Alex H. cel care a fost extrem de dragut sa ne puna la dispozitie informatiile despre cum iti poti echivala studiile CECCAR in Australia, a fost si mai dragut sa imparta cu noi o zi din viata lui, astfel incat cei interesati sa se relocheze acolo sa stie exact ce ii asteapta. 🙂
O zi din viata unui contabil australian
Alex povesteste:
Ma trezesc pe la 7.15 si la ora 8.15 ies pe usa. Conduc masina pana in parcarea biroului, unde va trebui sa revin peste 3 ore sa o mut (asta pentru ca este permisa parcarea in acelasi loc doar 3 ore pe zi).
Intru pe usa biroului pe la 8.40 si beau cafeaua de rigoare, stau de vorba cu colegii pentru 5-10 minute dupa care imi incep ziua de munca. Primul lucru care il fac este sa raspund la toate intrebarile de la clienti, fie prin email fie prin telefon. Tot acum se lucreaza si la situatiile financiare pentru cei cativa clienti care au deja totul inregistrat si sunt gata de verificare. Accesez fisierile clientilor care, fie sunt in cloud, fie sunt trimise prin email si incep procesul de verficare a reconcilierilor: verific toate conturile de pe balance sheet, verific si recaulculez cateva conturi importante de pe profit & loss cum ar fi reparatiile, salariile, costurile de calatorie etc. dupa aceea inregistrez jurnalele pentru depreciere, amortizare si altele iar la final calculez taxa pe venit si o inregistrez. La final, pregatesc situatiile financiare finale.
Urmeaza pregatirea si completarea formularului electronic pentru taxele pe venit. Daca lucrez un client mic trimit situatiile financiare si formularul de taxe direct la client pentru a fi semnate. Daca clientul este mai mare unul dintre manageri verifica tot ce am facut si imi da autorizatia pentru a le trimite la client.
Dupa completarea fiecarui job ne este solicitata o analiza a timpului lucrat iar pe baza acesteia pregatesc si factura pentru client. In calculul facturii trebuie sa iau in considerare timpul efectiv lucrat, timpul bugetat (cat timp ar fi trebuit sa imi ia) si costul total al job-ului (calculat ca timpul efectiv lucrat inmultit cu rata angajatului). Managerul verifica acest calcul si trimite factura clientilor.
De obicei in timpul zilei ii mai ajut si pe juniori cu raspunsuri la intrebari, verific situatiile intocmite de ei si le corectez.
Pranzul este intre ora 1 si 2 si de obicei toata lumea iese in afara biroului si se indreapta catre diversele cantine, restaurante sau cafenele din zona pentru a lua masa.
Dupa pranz ma ocup de sarcinile mai administative, cum ar fi cum ar fi telefoanele date aproape zilnic fiscului australian cu diferite intrebari, probleme, negocieri pentru clientii care nu au bani de taxe sau pentru crearea de noi companii sau alte entitati pentru clienti. Tot eu ma ocup si de anumite previziuni, calcule si planficari pentru a reduce taxele clientilor.
La finalul zilei completam o fisa electronica numita timesheet in care detaliem fiecare job la care am lucrat si cat timp ne-a luat (timpul este inregistrat in incremente de 6 minute). In general plec de la birou undeva intre orele 5.30 si 6.30, dar exista si zile in care plec si la 7 sau chiar 8 seara. Au fost si dati cand a trebuit sa stam cu totii pana la 3 dimineata pentru a termina un proiect urgent pentru un client dar aceste cazuri sunt rare.
Cam asa arata o zi din viata unui contabil australian. Dar cam cat castiga un contabil in Australia? Tot Alex ne lumineaza.
Cat castiga un contabil in Australia?
Salariile variaza destul de mult in functie de nivelul pregatirii si se masoara pe an. In general, intr-o firma de contabilitate poti obtine urmatoarele salarii:
– Junior (fara facultate sau in cursul facultatii) – $30,000 – $40,000 pe an
– Graduate (facultate terminata) – $40,000 – $55,000 pe an
– Intermediate (1-2 ani dupa facultate, inceput CA) – $55,000 – $65,000 pe an
– Senior (CA terminat) – $75,000 – $85,000 pe an
– Manager – $100,000 – $150,000 pe an
Acestea sunt niste cifre estimative desigur, salariu depinzand intodeauna de de locatie si de angajator. In city salariile sunt mai mari intotdeauna. De asemenea, in domeniul comercial salariile sunt foarte ridicate.
Un bun indicativ ar fi acest ghidul de mai jos in care, la pagina 31 sunt listele cu salarii din Syndey:
https://www.roberthalf.com.au/EMEA/Australia/Assets/salaryguide/2014%20Robert%20Half%20Salary%20Guide.pdf
Ca si nivel de trai, comparativ un doctor castiga de la $150,000 pe an in sus si poate ajunge si la $400,000 pe an, un inginer intre $100,000 la $250,000 pe an.
Alex asteapta intrebarile voastre in comentarii despre viata unui contabil din Australia.
1 Comment
Buna Alex,
Felicitari!
As dori sa te intreb ceva, dat fiind ca esti in Australia si lucrezi in acest domeniu. De fapt, iti voi povesti…
Duminica am incercat sa aplicam pentru VISA on line pe http://www.immi.gov.au. A 2-a zi am fost sunati de o firma de emigrare, OV Australia. Nu stim insa daca este o firma reala si am vrea sa verificam, ne poti ajuta cumva? Al 2-lea lucru, nu stiu daca poti sa ne ajuti, sa verificam exact daca ne incadram ca si aplicanti la VISA: situatia este urmatoarea: sotul meu (44 ani) este mecanic calificat, a lucrat in ultimii 2 ani ca mecanic (suntem de 2 ani in Germania) si inainte (ultimii 5 ani) ca tehnician auto (sef de echipa 8 mecanici) in Romania; eu (36 ani) sunt contabil (Univ. Dimitrie Cantemir-Fac. FInante, Banci si Conta.), am lucrat pe carnetul de munca 4 ani pana acum 2 ani (cu ceva suspendari de ctr ptr ca avem 2 copii de 3 si 5 ani). Sotul meu a facut si facultate de management insa nu a profesat. Acum, firma aceasta incearca sa ne convinga de faptul ca datorita varstei sotului mei pot si eu aplicant principal (cu toate ca in ultimii 2 ani am stat acasa), ar fi in regula, sau crezi ca incearca doar sa isi castige un client?
Cu multumiri,
Cristina