la ANAF, deci intarzi cu plata, primesc penalizari?
Multumesc anticipat
@andreea, da vei plati penalitati, ar fi bine sa te duci la Anaf si sa o ceri la ghiseu.
Fratilor si surorilor, acum e “GRI” pt ca nu intereseaza pe nimeni de la ANAF problema cu online-ul. Cand se trezeste ANAF cati bani rulati si nu fiscalizati o sa vina peste voi din urma cu 5 ani. Extrasul bancar f usor se verifica.
Faci un SRL-D, declari tot, platesti 3% si stai linistit.
Mai mult, poti sa mai anajajezi 2 persoane si le dai si la aia de lucru LEGAL iar astfel platest doar 1% din cifra de afaceri.
La cum se impoziteaza bacsisurile nu mai este mult pana se leaga de online.
Better safe than sorry.
Si cine ridica bani prin Western Union? Are cumva ANAF sa afle?
Eu imi primesc bani pe persoana fizica, cat imi ia statul?
@un fost ochelarist – subscriu in totalitate in ceea ce priveste “better safe than sorry” 🙂
Sunt de acord cu cei 16% impozit. E normal, traim in Romania. Cat despre sanatate si pensie..Aici am eu mari probleme. Pentru ca sistemul medical din Romania a fost pe punctul sa ma omoare anul trecut, a trebuit sa merg in alta tara sa imi rezolv problema de sanatate. Nu mai stau aici sa enumar la spaga data medicilor de aici, pe langa cotizatia lunara platita prin PFA. Vreau doar sa adaug ca dupa ce am revenit in tara, lovitura peste obraz a fost completa, de la ANAF venind o hartie prin care eram instiintat ca tocmai am fost regularizat pe 2012 si trebuie sa mai platesc o gramada de bani la CAS.. Dupa ce cu putin timp in urma, exact sistemul asta m-a adus aproape de moarte..Pe romaneste, si f—- si cu banii luati de 3 ori. Multumesc!
Cea de a doua problema este sistemul de pensii. Care pe la varsta la care eu o sa ies la pensie, probabil ca nu o sa mai existe. Pentru ca or sa fie de 4 ori mai multi pensionari decat productivi. Si pentru ca sistemele private de pensii venite in Romania deja au dat tzepe uriase in alte tari din lume.. Pe cand o sa vina timpul sa plateasca, or sa se declare falimentare..Un economist a calculat ca banii adunati de fiecare dintre noi pentru pensie ar ajunge pentru 2 garsoniere. Tot economistul ala a calculat ca statul roman de fapt ne da napoi o garsoniera..si asta celor care mai apuca pensia..
Personal, vreau sa platesc asigurare medicala privata si sa fiu lasat sa imi adun propriul fond de pensie. Iar statul roman sa se limiteze sa ia banii pentru ceea ce merita.
In legatura cu ANAF.. Poate ca va veni ziua in care o sa se apuce sa caute prin conturi online.
Inutil. Pentru ca pana la urma banii sunt preluati in banci din Romania. Pe de alta parte, ANAF trebuie sa inteleaga ca acesti bani nu au legatura cu Romania. Si oricare dintre cei care castiga in felul asta pot sa plece in vreun paradis fiscal si sa nu plateasca nimic statului roman.
Asa ca sfatul meu , pentru cei care castiga suficient, este sa plecati din tara. Intr-o tara care are taxe fiscale minime, sistem de sanatate bun si fonduri de pensii credibile. Nu e greu de gasit..Google stie tot..
Pe de alta parte, ANAF se leaga de cei care platesc..adica de cei care depun declaratia asta, sau cele pentru PFA,SRL, samd.. Nu au nici o baza legala sa verifice un cont bancar al cetateanului X din Romania. Decat daca voi inaintati aceste declaratiii. Daca acest lucru ar fi posibil si ANAF s-ar apuca de verificat conturi bancare aleatoriu…..Romania ar ramane goala.
Dar asta este doar experienta mea de 3 ani de cand muncesc online. Voi faceti cum credeti.
Am intrat in sistemul asta legal si acum vreau sa ies. Si o sa plec din Romania pentru ca simt ca platesc prea mult pentru nimic. In cazul meu, am platit 25 de ani bani unui sistem care a fost pe punctul sa ma omoare. Nu as fi fost decat o cifra intr-o lunga lista de malpraxis din Romania. Si culmea este ca aceasta ar fi fost a triea oara cand mi s-a intamplat.. Eu spun ca o sa fie si ultima.
Voi faceti cum credeti..
Asta cu SRL-ul e chiar amuzanta.. Da, platesti 3% impozit pe cifra de afaceri. Dar cand sa scoti banul tau, statul isi mai ia 16% pe motiv de impozit dupa dividende. Deci de fapt platesti vreo 20% impozit anual, la care se adauga restul..Plus ca va trebui sa platesti un contabil, ca singur nu te poti descurca. Au avut grija baietii de la guvern sa conceapa niste legi pe care nici macar specialistii nu le stiu aplica.. Iar baietii de la fisc de fapt asta asteapta.. Ca stiu ei ca de fapt e imposibil sa nu gresesti.
Eu as spune sa nu dezinformezi lumea. 3% sau 1% impozit..asta e visul american. In realitate aia 3% sau 1% sunt in plus fata de cei 16% impozit de pe dividende, care ghici, sunt banii tai, profitul tau de pe un an. Asa ca de fapt platesti mai mult. In functie de cifra de afaceri, mult mai mult. Daca adaugi si cheltuielile cu angajatii… Sau ale tale la CAS si CASS..nu te vad bine.
Poate ca abia ai pornit SRL-ul si inca nu ai ajuns sa platesti tot. Dar o sa platesti tu.. Si fuga la 201. Cat despre controale..daca nu ai un contabil bun, o sa fii un miel bun de dus la injunghiat..
am citit articolul si majoritate comentariilor, am mai citit si alte articole de pe net si sunt putin confuz. Lucrez ca si freelancer pe elance si alte situri de freelancing si as dori sa intru in legalitate dar prefer ca si PF nu ca si SRL sau PFA am inteles ca se poate si ca trebuie sa completez formularul 201 si formularul 020 dar pe alt site am citi ca cineva a incercat sa mearga pe variant PF si cand a sunat la ANAF sa se lamureasca I-au spus ca nu se poate decat ca si PFA daca retin bine din cauza ca altfel nu poate emite facture pt client. O alta nelamurire pe care o am e legata de taxle pe care trebuie sa le platesc 16% impozit pe profit OK – 5,5 sanatate OK – DAR pensie 31,3 % !!! mi se pare aberrant pt ca asa in total trebuie sa platesc 50% taxe pentru niste venituri care oricum nu sunt uriase din freelancing. Apreciez mult daca pot primi un raspuns.
pensie platesti pentru ce suma vrei tu .. minim 35% din salariul mediu, maxim 5 x salariul mediu. suma minima pe care o poti plati este 250 RON pe luna, SAU te angajezi la firma unui prieten cu salariu minim si 2 ore pe zi, si platesti undeva la 170 RON pe luna pentru vechime, sanatate, pensie, etc..
Pensia nu platesti cat vrei, ci iti calculeaza dupa venitul declarat daca ai depasit plafonul de 845,25 lei.
