Chestia asta poate fi tinuta minte foarte simplu, prin excludere.
Singurele persoane juridice fara scop patrimonial care pot organiza si conduce contabilitatea în partida simpla sunt următoarele:
– unităţile de cult;
– asociaţiile de proprietari.
– persoanele juridice fără scop patrimonial în al căror act normativ de înfiinţare există prevederi exprese în acest sens.
Daca nu sunteti asociatie de proprietari, biserica sau un ONG infiintat prin act normativ (legi, decrete, ordonante de guvern, regulamente si ordine ale ministerului etc) atunci sunteti obligati sa o tineti in partida dubla. Adica la fel ca la SRL-uri dar cu un plan de conturi usor altfel, mai personalizat pentru activitatile specifice ONG-urilor. Nu va speriati, clientii si furnizorii au aceleasi coduri, casa si banca tot in clasa 5 de conturi le gasiti. Schimbari sunt in marea lor majoritate pe la conturile de capitaluri, pe la conturile de venituri si la impartirea activitatilor pe analitice : cu si fara scop lucrativ.
Daca totusi sunteti biserica, sau mai probabil, asociatie de proprietari sau ONG infiintat nu in baza unui statut ci in baza unui act normativ (vedeti mai sus ce inseamna act normativ), veti tine contabilitatea in partida simpla. Adica la fel ca la PFA-uri. Cei ce tin contabilitatea in partida simpla nu au obligatia intocmirii bilantului (situatiilor financiare anuale).
Simplu, daca te gandesti asa, nu?