Ce avem noi aici?
- Poate ANAF sa afle daca derulez astfel de tranzactii?
- Cand trebuie sa platesc impozit?
- Achizitie bunuri si servicii cu moneda crypto
- Cat este impozitul?
- Ce se intampla daca nu declar
- Penalitati conform noii legi a evaziunii fiscale
- De ce as declara sumele? Care ar fi avantajele
- Alerte fiscale zilnice. Consultanta personalizata, intrebari nelimitate, articole notiuni de baza antreprenori & more.
Scriu acest articol pentru a demonta niste mituri si anume ca ANAF nu stie cu ce se mananca cripto si ca nu are nici o modalitate de a monitoriza tranzactiile.
Avem si varianta video aici.
Poate ANAF sa afle daca derulez astfel de tranzactii?
Raspuns pe scurt: 100% DA.
ANAF monitorizeaza tranzacțiile bancare legate de platformele de tranzactionare, urmareste traseul banilor si pe baza informatiilor primite si de la platformele respective (platformele au obligatia raportarii,) ANAF identifica foarte usor veniturile nedeclarate.
Ideea ca ANAF habar nu are de conturile voastre cripto este 100% falsa.
Ce este adevarat este ca ANAF nu are capacitatea de procesare in acest moment a tuturor datelor pe care le are. Cand sistemul acesta va fi pus la punct vom vedea decizii de impunere emise pe banda rulanta, nu doar 1-2 cazuri in presa.
Este adevarat ca aici ne referim momentan la raportarile facute de platformele prin care tranzactionati cryptomonede. Daca aveti portofele private, acestea inca nu pot fi urmarite, dar vor putea fi incepand din 2027, deoarece de la acea data vor fi intrezise orice tranzactii anonime cu crypto, inclusiv cele realizate intre persoane fizice.
Cand trebuie sa platesc impozit?
Obligatia de declarare si de plata a impozitului apare cand castigul respectiv se transforma in moneda fiat.
Nu se impoziteaza castigul nerealizat din platforma de tranzactionare, daca acesta nu este transformat in moneda fiat, adica lei, euro, usd etc.
Astfel, daca aveti un profit nerealizat, adica moneda crypto a crescut in valoare dar nu ati schimbat efectiv acea moneda in fiat, nu se datoreaza impozit.
Nu se datoreaza impozit nici daca schimbati o moneda crypto intr-o alta moneda crypto (fara sa treceti intai prin moneda fiat). Datorati impozit doar cand schimbati (ultima) moneda crypto in fiat.
Dar daca ati schimbat cripto in moneda fiat si apoi ati reinvestit, ati cumparat din nou cripto, aceeasi moneda sau alta moneda, atunci pentru castigul realizat cand ati schimbat cripto in fiat datorati impozit pe venit, chiar daca nu ati retras banii in contul bancar.
Achizitie bunuri si servicii cu moneda crypto
Daca achizitionati bunuri sau servicii cu moneda cripto, atunci se considera ca pretul bunului sau serviciului este exprimat in fiat si doar plata efectiva se face in cripto. In acest caz, avem un schimb in fiat, deci si obligatia impozitarii acelei valori. Din valoarea bunului putem deduce costul de achizitie al cripto cu care s-a efectuat plata.
Exemplu:
Achizitie 1 bitcoin cu 1.000 usd. Acum acel bitcoin valoreaza 30.000 usd.
Cumparati o masina de 30.000 usd si platiti un bitcoin.
Castig impozabil din crypto: 30.000 usd - 1.000 usd = 29.000 usd
Cat este impozitul?
Exista un prag neimpozabil si anume de 200 lei/tranzacție, cu conditia ca intr-un an castigul adunat din toate tranzactiile castigatoare sa nu depaseasca 600 lei/an.
In cazul in care castigul anual este mai mare de 600 lei, se impoziteaza tot castigul, nu doar diferenta care depaseste 600 lei.
Acest castig se declara prin declaratia unica in anul urmator celui in care realizati castigul, pana pe 25 mai. Astfel pentru un castig realizat in 2024 depuneti declaratia pana pe 25 mai 2025.
Impozitul datorat este de 10% si se datoreaza si CASS daca se depasesc pragurile legale, primul fiind cel de 6 salarii minime.
Pierderea nu se deduce, nu se declara. Nu uitati ca tranzactiile din care ati inregistrat pierdere nu se iau in calcul, pierderea nu o puteti scadea din castigurile realizate in anul respectiv, chiar daca per total pe toate tranzactiile ati realizat pierdere.
Pierderea nu se declara in declaratia unica pentru ca nu aveti voie sa o deduceti si nici sa o raportati pentru anii viitori.
Ce se intampla daca nu declar
Obtinerea de castiguri din operatiunile cu crypto este reglementata de Codul Fiscal, si are reguli foarte clare de declarare si impozitare. Exista aceasta idee, ca ANAF nu stie despre tranzactiile crypto si oricum nu exista reglementari pe acest subiect.
Nedeclararea venitului din crypto are aceleasi consecinte ca nedeclararea oricarui alt venit.
Omisiunea evidentierii veniturilor realizate, constituie infracțiune de evaziune fiscala și se pedepsește cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
Mai mult, dacă vorbim de un prejudiciu mai mare de 500.000 EUR, limitele se majorează cu 3 ani, iar dacă avem un prejudiciu de peste 1.000.000 EUR limitele se majorează cu 5 ani.
Penalitati conform noii legi a evaziunii fiscale
Daca taxele neachitate sunt sub 1.000.000 euro: si achitati sumele (taxele + dobanzi/penalitati) in 30 de zile de la finalizarea controlului sumele + 15% - nu se deschide dosar penal
Daca nu achitati si se deschide dosar penal, puteti plati pana la primul termen de judecata si trebuie sa achitati suma (taxele + dobanzi/penalitati) + 25% - se inchide dosarul penal
Daca platiti in cursul judecarii la prima instanta veti achita suma (taxele + dobanzi/penalitati) + 50% - se inchide dosarul penal
Daca nu ati platit si ajungeti la apel – suma (taxele + dobanzi/penalitati) + 100% - adica dublul sumei – se inchide dosarul penal
De ce as declara sumele? Care ar fi avantajele
In afara de a nu avea dosar penal si a nu achita pana la dublul sumei? :) Sa vedem ce alte avantaje am putea mentiona!
Cel mai important avantaj pe care il vad eu la conformarea voluntara este ca te scuteste de noptile nedormite, de frica de a avea un control si ce ar presupune acesta. Pentru unele persoane acest lucru poate sa nu insemne nimic.
Un alt avantaj ar fi ca eviti dobanzile si penalitățile calculate pentru intarzierea la plata, amenzile de nedeclarare si penalitatea suplimentara de pana la 100% din suma care se va aplica conform noii legi a evaziunii fiscale.