@ stefan – in acest moment pensie platesti la venitul declarat, nu realizat; nu mai putin de 850 ron parca si nu mai mult de un anume plafon. Intre aceste limite alegi tu la ce suma vrei sa fii impozitat.
Luiza – Deci sa inteleg ca pot sa aleg sa platesc chiar si minimul (222,5 lei) chiar daca am depasit plafonul de 845 RON pe luna cu mult?
@stefan – da, pe a doua pagina a declaratiei 600 declari tu la cat vrei sa platesti in fiecare luna; declaratia 600 nu se regularizeaza deci ramane sa platesti ce ai declarat nu ce ai realizat efectiv.
Luiza – Cred ca sunt un prost :)) Anul acesta la dec. 600 nu am trecut asta, si practic platesc pentru pensie 600 de RON.
O alta intrebare. Daca se introduce ca pentru toate veniturile sa platim CAS, tot asa va fi?
@ stefan – habar nu am cum va fi! Presupun ca tot asa dar nu se stie niciodata. Chiar nu vreau sa presupun pentru ca ma astept la ce e mai rau.
ca PF este mai ciudat putin, dar cel mai bine te duci si intrebi ‘ce fac daca am un apartament scos la inchiriat si vreau sa fiu in legalitate cu banii’. o sa iti zica, ‘ia formularu X, completeaza-l, depune-l, etc .. ‘ si apoi faci la fel pentru suma ta. problema e ca ANAF-ul nu concepe ca IT-ul nu este un domeniu localizat geografic intr-o singura tara, asa ca pentru unii angajatori este suficient sa le trimiti o factura electronica, fara stampila, CUI, sau alte asemenea elemente atat de necesare la noi, si sa iti primesti banii ca persoana fizica.
Astia de la Anaf nu pot sa priceapa si altceva. Ca de fapt poti sa iti aduni laptopul si sa pleci in ce tara vrei tu din lume. eventual intr-un paradis fiscal. Pentru ANAF banii din online.. nu am nici o idee cum pot sa colecteze real si corect acum. Poate daca schimba cate ceva prin legi si inteleg si ei ca ar trebui sa o lase mai usor cu taxele pentru ceva care exista doar in virtual.
Un fel de 201 legal, eventual cu extras de cont bancar care sa fie si dovada de incasari. Iar impozitele sa fie mai reduse..
Buna seara!
Ma aflu si eu intro situatie similara ca a celor de mai sus..
Sunt freelancer pe partea de design grafic cam de 1 an si am ajuns in momentul in care ma gandesc daca sa imi fac PF/PFA sau nu.
Am citit foarte multe comentarii iar in capul meu e un haos complet.
Pe de o parte statul nu isi merita % din banii facuti de mine, iar pe de alta parte nu avem de ales.
Ideea este ca pe platforma unde lucrez nu pot da facturi sau mai bine zis nu pot lua datele personale din partea cumparatorului, fiind strict interzise de catre platforma.
In acest caz cum voi dovedi venitul? Prin extras bancar? Sau prin extras PayPal?
Totodata este posibil ca in momentul in care depun cererea de a ma inscrie ca PF/PFA sa verifice extrasul din urma?
Multumesc anticipat! O seara placuta
Nush daca te poate lamuri experienta mea. Am deschis PFA pe care l-am tinut activ 3 ani. Am renuntat pentru ca m-am ingrozit de probabilitatea ca cei de la fisc sa gaseasca nereguli. Pentru ca pur si simplu nu poti face asta perfect legal. Hai sa iti explic de ce. Contul tau de paypal..e o gluma. Tu crezi ca ANAF ia in serios extrasul tau de paypal? Este ala dovada incasarilor si a cheltuielilor? Daca gasesti undeva in legilatia din Romania, sa ma informezi si pe mine. Eu din cauza asta am renuntat. Ma si vedeam luat la intrebari..Ce e ala paypal, ce cheltuieli bagi tu acolo..Sa iti dau un exemplu. Vinzi ceva de 20$, paypal isi ia comisionul, tie iti revin doar 19$. Spune-mi si mie ce suma declari de fapt?? Nu mai vorbesc de conversia din dolari in lei, comision la extragere, comision aplicat de banca din Romania.. Faci o plata la Google adwords..ce fata crezi ca or sa faca aia de la ANAF cand o sa vada “factura” de la Google?? Angajezi pe cineva pe Freelancer. Nu zau, i-ai facut carte de munca?? Deci sunt niste gauri negre, nu ai cum sa justifici multe chesti, fara sa ai intentie. Dar pentru astea, poti sa fi acuzat de chestii grave..
La infiintarea de PFA nu tre sa dai nici un cont bancar. La declaratia 201 , trebuie sa dai un cont bancar.
Toate problemele astea se amplifica, daca incerci sa faci ceva oficial. Sa dormi linistit.. Situatia e gri..dar se poate schimba in negru peste noapte. Si te trezesti infractor.sau dator vandut la stat.
Si nu e vina noastra. Statul roman e cu vreo 20 de ani in urma altora. Nu exista specialisti care sa te lamureasca. De exemplu, nu o sa gasesti domeniu de activitate pentru un freelancer, videochat, vanzari online pentru PFA. Nu o sa gasesti un jurist sau contabil care sa te lamureasca ce ai de facut ca sa legalizezi totul 100%. Asa ca din momentul in care ai inceput ceva legal esti luat in vizor. Nu iti controleaza nimeni contul bancar acum, chiar daca o face cineva, nu poate sa o faca legal. Dar daca declari sau faci ceva oficial, te expui la controale, care cu siguranta o sa iasa prost.
Acum eu am declarat banii pe 201. Dar intentionez sa deschid un offshore si sa inchei socotelile cu statul roman. Cel putin pana cand vor pune ceva practic si simplu, functional pentru activitatea online. Ceva de genul 201, dar care sa nu fie gri. Culoarea asta pe unii nu ii lasa sa doarma.
Cum e situatia lui nenea asta cu videochatul..sunt multi ca el in Romania. Si sa fiu al naibii daca pot sa pricep cum o sa declare el venitul.. Ce facturi o sa dea el..ha!ha!
Multumesc frumos pentru raspuns! E foarte adevarat ce spui acolo.
Dar sa zicem ca pe de o parte imi continui viata in felul acesta fara PFA, azi cumpar una, maine alta, toti banii ii scot de pe paypal in contul bancar. Dupa vreo 10 ani sa zicem cu copil, familie la casa mea, ma trezesc cu baietii de la ANAF pe cap sa ma intrebe de unde am eu bani de aia, de aia si de aia. In acea situatie cum dovedesc eu ca banii provin de la….nu stiu. Asta e o problema…
Stiu ca statul roman nu merita nici negru de sub unghie.. dar ce sa facem…
Imi poate raspunde si mie cineva la intrebare?
Multumesc
Bună ziua aș vrea să plec cu contract în Germania ca și îngrijitoare trebuie să plătesc ceva taxe în România menționez ca, contractul este cu o firmă Germana
Buna Luiza,
Am o intrebare poate ma poti ajuta,
Lucrez in strainatate din luna ianuarie in domeniul naval unde ofer sfaturi (consultant) dar nu am un contract cu firma respectiva. Incasez un venit constant dar nu stiu cum a-si putea sa declar venitul si sa-mi platesc impozitul pe venit (ma incadrez la formularul 201 ?) Ma poti ajuta cu ceva detali . Iti multumesc mi-ar fi de mare ajutor .
