Nu a fost niciodata mai usor sa sustii o cauza in care crezi, fara sa te coste (mai) nimic. Spun mai nimic, deoarece chiar daca nu te costa bani, te costa un pic de timp si implicare. Dar, avand in vedere birocratia din Romania, as spune ca procedurile actuale pe care le ai la dispozitie sunt chiar usoare si la indemana oricui.
Cum puteai sponsoriza pana acum ca SRL micro si impozit profit
Modalitatea pe care o aveai la dispozitie pentru a sustine un ONG, era ca in fiecare trimestru, pana in ultima zi a trimestrului, sa inchei un contract de sponsorizare cu ONG-ul preferat si sa ii virezi 20% din impozitul pe venit/profit.
Ca sa intelegi mai bine cum functioneaza, sa luam un exemplu foarte simplu: daca tu datorezi 100 lei reprezentand impozit pe venitul microintreprinderilor sau impozit pe profit, in loc sa platesti 100 lei la ANAF in contul acestui impozit, vei plati 20 lei catre ONG ca si sponsorizare si 80 lei catre ANAF ca si impozit.
Aceasta modalitate de a sprijini un ONG ramane in continuare in vigoare, deci oricand in timpul anului poti plati catre ONG-uri aceste sume ca sponsorizare (si nu doar in decembrie, asa cum fac majoritatea antreprenorilor), dar din pacate aceasta modalitate este accesata de foarte putine firme.
Opinia mea este ca acest lucru se intampla mai ales dintr-o necunoastere a legislatiei, majoritatea crezand ca sponsorizarea unui ONG o sa ii coste bani in plus.
Ce aduce nou formularul 177?
Pana acum, daca in timpul anului nu ai fost destul de diligent si nu ai virat in timpul trimestrului suma pe care doreai sa o scazi din impozitul pe venit ca si sponsorizare catre ONG, pierdeai acest drept in trimestrul urmator (in cazul microintreprinderilor).
Formularul 177 permite redirectionarea sumelor nefolosite in anul anterior pentru a sponsoriza, dand astfel inca o sansa contribuabililor sa faca o fapta buna si ONG-urilor sa primeasca mai multi bani.
O alta veste buna este faptul ca firmele nu vor trebui sa plateasca nici un ban in plus la depunerea formularului, redirectionarea facandu-se din impozitul pe venitul micro/profit deja achitat catre bugetul de stat.
Cine poate depune formularul pentru anul 2021?
In situatia în care platitorii de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microintreprinderilor nu au epuizat in anul 2021 plafonul maxim care putea fi alocat pentru efectuarea de sponsorizări deductibile din impozit si doresc acum, in anul 2022, sa redirectioneze restul din plafon (sau plafonul integral in cazul in care in 2021 nu au făcut nicio sponsorizare) catre un ONG, pot sa o faca prin depunerea formularului 177.
De unde descarc formularul?
Formularul 177 il puteti descarca de pe site-ul ANAF. Recomandarea mea este ca intotdeauna sa folositi site-ul ANAF pentru descarcarea formularelor, pentru a va asigura ca aveti ultima versiune corecta. Formularul se depune online, prin SPV.
De fapt acest formular va fi depus de catre contabilul tau. Tu doar asigura-te ca discuti cu el despre acest lucru, ii comunici toate datele referitoare la ONG-ul pe care doresti sa il sustii si puneti la punct impreuna toate detaliile.
Termen depunere
Termenul general de depunere este:
a) in termen de maximum 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, pentru platitorii de impozit pe profit;
b) in termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declaratiei de impozit aferente trimestrului IV, pentru platitorii de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
IMPORTANT! Pentru a redirectiona sume aferente 2021, Formularul 177 poate fi depus pana pe data de 25 decembrie 2022.
Ce se intampla dupa depunere
In urma depunerii, ANAF va prelucra formularul in termen de 45 de zile de la depunere si va plati direct catre ONG sumele redirectionate prin formularul 177.
Plata catre ONG este conditionata de plata efectiva de catre contribuabil a impozitul pe profit sau impozitul pe venitul microintreprinderilor.
Acum e momentul, poti face o diferenta reala
Daca va deranjeaza ca impozitele voastre ajung la statul roman care nu le foloseste in beneficiul vostru, acum aveti ocazia perfecta sa va asigurati ca macar o parte din bani ajung la niste oameni in care aveti incredere si care incearca sa faca un bine altora.
Indiferent de cauza pe care doriti sa o sustineti, mai bine ajung banii la acesti oameni, decat intr-un sac fara fund numit bugetul de stat al Romaniei.
Citeste si despre: – Modificari fiscale cu impact major asupra activitatii tale in 2022 si 2023 si ce se poate face