Ce afli din acest articol
- Eliminare capitol venit estimat
- O singura declaratie unica pe an
- Atentie la veniturile din chirii
- Cei ce incep/inceteaza activitatea in timpul anului
- Ce salariu folosim pentru calculul plafoanelor de sanatate si pensie
- Dispare obligatia de plata a sanatatii pentru PFA-urile cu pierdere sau profit zero
- Raspundem la intrebari fiscale si contabile pentru antreprenori si investitori.
Modificari de bun augur pentru cei ce trebuie sa completeze declaratia unica incepand cu veniturile anului 2025.
Pentru cei ce prefera varianta video a informatiei, gasiti video-ul aici.
Eliminare capitol venit estimat
Se elimina cu totul capitolul de venit estimat. Nu va mai exista obligatia de a depune declaratia unica cu estimarea venitului, nici pentru impozitul pe venit, nici sanatate si nici pensie. Obligatia se scoate pentru toate categoriile de venit si conceptul de venit estimat dispare cu totul.
O singura declaratie unica pe an
Declaratia unica se va depune o singura data pe an, pana pe 25 mai pentru veniturile din anul anterior. Nu veti mai depune in cursul anului declaratii cu modificari/recalculari/rectificari, ci doar o singura declaratie cu situatia finala.
Beneficiarii majori ai acestei masuri sunt PFA-urile, care aveau obligatia sa depuna declaratia cu venitul estimat, dar mai ales cei cu venituri din chirii, care aveau obligatia sa depuna declaratia unica ori de cate ori se modifica un contract, se prelungea, se inchidea.
Din 2025 veti depune o singura declaratie unica, anul urmator cu situatia finala.
Atentie la veniturile din chirii
Pentru persoanele care au veniturile din chirii ramane obligatia ca in termen de 30 de zile sa depuna in continuare C168 pentru inregistrarea contractelor, actelor aditionale, incetarilor de contracte.
Tot pentru veniturile din chirii, in cazul in care sunt mai multi proprietari, se introduce obligativitatea de a mentiona in contractul de chirie care proprietar va inregistra contractul.
Contractul se va inregistra pe numele unui proprietar dar toti proprietarii vor aparea in sistem in baza declaratiei depuse de proprietarul desemnat.
Momentan nu este actualizata si prevederea conform careia declaratia unica s-ar depune de un singur proprietar. Deci chiar daca C168 se va depune de un singur proprietar, declaratia unica se depune de catre toti proprietarii conform cu cotele de detinere.
Cei ce incep/inceteaza activitatea in timpul anului
Si pentru cei care incep/inceteaza activitatea in timpul anului se elimina obligatia de a depune declaratia unica la infiintare si la desfiintare. Acestia vor depune si ei doar o singura declaratie pana pe 25 mai a anului urmator.
Ce salariu folosim pentru calculul plafoanelor de sanatate si pensie
Se clarifica data la care luam in calcul salariul minim pentru calculul plafoanelor.
Pentru eliminarea oricaror confuzii, se va lua in calcul salariul minim brut valabil la 1 ianuarie a anului de realizare a venitului.
Dispare obligatia de plata a sanatatii pentru PFA-urile cu pierdere sau profit zero
Se modifica obligatia de a plati CASS (sanatate) pentru PFA-urile care inregistreaza pierdere sau venit zero.
Asa cum este formulat textul legal, pentru 2024, persoanele care detin un PFA si au pierdere sau venit zero, daca nu au alte venituri pentru care se achita CASS, au obligatia sa plateasca pentru PFA CASS la 6 salarii minime.
Aceasta prevedere se modifica si se mentioneaza in mod expres ca PFA-urile care au înregistrat pierdere fiscală sau un venit net anual egal cu zero, nu datorează CASS incepand cu veniturile anului 2025.