Buna Luiza,
Sunt intr-o situatie in care nu stiu daca sunt sau nu in legalitate.
Lucrez ca freelancer impreuna cu un prieten, pentru o firma din US.
Plata se face prin paypal, apoi banii sunt transferati in contul de PFA al acestuia.
Dansul declara banii si plateste impozitele, apoi, partea care imi revine, imi este transferata din contul sau de PFA in contul meu, deschis ca persoana fizica.
As dori sa stiu daca banii care imi intra in cont, sunt impozabili sau pot fi considerati donatii de la un prieten bun la altul (deoarece au fost impozitati o data cand au trecut prin PFA) ?
intentionez sa deschid SRL sau BIA ca sa platesc impozitele in numele meu, si doresc sa fiu in legalitate inainte de a face lucrul acesta.
Mentionez ca sunt angajat cu norma intreaga, si am fost angajat in tot timpul in care am realizat aceste venituri.
Iti multumesc pentru timpul pe care ni-l acorzi.
@Ionut – in mod sigur NU esti in legalitate; nu conteaza ca banii “au fost impozitati o data”. Acela este venitul prietenului tau; el mai departe te plateste pe tine, deci si tu ai un venit separat, nu conteaza ca acel venit provine din niste “bani impozitati deja”;
Despre donatii, nu stiu ce sa zic, orice afirmatie trebuie probata.
Hai sa zicem ca l-ai imprumutat pe prietenul tau cu bani cash si el iti returneaza banii in contul tau bancar. Cum poate cineva sa demonstreze ca nu este asa?
@ioana – in cazul unui control contribuabilul trebuie sa demonstreze provenienta banilor si nu Anaf; pentru imprumut se face contract de imprumut care poate justifica tranzactia.
Am cateva nelamuriri in cazul meu , angajat cu contract in strainatate , rezident in Romania , desi nu stau in tara mai mult de maxim 1-2 luni pe an , cu salarul platit intr-un cont in Romania, de ce trebuie sa platesc sanatate si pensie , daca eu nu beneficiez de asigurare medicala in Romania si nici nu doresc sa beneficiez , si nu doresc sa beneficiez vre-o data de pensie in Romania. Daca eu nu muncesc si nu castig acesti bani in Romania de ce trebuie sa platesc impozit pe profit in Romania mai ales daca eu nu locuiesc in Romania decat maxim 2 luni pe an ( pot spune ca vin in vacanta in Romania) , doar pentru ca am domiciliul in Romania si ca am pasaport romanesc?.
@remus – pe scurt: asa zice legea; poti totusi sa nu platesti daca poti demonstra ca nu mai esti rezident fiscal in Romania; sunt mai multe conditii de indeplinit pentru a nu fi rezident in Romania, nu doar cea referitoare la zilele pe care le petreci in tara.
Luiza , Problema este ca eu nu pot dovedii o alta rezidenta deoarece muncesc pe proiect si proiectele tin cam 3-5 luni intr-un loc si ma mut din nou , alta locatie posibil alta tara , si de multe ori chiar alt continent…
@remus – in cazul acesta… nasol, ca sa zic asa! In nici un caz nu poti fi fara rezidenta. E clar ca o ai aici in Ro.
Buna! In cazul in care esti student esti asigurat de CNAS cum or Sa calculeze ei impozitul?retin doar pentru pensie SI cei 16%?
O Alta situatie, daca esti angajat SI venitul este cu mult Mai mic decat cel de freelancer poti declara venitul principal cel din Romania ,in acest caz iti retine doar 16% din venitul secundar(ca freelancer)?
Multumesc anticipat!
@Alex – in cazul in care esti student esti automat asigurat in sistemul public de sanatate fara sa fii obligat sa platesti vreo contributie
asta nu inseamna ca daca incepi sa faci venituri acestea nu se impoziteaza ca orice alte venituri ale cuiva care nu este student;
Bună ziua! Din ianuarie 2016 voi realiza venituri din vânzarea drepturilor de utilizare a fotografiilor şi imaginilor video prin intermediul unor agenții din SUA, Canada şi Germania către clienți din toată lumea. Eu voi fi plătit de aceste agenții şi nu voi avea nici o legătură cu clientul final. Activitatea va fi online, voi fi plătit în valută iar eu sunt cetâțean român cu domiciliul în țară, fără alte surse de venit. Vă rog să îmi spuneți cum trebuie să procedez ca să plătesc în fiecare lună impozitele, fără să aştept primâvara anului următor şi să se strângă o sumă imensă. Vă mulțumesc!
Buna ziua,
Va autorizati sa prestati activitatea respectiva la registrul comertului prin una din formele juridice pe care le poate imbraca o asemenea activitate. Exista mai multe variante dar ele se reduc in mod practic la SRL sau PFA (ar mai fi intreprindere individuala, SA, SNC si alte forme pe care le gasiti pe site-ul registrului comertului).
@Andrei – am primit mailul; nu pot raspunde la intrebari generice de genul “De ce s-ar considera nedepunera declaratiei 201 evaziune fiscala (ascunderea sursei de venit) din moment ce noi nu ascundem sursa de vent , toate inregistrarile sunt la companie , sunt disponibile pentru verificari.” – deoarece eu nu sunt legiuitorul care a facut legea, nu sunt nici avocat.
Eu sunt o persoana care poate explica CE SCRIE in lege nu DE CE SCRIE in lege.
Plus de aceasta sunt mai focusata pe rezolvarea problemelor practice decat pe discutii ideologice.
Am scris acest comentariu deoarece primesc multe astfel de mailuri (acesta fiind unul dintre cele mai ok), mailuri la care nu am ce sa raspund.
Buna ziua,
Va deranjez cu urmatoarea situatie:
Sunt angajata in Romania si am o soliictare de a desfasura (sporadic) activitati de consultanta de catre un alt angajator – o firma din UE. Activitatea se desfasoara pe baza unui contract intre mine (ca persoana fizica) si firma respectiva.
Ce taxe trebuie sa platesc in Romania si cand ?
De asemenea, as dori sa stiu daca pot emite factura (in cazul in care firma imi cere), in conditiile in care nu sunt inregistrata ca PFA.
Va multumesc anticipat pentru orice ajutor in clariifcarea problemei descrisa mai sus.
@Gina – activitatea descrisa de dvs. se incadreaza foarte bine la venituri obtinute din strainatate, ce se pot declara prin formularul 201. Pentru anul 2015 veti plati doar 16%, de la anul inca nu sunt lamurita ce si cum si daca se vor aplica si taxele pe sanatate si cas pe aceste venituri.
NU puteti emite facturi fiscale decat daca aveti cod fiscal (PFA, SRL sau o alta forma de organizare).
Luiza prin asta sa inteleg ca pentru castigurile din 2015 va ramane valabil sistemul actual cu 16% cu declaratia 201, si daca se va schimba modul de impozitare doar din 2017 se vor plati aferent venituri din 2016?
@bell – chiar nu stiu; asa ar fi normal; verific in codul fiscal si revin.
@Bell – AM REVENIT! Da, asa este, pentru veniturile aferente anului 2015, pentru care declaratia se depune in 2016 ramane sistemul actual cu 16%. De-abia pentru veniturile obtinute in 2016 se aplica noua legislatie cu sanatate si CAS – acolo unde este cazul.
