Pe final de decembrie 2023, regimul microintreprinderilor s-a modificat drastic, astfel incat din ce in ce mai putine firme indeplinesc conditiile pentru a ramane micro in 2024.
La conditiile deja existente, care se pastreaza, s-au adaugat 2 noi conditii.
O singura micro de persoana/detinere indirecta
Un asociat poate detina, direct sau indirect, peste 25% din numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot pentru o singura firma microintreprindere.
De cand se aplica?
In ordonanta de urgenta se face precizarea ca cei ce detin mai multe micro trebuie sa hotarasca pana la data de 31 martie a anului urmator care dintre ele ramane la impozit micro, restul urmând să treacă la impozit pe profit.
In opinia mea, sintagma "trebuie sa hotarasca pana la data de 31 martie a anului viitor" nu inseamna ca la acea data se vor verifica conditiile micro pentru anul 2024. Ci mai degraba, inseamna ca conditiile se vor verifica toate ca si pana acum la 31.12. a anului precedent, urmand ca pana la 31.03 a anului viitor sa se modifice vectorul fiscal la ANAF. De altfel, 31.03 era si termenul initial de modificare a vectorului fiscal, in caz ca exista si alte modificari din alte cauze decat neindeplinirea conditiilor micro.
Astfel, in concluzie, asa cum este formulat textul acum, pentru a putea fi micro in 2024 conditia detinerii mai putin de 25% intr-o singura micro trebuie indeplinita la 31.12.2023 si nu la data de 31.03.2024.
Desigur, asteptam norme de aplicare. Dar acele norme vor veni cel mai probabil dupa 31.12.2023, iar daca normele nu vor fi favorabile contribuabililor, cei care la 31.12.2023 detin mai mult de 25% in mai mult de o micro, nu vor mai avea ce sa faca, decat sa treaca cu acele firme la profit.
Cu alte cuvinte, aceasta modificare a fost implementata in mod deliberat prin OUG si nu o data cu modificarile din octombrie 2023, pentru a nu fi absolut deloc timp de gandire, de planificare si de inregistrare a cesiunii de parti sociale, acolo unde este cazul.
Chiar si daca depuneti astazi, data publicarii articolului, actele privind cesiunea, exista riscul ca ele sa se proceseze la ONRC dupa 31.12.2023. Nu mai spun de cei care veti citi aceasta informatie dupa 1 ianuarie 2024.
Mai exista si posibilitatea inchiderii firmelor care trec la profit si deschiderii altor micro cu alti asociati. Din experienta va spun ca nu toti antreprenorii pot inchide si deschide firme peste noapte, unele au bunuri achizitionate pe firma (cladiri, terenuri, alte mijloace fixe), datorii, creante etc. Metoda aceasta va functiona doar pentru cei care isi trateaza firmele exclusiv ca vehicule fiscale.
Ce inseamna detinere indirecta?
Momentan nu avem o definitie a detinerii indirecte in Codul Fiscal (cum am zis, asteptam Provincia).
Singura mentiune despre detinerea indirecta se face in legislatia privind combaterea spalarii banilor, unde se face referire la detinerea de catre o firma a partilor sociale din alta firma (detinerea firma in firma) si rezulta ca asociatul care detine prima firma o detine indirect si pe a doua.
Pe de alta parte, notiunea de detinere indirecta se poate referi la detinerea de parti sociale prin persoane afliliate, care sunt rudele pana la gradul 3.
Cu alte cuvinte, ar putea inseamna ca daca un membru al familiei are deja o micro, tu nu mai poti avea una. Nu doar ca este absurda ideea, dar imposibil de implementat atat de catre contribuabili cat si de ANAF. Nici macar baza de date a Politiei nu contine informatii despre arborele genealogic pana la gradul 3.
Cu toate acestea, am mai fost pusi in situatia de a implementa legislatie absurda si retroactiva. In contextul in care se doreste reducerea la minim a firmelor care au dreptul sa aplice impozitul micro, ma astept la orice de la norme.
Si anul trecut am asteptat norme si acestea nu au mai venit niciodata. Nu stiu de ce anul acesta am putea spera ca va fi diferit.
Plafonul de 500.000 euro/an se calculeaza luand in calcul toate intreprinderile legate
O alta modificare are in vedere plafonul maxim de 500.000 euro. Daca veniturile facturate intr-un an depasesc acest plafon, acea firma este obligata sa treaca la impozit pe profit.
Modificarea este ca limita de 500.000 euro/an se verifica luand in calcul atat veniturile realizate de firma micro in cauza, cat și veniturile întreprinderilor legate cu aceasta.
Ce este o intreprindere legata?
Textul legal (pe care este important sa il cititi cu ochii vostri, am subliniat eu ce este de retinut cu bold) zice:
(1) Întreprinderile legate sunt întreprinderile între care există oricare dintre următoarele raporturi:
d) o întreprindere este acţionară sau asociată a celeilalte întreprinderi şi deţine singură, în baza unui acord cu alţi acţionari ori asociaţi ai acelei întreprinderi, majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau asociaţilor întreprinderii respective.
(3) Sunt considerate întreprinderi legate şi întreprinderile între care există oricare dintre raporturile descrise la alin.(1), prin intermediul uneia ori mai multor întreprinderi sau prin oricare dintre investitorii prevăzuţi la alin. (3) al art. 4 indice 2.
(4) Întreprinderile între care există oricare dintre raporturile descrise mai sus, prin intermediul unei persoane fizice sau al unui grup de persoane fizice care acţionează de comun acord, sunt, de asemenea, considerate întreprinderi legate, dacă îşi desfăşoară activitatea sau o parte din activitate pe aceeaşi piaţă relevantă ori pe pieţe adiacente.
3 lucruri importante trebuie sa retinem in legatura cu intreprinderile legate, 2 rele si unul bun:
aceasta definitie nu are legatura numai cu rudele (ca mai sus la prima conditie); se refera la orice persoane care actioneaza de comun acord
notiunea de intreprinderi nu se refera doar la SRL-uri micro, si nici macar doar la SRL-uri, ci si la PFA, II, CMI, ONG, SA, orice entitate fiscala
singura parte pozitiva din aceasta definitie este ca se face precizarea ca intreprinderile legate trebuie sa actioneze pe aceeasi piata relevanta sau piete adiacente; cu alte cuvinte sa aiba acelasi obiect de activitate (sau piete adiacente).
Din nou, e posibil sa apara norme. Asa cum este textul legal acum, trebuie sa verificati conditia de 500.000 euro/an adunand veniturile de pe toate entitatile detinute de afiliati si neafiliati care au acelasi obiect de activitate (sau actioneaza pe piete similare), cu care este posibil sa se interpreteze ca aveti o intelegere si ca actionati de comun acord.
Concluzie
Ne pregatim pentru 2025, cand probabil regimul micro va disparea cu totul si va fi introdus impozitul pe venitul progresiv. Evident, versiunea romaneasca, fara deduceri, venit minim neimpozabil si alte facilitati, asa cum este "pe afara".
Un lucru inteligent pe care l-am auzit de curand (va las sa ghiciti de la cine) este urmatorul: cand ganditi solutia fiscala pentru 2024, nu o ganditi pentru 2024, ganditi-o pentru 2029. Ganditi-va ce va face ANAF in 2029 la un eventual control care se va realiza pe 5 ani in urma, ce resurse si informatii va avea atunci si prin aceasta prisma stabiliti daca solutia fiscala pe care o veti implementa in 2024 este... suficient de legala, de "safe" pentru profilul vostru de risc.