Multumesc frumos pentru cercetare. M-am relaxat un pic.
Multumesc mult pentru informatii.
Noutati:
https://www.smartadvisors.ro/pages/DECLARARE-VENITURI-FREELANCERI-45
Buna Luiza,
Mai mult decat utile informatiile oferite de tine. Apreciem tot efortul. Declaratia 201 se poate depune si in Bucuresti, chiar daca domiciul din buletinul este altul?
@Adna – Iti multumesc pentru cuvintele frumoase!
Declaratia se depune acolo unde ai buletinul, la ANAF-ul de care apartii cu buletinul. Se poate depune si prin posta.
Buna, Luiza. Foarte mult respect pentru ceea ce faci si promptitudine. Am o intrebare si eu, citind toate comentariile, m-am cam speriat. Sunt freelancer pe Freelancer . com de mai mult timp, insa am activitate din septembrie, anul acesta. Nu am alt venit. Serviciile pe care le prestez pe platforma sunt diverse, de la proofreading, translator, editor sau creative writer, servicii pentru care am primit sume mici, intre 10-20 de dolari, site-ul luand un procent totusi din aceste sume. Recent am transferat dolarii in contul PayPal, virandu-i apoi in contul bancar. Pentru a fi in legalitate, trebuie sa depun la fel, declaratii, pentru toate aceste proiecte realizate pe site (sunt in jur de 20 de proiecte pana acum)?
@bohemecitadelle: Pentru a fi in legalitate trebuie sa indeplinesti doua conditii: conditia de autorizare a activitatii prestate si conditia de declarare a veniturilor obtinute la ANAF; autorizarea activitatii prestate se face la registrul comertului (exceptie facand activitatile care nu necesita aceasta autorizare, cum ar fi veniturile din profesii liberale,veniturile din chirii etc). Declararea veniturilor se face prin aceasta declaratie 201 daca veniturile se obtin din strainatate. Nu conteaza cuantumul veniturilor obtinute, nu exista un plafon sub care acestea nu trebuiesc declarate.
Luiza te rog ajuta-ma …..
Lucrez de 2 ani jumatate pe Elance si oDesk (Upwork) ca designer. Inteleg ca trebuie sa declar banii pentru a fi in legalitate. In aceasta perioada nu am fost angajata nu figurez nici la somaj.
Am citit toate comentariile si totusi sunt confuza.
Impunerile pentru o persoana fizica liber profesionista fara alte venituri ar fi:
16% impozit pe venit ( prin depunerea declaratie 201)
6,5% Sanatate
10,5% CAS
————————-
33% din venit.
Daca voi plati, va trebui sa platesc 33% din ce am castigat pana acuma in cei 2 ani?
Este PFA sau SRL o solutie mai buna in situatia asta? Cum ar trebui sa procedez pentru a fi in legalitate si cheltuieli cat mai mici (mi se pare ENORM de mult 33% din venit)?
Iti multumesc din suflet pentru ajutorul pe care sper sa mi-l oferi!
Adriana
@adriana – din urma, PFA retroactiv nu poti face. Ce ai scris tu mai sus, acele procente sunt valabile pentru PFA, deci de acum incolo, daca iti faci PFA, vei aplica acele procente; ca sa intri in legalitate trebuie sa ai o forma legala (in speta PFA-ul ales de tine) si sa achiti taxele aferente. In functie de forma legala aleasa, taxele si conditiile de lucru se modifica (de exemplu SRL-ul are alte taxe, mai mici, dar si modalitate de tinere de contabilitate si de lucru diferite). Poti merge pe SRL daca iti asumi obligatiile si responsabilitatile unui SRL si esti constienta ca nu poti folosi banii unui SRL pentru scopuri personale, ci doar dupa ce sunt repartizati ca dividende, la finalul anului.
– pentru veniturile “din urma”, singura modalitatea de declarare ramane declaratia 201, pentru care vei plati, daca nu ai alte venituri 16% si 5.5%, daca bifezi “alte venituri” pe declaratie.
Stiu ca comentariile sunt confuze, in mare parte deoarece legislatia s-a tot modificat de cand am scris acest articol, unele lucruri nu mai sunt valabile.
Luiza, dar ramene valabil declaratia 201? Pedntru cei care au PFA dar au si alte venituri prin Adsense, e mai bun declaratia?
Anul acesta mi-am depus castigurile la Adsense prin 201 si mi-au acceptat fara probleme, si am platit 16% pentru acele castiguri. (Pentru PFA am platit castiguri integrale)
@bell – da, sigur ca ANAF a primit pana acum, si va primi si de acum incolo, depinde de inspectoarea de la ghiseu, de judet, de multi factori; si mai este ceva, pe fiecare declaratie pe care o depui, scrie faptul ca depui acele sume pe propria raspundere, deci felul in care incadrezi venitul, ca sa se stabileasca taxele, este pe propria raspundere; nu zice nicaieri ca ANAF, daca considera ceva gresit nu iti poate reincadra venitul dupa cativa ani pentru ca tu ai bifat alte venituri, de exemplu si trebuiau venituri comerciale.
– deci da, ANAF primeste, pe propria ta raspundere tot ce vrei tu sa depui; nici n-ar avea dreptul sa refuze, mai ales ca nu poate judeca la ghiseu, ce fel de venituri faci tu; dar la o analiza ulterioara se poate determina.
– 201 depus IN NUMELE unui PFA, da este ok.
Mersi pentru raspuns.
Daca trec venituri comerciale atunci se adauga la taxe si CAS si CASS?
@bell – da, se impoziteaza diferit si se adauga CAS si CASS.
Buna Luiza!
Eu sunt afiliat pe un site din alta tara ca persoana fizica.
Am srl, cumpar domeniu pe firma si pun linkuri pe acesta care promoveaza site-ul unde sunt afiliat.
Acestia imi trimit banii (procent din vanzari) pe un cont asemanator celui de la paypal, pe care il pot face business sau personal.
Dupa ce primesc banii in acest cont (gen paypal) trebuie sa ii tranfer in contul bancar al firmei sau e suficient sa fac cont business pe cel virtual si sa declar doar extrasul de cont din el (acestia emitant si card aferent contului)?
Factura nu se poate face ca nu am cui sa ii fac, eu nu am datele clientilor care folosesc linkurile mele pentru a cumpara de pe site-ul unde sunt afiliat.
Cum pot sa procedez pentru a fi in legalitate?
Multumesc!
Luiza:
Complimente si multumiri pentru informatiile pro bono atat de utile de pe acest site !
Indraznesc sa iti cer un sfat pentru situatia mea personala, descrisa mai jos:
– De 24 de ani sunt rezident in strainatate (ultimii 15 ani in Anglia), insa planuiesc la anul (2016) sa ma intorc in Romania si sa ma stabilesc definitiv. WHY, WHY, WHY????
– Lucrez (si voi lucra) ca freelancer pentru clienti deja existenti, care sunt in principal firme din Marea Britanie.
– Banuiesc ca PFA va fi formula cea mai potrivita in Romania. – stric din punct de vedere fiscal SRL-ul este mai avantajos
– Deocamdata acesti clienti ma platesc pe baza facturilor pe care le emit, direct intr-un cont bancar din Anglia.
Intrebari:
– este necesar, pentru autoritatile fiscale romane, ca aceste tranzactii bancare sa fie efectuate intr-un cont romanesc? Sau pot continua cu contul din Anglia? Odata mutat in Romania, majoritatea clientilor (probabil chiar toti) ma vor putea plati intr-un cont bancar romanesc – nu cred ca vor avea obiectii in acest sens. Am insa senzatia ca un cont englez este mai avantajos dpdv financiar, deoarece pot sa mentin cel putin o parte din sumele incasate in Lire Sterline, iar comisioanele / taxele bancare sunt mici ori inexistente.
Poti avea un cont in strainatate deschis pe entitatea juridica pe care o creezi (SRL, PFA) DAR trebuie depusa o declaratie informativa si o declaratie lunara la BNR in care sa declari acel cont bancar.
– Dupa cum probabil stii deja, in Anglia factura emisa de un ‘sole trader’ (echivalent cu PFA) in sine este suficienta din punctul de vedere al autoritatilor fiscale. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa atasez contracte de servicii incheiate cu clientii (in cele mai multe cazuri nu am contract cu ei, cel mult doar un simplu ‘commissioning letter’). Care este situatia in RO din acest punct de vedere?
Aici trebuie sa ai contracte de prestari servicii pentru fiecare client in parte.
Cu multumiri anticipate !
@anmasan – ti-am raspuns sub fiecare intrebare.
Hmm…
Clientii mei din UK aproape niciodata nu incheie contracte – cel mult imi trimit un commissioning letter din care rezulta natura serviciului si rata orara sau cifra totala pentru serviciul respectiv. Acelasi client ma poate comisiona pentru o ora sau pentru 6 luni sau pentru un timp nedefinit in prealabil, si pentru o gama diversa de servicii. Uneori pentru proiecte paralele (facturate separat, deci care nu pot fi obiectul unui contract unic).
Prin urmare, un contract pentru o prestare de 1 ora sau 1 zi (sau chiar cateva zile) va parea ridicol (=paperwork inutil) pentru client, deoarece conform legii locale el nu are obligatia sa intre intr-un contract – iar eu nu pot sa-i impun asta fara a-mi periclita pozitia ca supplier.
Daca un commissioning letter nu este acceptabil in RO, inseamna ca voi fi in dificultate in a-mi desfasura activitatea. Poate ANAF prefera ca un cetatean ca mine sa nu lucreze si sa plateasca impozit dupa venit zero … 🙂
Buna Luiza,
Sunt foarte confuza dupa ce am citit pe diverse site-uri tot felul de informatii, unele dintre ele contradictorii. Inteleg ca s-a tot schimbat legislatia…
Momentan sunt persoana fara venit (de cateva luni), timp in care am platit, cu ajutorul parintilor, contributiile la sanatate si pensie. Am invatat in acest timp sa construiesc website-uri si as vrea sa ma indrept catre aceasta profesie. M-am inscris pe Elance acum cateva luni, dar abia prin noiembrie am primit primul proiect, iar acesta se afla acum in stadiul de aprobare de catre client.
Intentia mea este sa realizez cateva proiecte pt a-mi construi un portofoliu pe care sa il pot prezenta la angajare pt companiile din acest domeniu sau, daca ar fi chiar sa am proiecte mai multe si mai bine platite, sa raman ca freelancer, dar infiintandu-mi un PFA sau alta forma de organizare.
Totul depinde de a reusi sa gasesc clienti, dar momentan este f incert daca dupa acest prim mic proiect vor mai urma si altele, astel incat din punctul meu de vedere nu se justifica sa imi deschid PFA sau SRL in aceasta situatie, chiar de acum. Dar doresc sa fac totul cat mai corect.
De aceea, as avea nevoie de un sfat:
– Pt situatia mea este suficient sa depun acel formular 201 pana pe 25 mai 2016 (mai ales daca acest proiect va ramane unicul sau daca voi mai avea maxim 1-2 proiecte in urmatoarele luni)?
– Si daca acum am statutul de persoana fara venit si am doar acest proiect (pt care probabil as primi plata in luna aceasta, decembrie), va trebui sa merg la Casa de Pensii sau la Casa de Asigurari de Sanatate sa imi schimb acest statut si sa platesc pt luna decembrie contributiile aferente sumei primite? Sau pot continua sa platesc contributiile ca persoana fara venit? Sincera sa fiu, sper ca a doua varianta pt ca ar fi prea mare deranjul pt un singur proiect. Sunt o multime de formalitati, mai ales la casa de asigurari de sanatate.
Multumesc pentru orice lamurire imi poti da! Numai bine!
Bună Luiza,
Am o rugăminte, în limita posibilităților: ai putea sa ne faci o paralelă legată de obligațiile de plată în fiecare din cele 3 modalități de organizare, PFA, SRL sau persoană fizică pentru un freelancer ? Cred ca așa ne vom putea lămuri fiecare ce este mai avantajos și de ce. Mulțumesc!
buna ziua
Primesc niste bani in contul Paypal si ii transfer in contu meu de la o banca romaneasca.
Sa presupunem ca banca notifica anaful despre banii primiti.
Se considera venit din strainatete dolarii sositi din paypal? Banii din paypal ii pot primi si de la vecinul de la etajul 1. Si de unde stie anaf-ul provenienta banilor din Paypal? Anaf-ul verifica contul de Paypal? Asa pot spune cu usurinta ca este donatie……
Multumesc
@POPESCU MIHAI – Cu permisiunea ta Luiza o sa ii raspund eu. Domnule Popescu Mihai, de aceeasi problema m-am lovit si eu. Luiza a fost amabila sa imi raspunda dar parca nu imi venea sa cred ce aud. Sa spunem ca primesti banii din PayPal printr-un buton de donatie. Daca nu ma insel, “legea” spune ca: Potrivit art. 1011 alin. 1 din Codul civil, donaţia se încheie prin înscris autentic (adică la notarul public), sub sancţiunea nulităţii absolute. Din moment ce tu nu ai cum sa le demonstrezi celor de la ANAF provenienta banilor si anume ca poti demonstra 100% ca este o donatie cel mai probabil o sa fii impozitat pentru suma de bani primita. Sfatul meu este sa declari banii prin formularul 201, cum fac si eu anual pana pe 23 Mai 2016, urmand ca apoi sa astepti decizia de impunere si sa platesti 16% (deocamdata) si alte taxe pe viitor. Cel putin stii ca nu o sa te trezesti peste 10 ani cu niste sume exorbitante din spate + penalizari. Aici nu e vorba doar de PayPal, ci de orice sursa de venit pe care nu o declari. Stiu ca o sa te enerveze ce am scris eu aici, stiu ca o sa zici ca fiica sefului ANAF este seful UBER Romania, si ca astia platesc taxe doar in Olanda (0 lei in Romania) si le spala mai departe…dar asta este ANAF-ul. Legea este pentru cei ca mine si ca tine. Daca nu te cheama Gelu Ştefan Diaconu, Dan Voiculescu etc. atunci nu poti scapa de ANAF.
“Stiu ca o sa te enerveze ce am scris eu aici, stiu ca o sa zici ca fiica sefului ANAF este seful UBER Romania, si ca astia platesc taxe doar in Olanda (0 lei in Romania) si le spala mai departe…dar asta este ANAF-ul. Legea este pentru cei ca mine si ca tine. Daca nu te cheama Gelu Ştefan Diaconu, Dan Voiculescu etc. atunci nu poti scapa de ANAF.”
M-am suparat rau cand am vazut ca unii inca se cred deasupra legii, si mai ales ca prostii sau saracii “beneficiaza” de efectul legilor, iar bogatii, profita de “democratie”.
Asa ca uite 2 solutii, pentru cei mai putin bogati. Si ca sa nu mai fim considerati prosti.
Perfect legale, ambele.
1. Deplasati-va in alta tara europeana si deschideti acolo un cont bancar. Jurisdictia ANAF se opreste la bancile din Romania. Iar din paypal, nu pot sa va ia impozit, nici macar IRS din USA nu poate face asta.
2. Cu vreo 1000 de euro, va deschideti o firma offshore, un cont bancar offshore, perfect legal.
Aceeasi situatie, ANAF nu poate face nimic, totul e legal. 100%.
3.Puteti plati declaratia 201, asa cum fac si eu acum. Cat timp ne mai permit sa facem asta.
Legea nu e doar pentru prosti sau saraci. Solutiile de mai sus sunt testate de altii si totul e perfect legal.
Din punctul meu de vedere, ANAF ar trebui sa isi vada de cei care scot bani din Romania, nu de cei care baga valuta in tara. Pentru ca oricum, munca pe internet nu poate fi contorizata ca fiind activitate pe teritoriul Romaniei. Si oricare dintre noi poate alege o alta tara, unde sa locuiasca, fara sa plateasca impozite Romaniei. Si cred ca interesul Romaniei e sa incaseze valuta, ca si asa balanta valutara e dezechilibrata. Daca incep cu haituiala, or sa piarda de 10 ori mai mult. Pentru ca primele 2 solutii sunt la indemana oricui, fara costuri prea mari. Iar daca ANAF incepe vanatoarea de vrajitoare, in aceste 2 moduri se vor duce banii in alte tari. Si poate ca si vreo cativa romani vor pleca acolo unde nu se cer impozite pe veniturile de freelancer.
Buna Luiza,
Lucrez de 2 ani doar ca si freelancer in online. Banii intra pe paypal, apoi pe card.
Trebuie sa merg sa declar veniturile ca si PF cu 201?
Ce se intampla cu faptul ca au trecut 2 ani si n-am declarat nimic? Sunt pasibil de amenzi?
Este posibil ca anaf sa verifice provenienta banilor din Paypal?
Dar, ce parere ai despre Payoneer? Scot banii intr-un cont online Payoneer, apoi direct pe un card mastercard, facut in US, apoi scot banii de oriunde. Deci, n-as avea cont in nicio banca din Romania. Mai are Anaf-ul cum sa verifice mastercardul Payoneer? 🙂 Suna amuzant, stiu. 🙂
Iti multumesc pentru ajutor! Astept emailul tau.
ANUNT: lucrez in prezent la o varianta actualizata a prezentului articol, varianta ce va cuprinde obligatiile freelancerilor atat in ce priveste autorizarea cat si declararea si plata impozitelor pentru anul 2016. Sper sa fie gata in cateva zile. Acest articol a fost scris in 2013 si in mare parte nu mai este valabil. Stay tuned! 🙂
Buna ziua, As dori sa aflu de la Dvs. care este modalitatea de a declara veniturile obtinute ca model independent din videochat.Intentionez sa desfasor aceasta activitate si nu stiu daca este necesara (sau posibila) crearea unui PFA pentru declararea veniturilor ori daca se poate declara prin formularul 201, ca “alte venituri din strainatate”. Mentionez ca site-urile respective de pe care voi lucra sunt in strainatate si ofera doar un “Agreement” pe care modelul il semneaza. Ei precizeaza in acest “Agreement” ca nu sunt angajatori, ci pur si simplu intermediari intre model si vizitatorii site-lor, asigurand totodata si platforma pentru streaming video. Modelele au responsabilitatea de a declara aceste venituri in tara in care domiciliaza. Veniturile sunt virate in contul bancar ale modelului dupa o perioada stabilita de la site la site.
Dar as vrea sa stiu daca prin declaratia 201 platesc automat sanatatea si pensia sau trebuie sa imi fac dosar separat pentru pensie. Mentionez ca mi-am platit sanatatea lunar individual.
Cei 16% pe venit sunt calculati dupa ce se opreste sanatatea respectiv pensia sau pe intreaga suma ?
Buna,
Va rog daca puteti sa ma lamuriti cum sa procedez in situatia in care sunt PFA dar anul trecut am realizat si venituri din strainatate ca PF, adica nu are nicio legatura cu activitatea de pe PFA, intrebarea este cum voi declara acea suma (300 lei), voi depune doar declaratia 201 sau acea suma trebuie sa o adun la venitul total realizat pe PFA? Multumesc!
Buna Luiza!felicitari pentru articol!am citit de-a fir a par tot ceea ce s-a scris pana acum .Astept cu mare interes versiunea updatata a articolului.numai bine!!.
PS: am incercat sa iti trimit un mail dar nu functioneaza
@Adriana – se pare ca iese este mai lung decat credeam, sper sa il public in urmatoarea saptamana; poti trimite mail pe luiza@luizadaneliuc.ro
Va multumesc foarte mult, am trimis email deja.stiu ca timpul dumneavoastra este limitat si raspundeti in masura in care puteti.Va multumesc inca o data, o zi frumoasa!!Adriana
Bună Luiza,
Am și eu o întrebare. Am o oferta de job freelance full-time de la o companie americana. problema e ca ei plătesc și tu ești liber sa faci ce știi cu privire la taxele de la tine din tara. Cum ar trebui sa lase jobul actual, am câteva mici dileme. Este PFA singura metoda prin care pot avea tot timpul acces la banii câștigați (fără a aștepta finalul de an). Și dacă da, ce e deductibil pe PFA (se mai poate compensa ceva de acolo) ?
Intr-un final, noul articol cu informatiile actualizate a fost publicat.
https://www.luizadaneliuc.ro/modalitatea-declarare-romania-veniturilor-obtinute-strainatate-catre-freelanceri-2016/
foarte util articolul, va multumim!o intrebare : se poate obtine o sedinta pe skype chiar daca sunt din bucuresti dar nu ma pot deplasa din anumite motive?si daca da, cum efectuez plata?va multumesc
@adriana – da, sigur! Te rog scrie-mi pe mail pentru a stabili detaliile.
buna Luiza
Detin un SRL infiintat fara atribut fiscal , adica neplatitor de TVA , vreau sa cumpar niste utilaje din Italia , care este procedura ? pot sa cumpar sau nu ,,,,,,,ce conditii mai trebuie sa indeplinesc . Mentionez ca societatea o am infintata din anul 2013 si pana in prezent nu are activitate , depun doar acele declaratii trimestriale .
multumesc p raspuns
@sery – ce valoare au utilajele? exista un plafon de bunuri de 10.000 euro (la cursul din data aderarii) sub care nu trebuie sa va inscrieti in ROI.
As dori sa stiu ce obligatii am in cazul in care obtin venituri din strainatate , ca urmare a desfasurarii unei activitati MLM.
Concret: ca urmare a comenzilor persoanelor inscrise in reteaua mea, primesc un CEC de bonus din tara respectiva . Dupa ce incasez acel CEC la banca , ce obligatii de declarare am ? Ce obligatii de plata a impozitelor, taxelor am aferente acelui CEC ? Multumesc !
SUNT REZIDENT RO (am certificat finante)PF cu sediul in RO( si patitor TVA) dar obtin venituri din Spania , venituri consultanta IT(cod pretabil norma venit) , lucrez si din Ro ( de la sediul declarat) dar , la cateva saptamani plec obligatoriu la beneficiar care este companie spaniola.(in contract e precizat ) Sunt nelinistit :
1) am completat D 200 si am bifat /declarat norma venit – e fff avantajos dar pot avea probleme ptr ca din extrase se vede clar numai venituri din strainatate , nu am declarat nimic in D201 (acolo nici nu exista optiunea de norma venit)
2) nu prea indeplinesc 4 conditii de independent , mai mult e o activitate dependenta (timp de lucru 40 ore/sapt , concediu 25 zile ,chiar daca mai stau si in RO 183 zile ( ca It-ist poti lucra de oriunde sa gestionezi/administrezi baze de date si multe altele ….)
Ce ar fi de facut , sa revin cu declaratia D201 sa platesc la real sau sa vb cu beneficiarul sa declaram salarii ?
Am citit acum pe net explicatii D 200 se completeaza ptr. venituri din RO si D 201 ptr.venituri din strainatate .Sunt plat TVA si emit facturi fara TVA ptr. ca locul desfasurarii activitatii/prestarii servicii / se considera la beneficiar (Spania)
vreau varianta corecta pentru ca nu vreau dureri de cap cu ANAF-ul situatia aceasta este din 2013 la zi Multumesc pentru ajutor
ATENTIE ! norma de venit este de la locul desfasurarii activitatii si nu de la sediu !! Eroare in articol “sediul” nu e totuna cu” locul desfasurarii activitatii ” ! sediul este unul singur dar “locul desfasurarii activitatii” poate fi altul decat sediu chiar mai multe”locuri de desfasurare a activitatii ” Citeste COD si NORME – fara interpretari personale – redati corect textul Legii !!! DAca desfasori activitate in mai multe locuri se insumeaza normele de la fiecare loc (proportional cu perioada lucrata in fiecare loc) ! Atentie cand locul de desfasurare a activitatii este in strainatate – nu este norma de venit pentru Spania ( de exemplu) si ce mai faci cu norma ??? Atentie !
Esti constructor , pui parchet , faci ziduri in Spania – esti impus la “locul desfasurarii activitatii” si nu la sediu care este in Pochidia! In Cod si Norme scrie clar si sunt explicatii -se precizeaza norma de la ” locul desfasurarii activitatii ” si nu de la sediu !! Concluzie : Regula normei pe venit se aplica daca locul desfasurarii activitatii este pe teritoriul RO – nu sunt norme in UE ! E bine de precizat inca o data, norma in functie de ” LOCUL DESFASURARII ACTIVITATII ” se stabileste cuantumul normei de venit . Daca este altfel -indicati textul de lege ,stiu ca interesul e fff mare pentru norma – dar sunt reguli si ptr. norma venit si chiar in Cod si Norme se explica destul de clar. ____ Nu stiu cum ai putea fi impus la norma venit (chiar daca ai CAEN valabil norme venit si venituri sub 100000 euro ) daca ” locul de desfasurarea activitatii” tale este in UE si platitorul de venituri este din UE – se poate verifica fff usor (contract , extrase , bilete avion …)
eu m-am ars …. poate ajut si pe altii sa se informeze corect si din Lege nu numai din site-uri unde sunt opinii …la ANAF acestea nu tin loc de Lege si Norme de aplicare
astept solutii
@cipryany – este de la sine inteles ca daca serviciile/munca se presteaza efectiv pe teritoriul altui stat, exista obligatii in a respecta legile acelui stat, cat si a statului de rezidenta; evident ca daca munca este prestata acolo, trebuie ca cel care presteaza sa fie inregistat fiscal si sa plateasca taxe SI ACOLO. Nu doar acolo, nu doar in Romania, ci in ambele locuri. Urmand apoi ca pe baza tratatului dintre cele doua tari sa isi deduca acele impozite platite in statul unde munceste in Romania, in cazul in care acea persoana alege sa ramana rezident in Romania.
Deci nu este vorba de o greseala ci de o interpretare gresita a faptului ca rezidenta romana acopera obligatiile pe care cineva le-ar avea in alta tara daca munceste pe teritoriul acelei tari.
Buna ziua . Am vandut actiuni primite de la o firma multinationala in Franta. Suma a fort in euro si am primit document cu suma origilala si in plus suma in lei care mi-au virato in cont de lei din Romania. Ce completez in delaratia 201 , suma in valuta originala transformata la cursul mediu sau suma in lei care mi-a intrat in cont si care o au si ei in declaratie trimisa mie dar din care banca a luat ceva comision ? Multumesc
Buna Luiza,
Ti-am trimis si un mail dar nu am primit raspuns.
Te rog sa ma ajuti am mare nevoie de ajutorul tau.
Impreuna cu un prieten detinem o platforma de publicitate online.
Castigurile lunare vin toate din afara tarii in contul partenerului meu iar el imi face virament bancar din contul lui de romania in contul meu bancar tot de romania.
Eu cum anume trebuie sa declar acesti bani ? Tot prin formularul 201 ? Si daca da pe langa impozitul pe profit de 16% spune-mi te rog sigur ce mi se va mai impune sa platesc si cat la %.
Astept urgent raspunsul tau.
Iti multumesc !
Va salut.
Am si eu o mica dilema in ceea ce priveste declaratia de venituri din strainatate (201).
Stiu ca se percepe un impozit de 21,5% din totalul castigurilor inregistrate pe anul anterior si ca trebuie depusa pana pe 25 mai anul in curs.
Urmatoarea plata o voi primi undeva la sfarsitul lunii iunie si ma intereseaza daca ma incadrez ca timp cu plata.
Deci, daca eu depun maine formularul 201 completat la ANAF in cat timp ajunge plicul magic acasa?
Va multumesc anticipat!
@puiu nicolae – impozitele datorate pentru declaratia 201 difera in functie de TIPUL VENITULUI realizat; deci nu este un impozit general de plata pentru tot ce declaram printr-o simpla depunere a formularului 201; nu exista nici un termen legal in care sa fie emisa decizia.
Buna ziua , Va rog daca sunteti amabili sa ma lamuriti intr-o pb .
Deci , sant din Oradea si fac videochat de acasa . Site_urile pe care lucrez sunt din SUA .
Banii castigati ii primesc pe un card Mastercard prepaid emis de o banca din Belize .
Banii de la bancomat ii scot din Ungaria ,fiind din Oradea imi e usor sa trec granita in Ungaria si sa scot banii de la primul bancomat . Nu stiu daca sunt obligata sa declar veniturile la anaf tinand cont ca lucrez in domeniul online banii nu imi vin in vreun cont bancar din Romania si nu fac retrageri de la bancomate din Romania .
Am fost la un contabil si am intrebat si mi-a spus ca sa stau linistita ca statul roman nu are de unde sa stie cat castig si ce sa impoziteze si mi-a mai spus ca sa nu mai stau cu frica sa imi iau laptopul si sa inchiriez in Ungaria un apartament dar nu cred ca asta rezolva nedumerirea mea pt ca nu stiu cat de importanta e locatia fizica.
V-as fi f recunoscatoare daca mi-ati oferi un raspuns pt ca dupa cate vad prin mass-media cam m-a pus pe ganduri .
Buna Luiza,
Am si eu o nelamurire. Daca fac activitati comerciale, am atat venituri, cat si cheltuieli. In aceasta declaratie trebuie sa pun venitul sau profitul? Sau exista o alta declaratie special pentru profit? Mi s-ar parea absurd sa fiu impozitata pentru venitul realizat, atat timp cat am si cheltuieli.
Multumesc anticipat,
Stefania
@stefania – ca sa putem vorbi de deduceri de cheltuieli (in sistem real, adica factura cu factura) – trebuie sa avem o activitate autorizata si sa deducem cheltuielile conform regulilor pentru fiecare entitate fiscala (PFA, SRL etc); daca tii contabilitatea pe cote forfetare de cheltuieli sau pe norma de venit, atunci deduci ori cota forfetara, ori la norma de venit nu deduci cheltuielile ci te impozitezi la suma aferenta fiecarui cod caen.
Deci, in functie de ce alegi, poti deduce cheltuielile diferit.
“Pe persoana fizica”, fara nici un fel de inregistrare nu putem vorbi de deducerea cheltuielilor.
Buna Luiza,
Sunt freelancer la început de drum. Doresc sa ma inscriu pe themeforest si sa vand teme pt siteuri. Nu am pfa, srl, etc. Cum pot proceda? Ei la înscriere cer itip cod, cum pot face rost de el, ma poti sfatui? La fel si cu banii, ii retrag in paypal si de aici in cont bancar și ii scot de la bancomat, cum ii pot declara? Sunt angajat part time si la alta firma din România.
Buna ziua,
As avea nevoie de un pic de ajutor, va rog. Din luna martie urmeaza sa ies din concediu de crestere a copilului (stiu, mai e pana atunci) si as vrea sa raman sa lucrez ca freelancer, atat in Romania, cat si in afara tarii. Cei din SUA, cu care am discutat deja, mi-au spus ca totul se face fara contract si nu stiu sigur daca asta este ceva normal sau nu. Si daca da, eu ce am de facut?
Ca sa pot sa iau stimulentul de insertie de la stat trebuie sa am carte de munca sau doar venituri declarate? Sa fac un PFA sau altfel de firma ca sa rulez banii sau doar ii declar cu 201? Pana acum am lucrat cu carte de munca si, la un moment dat, cu drepturi de autor (inainte de simplificarea legii) si as putea avea acesta optiune la actualul loc de munca (tehnic vorbind) dar voi dori sa suplimentez veniturile oricum.
De altfel, daca ar fi sa ma intorc la locul de munca, deci carte de munca, cum ar trebui sa declar veniturile castigate in afara tarii? Doar prin declaratie e de ajuns?
Este foarte bun articolul dumneavoastra ,dar in situatia mea, tot mai am intrebari. Sper sa ma puteti ajuta cu un sfat. multumesc anticipat
Buna ziua, va multumesc pentru informatiile din acest site si pentru ca va luati din timp sa le oferiti.Am si eu doua mari nelamuriri,daca ati putea sa ma “luminati” un pic: sunt PFA si clientii mei sunt in majoritate din strainatate.Am cont in Payoneer.Intrebarea mea este:cand fac factura catre clienti, ce cont trec pe factura?Pot trece contul de Payoneer?Am citit pe internet ca, in momentul in care devii PFA, trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA chiar daca nu esti, pentru a putea emite facturi catre clienti din UE care sunt platitori de tva. Sunt foarte confuza referitor la clientii care platesc prin Upwork: nu stiu cum anume sa inregistrez tranzactiile cu ei:trebuie sa fac un contract cu Upwork? Vreau sa fiu in regula si nu stiu cum sa procedez.Multumesc mult!
@amanda – daca nu depasesti plafonul de venituri de 220.000 ron, nu trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA; trebuie doar sa iti iei un numar special de TVA valabil pentru operatiunile cu UE si cu acel numar sa te inscrii in ROI – registrul operatorilor intracomunitari.
Desi pare acelasi lucru, tot numar de TVA ii zice, acesta este un numar special care nu te face platitoare de TVA, doar iti da voie sa lucrezi cu UE.
Contractele ar trebui sa le faci direct cu clientii.
Buna ziua ! Am si eu o nelamurire. Intentionez sa lansez un joc pe calculator. Jocul il voi da celor de la Steam si acestia imi vor da lunar 70% din venitul produs din descarcarile jocului.( de exemplu, jocul va costa $10. Presupunem ca vor fi 10 descarcari ale aceatuia intr-o luna. Asta inseamna ca voi primi $70) . Venitul il voi primi in Paypal. Intrebarea mea este.. Trebuie sa imi deschid firma ? Daca da, de care ? Trebuie sa iau in considerare faptul ca jocul poate sa prinda bine la public si avand in vedere dezvoltarea “gaming-ului” in toti acesti ani , venitul ar putea sa fie si de cateva sute de mii de dolari pe an.
Alin, trebuie sa ai o forma autorizata pe care sa iti desfasori activitatea, fie ca vorbim de firma – SRL sau PFA/intreprindere individuala sau oricare alta forma alegi tu.
Care sa o alegi, e o discutie lunga si in urma tututor informatiilor (impozitare, mod de tinere a contabiltiatii etc) va trebui sa alegi tu.
Ok. Multumesc pentru informatii !
Buna ziua.
Anul trecut am efectuat niste vanzari pe Amazon.
Am vandut in UE aproximativ 20 de rame de tablou.
Transportul acestora a fost foarte scump 200 ron pe fiecare rama platiti de catre cumparator si lemnul , lacul precum si alte accesorii achizitionat pt producerea lor au fost foarte scumpe per total.
Deci in cont au intrat multi bani da acei bani i-am platit in tara pt cele mentionate mai sus, profitul fiin extrem de mic .
Daca ar fi sa platesc cei 30% din vanzarea ramelor catre stat ar insemna sa platesc tot profitul castigat la stat si probabil sa ajung chiar pe minus pierzand bani .
Ca exemplu un englez plateste 150 EUR pt o rama . Din acei bani eu platesc 50 EUR transportul catre el plus inca 30 EUR costul materialelor, la care se mai adauga taxele Amazon si PayPal care trag un anumit procent din bani . Deci profitul real din cei 150 EUR ar fi in jur la 40 EUR
In aceasta conditie ar insemna ca am de platit la stat 30% din cei 40EUR ?.Sau pot opta pt a plati doar 16% din cei 40 EUR?
Practic prin astfel de tranzactii eu am adus multi bani in tara, bani care ulterior au fost platiti pe transport si prin diverse magazine si depozite tot din tara acestia emitand factura deci din acestia fiin impozitat un procent !!.
Deci pe langa faptul ca am adus bani in tara acestia fiind cheltuiti si impozitati , ar mai fi trebuit sa platesc si putinul ramas la stat ?.
In aceste conditii o astfel de afacere este pur sclavism . Adica muncesc ca sa dau totul la altii .
Deci cum se poate trata un astfel de caz ?
Ce este normal si ce este anormal ?